Scudo Sports

Gerçek bal nereden alınır

En hakikisini bulup dozunda tukettikten sonra bir zararı oldugunu sanmıyorum... kalori ve seker yuklemesi diyor zarar olarak sayarsak beslenme alışkanlıklarının herkes icin bastan aşağı revize edilmesi gerekmez mi..o da cok zor bir süreç insanoglu icin... herseyi.dozunda tuketmek lazim aslinda bence...herseyin fazlasi zarar

• Beğen
Tepkiler: ag249 ve MakRo
Scudo
Bal şifadır, mucizedir. İçeriği zengin, insanlara faydalıdır. Kuranda var. Sünnette var. Bilimde var. Bal yemeyen ne yapıyor Nutella mı yiyor? Şeker katılmış reçel mi yiyor? Süt de enteresan bir gıdadır. Hem doyuran hem susuzluk gideren tek gıdadır.
Sıcak bir bardak süt içinde bal, nefis. Çok severim çocukluğumdan beri :)
Reklam gibi olsu belki ama.. Öyle işte.

Eşimle balayımızı ege sahillerini dolaşarak yapmıştık. Bodrum ve akyakanarasındaki bol çam ormanlarından geçerken bir üretici görüp durduk. Onlardan aldığım çam balının tadını asla unutamıyorum. Yeni sağımmış, hala ararım onun tadını. :)

• Beğen
Tepkiler: CNC ve seko35.50
Benim köyümde bu işle uğraşan arkadaşım var, çok güzel bal satıyor. 70 TL kilosu. On beşinci kavanozdan gidiyorum..

Saf, katışıksız bal bulmak imkansız diyebilirim. Mesleğim geregi gerek Erzurum dağlarında gerek Orta Karadeniz'de ve gerekse Batı'da arıcılık yapan bir çok yerde bulundum.
Ve arıcılık yapan kişilerle ahbaplık yaptım, bal uretimini gozlemledim ve gördüm ki bizim bal diye yedigimiz şey çiçek poleni, koşnili-basra böceği salgısından(çam balı) ziyade "glikoz şurubu, kek, sakkaroz şurubu" dur.
Ama şunu söyleyebilirim; bala az ya da cok miktarda seker katkıları mutlaka bulunur. Önemli olan az katkılı balı bulabilmektir. %70-80 seker katkısındansa %10-20-30 seker katkili bal "biraz daha gerçek (katışıksız) bala yakındir ve gercek bala yakin tat ve aroma verir, boğazı yakar.

@Ali Kılıç 35.5 bizde üretim yapıyoruz %100 doğal bal üretmeye çalışıyoruz. Örneğin kışın arıların beslenmesini sağlamak için bile vitamin vs yerine bir önceki yoldan ayırdığımız donmuş ballardan veriyoruz. Maalesef 50 tl dedik mi müşteri burun kıvırıyor yok bilmem nerde 30 tl diye. Kooperatif zaten ölü fiyatı veriyor. Gerçek bal üreteyim diyen 5 kilo bal + cep telefonu 100 tl ciler ya da her sokak başındaki 20 liracılar yüzünden hem para kazanamıyor hem güven kaybediyor. Bunlar yüzünden biz peşin hükümle yerle bir ediliyoruz. Balını almak için her yıl 4-6 defa yer değiştiriyorsun, her gittiğin yerde koyun otlatır gibi mera parası veriyorsun, iğne yemedik yerin kalmıyor, sıcakta soğukta çekmedik dert kalmıyor el kadar bal çıkıyor onu da eder fiyata satamıyorsun. Neden? E senden daha çok insana ulaşan daha çok sesi cıkan düzenbazlarla dolu ortalık da ondan. Ben balıma güveniyorum arkadaşlar, isteyen olursa İzmir’de çiçek balımız var hatta bizim gibi çalışan birkaç üretici daha da var. Her türlü teste de açığız :naslyany: hadi bakalım.

Rize de orduda ve samsunda petekleri olan bir akrabam var senelerdir arıcılık-bal ticareti yapar arıları çiçek polenlerinden başka bir şey görmez işinde hem temiz hemde titizdir. İsteyen özel mesaj atsın numarasını vereyim kendisini arar ticaretinizi yaparsınız yanlız balının fiyatı uygun olmayabilir kargo parasıda olacaktır bilginiz olsun.

IMG_20190917_200246.jpgŞekersiz keksiz kendi üretimin çiçek ve kekik balıdır sağlıklı bal isterseniz iletişime geçiniz

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Kendim veteriner hekimlik öğrencisiyim
İstediüim bölümde doktora şansını yakalayabilirsem kendim de bal üretümini düşünüyorum.

Glikoz şurubu sadece buz dağının görünen kısmı !!!!!
Bilinçsiz bir şekilde çoğu balda ilaç ve antibiyotik kalıntıları var ne yazıkki bir tek şurup olsa.

• Beğen
Tepkiler: CNC
Baldır bal, 1 değil 2 değil 3 hiç değil 4 ' te değil. Hele 5 hiç değil tam 10 adet kavanoz bal 100 lira. Baldır bal.
yanında hediyesi falan da varsa tamamdır.

Zamanında babam ve amcam ile iş yapmış birisi sağ olsun Kars'tan arada gönderir, öte yandan babamın amcası balcı, 150 kovanı var ama malum arının peteği üretip içini doldurması uzun zaman olduğu için hazır petek içerisine hayvanın doldurduğu balı alıyor ve süzüp satıyorlar. Ve son olarak amcamın dünürleri Kazakistan'da arıcılık ile uğraşıyorlar. Burada sadece bal değil arı iğnesi ve zehri ile tedavi de var. Onlardan gelen ballar genelde arının kendi ürettiği petekli olan bal ve öyle koca çerçeve yerine 10-15 cm çapı olan bal. Zaten gümrükten geçerken ne hikmetse her seferinde 4-5 tanesi kayboluyor.
Rahmetli dedem küçüklüğümüzde bolca arı sütü, polen ve balla bizi beslemiştir. Babam ile bende tam anlamıyla balkoliğiz. En azından ben öyleydim, son 3 yıldır çok nadir yer oldum ama babama hoşuna giden bir bal verin 1 petek ve 1 kavanozu 1 ayda bitirir.
Ve son olarak seksenlerini biraz geçmiş olan yılların bahçıvanı olan eniştem adam her 2 veya 3 ayda 20 litrelik tenekede olan süzme balı bitirir. Ama ekmeğe sürüp yeme şeklinde değil, ya günde 3-5 yemek kaşığı yemek suretle yada domuz sıkısı ile.
domuz sıkısı : 1 litre süt alabilen bardağın yarısı süzme bal diğer yarısı ılık süt. Çalışacağı işe ve soğuğa göre balın durumu artıyor. Bana bunun başlangıç seviye versiyonu yapmıştı zamanında bir acayip olmuştum. Bunu normal bir insanın kaldırması mümkün değil bünyesi yıllardır alışmış. 80 yaşında bir adamın 20 yaşından beri tek başına meyve bahçesini idare ettiğini ve sürekli toprak ile uğraştığını düşününce mantıklı geliyor.

artvin bölgesinden 5 yıldır kestane balı getiren bir çalışanım var.. ciddi ciddi en ufak boğaz ağrısında bile etkili oluyor... her sabah aklıma geldikçe 1 çay kaşığı yutar öyle çıkarım... 5 yıldır hiçbir zararını görmedim ... ama kestane balında fazla tüketmek aritmi ve tansiyonu tetikleyebilir aklınızda olsun ...fazlası zarar yani

@Ali Kılıç 35.5 bizde üretim yapıyoruz %100 doğal bal üretmeye çalışıyoruz. Örneğin kışın arıların beslenmesini sağlamak için bile vitamin vs yerine bir önceki yoldan ayırdığımız donmuş ballardan veriyoruz. Maalesef 50 tl dedik mi müşteri burun kıvırıyor yok bilmem nerde 30 tl diye. Kooperatif zaten ölü fiyatı veriyor. Gerçek bal üreteyim diyen 5 kilo bal + cep telefonu 100 tl ciler ya da her sokak başındaki 20 liracılar yüzünden hem para kazanamıyor hem güven kaybediyor. Bunlar yüzünden biz peşin hükümle yerle bir ediliyoruz. Balını almak için her yıl 4-6 defa yer değiştiriyorsun, her gittiğin yerde koyun otlatır gibi mera parası veriyorsun, iğne yemedik yerin kalmıyor, sıcakta soğukta çekmedik dert kalmıyor el kadar bal çıkıyor onu da eder fiyata satamıyorsun. Neden? E senden daha çok insana ulaşan daha çok sesi cıkan düzenbazlarla dolu ortalık da ondan. Ben balıma güveniyorum arkadaşlar, isteyen olursa İzmir’de çiçek balımız var hatta bizim gibi çalışan birkaç üretici daha da var. Her türlü teste de açığız :naslyany: hadi bakalım.

Kesinlikle katılıyorum. Onların sattıkları sahte bal yüzünden gerçek üreticinin malı elinde kalıyor. Arıcılık çok zor bir zanaat. İsteyen gelsin bir hafta bizimle takılsın. 50 lira gerçek bal için para bile değil. 75-90 lira aralığında olmalı ki emeğinin karşılığını alasın. Ben o sahtekarlara hakkımı helâl etmiyorum. Hiçbir gerçek üretici bunlara hakkını helâl etmez.

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
Çok geç bir cevap olacak ama Gökçeada diyebilirim:)

Balcı Gökhan diye birisi var onun ki orijinal galibaa..(Ben gittiğimde alacaktım ama bisiklet ile gittiğim için"Çok ağır olur" diye alamadım):kötü:

Ayda 1 kilo bal tüketen biri olarak bişeyler yazayım :) Çevresinde tarım yapılan yerden bal almamaya özen gösterin, mutlaka pestisit bulaşı oluyor. Alırken üreticiden sandıkları göstermesini isteyin. Türkiye'de göstermeye yanaşana hiç denk gelmedim, Yunanistan Dedeağaç'ta bir üretici kovanlarını koyduğu yere götürmüştü bizi. 200km2 alanda yerleşim ve tarım yoktu, gözünün alabildiğine çam ormanı. Her sene 3 aile ordan toplu şekilde alıyoruz. Bir de her köylü dürüst değil, babam jandarma astsubaydı neler neler dönüyor o ufacık yerlerde. Süte kesilmesin diye peroksit katmalar vs.

1 kg kestane balını Artvin den siparişle 270 TL ye alıyorum, 79-80-100 TL ye satılanlar da mı var yanlışlık yoksa ben mi fazla veriyorum.

Geri