Scudo Sports

İETT Sıkıştırması - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Korteji

@hlksnrr otobüs kapılarını açsa ve bisikletlilerden birisi yolculara çarpsa burada sorumsuz olan kişi bisikletli mi olur yoksa durağa tam yanaşmadan ve aynaları kontrol etmeden kapıları açan şoför mü ?
Ayrıca bisiklete saygı gösterilmesini istiyorsak önce bisikletliler olarak bizim gereken saygıyı göstermemiz gerekir.
Farz edelim ki bu videoda bisikletlilerin olduğu yerde bir araba var yine aynı yorumu mu yaparsınız ?

Scudo
@hlksnrr
Tamamen farazi, herhangi bir kanuna yönetlemeliğe dayalı olmayan varsayımlar bu yazdıklarınız. Özellikle İstanbul'da olmak üzere otomobil kullanıcılarının değişik bir anlayışı var. Sinyal verdiğinde, sinyal verdiği şeritteki araçların bir anda frene basıp ona yol vereceğini zannediyor.
Kanunen o şeridi kontrol edip, eğer şerit "uygunsa" geçmeniz gerekiyor. Otobüs sürücüsü şeridi kontrol etmeden, bisikletlilerin üzerine kırmaya başlıyor. Panik halindeki bisikletlilerin otobüsten kaçmaya çalışmasından doğal bir şey yok. Orada frene basmak demek otobüsün altında kalmak demektir. Dışardan izlerken her şey çok sakin gerçekleşiyor olabilir ancak, bir anda 50 cm yanınızda üzerinize gelen bir otobüs gördüğünüzde durum o şekilde olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: Tolga Çelebi
Taşıt yolundasınız diyip arkadaşı uyarmışsınız o zaman ben de sizi uyarmak istiyorum.
Bisiklet motorsuz bir taşıttır.

@hlksnrr (link)

• Beğen
Tepkiler: Bugraacik
bu kadar art niyetli ve kötü bir insan olamaz. Kanalını şöyle bir gezdim de hakkaten yazık ya. Fazla sürmez ama temiz bir dayak yersin yakında. Delikanlıysan onu da koyarsın ama :)

Arkadaşlar kanalı şikayet etmek yok ama videoları tek tek şikayet ederseniz belki kaldırır youtube. "Nefret/kötü amaç içeren içerik > Nefreti veya şiddeti teşvik ediyor." şeklinde ispiyonlayabilirsiniz.

Zor iştir trafikte bisiklet sürmek. Hele ki İstanbul'da. Sürmekten ziyade trafiği okumak lazım. Kolay değil 360 dereeye hakim olmaya çalışmalı. Durağa mı yaklaşıyoruz ? arkamızdan hızlı gelen bir toplu taşıma var mı diye aynalardan bakarken bir yandan da önündeki araçların şerit değişimini kollamak.

Araçlar her an herşeyi yapacakmış gibi tetikte sürmek gerekiyor. Bir bakıma sinyalini kullanmayacakmış gibi düşünmek. Maalesef durum böyle.

Siz siz olun duraklarda otobüsün sağından geçmeyin. Bekleyin yolcusunu alsın veya indirsin öyle devam edin.

@Furkan Alp

Bisiklet taşıt değil mi dedim ?

@furkantrojka

Abartmayın, otobüs nerede duracak durağı 500 metre geçince mi ? otobüsün altında kim kalma tehlikesi atlatmış ? videoda yolda parça parça giden, yan yana süren, kask takmayan bisikletlinin olduğu ve naralar atıp halen otobüsle durak arasında geçmeye çalışan bisiklet magandaları var.
Bisikletliler durup yol verse ne olacak ? adam yanaşmaya çalışıyor ama beyefendiler yolu kaplamışlar birde alooo diye artistlik yapıyorlar.Böyle bisiklet sürülmez.Otobüs durağa yanaşmaya çalışıyorsa yol verilir öyle aradan geçmeye çalışıp elle gelme demekle olmaz bu iş.Otobüsü görünce yavaşlasalar hiç problem olmaz.

Ayrıca yol zaten dar ama beyefendiler (!) iki bisikletli yan yana keyif turu yapıyor..

• Beğen
Tepkiler: Ömer E.
@cngz ingilterede yaya yola çıktığı anda bütün taşıtlar durmak zorundadır, bkz:

• Beğen
Tepkiler: cngz
@Furkan Alp Videoyu çeken kişi ilerleyip artistliğini yaparken halen otobüsle durak arasından geçenler var.Ayrıca dar yollarda tek sıra sürülür.Ayrıca hem kask takmayıp hemde yan yana sürenler var.Bisikletle otobüs durduktan sonra durakla arasından geçilmez.

Araba'da olsa aynı yorumu yaparım ama 1 - Araba bu kadar yavaş hareket etmediği için böyle bir sıkıntı olmaz. 2- Yol madem dar o zaman tek sıra sürüş yapacaklar.Hem trafiğin içinde hemde iki kişi yan yana oh ne ala.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
@hlksnrr
Karayolları Trafik Kanunu'na ya da başka herhangi bir kanuna veya yönetmeliğe göre Türkiye'de bisiklet sürerken kimse kask takmak zorunda değil.
Yolda parça parça gitmek de keza aynı şekilde yasaklanmış durumda değil ve hatta doğrusu takip mesafesi bırakmaktır.
Ayrıca yan yana sürmek 2 bisikletten fazlası için yasaktır, dar ya da geniş yol diye bir şey yoktur, şerit vardır.
Otobüs ile durak arasından geçmenin yasak olduğuna dair bir kural da yine aynı şekilde yok.

Daha önce de söylediğim gibi, farazi konuşuyorsunuz. Herkes kendi kuralına göre doğru hareket ettiği için ülkede trafik bu halde zaten.

Otobüs tabi ki durağında duracak. Bunun için sağ sinyal verecek, sağ şeridi kontrol edip şerit uygun olduğunda geçecek. Durağa gelene kadar orta ya da sol şeritten 80 km/h hızla ilerleyip, durağa doğu yatay bir geçiş yapmaya çalışırsa ki bu Türkiye'deki otobüs ve minibüs sürücülerinde standart pakette sunuluyor, sağ şeritteki araçları tehlikeye atar ve tekrar belirtmek istiyorum bisiklet bir araçtır.
Videonun 8. saniyesinde araç sinyal verip orta şeridin sağına yanaşıyor. Videonun çekildiği ülkenin trafik kanunlarına göre aracın arkasında değil, yanında bulunan o araçları otobüs, sağ şeride geçmeden önce beklemek zorundadır. Bu iş bu kadar basit ve net.

Ben buradaki bir çok arkadaş gibi bisikleti "rahatlamak", "kafa dağıtmak", "eğlenmek", "stres atmak" gibi amaçlarla kullanmıyorum. Bisiklet benim ulaşım aracım. Yol üzerinde giderken defalarca durak önünden geçiyorum. Normal bir otobüs şoförü bu şekilde soldan yanaşacaksa eğer kısa bir korna çalıyor, tabi bunu durakla yeterli mesafe varken yapıyor, ben de duruma göre ya hızlanıp gidiyorum ya da yavaşlayıp yol veriyorum.

Mevcut videoda aracın sağ tarafında kalırken durduğunuz noktaya kadar otobüsün yanaşmayacağını bilemezsiniz. Aracın sağ tarafı yeterince yanaştıktan sonra direksiyonunu sola kırıp kaldırıma iyice yanaşmaya çalışacaktır normal şartlarda. Direksiyonunu sola kırdığı anda kör noktada kalırsınız ve sizin otobüs yanaşıyor diye güvenli olması için durduğunuz noktaya kadar gelebilir otobüs. Bunların hepsi tehlikeli hareketlerdir.

Tekrar söylüyorum. Videonun çekildiği ülkenin kanunlarına göre otobüs sinyal verdiği şeritte araç varken üzerine süremez.

@hasanalparslang
İngiltere gibi ülkelerde bisikletin bu kadar yaygın olması, yaya geçitlerinde durumun dediğiniz gibi olmasının sebebi toplumsal farklılık. Adamlarda yaya geçidindeki bir yaya, kendisini rahatsız etmese dahi bir aracın onun alanına girmesine izin vermez ve hakkını savunur. Gerekirse kazanın gerçekleşmesine pahasına bunu yapıyor, videoda gördüğünüz gibi. Ya da benzer bir şekilde bir araç bisiklet yoluna girdiğinde bisikletler etrafından geçmez, o aracı o yoldan çıkartır. Türkiye'de ise bisikletforum'da dahi gördüğünüz tepkiler vardır.

"Ne vardı sanki beklesen?"
"Otobüse yol vermen lazım, sonuçta bisikletsin"
"Kanunlara aykırı olmasa da neden yan yana sürüyorsun ki?"
"Trafiği aksatıyorsun, senin arkandan mı gelecekti?"

PEKİ BİSİKLETLİ ARKADAŞLAR OTOBÜSLERE KAMYONLARLA MÜCADELE ETMEYE DEVAM ETSİN ÖLÜRLERSE ARKALARINDAN HAKLILARDI, YOL ONLARINDI, TOPRAKLARI BOL OLSUN DERİZ.

KASK TAKMAYIN, YOLDA YAN YANA SÜRÜN, KOCAMAN OTOBÜSEDE ELİNİZLE GELMEYİN DEYİP SONRA ALOOOO DİYE BAĞIRIN, ARALARA GİRİN KENDİNİZİ TEHLİKEYE ATMAYI BU KADAR SEVİYORSANIZ BENİM UMRUMDA OLMAZ.

SİZE TRAFİKTE KAMERALARINIZ İLE BAŞARILAR...

NASIL OLSA KANUNDA ZORUNLULUK YOK KASK TAKMAYIN, BUNDAN SONRA YOLUDA ORTALAYIP GİDİN HATTA 2 KİŞİ YAN YANA GİDİN.OTOBÜS GELİNCE YOL VERMEYİN GEREKİRSE EZİLİRSİNİZ SONUÇ OLARAK YOL SİZİN HAKKINIZ (!)

İSTEYEN ARKADAŞLAR KENDİLERİNİ TEHLİKEYE ATIP MÜCADELELERİNİ SÜRDÜREBİLİRLER, BAŞARILAR...

@hlksnrr
Şu dediğinizi bütün bisikletliler yarından itibaren yapmaya başlasa en fazla 6 ay içerisinde insanlar bisikletin trafikte farkına varır ve biz de o özenilen Avrupa ülkeleri seviyesine ulaşırız.

@hlksnrr
Olayın adaletle ilgisi yok. Siz sahip olduğunuz kuralların hangilerini biliyor ya da koruyorsunuz? Kanunun size tanıdığı haklardan bihabersiniz ve kendi kurallarınız var. Bu durumda sizin açınzıdan değişen bir şey olmayacaktır zaten. Haklarınızı savunmadığınız sürece adalet söz konusu olmayacak.

@furkantrojka Olayın adaletle ilgisi yokmuş bak lafa bak, bugün hangi adaletten bahsediyorsunuz ? Otobüsün sıkıştırması ile bugün bir bisikletli ölse o şöför ceza alacak mı sanıyorsunuz ?

Bu adalet sisteminde arkanda hukuki dayanak olmadıktan sonra bilmem kaç tonluk otobüsle mücadeleye girmek kendini tehlikeye atmak düpedüz aptallıktır.

@hlksnrr
Daha önce gerçekleşen kazalar için hangi bisiklet grupları, STK'ları, dernekleri ya da federasyonları davalara müdahil oldu, bisikletliler bu konular için eylem yaptı ya da bu konuları sosyal medyaya taşıdı? Davanın peşine düşmezseniz kazanamazsınız. Buradaki sıkıntı yine dediğim gibi toplumun yapısından kaynaklanıyor. Bizimki gibi toplumlarda böyle şeyler yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır.

• Beğen
Tepkiler: ahmtbag
@furkantrojka İstediğiniz kadar davanın peşine düşün karşı tarafın siyasi ideolojisi bile kararı çok rahat değiştirebilir.İsterse davaya Donald Trump dahil olsun.

Bu vlogger arkadaşın videoları 3 temel unsurdan oluşuyor:
- Sağa yanaşarak yolcu almak isteyen vasıtalar (Otobüs-minibüs veya taksi)
- Bağırma (eskiden havalı bir kornası vardı, onu sökmüş görünüşe göre)
- El kol hareketleri

Bu vlogger arkadaşın videolarında asla yer almayan 3 temel unsurdan da bahsedeyim:
- Fren (Bisikletinde fren olmadığını düşünmeye başladım)
- Anlayış (Her durumda o haklıdır, yol onundur ve geri kalan tüm zavallılar ona yol vermekle yükümlüdür)
- Sakinlik (Her zaman atar+gider yapılır)

:ckskc:

Kanunen uygulanmasi gerekenler belirtilmis fakat burada biraz da etik kavrami soz konusu. Yani hak boyle savunulcaksa antipatiden baska bisey getirmez. Soyle dusunelim sollama yapilamayan bi yolda onunuzdeki araba 10kmh hizla gidiyor asgari hiz limiti yok bu da kanunen yasaya aykiri degil. Bu arada cikista bu gruplardan bi kac kume insanla antrenman rotamda karsilastim. Ben ortalama kastigim halde isiklarda dururken arkadaslarin cogu bu konuda maalesef kurallara pek uymadan yanimdan gecip gittiler :)

@furkantrojka

katılıyorum,yalnız burası türkiye ,burada bisiklet kültürü oluşmadı,norveçte bisiklet kullandım araçlar size saygılı,
burada bisikleti araç yerine koymayan bir çok sürücü var, o vakit bize düşen görev,bizi araç yerine koymayan bilinçsiz kitleye karşı uyanık olmak,araçlar ile rekabete zati giremeyiz ,iyi bir sürücü trafikte çok dikkatli olan, önceden ,oluşacak tehlikelere karşı kendi güvenliğini sağlayan kişidir.

Arkadaşın haklı yanları olsa da trafikte tam bir terörist olduğunu düşünüyorum. Keşke bu hareketleri bilinçli bir trafik polisi görse de gerekeni yapsa. Arkadaşın tek amacı haklı-haksız farketmeden bağırıp çağırmak. Bütün videoları bu amaçla çekip bu amaçla yayınlıyor. Bir gün devran döner dünyanın kaç bucak olduğunu görür elbet.

Geri