Scudo Sports

Göbekten Vitesliler Y.Y.D.

Arkadaşlar elimde ilk aldığım BATAVUS marka bisikletle birlikte 5 tane göbekten vitesli bisiklet oldu :) son aldığım nexus 8 sistem 54cm kadro boyuna sahip carraro marka. bu bisikletle ilk etapta 100 km ilk bir tur yapmayı planlıyorum. Göbekten vitesli bisikleti böyle küçük turlar için kullanan varmı kullanışlı olurmu. Elimdeki diğer bisikletleri de satmayı düşünüyorum. Henüz 2. El bölümüne veya ilan sitelerine ilan vermeye vakit bulamadım. İlgilenen olursa elimde 2 adet nexus 8 ,1 adet nexus 7, 1 adet de sram göbekten 3 vites bisiklet var.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Scudo
@mgencer05 Kondüsyonunuz iyi ise 100 km yi rahatça yapmanız lazım ben istanbul gibi kalabalık bir şehirde katlanır bisikletle 40 km yi rahatça sürdüm sizinde Konya gibi düz bir şehirde sürmemeniz için bir sebeb yok

• Beğen
Tepkiler: muroseri
@hidromek

Cevabınız için teşekkürler fakat Benin sormak istediğim GÖBEKTEN vites tur için uygunumu yoksa normal vites mi tercih edilmeli tur bisikletleri için. Arada bariz fark varmı.

Göbekten vitesle de tur yapan çok bisikletçi mevcut hatta yağlama ve bakım olayını düşünürseniz göbekten vites daha cazip zincir kopması yıpranması göbekten viteslerde daha düşük ihtimaldir.

bisikletleri ve fiyatlarını öğrenebilirmiyim? göbekten vites olayı bence şahane bir kolaylık ve basitlik. bundan sonra normal dişlili bisiklet alacağımı sanmam.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
@hidromek

Genelde rohloff falan gördüm birkaç fotoğrafta kayışlı sistemdi zincir yoktu. Ama nexus 7 veya 8 li tur bisikleti pek denk gelmedi fotoğrafları incelerken. Beni endişelendiren konu GÖBEKTEN vites sanki gücü emiyor sürtünme daha fazla sanki. Düz yolda bunu hissedemiyorum fakat hafif yokuşlarda diğer dıştan vitesliler gibi akmıyor hız almıyor. Pedallaöayı yavaşlattığınız anda yığılma yapıyor sanki. Anlatmak için doğru kelimeleri seçebildim mi emin değilim, daha teknik terimlerle anlatmak isterdim fakat ancak bu şekilde ifade edebiliyorum. Bu sebekle şehir içinde hiç tereddütsüz önerebilirken söz konusu tur olunca biraz tereddüt lüyüm. Alfine 11 kullanan bir arkadaş varsa nexus 8 le arasında çok fark varmı performans olarak o fiyata değer mi bir fikir verirse alfine 11 de alabilirim. Rohloff gibi yağını değiştirmekte basitmiş bakım zahmetinden de kurtulmuş oluruz. Alfine 11 i tur bisikletinde kullanmak istiyorum eğer kullananlardan olumlu yorumlar gelirse.

Yokuş performansında ruble aynakol oranları da önemli Shimano Alfine nexus serilerinin üst versiyonu sanırım vites oranıda daha yüksektir bu da sürüşü daha kolaylaştırır diye düşünüyorum Bildiğim kadarıyla Rohloff un vites oranı klasik viteslilere denkmiş ama fiyatı da güzel

Aşağıdaki linkte alfine 11 in özellikleri yazılmış.
Shimano Alfine nasıldır ?

@hidromek

Bahsettiğim o oranlardan farklı bir durum. Yokuşta hızını tam almıyor sanki pedallamayı bıraktığın zaman sanki Yeninden kalkış yapıyormuş gibi hafif bir zorlanma oluyor. Diğer sistemde çok iyi bir bisiklet kullanmadım 21 viteslşydi sanırım kullandığım Ümit ama yokuşlarda hızlandığımız zaman o hızını biraz koruyabiliyordu o ivmeyi. Yine tam anlatamadım sanırım :)

@dgncsk

Mesaj attım size ilk sorunuz için. Ayrıca GÖBEKTEN vites hakkaten çok kullanışlı şehir içinde ulaşım için kullanıyorsanız. Yaşadığınız bölgede engebe azsa çok iyi iş çıkarıyor. Öncede bahsettiğim gibi benim tereddütüm Coşar da 150-200 km ilk bir gezi yapmaya karar verirsem normal vitese göre GÖBEKTEN vites bisikletle daha çok mu efor sarfederiz. İlk turumuzun tadı kaçarmı ? Korkum bu?".

touring ve mtb, downhill tarzları için kullanabileceğiniz ciddi anlamda prof göbek sistemler mevcut (rohloff) ancak tahmin edersiniz ki ülkemizde ne anlayan bir servis, ne de tedarikçi yok, üstelik fiyatlar da zaten ortalama bir bisiklet kadar, ha değer mi değmez mi orası kullanıcı ile değişkenlik gösterir, şahsen ben şimdilik kullanmam , ancak emekliliği beklerim:hihi:, shimano ürünlerini tur için düşünmeyin 100+ km için söylüyorum bunu, 100 km gibi kısa mesafelere zaten istediğiniz göbek vs. kullanıyoruz zaten, haa kullandığınız rotalar da ki eğim farkları çok fazla ve uzun değil ise alfine 11 sistem yeterli olacaktır, ancak eğim farkları arttıkça yetersiz kalma gibi bir durum olabilir , yine de herşey kondisyon kondisyon kondisyon.

(link)

@ahmtbag

Tur bisikletçilerinin deneyim ve tavsiyelerini okuyunca geneli normal vitesler tercih ediyor. Hatta fren sistemleri konusunda da karmaşık olmayan en basit v frenleri önermişler. Bu yazılardan yola çıkarak nexus 8 olan bisikletlerinden bir tanesini ayırıp şehir içi ulaşım için kullanmayım ,diğer 3 bisikletinde elden çıkarınca normal vites sistemine sahip bir tur bisikleti edineyim diye düşünüyorum. Böylece iki sisteminde keyfini çıkarmış oluruz.

Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

@mgencer05
Bahsi geçen sistem ile nexus kıyaslanamaz, ülkemizde biraz yaygınlaştığında çoğu sistem çöp olmaya başlar kanaatindeyim

Yani nexus sistemini mi kullanayım tur için ?

@ahmtbag

Yani nexus sistemini mi kullanayım tur için?

Göbekleri söküp bakım yapma işini anahtar olmadığı için tamamlayamamıştım. Kontr fren kısmını olduğu tarafı açıp oradaki bilyeli yağlamıştım ve göbeğin içine müdehale etmemiştim.http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161205/4d596791d199296211084b5750d4e1f7.jpgshimano nexus vitesler için olan gres ve göbeğin içinde bekletildiği mavi yağı henüz bulmadım ve bunun için shimano Türkiye'yi aradım fakat onların elinde de Yok bu ürünler. Alet takımı işini çözdüm fakat bu gres ve yağ olmayınca kullanacağım ürünlere karar veremedim. İzlediğim videolardan birinde genelde otomobilllerin direksiyon kutularında ve otomatik viteslerde kullanılan atf yapında bekletti göbeğe bakım yapan kişi. Bende atf kullansam ve özel gres yağı yerinede kaliteli beyaz rulman greslerinden kullansan sorun olurmu. Göbek bakımını kendisi yapan arkadaşlar yardım ederlerse sevinirim. Ayrıca aletleri tek tek almaya üşendim xlc marka bisiklet alet çantası aldım. İçinde göbek için Laz'ım olan kontra somunu söken çift anahtarda var. Tek eksiğim yağları ve gresi tedarik etmek. O işinde halledersem. Bir tane 8 bir tanede 7 vites göbeği söküp bakım yapacağım. Bunlarda alet takımım ve bahsettiğim anahtarlar. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161205/e6c01c7d979bfac58999ea01e6560a4c.jpg

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Ben alfine 11'i yaklasik 3000 km kadar kullandim. Bunun icinde 1100 kmlik bir avrupa turu da var. Su anda da elimde nexus 8li bir bisikletim var. Tur icin alfine 11 tavsiye etmiyorum, cunku en kucuk vitesi sert. Dislilerle oynayip one kucuk (33) arkaya da en buyuk (22) disli taksaniz bile sert oluyor ki shimano bu oranlari kullanmayi tavsiye etmiyor. Gobege cok fazla tork uygulandigindan. Alfine 11 in nexus 8 den farki yuksek viteslerde 3 ilavesinin olmasi. Yani yokus asagi pedal cevirebilirsiniz. Turda bunun hic bir avantaji yok. Bir de alfine 11 de vites araliklari nexus 8e gore daha dengeli. Bir de ben sorun yasamadim ama alfine 11 daha nazik bir sistemmis izlenimi verdi bana. Nexus 8 daha saglam gibi geliyor. Tabi aslinda ikisi ile de sorun yasamadim. Bu yorum biraz havada kaliyor o yuzden. Bakim olayina gelince ben ikisinde de atf kullandim. Bir sorun olmuyor. Alfine 11in icini acmadan bir delikten degisim yapiyorsunuz pratik. Ama nexus 8 de zor degil. Ben gres kullanmadim, nexus 8 in icini 10 dk atf yagda beklettim. Yerine taktim. Yaklasik 2000 kmdir kullaniyorum. Hicbir sorun yok.

@mgencer05
kesinlikle hayır, üstünlük konusunda rohloff un yanında nexusun adı bile geçmez.

Bir ekleme daha yapayım. Eger 33 ön 22 arka dişlilerle kullanırsanız nexus 8 ile tur pekala yapılır. Klasik sisteme göre 1. vitesi daha sert olmasına rağmen yapmak isterseniz yapılır. Ben kullandığım bu sistemle örneğin yaşadığım yer olan Fethiye'deki Babadağ'a tırmanabiliyorum. Tur da yapılabilir. Sorunsuzluğu için ayrıca tercih sebebi olabilir. Hakikaten bu sistemler bozulmak bilmiyor.
Rohloff'a gelince paranız varsa tabii ki Rohloff harika. Nexus'un 1. vitesi 0.527, Rohloff'un ise 0,279. Böyle olunca 1. vites yarı yarıya daha yumuşak oluyor. Bu orandan dolayı da daha yüksek oranlı ön arka dişli kullanıldığından göbeğe uygulanan tork çok daha düşük oluyor ve göbeğin ömrü çok daha uzun oluyor. Rohloff'un avantajı esas olarak budur.

Enerji kaybı konusuna gelince, bu sistemlerdeki kaybı farketmeniz mümkün değil. Klasik sistemlere göre en fazla %2 gibi bir kayıp vardır, o da klasik sisteminiz iyi durumdaysa. Hesaba katılacak bir şey değil. En azından ben farketmiyorum. Avrupa turumda yol aldığım günler günde 150 km yol yapıyordum Alfine ile.

Cevabınız için teşekkürler .özellikle alfine 11 in fazladan 3 vitesinin yokuş çıkmayı kolaylaştırmadığını kullanan birinden duymak çok faydalı oldu. Zira nexus 8 in 8. Vitesi gayet yeterli hız için bana Laz'ım olan 1.vitesin altında 2 vites daha. Alfine 11 in tek artısı yağlama ve bakım içinin kolay olması sanırım. Fiyat farkına değecek bir durumu yok kanaatimce. İki sorum olacak göbekleri söktükten sonra atf de bekletmekten başka bir işlem yapıyormusunuz. Pis yağı temizlemek için falan herhnegi bir temizleyici kullandınızmı. İkinci sorum. Şuanki nexus 8 bisikletin markası modeli nedir ve yaptığınız turlar için ikinci bir bisikletiniz varmı yoksa mevcut bisiletinizle mi tura çıkıyorsunuz( turda alfine 11 i tavsiye etmemiştiniz çükü, nexus 8 de aynı performansı verecektir diye düşünüyorum)

@ozgurgokalp

Cevabınız için teşekkürler .özellikle alfine 11 in fazladan 3 vitesinin yokuş çıkmayı kolaylaştırmadığını kullanan birinden duymak çok faydalı oldu. Zira nexus 8 in 8. Vitesi gayet yeterli hız için bana Laz'ım olan 1.vitesin altında 2 vites daha. Alfine 11 in tek artısı yağlama ve bakım içinin kolay olması sanırım. Fiyat farkına değecek bir durumu yok kanaatimce. İki sorum olacak göbekleri söktükten sonra atf de bekletmekten başka bir işlem yapıyormusunuz. Pis yağı temizlemek için falan herhnegi bir temizleyici kullandınızmı. İkinci sorum. Şuanki nexus 8 bisikletin markası modeli nedir ve yaptığınız turlar için ikinci bir bisikletiniz varmı yoksa mevcut bisiletinizle mi tura çıkıyorsunuz( turda alfine 11 i tavsiye etmemiştiniz çükü, nexus 8 de aynı performansı verecektir diye düşünüyorum)

Geri