Scudo Sports

İBB İstanbul Bisiklet Çalıştayı

@sspl haklısınız ama paylaşımlı şeritlere saygı duyan otomobil sürücüsüne rastlamak çok zor.
Biliyorum ne yazık ki öyle ama saygı duyulmayacağı için yapılmaması saygı duyulmaması hakkında pozitif bir değişikliğe yol açmayacak. Yapılmış olsa zamanla taşıt sürücüleri azınlık da olsa bir şeylerin farkına varmaya başlayacak diye düşünüyorum.
@sspl ibb zoom toplantısında dile getirmiştim.
Ya metrobüs yoluna entegre geliş gidiş ufak köprülerle veya yol kenarlarından ufak köprülerle entegre bir çalışma yapılabilir ve kısa sürede bitirilebilir.
Tabi bana konuşması kolay da belki uzun sürecek bir çalışma gerektiriyordur.

Ben de avrupa yakasında olan biri olarak aklıma bu şekilde bir çözüm gelmişti. Yani yolun kenarını ayırmak yerine (ki zaten normal araçlara yetmiyor yollar) en azından yolların kenarlarından çelik direklerle yukarıya çıkarılacak geliş gidiş bisiklet yolları pekala yapılabilir.
Ortaya bir sürü fikir atılabilir, hangisi uygulanabilir, hangisi uygulanır ya da hangisinin uygulanması sağlıklıdır bilemeyiz tabi. Aslında en sağ şeridi yeri geldiğinde emniyet şeridini işgal etmese taşıtlar böyle bir şeye şahsen benim rotamda ihtiyaç bile olmaz. bir paylaşımlı şerit olsa en azından bir nebze kaldırımdan git, bura araba yolu vb. gibi sürücü sitemlerinden uzaklaşmış oluruz diye düşünüyorum. Böyle bir uygulama yapılsa illaki ihlal edilecek o şerit, illaki sorunlar yaşanacak ama bi derece hafiflemiş olsa o bile iyidir.

Scudo
Paylaşımlı yol özellikle İstanbul için intihar demek. E5 vb yollardan bahsediyorum.
Benim söylediğim köprü fikri güvenlik açısından da mantıklı.

Benim bahsettiğim yollar oralar değil dediğiniz gibi o yollarda hız da yüksek olduğu için (trafiğin olmadığı durumlarda) risk çok yüksek.
Benim bu paylaşımlı yollar olabilir dediğim noktalar Büyükdere Caddesi, Mecidiyeköy Yolu Caddesi, Barbaros Bulvarı, Halaskargazi Caddesi gibi yollar.

Son düzenleme:
@bonder76 bugün dış lastikte olan bir soruna anlık bakmak için 1 dakika bile değil, bizim semtte bir dükkan önünde kaldırımın aşağısında durdum. Bir kadın çıktı ama araba girecekti şimdi demezmi.

Daha önce de bir kaç benzer şey olmuştu, bu da tuzu biberi oldu. Esnaf olunca her yeri babalarının malı zannediyorlar. Kadın olmasaydı başka türlü cevap verecektim. Sanırım çok yakında bir tanesine fena patlayacağım.

Bugün Beyaz Masaya aşağıdaki başvuruyu yaptım. Vakti olanlar benzer talepleri yaparsa daha hızlı yol alınır düşüncesindeyim.

Konu: Bisiklet yolundaki problemler ve çözüm tavsiyeleri ile Yenikapıda bir Bisiklet Kafe talebi.

Sayın Yetkili;

Hafta içi her gün Bakırköy'den Sirkeciye sahildeki bisiklet yolunu kullanarak işe gidip geliyorum. Yaşadığım bazı sorunlar ve faydalı tavsiyeler hakkında paylaşım yapmak isterim.
Bakırköyden Yenikapıya uzanan sahil kısmındaki maviye boyalı bisiklet yolu, yanı başında devasa yaya bölümleri olmasına rağmen yayaların işgali altında. Birçok bisikletçi bitişiğinde bisiklet yolu olduğu halde ölüm riskine rağmen kara yolunu tercih ediyor bu sebepten dolayı.Yayaları ikaz ettiğimde ise bazen çok kaba tepkiler alıyorum. Bu durum sahil kesimindeki tüm bisiklet yollarında aynı maalesef. Oysa gelişmiş ülkelerde bisiklet yolunu kullanan yayalar olası bir çarpma durumunda ağır cezalar alacağını bilir ve sadece karşıya geçmek için çok dikkatli kullanır bisiklet yolunu. Bu kültürü biraz olsun yerleştirebilmek adına tavsiyem mavi yol üzerine yaya yasak trafik işaretini 50m aralıklarla yere boya ile uygulamak. Aynı zamanda bölgede görevli güvenlik ve zabıtaları konu hakkında bilgilendirip onlar aracılığıyla bisiklet yolunu kullanan yayaların uyarılması faydalı olacaktır. Bu sayede bisiklet yolunu kullananların uyarıları da daha etkili olacaktır gereksiz işgal edenler üzerinde.
Bir diğer büyük sorun da Bakırköy sahil yolu ile E-5'i bağlayan, Veli Efendi Hipodromu önünden geçen Aksu Caddesi üzerindeki asfalt bölünerek oluşturulmuş bisiklet yolu. Bu yol da sık sık trafik ışıkları önünde oluşmuş trafik kuyruğunu baypas etmek isteyen uyanık ve ahlaksız sürücülerin işgali altında ve bazen ciddi hayati tehlikeler atlattığım oldu bu kendini bilmezler yüzünden. Bu hat üzerine özellikle trafik ışıklarının olduğu yere yerleştirilecek kameralarla denetlenip ihlal edenlere ceza kesilirse hem ciddi bir gelir olacak hem de biraz olsun bu ihlalleri azaltacaktır.
Şehrimizde bisiklet kültürünün yaygınlaşması adına bir talebim de Yenikapıya yapılacak tamir bakım imkanı da sunan bir Bisiklet Kafe. Yenikapı bu hobiye gönül vermiş bir çok kişinin yaptığı kısa tur rotalarının kavşak noktalarından biri. Bu yerde belediyenize ait geniş imkanlar bulunmakta. Bisiklet sürenler, kafeler içeri bisiklet kabul etmediği ve hırsızlık endişesi ile dışarı bırakamadığı için bu mola ihtiyaçlarını karşılayamamakta. Malumunuz bazı bisikletler oldukça pahalı ve sahipleri haklı olarak göz önünden ayırmak istemiyor.
Aynı zamanda bu kafenin açık havada kalan üzeri tenteli bir kısmı bakım standı olarak tasarlanabilir. Basit tamir standı ve aletleri, Patlak tamiri için ucuz yama ve bali yapıştırıcı, kaliteli bir pompa ve temizlik yapılacak gideri olan yer ve su yeterli olacaktır.
Büyükşehir Belediyesi olarak sizden talep ettiğim bu küçük dokunuşlar biz bisikletlilere ve bu şehirde oluşacak bisiklet kültürüne büyük fayda sunacaktır.

Talepler özet:
1- Sahil yolundaki mavi boyalı bisiklet yolu üzerine yaya yasak işareti boya uygulaması.
2- Aksu caddesi üzerindeki bisiklet yolu araç ihlalleri için kameralı denetim.
3- Yenikapıda bisiklet dostu bir kafe ve yanıbaşında ücretsiz bisiklet tamir bakım ve temizlik standı.

Saygılarımla

@karanbatu

Sayın Başvuru Sahibi; İlgi : 03.12.2019 22:25:14 Tarih ve 1-23922184415 Nolu Başvurunuz Başvurunuzda yer alan levha ile ilgili konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü ile görüşülmüştür. Görüşme neticesinde tarafımıza verilen bilgi aşağıdaki gibidir: "Bahsi geçen yerde üst geçit çalışması bulunmaktadır.Çalışma bitirilene kadar söz konusu yerdeki uyarıcı levhalar çalışmayı yapan yüklenici firma ve ilgili birim sorumluluğundadır.Ancak tehileke arz ettiği için bahsi geçen yere tarafımızca esnek dikme çalışması yapılmıştır ve yatay işaretleme birimine çizgi yapılması ile ilgili bilgi verilmiştir.Fotoğraflar ektedir." Ayrıca, başvurunuzda yer alan diğer hususlar hakkında gerekli işlem ve değerlendirmeler yapıldığında, konu içeriği ile ilgili olarak yetkili personel tarafından bilgilendirileceksiniz.

@geniusbjk İşte şikayetim sonrası gittim baktım esnek dikmeler koymuşlarıdı söyledikleri gibi, ama bence çok zayıf bir çözümdü. Sonra araya Covid süreci girdi, yolum düşerse yine bakarım ne durumda diye.

@monder33 Orası hala vardır belki ama yol yapım çalışması bitmek üzere ve bisiklet yolu oraya girmeden ana yola yakın yerden devam ediyor. Yakınlarda yeni boyadılar maviye. Belki de şikayetiniz hızlanmasında etkili olmuştur. Biz kullanıcıların bu tarz haklı talepleri bir hak değil görev aynı zamanda.

@mali.ozdemir bi tanıdığım yazıyor dendi, uygulama o an hata verdi ama daha sonra cimerden başvuruda bulundum. Yanıt gelirse paylaşırım

Geçen gün bir taksi her zamanki gibi trafik lambası önünde oluşan sırayı bisiklet yoluna girerek bypas etti. 155’i aradım izah ettim durumu plakasını verdim, tamam dedi kapattı. 😄

@mali.ozdemir Bizimkisi biraz yangında saç taramaya benziyor aslında, hak hukuk konusunda memleketin hali ortada.

Biz o kadar konuşalım hakkımızı arayalım, bugün iş yeri servisiyle eve dönerken yolun kenarından giden iki bisikletliyi gören servisteki bir lavuk "eline bi demir cubug alacayn, gecergen gafalarıyna gafalarıyna vuracan"...

Yok ya bizden bi cacık olmaz.

• Üzgün
Tepkiler: Gkt34
Biz o kadar konuşalım hakkımızı arayalım, bugün iş yeri servisiyle eve dönerken yolun kenarından giden iki bisikletliyi gören servisteki bir lavuk "eline bi demir cubug alacayn, gecergen gafalarıyna gafalarıyna vuracan"...

Yok ya bizden bi cacık olmaz.
Arkadaşı bana gönderin demir çubuğu ile gültepedeyim ben tedavisini yaparım :)

Yayaların suçu yok.
Konu bisiklet yolunu yapanlarda.

Acaba asfaltın parçası ve yaya kaldırımından 20 cm alçakta bir bisiklet yolunda yaya yürür mü?

• Beğen
Tepkiler: ag249
Yayaların suçu yok.
Konu bisiklet yolunu yapanlarda.

Acaba asfaltın parçası ve yaya kaldırımından 20 cm alçakta bir bisiklet yolunda yaya yürür mü?
Yürüyor hocam, maalesef yürüyor. Bu gözler mangal yapanı bile gördü, yürümeleri masum kalıyor benim gözümde.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
yürüyor hocam. malesef yürüyor. bu gözler mangal yapanı bile gördü yürümeleri masum kalıyor benim gözümde.

O zaman teknik altyapı tamam.
Ve eğitim eksikliği var. ya da yaptırım eksikliği.
Uygun yasa çıkarsa, suç işleyen şikayet edilir vs. Başka çözüm bulunur.

Bu da bir değişim sürecidir.
20 sene önce trafik lambaları ilk konduğunda kırmızı ışıkta hiçbir araba durmuyormuş.
-Araba ehliyetine
-Yayaya
-Bisikletliye eğitim vereceksin..

zamanla olur bu iş.

O zaman teknik altyapı tamam.
Ve eğitim eksikliği var. ya da yaptırım eksikliği.
Uygun yasa çıkarsa, suç işleyen şikayet edilir vs. Başka çözüm bulunur.

Bu da bir değişim sürecidir.
20 sene önce trafik lambaları ilk konduğunda kırmızı ışıkta hiçbir araba durmuyormuş.
-Araba ehliyetine
-Yayaya
-Bisikletliye eğitim vereceksin..

zamanla olur bu iş.
İllaki, teknik altyapı tamam diyorsunuz ama nerede ne kadar tamam?
Eğitim eksiği benim dünya görüşüme göre hiç tamamlanacak bir şey değildir. Eğitime yaşadığımız her an her konuda ihtiyacımız var.
Yasa oluşturma, uygulama ve denetleme mekanizmalarının reaksiyon süreleri kısaltılabilse her şey daha güzel olacak.

Bahsettiğiniz konuda ne yazık ki haklısınız. Keşke 20 sene beklememiz gerekmese bir değişiklik sürecinde.
Bana soracak olursanız ilk aşama eğitim sonrasında yaptırımlar üzerine daha sonra da altyapı üzerine çalışılması lazım.

Son düzenleme:
Ankara'da yaşıyorum ve ne yazıkki burada da durum aynı. Hatta bir olayı örnekleyim, bir konuda mavi masa üzerinden kayıt oluşturdum ve dönüş yapıldı. Kağıt üzerinde her şeyi düzelttiler ama gidip bakıyorum hiçbir şey yapılmamış. Tekrar söylüyorum, durum aynı. Sosyal medya hesaplarına yazıyorum DM ile ilgilenmiyorlar bile ama post olarak attığımda twitterdan, hemen geri dönüş yapıyorlar. Bir yerde sıkıntı olduğunda sizde de olduğu gibi "orda zaten çalışıyoruz çalışma henüz bitmedi" yalanına sarılıyorlar. Aylardır gördüğüm bildiğim yol, ne çalışan var ne ilgilenen ama şikayet edince çalışıyoruz diyorlar. Ankara'da tüm ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyesi rezalet bir anlayışa sahipler. Bundan önceki yönetim de aynıydı bu da aynı maalesef..

Geri