Scudo Sports

Hızlanma için vites değişimi

Artık biber gazını kadroda kolay ulaşabileceğim bi yere monte etmenin zamanı geldi. Bunların 4 ayaklısına da 2 ayaklısına da sıkacaksın gazı. Görürüm o havlamalar nasıl ciyaklamaya dönüyor. Her evin önünde bağlanmamış köpekler bu nedir ya bıktım kardeşim. Geçen bi akşam vakti 2 arkadaşım ve ben bi yere çıkmış oturuyorduk. Cips alalım dedik. Market yakın diye kaskı da takmadım. Çukur dolu bi yokuş var ve yokuşun bitimi o yola dik geçen anayola çıkıyor. O çukurlu yokuşu inerken bi köpek peşimden koşuyor. Nefesini dibimde hissediyorum. Bassam ne zaman peşimi bırakacak belli değil. Yol da uzun değil ki hemen bıraksın. Kask yoktu ama o karanlıkta bi çukura girsem sağlam bi 5 saniye havada devam ederdim. O an biraz basarım aşağıda kaydırırım, yola atlamadan sağa döner o hızla kaçarım gibisinden hayali planlar yaparken aşağıya geldim. acı fren sesleri falan öyle durabildim. Sonra geriye bakarım ki o kadar risk alıp kaçtığım şey bi karış boyuyla bi süs köpeği olmasın mı.. Ama biber gazı şart. Havlayanı ciyaklatmak gerek..

Bu arada 10 metrelik yol da olsa kaskını takacaksın!!! KASK KASK KASK

Scudo
Yapılacak vites değişimlerini ben daima arabalar gibi yaparım , aynı prensip çünkü , normal kadansta 2ye 3-4 viteste giderken atak yapmak imkansız bi anda çapraza geçip 2ye daha düşük viteslerde yüklenip kadansı full yapıcaksın terken kadans sona dayanınca vites at kadans dayansın at :D çok etkili bir atak yöntemi artı ayağa kalkmayada gerek yok

Dün köy yolunda bisikletle gezerken bir evin önünde otururmuş haldeki boyu 1 metre simsiyah bir köpek gördüm bana baktı baktı sonra kafasını çevirdi.Arada 50-60 m. mesafe vardı ben son gaz geri döndüm. :D

Zeki kardeş aslında dediklerinde haklısın fakat bu her zaman sökmüyor..bu köpek saldırılarına ben çok sık maruz kalıyorum seninde dedigin gibi köpekler genelde kuru sıkı eger kaçmazsan yanına kadar geliyor sonra gerisi yok:DD ama gecenlerde ankara memlük köyü çivarında yine bir köpek saldırdı ve mtb ile yokuş yukarı gidiyordum köpek öle böle bir köpek degil koskocaman kangal ve çok tecrübeli her halinden belliydi ve ben artık köpeklerden kaçmaktan bıkan birisi olarak gelsin bakalım nasılsa gider dedim ve üstelik yolda dik yokus basıp gitmekte zor köepk koptu geldi ben aheste aheste tırmanıyorum:DD bu tecrübeli kangal jet gibi bitti enseledi beni baktım gidecegi yok janta pençe attı önce ıskaladı ben yine aldırmıyorum derken benım kaçmamandan cesaret alarak işin boyutunu genişletip bacagıma dogru hamle yapınca abi ben hayatımın sprintini yokus yukarı yaparak en kücük vitesten can havliyle en üst vitese nasıl cıktım bilmiyorum:DD o an yarışta olsam açık ara birinci gelirdim..yani siz siz olun önemsemezlik etmeyin kontrollu bir şekilde kacın abicim:DDD

kırsaldaki köpekler daha tehlikeli hayvanın bölgesi var uçak geçse havlıyor :D
benim taktik baktın gitmiyor yerden baba bi taş almak yoksa taş alıyor gibi yapmak... her yurdum köpeğinin kafasına beline taş yemişliği vardır. canı acımıştır. tırsarlar kaçarlar arsız olanları kaçarken bile havlar :D

Kopek kacanı kovalar!
Bu tarz durumlarda ben hemen durup beklerım zaten benı gorunce o da duruyor ve gerı donuyor ama bazı durumlar harıc.Mesela coban kopeklerı suruyu korumak adına(fazla yaklasırsan o da)hemen saldırıya gecerler.Onun dısında kopeklerden korkmaya gerek yok dur bekle gor.Bu sekılde davrandıgım ıcın hıcbırzamanda kopek saldırısına ugramadım:)

@Bülent ONUTKAN

Köpeklerin ilgisini dönen tekerlekler çekiyor sanırım.

ben yaklasik 1 hafta once kulagimda muzik ile gidiyordum, zaten o olaydan sonra muziksiz surmeye basladim, bi kopegin yanindan gectim, gecerken kopege dikkat etmistim kovalicakmi diye ama kovalamadi, yani ben ole sanmisim, kopege bakmayi kestigim anda pesimden kosmaya ve havlamaya baslamis, millette bana bakiyo ben duymuyorum tabiki kopegi, sonra aniden onume gecti, ezmemek icin son anda durabildim, kopege sert bir bakis attim ve basini one eyip geri dondu :D

o gunden sonra kopeklerin yanindan hep yavaslayarak geciyorum ve yaklasik 60-70 m sonra hızlaniyorum pesime takilmiyorlar, tek takilma amaclari bence hızl gittigimiz icin oyun oynamak yada ole amacsiz kovalamak :D
sonucta artik muziksiz suruyorum ve kopeklerin yaninda yavasliyorum :D

• Beğen
Tepkiler: ocanakci
@Ömer Seven

kesinlikle size katılıyorum. Çok güzel anlatmışsınız. Yöntem olarak sizinkine yakın bir taktik izliyorum. Köpek dibinizdeyse ve yavaşsanız duruyorsunuz. Sert bir bakışla köpeklere fısıldadıktan sonra bye bye köpecikler. Hızlı ve köpekler henüz kulvarınızda değilse birazcık hızınızı arttırmanız yeterli gene bye bye.

• Beğen
Tepkiler: Ömer Seven
rampaya varmadan vites düşürmekte fayda var ve ayrıca yüksek viteslerle seyrederken bir anda durmak zorunda kaldınız diyelim tekrar hızlanmak için niye çok güç sarfedesiniz düşürün gitsin vitesi. yokuşta yük altında vites değiştirmek ve bunu yaparken pedala abanıyor olmak bence zararlı zincir ve arttırıcı için, bisikleti de araba gibi kullanmalı;)

bence bu soruna en güzel çözüm köpek sahiplerinin köpeklerini bağlı tutmaları. denetimler yapılmalı. insanlar korkusuzca yolda gidebilmelidir. yasadıgım sehirde köy ve çiftlikler çok fazla var kısa mesafeli yolculuklarda bile önüme defalarca köpek çıkabiliyor. durup kovalanacak cinsten değil gibi duruyorlar bende gaza basıp kaçıyorum. vites değiştirmek bence tehlikeli. vites geçemeyebilir zincir sıkışabilir. bence bacak kaslarını kullanmak en doğrusu :in:

siz zaten onları takmazsanız onlarda size ne havlar ne saldırır.sen kendi yoluna bak o yokmuş gibi.o seni farketmez bile

Düzlükte giderken Ruble 4. viteste, aynakol(3'lü sistem) orta dişlide(2. de) kullanılabilir. Duracağınız zaman Aynakol'u en küçük dişliye alırsınız. Rubleyi de 3. vites e çekersiniz kalkışınız hızlı olur. sonra seri şekilde aynakol'u 2. dişliye ardından ruble 4 ve 5 sırasıyla sonra aynakol en büyük yani hız dişlimize ardından ruble en büyük vitese. Yazması uzun, uygulaması da ilk denemelerde uzun görünür ama bir kaç denemeden sonra eliniz alışır. :)

konuyla ilgi gençlik yıllarında yaşanmış onlarca vukuat olunca yazmak istedim, gençlik diyorum zira yaş kemale erince iş güç vs şehirin o pis asfalt kokan yollarında turlamaktan öteye gitmiyor bizim bisiklet sevdamın :( ama lise yıllarında dere tepe nerde macera orda biz :) haliyle çok vukuat atlattık. ilk kural kesinlikle panik yok, ikinci kural kesinlikle hızlanmak yavaşlamak yok, sabit hızla devam yanınıza kadar gelecek sizi takip edecek havlayacak duracak, defalarca çoban köpekleri ile birlikte yan yana yüzlerce metre sürdüm iki üç farketmez sanki arabanın içindesiniz gibi, yokuş tırmanırkende aynı senaryo ile karşılaştım... kesinlikle bisikletten inmeyin kesinlikle hızlanmayın bırakın gelsin eğer durursanız size saldıracaktır tecrübeyle sabit, bu durumda yapılacak şey: bisikleti siper olarak kullanmak, size bakan ön ve arka maşalarından bisikleti sağlamca kavrayıp (jantlar elleriniz için siper görevi görecektir) daima bisikletinizi köpek(ler) ile aranızda tutmak, ve yaval yavaş geri geri ordan uzaklaşmak, iki veya üç farketmez zira köpekler size arkadan saldırmaz sürekli yüzünüze havlar, peki köpek nasıl saldırır ? köpekler yarın metre yanınıza gelip üzerinize atlamaz en az bir metreden sıçrayarak sizi yere indirmek ister, unutmayın tek saldırı uvzu ağzıdır böylesi bir durumda yapacağınız tek şey saldırıyı beklemek ve tam o sıçradığında sizi yere yatırmasına izin vermektir bu durumda ağzı ile boyununuzu ısırmak isteyecektir bu esnada ne yapıp edip ağzını iki elinizle tutmaya çalışın tuttunuz tuttunuz tutamadanız geçmiş olsun :) (böyle bir çoban köpeği ile boğuşup sonrasında el ense olmuşluğumda vardır...) kesinlikle tekme taş vs atamaya kalmayı bu onu daha da kızdıracaktır. göz teması mutlaka kurun, siz ondan ne kadar korkuyorsanız o da sizden korkuyor emin olun. Cümleten kazasız belasız keyifli sürüşler.

• Beğen
Tepkiler: jojo^^
yok abi ya benim bisiklet siyah köpek görünce kovalıyor hangi köpek olusa olsun sırf bu yüzden bisiklet değişcem abi ya :D

Yaklaşık 3 hafta önce başımdan geçeni anlatmak istiyorum. İzmir Karşıyaka'dan bayraklı viyadüğünden döndüm içeriye doğru alttan devam ederken bayraklı altınyol çıkışında bir kamyonetin içinden 3 genç lastik dönüyor şeklinde laf attılar bende eksik kalmam sizinkilerde dönüyor diye bağırdım. :)

Akabinde soldan gidiyorum sağda kaldırımda 3 genç daha ellerinde 2 köpek ve anladığım kadarıyla 1 tanede sokak köpeği tam yanlarından geçerken üstüme saldılar köpekleri ve kahkaha atmaya başladılar. Küçüklüğümden çok deneyimli olduğum için o incecik yolda vızır vızır arabaların içinde düşmenin ne olduğunu da bildiğimden aynı sakinlikle hiç bakmadan pedallamaya devam ettim. Fakat durmadan takip ettiler bende yapacak bir şey yok şeklinde düşünerek sağdan gelenlerden bir tanesine ufak bir tekme atıp kırmızıda bekleyen araçlardan birinin altına atıverdim ve takibi bırakıp gençler köpeklerine koşmaya başladılar. Köpeğe hiç bir şey olmadı belirteyim. Bana seçenek bırakmadılar bunlarda insan işte malesef.

Burda şuna açıklık getirmek istiyorum kesinlikle hayvanlara karşı bir art niyetim olmaz. Yoldaki karıncayı ezmemeye çalışırım. 2 köpek 13 sene yaşayan kedi sahibi ve birçok hayvan bakmış bir hayvan sever olarak bana seçenek bırakmadıkları için bana böyle bir hareket yaptıran insanların insanlığından şüphe ederim. Deneyimimi yazmak istedim...

Edit : Asıl konuya geleyim tavsiyem vites falan uğraşmadan havlıyorsa köpek hiç bakmadan devam etmek %99 yanaşmaz. Ama havlamadan başı dik gelenler var bide aman onlara dikkat onlar saldırmaya geliyor işte o zaman durup taş sopa ne varsa elinize almanızı tavsiye ederim. :)

seri kalkış için vites oranınızın en az 2 olması gerek ve sizin bacak kaslarınıza seriliğinize bağlıdır. misal ben 4 saniyede 25 km/h çıkıyorum.

Geri