Yardımcı olan herkese tekrar teşekkür ederim. Hem kışlık eldiven, hem gidon, hem elcik almak bana çok geleceği için gidonu bahara doğru almayı düşünüyorum. Şimdilik elcik ve eldiven alıp selenin açısını düzelteceğim. ( sadece gidon ve kaliteli eldiven alarak daha rahat edeceğimi düşünüyorsanız o da olabilir)
Konu hakkındaki tecrübelerimi ve araştırmalarımı benimle aynı sorunu yaşayan olursa diye aktarıyorum:
- El bu uyuşur sonra geçer demeyin, bir gün geliyor o uyuşukluk geçmek bilmiyor

- Seleyi öne çok eğerseniz vücudunuzun yükü poponuza değil ellerinize kayar. O yüzden seleyi eğmek yerine pedli tayt edinmek gerek.
- Eğer gidonu tutarken bilekleriniz içe doğru bükülüyorsa ya gidon değişecek, ya da ergonomik elcik alınacak.
- Gidon seçerken karşımıza düz(flat bar) ve açılı(riser bar) olmak üzere 2 seçenek çıkıyor. Düz olan daha sportifken, açılı daha konforlu.
Düz ve açılı gidonların avantajları ve dezavantajları var.
Düz gidon
Avantajları: daha fazla eğildiğin için ağırlık merkezini öne kaydırmış oluyorsun. Ayakta sürerken ve sprint atarken daha iyi. Tırmanırken de ağırlığın öne kayacağı için daha iyi.
Dezavantajları: ağırlığın öne kaydığı için uzun sürüşlerde bileğe, parmaklara çok yük binebilir. Yine ağırlık öne kaydığı için arka teker arazide zaman zaman boşa dönebilir. Bu sebeplerden dolayı düz gidonun ne kadar aşağıda duracağını iyi ayarlamak gerekir.
Açılı gidon
avantajları: daha dik bir oturuş sağladığı için ağırlığınız poponuza kayar.böylece daha konforlu bir sürüş yapabilirsiniz. ağırlık arkaya kaydığı için inişlerde daha iyidir. Gidon daha yüksekte durduğu için gerektiğinde önü kaldırmak düz gidona göre daha kolaydır.
Dezavantajları: ağırlık arkaya kaydığı için tırmanırken ani güç yüklenmesinde ön teker yerden kesilebilir. Ağırlığın arkaya kayması sürekli tırmanan kişiler için istenmeyecek bir durumdur. Vücut dik bir konuma geleceği için rüzgar vücudunuza daha çok çarpıp sizi daha çok yavaşlatacaktır.
Araştırmalarımdan edindiğim bilgiler bunlar. İsterseniz düz gidon vs açılı gidon şeklinde konu açıp paylaşabilirim.
Bir sorum daha var: gidon+eldiven alınca mı daha rahat ederim, elcik+ eldiven mi? Nihai kararımı ona göre vereceğim. Bana elcik+eldiven daha mantıklı geliyor.
Gidonla ergonomik elciği 2.el alabilirim ama elime göre eldiveni 2.el bulmam çooook zor. Ayırmayı düşündüğüm bütçe 100 lira kadar. (eldivenin 0-5 derece soğuktan koruyup terletmemesi gerek.)