Scudo Sports

İlk bisikletiniz ve hayalinizdeki bisiklet

1995 doğumluyum. İyi hatırlıyorum o zamanlar babamın geliri iyi değildi. 5 - 6 yaşlarında annem kapının önünden giden eskicide çocuk bisikletlerine göre biraz daha büyük hurda bir bisikleti almak isteyip para bütçeye göre fazla gelince alamamıştı. Sonra 15-16 yaşına kadar bisikletim olmadı hiç babam 21 vitesli düz maşa bir bisiklet almıştı beyaz renkli. Hala durur evin bahçesinde. Şimdi bisiklete olan sevgim bu yüzden herhalde :rolleyes:. Vay beaa nerden nereye. Ailemizin kıymetini bilelim geçler :)

Scudo
bisikleti beyaz eşya satan dükkanlar satardı. muğlada çocukluğumuzda vergi rekortmeni olmuş ismail ercan satardı beyaz eşyayı, tabii ki bisikleti de. bisiklette öyle yüzlerce olmazdı. dükkanın önünde, en fazla 10-12 bisiklet. yıllık sayı 10-12. 1983 ten muğlada ismail ercanın sattığı bisiklet 12.
yarıyıl tatilinde, babam beyaz eşya taksidi ödemeye gittiğimizde, beğendiğim bir mavi pinokyoyu karnem hepsi pekiyi olursa alacağına dair söz vermişti. karne alana kadar hergün dükkanın önüne gider bisikletime bakardım. karneler alındı, mavi bisikletimi almaya gittik. satılmış. istemeye istemeye kırmızısını almıştık. dur ben bir yurtdışı sitelere bakayım, ordan açıları bana uygun bir bisiklet bakayım, ordan sipariş geçerim diyemedik. buruk bir sevinçle bindik bisiklete.

@Mehmet Metin Levent

Evet yaa. İşin tadı o karneyi bekleme sürecindeydi zaten. Oyuncakçının vitrininde, mobilyacının önünde hep yaz tatiline endeksli hayallerimiz vardı. O hayallerle mutlu olurdum. Bir şeyi alamasakta oynadığımı düşünür içim içime sığmazdı. Mevzu elde etmek değil demek, elde edemeyeceğini bilse de mutlu olabiliyor insan isterse.

1988'de Cağaloğlu kadırga tarafında flash marka sanırım 22-24 jant arası kız bisikleti almıştı babam, rengi maviydi oysa :)

Sene 86-88 olması gerek. İlk bisikletim buna benzerdi.

vBrKLCQKqhLiybaYEGRq.JPG

Daha sonra sene 88-92 yıllarında ise Markası BMX olan bir bisikletim vardı.

O da şuna benzerdi :D

im00112657a4db2993_blowup.jpg

Daha sonra ise saçma bir marka Cantone mi neydi dandik bir mtb bisikletim olmuştu. İlk kasiste ortadan ikiye bölünmüştü. Onun fotoğrafı ve ona benzer bir bisiklet yok. Aman benzemesin daha iyi :D

Şuanda yazlıkta paslanmakta olan Önünde sepeti olan Cenix Altıx Bisikletim var. Yıllardır kullanmıyorum. Öylece yatıyor :D Ahanda renk ve bisiklet buna benziyor. Sadece önünde sepet var.

1.jpg

99-2000-2001 yıllarından birinde bit pazarından o zamanın parasıyla 6milyona almıştı babam. 2. el hurda gibi birşeydi, tekerleri kabaklaşmış, frenleri tutmayan,pedalın platformaları kırılmış tam bir varoş bisikletiydi. ben pazardaki 20milyonluk olan bisikleti beğenmiştim ama babam gitti bu bisikleti aldı. parası olmadığından mı yoksa çok para vermek istemediğinden mi bilmiyorum
bu arada resim sahibindenden alıntı

x5_56814004000i.jpg

İlk bisikletim bir Pinarello Dogma F10 idi. Her yaz babamın Limuzinine yükler, yazlık köşkümüzün bahçesindeki gölün etrafında sürerdim. Göl kenarında çeşitli noktalarda hizmetçilerimiz bekler, acıktığımda veya yorulduğumda yiyip içmem için çeşitli meyveler, kuruyemişler, whey proteinler ve farklı türde vitaminler bulundururlardı.

Sonra yataktan düşmüşüm...:)

Efendim benim gibi çocukluk yılları 70'li yılların başına denk gelenler, mutlaka şu üç tekerlekli plastik dolma lastikli bisikletlere binmişlerdir. Daha sonra yanlış hatırlamıyorsam benim de şöyle bir pinokyom olmuştu;

pinokyo.jpg

Ama asıl zihnimde yer eden ve binmekten keyif aldığım, muz selesi ve ortadaki vites kolu ile Raleigh Bonanza bisikletim idi.

2.jpg

Buna binerken bir araba kullanıyormuşçasına keyif alır, vites değiştirmeye bayılırdım.

Kırmızı kadrolu sarı lastikli elcikli seleli, pedallarda ayak kaymasını önleyici bantlı yaşadığım ilçede pek nadir olan bisan bmx idi. Vitesli bisikletede Ortaokullu yılımdayken yeşil renkli 3x6 shımano sıs vitesli seguro marka bisiklet idi... üçüncü bisikletim ise 16 yaşındayken 68 Tl'ye, kadrosu açık mavi, gri lastikli elcikli seleli 4x6 sistemli amortisörlü bianchi aspid sf idi. Bu bisikletin sürüşünün bana kattığı inanılmaz bir etkisi ile gelişme sağladım. Diğer bisikletlerden çok daha güzel atik hızlı kıvrak ve rahattı. Türkiyede zamanın en iyisi Muhteşem bir bisikletti. İnceltilmiş karbon çeliği kadrosunun kullanışlılığından sağlamlığından geometrisinden vazgeçemedim halen daha kullanıyorum...

babamla beraber bisikletçiye gittiğimizde bir sürü bianchi neyim vardı. hangisini istiyorsun diye sordu. bir tane bisiklet diğerlerinden ayrı tek başına duruyordu, rengi de kırmızıydı onu istedim. o ithal dedi bisikletçi, diğerleri 10tl ise o 15tl imiş. markası national dı. pompa, lastik tamir seti vs herşeyi vardı üzerinde(sonradan bisiklet hariç tüm aksesuarı çaldırdım gerçi), onu aldık. yıllar sonra boyası yıprandığında tamamen zımpara yapıp araba boyasıyla griye boyayarak üzerine bianchi etiketi yapıştırmıştım. babam geçen sene letgo dan satmış. konuyu görünce nedense aklıma ilk bisikletim olarak ilk 18vitesli olan bu bisikletim geldi. halbuki ondan önce yeşil kontrapedal bir pinokyo vardı ama ne zaman alındığını hatırlamıyorum bile.

x5_56814004000i.jpg

1972 yılında böyle single speed bir Pinokyo alınmıştı. Plastik seleli. Frenleri pek tatmin etmeyen. Biraz ağırdı da. Renk seçeneği yoktu Sirkeci'deki bisikletçide, gül kurusu düştü kısmetime. Bir aksilik olmasın diye hiç itiraz etmedim. Merter'de bir apartmanın altıncı katında oturduğumuz için katlanır almıştık. Eve çıkartıyordum rahatlıkla.
O sıralar Merter'de trafik yok. Tüm sokaklarını hatmettikten sonra bir rota çizdim kendime. Halamlar Kanarya'da oturuyor. Veliefendi'den sahile çıkarsam kenardan giderim diye. Gitttim hem kaç kez. Merter-Veliefendi-Bakırköy-Yeşilköy-Florya-Menekşe-Cennet Mahallesi ve oradan Kanarya. Vites yok. Sele plastik ama o günleri hiç unutamıyorum.

Geri