Bu konu ile birlikte tecrübe ettiğim ve bir çözüme ulaştığım bir sorunu paylaşmak istiyorum. Umarım istifade edenler olur.
Giant Contend SL 2'nin maşasında kaliperi sabitleyen vida boşluğu maşanın en alt kısmına oldukça yakın. Kadronun endurance yapısıyla uyumlu şekilde 28mm Continental GP 4S II lastiklere geçiş yaptıktan sonra, arka lastiklerde kaliper ile ve kadro borularıyla makul boşluk var iken, ön lastiğin maşaya değil ama kalipere sürttüğünü fark ettim. Ön lastikte 75-80 psi geçildiğinde sürtme sorunu baş gösteriyordu.
Global Cycling Network'ün YouTube sayfasında paylaştığı lastik basıncı konulu bir videodan hareketle, ön lastik 65, arka lastik 70 psi olacak şekilde sürüşlere başladım. Bu şekilde sürtme sorunu ortadan kalkmış görünüyordu. Ancak dik yokuşlarda, örneğin Sarıyer-Rumeli Feneri arasında, inişlerde, ağırlık öne bindiğinde lastik yayılması yüzeyde çok fazla olduğundan, lastiğin üst tarafı genişlediği den, hafif sürtme sorunu tekrar baş gösteriyordu.
Hülasa; engebeli parkurlar, olumsuz hava koşullarında lastiğin yüzeyinde toplayabileceği çamurun da sürtme ihtimalini arttırabilecek olması, tümsekli soğuk asfaltta düşük basınç nedeniyle yılan ısırığı tehlikesi gibi etmenler değerlendirildiğinde, bu şekilde devam edemeyeceğine kanaat getirdim.
Çözüm olarak hangi yollara başvurabileceğimi biraz daha araştırdım. Önümde iki seçenek duruyordu:
1) Kaliperin muntazam çalışmasını tehlikeye atmak pahasına, zımpara ya da törpü ile kaliperi alttan mümkünse lastik ovalliğinde 1-2 mm kısaltmak.
2) Eski bir jant teli bulup, ikiye bölüp, maşanın mandala oturduğu noktalara dolayıp epoksi ile sağlamca yapıştırmak. Bu da birinci seçenekteki gibi tehlike arz ediyordu, üstüne üstlük, minimal da olsa kadro geometrisi değişecekti.
Bu seçeneklerden de umudu kestim. Bir bilene danıştım, daha önce kendisinin aynı sorunu tecrübe ettiğini, stok Tektro R312 kaliperi çıkartıp yerine 105 kaliper taktığında mesafenin açıldığını belirtti. Ben de 105 5800 ön fren satın aldım. Sonuç muazzam. Şu an lastik maksimum basınca çıktığında dahi mesafe var.
Biraz masraf yaparak sorunu çözmüş oldum. Burada aslında vurgulamak istediğim, yol bisikletlerinde geniş lastiklere yönelme trendi söz konusu iken, all-rounder olarak pazarlanan endurance kadro bir bisikletin stok haliyle 28mm lastik takılmaya elverişli olmaması. GP 4S II 28'lerin 28'den daha geniş oldukları, başka markaların 28'lerinin aynı sorunu yaşatmayacağı iddia edilebilir. Aynı derecede olmasa da, bir nebze sorun yaşanacağına eminim. Asıl mesele, stok kaliperin geometrisinden, pivotların kalınlığından ziyade, maşadaki sabitleme noktasının fazlaca aşağıda olması.
Tecrübem ve kendimce değerlendirmelerim bu şekilde.