@hlksnrr
Karayolları Trafik Kanunu'na ya da başka herhangi bir kanuna veya yönetmeliğe göre Türkiye'de bisiklet sürerken kimse kask takmak zorunda değil.
Yolda parça parça gitmek de keza aynı şekilde yasaklanmış durumda değil ve hatta doğrusu takip mesafesi bırakmaktır.
Ayrıca yan yana sürmek 2 bisikletten fazlası için yasaktır, dar ya da geniş yol diye bir şey yoktur, şerit vardır.
Otobüs ile durak arasından geçmenin yasak olduğuna dair bir kural da yine aynı şekilde yok.
Daha önce de söylediğim gibi, farazi konuşuyorsunuz. Herkes kendi kuralına göre doğru hareket ettiği için ülkede trafik bu halde zaten.
Otobüs tabi ki durağında duracak. Bunun için sağ sinyal verecek, sağ şeridi kontrol edip şerit uygun olduğunda geçecek. Durağa gelene kadar orta ya da sol şeritten 80 km/h hızla ilerleyip, durağa doğu yatay bir geçiş yapmaya çalışırsa ki bu Türkiye'deki otobüs ve minibüs sürücülerinde standart pakette sunuluyor, sağ şeritteki araçları tehlikeye atar ve tekrar belirtmek istiyorum bisiklet bir araçtır.
Videonun 8. saniyesinde araç sinyal verip orta şeridin sağına yanaşıyor. Videonun çekildiği ülkenin trafik kanunlarına göre aracın arkasında değil, yanında bulunan o araçları otobüs, sağ şeride geçmeden önce beklemek zorundadır. Bu iş bu kadar basit ve net.
Ben buradaki bir çok arkadaş gibi bisikleti "rahatlamak", "kafa dağıtmak", "eğlenmek", "stres atmak" gibi amaçlarla kullanmıyorum. Bisiklet benim ulaşım aracım. Yol üzerinde giderken defalarca durak önünden geçiyorum. Normal bir otobüs şoförü bu şekilde soldan yanaşacaksa eğer kısa bir korna çalıyor, tabi bunu durakla yeterli mesafe varken yapıyor, ben de duruma göre ya hızlanıp gidiyorum ya da yavaşlayıp yol veriyorum.
Mevcut videoda aracın sağ tarafında kalırken durduğunuz noktaya kadar otobüsün yanaşmayacağını bilemezsiniz. Aracın sağ tarafı yeterince yanaştıktan sonra direksiyonunu sola kırıp kaldırıma iyice yanaşmaya çalışacaktır normal şartlarda. Direksiyonunu sola kırdığı anda kör noktada kalırsınız ve sizin otobüs yanaşıyor diye güvenli olması için durduğunuz noktaya kadar gelebilir otobüs. Bunların hepsi tehlikeli hareketlerdir.
Tekrar söylüyorum. Videonun çekildiği ülkenin kanunlarına göre otobüs sinyal verdiği şeritte araç varken üzerine süremez.
@hasanalparslang
İngiltere gibi ülkelerde bisikletin bu kadar yaygın olması, yaya geçitlerinde durumun dediğiniz gibi olmasının sebebi toplumsal farklılık. Adamlarda yaya geçidindeki bir yaya, kendisini rahatsız etmese dahi bir aracın onun alanına girmesine izin vermez ve hakkını savunur. Gerekirse kazanın gerçekleşmesine pahasına bunu yapıyor, videoda gördüğünüz gibi. Ya da benzer bir şekilde bir araç bisiklet yoluna girdiğinde bisikletler etrafından geçmez, o aracı o yoldan çıkartır. Türkiye'de ise bisikletforum'da dahi gördüğünüz tepkiler vardır.
"Ne vardı sanki beklesen?"
"Otobüse yol vermen lazım, sonuçta bisikletsin"
"Kanunlara aykırı olmasa da neden yan yana sürüyorsun ki?"
"Trafiği aksatıyorsun, senin arkandan mı gelecekti?"