Topigi bastan sona okuyunca bir an kendimi görür gibi oldum. Bundan önceki MTB'mi -Matts 60- "Bunun görüntüsü iyiymis, fiyati da uygun" diyerek almistim. Tabi üzerine cikip konforunu bir önceki market bisikletimle de karsilastirinca "tamamdir" dedim. Pismanlik da duymadim hicbir zaman. Pek cok güzel ani paylastik. Burada bircok arkadas benden daha bilgili ve teknik acidan karsilastirmayi daha iyi yapacaklardir -ki yapmislar da-. Ben sadece deneyimlerimden bir kac örnek vereyim, belki seciminizde faydali olur:
2 senede 1500 km'den fazla yol yaptim totalde. Haftalik sehirlerarasi turlardan sehir ici ulasima kadar hemen her arazide sürdüm diyebilirim. Eger MTB alacaksaniz bir gercegi kabullenmeniz sart. Siz asfalt yolda bir kamyonsunuz. Yol ve sehir bisikletleri asfalt yolda size toz yuttururken "neden bu kadar yavasim ki" diye düsünüp üzülmeyin yani. MTB'nin asfalt yol kapasitesi slick tekerlek bile kullansaniz asfalt yolda gitmek icin dizayn edilmis bisikletlerin yanina bile yaklasamaz. Bu benim icin bir sorun muydu? Hayir. Dur-kalk yapmayi seven laylaylom bir bisikletciyim cünkü. Günde 50-60 km gitmek benim icin yeterli bir mesafe eger haftalik bir tura cikiyorsam. Genelde de yüklü yola ciktigim icin zaten bisiklet ister istemez agirlasiyor. Kadronun 10 mu 14 kilo mu oldugunun yüksüz sürüs kadar önemi kalmiyor. Bir de tabiki arkadas cevreniz tabi ki önemli. Kiminle pedallayacaksiniz? "Ben MTB alir, tur bisikletli arkadaslarla gezerim" derseniz iki kat efor sarfetmek bile size yetmez. Arkadaslariniz sizi turun bitis noktasinda uzunca bir süre bekler.
Artiniz ne olur peki? Örnegin tur esnasinda gözünüze bir kisa yol kestirip yolun yapisina takilmadan girebilirsiniz. Arac trafiginin olmadigi dag yollarinda gönlünüzce dolasirsiniz.
Arazide cok daha konforludur. Asfaltta tartisilir.
Dolayisiyla en azindan diyebilirim ki bisiklet almadan önce onunla ne yapmayi hedeflediginizi belirleyin. Hala MTB ile sehirlerarasi asfalt turlar yapiyorum, sagligim el verdikce de yapacagim. Belki daha yavasim, cok daha fazla efor harciyorum ama daha önemli olan bir sey var. Zevk aliyor muyum?
Seciminizde kolayliklar diliyorum.