Gelişmek için Tavsiye Kaynak

Kayıt
14 Ekim 2016
Mesaj
94
Tepki
70
Şehir
sivas
İsim
İhsan KILIÇKAYA
Bisiklet
Canyon
Selam Kahraman Dostlar :D

Yol bisikleti kullanıcısıyım, şuan ortalamam 25,5 km/h civarında gelişmem için tavsiye edeceğiniz bir kitap, web sitesi yada antrenman tavsiyesi varmıdır?
Amacım ortalama hızımı 40 km/h civarına çıkarmak. ve tabikide menzil 'imi artırmak.
Günlük menzilimi 100 km+ yapmak istiyorum. Teşekkürler
14088667_1736410023244541_3903724730506843139_n.jpg
 
Scudo
Kayıt
17 Kasım 2016
Mesaj
4
Tepki
3
Yaş
30
Şehir
İstanbul
İsim
Bayram
Bisiklet
Fuji
-
1) Aktivitenin süresi
2) Aktivitenin şiddeti
3) Aktivite sıklığı

Bunlar güzel şeyler. Çünkü örneğin haftalık bisiklet aktivite sayısını arttırırsak, her aktivitede süreyi ve şiddeti arttırırsak uyguladığımız stresi de arttırmış olur ve sonucunda gelişiriz sanırım.

bu arada bunuda birinden alıntı yaptım
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bedeninden ilerleme bekliyorsun, dolayısıyla ona ihtiyaç duyduklarını sunmalısın. Antrenman ve beslenme. Temel ilke şu, biyolojik dengeni daima koru. Kısaca acıkmadan ye, susamadan iç. Antrenman yaparken çok önemlidir. Zira bilemeyenler antrenmanı gereği kadar sürdüremeyince çok zayıf sanır kendini. Halbuki sıvı dengesini koruyamamıştır yada gerekli enerjiyi sağlayamamıştır. Antrenman yaparken enerji verici gıdalar ve izotonik içeçek tüketin. Para vermenize gerek yok, evde yapılanlarda aynı işi görüyor. Forumda ve Google aramasıyla bulabilirsiniz.
 

Tolga Çelebi

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
2.735
Tepki
3.767
Şehir
Üsküdar / İstanbul
İsim
Tolga Çelebi
Bisiklet
Focus
Ortalama 40km/h gibi bir hızla 100km üstünde turlar yapmak istiyorsan bir Pro-Continental takıma girme şansın var :)

Belirlediğin hedef bence yanlış ( Çünkü 25'ten 40'a çıkarmak gerçekten çok zor bir hedef )ve en az iki yıl düzenli antrenman,beslenme,dinlenme sonunda vücuduna bağlı gerçekleşebilecek bir olay. Yavaş yavaş güçlenmek bence daha doğru. Mesela bir hafta aynı yolu ne kadar sürede gidebildiğine dikkat et,gördüğüm kadarıyla fitness bisikletin olduğu için aero-bar ile yol bisikletine biraz daha yaklaşmak istemişsin ama bu gerçekten öyle olmuyor. Safkan bir yol bisikletiyle fitness bisikletleri arasında bariz farklar var. İmkanın varsa aero bir yol bisikletine geçmeni öneririm. Yani, kendini haftalık-aylık-yıllık periyotlarda takip etmeni öneriyorum.Ayrıca o çantayı da çıkarman gerekiyor :) Kolay gelsin.
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.463
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Bu forumda kesinlikle @Bahadır Gürel in nerede bir yazısı varsa onu takip edeceksiniz. Bahadır gürel derimde başka birşey demem. @Ferhat Köse nin eşsiz deneyim ve tecrübelerinden de faydalanman gerekecek. Ben işin bypas kısmın söylüyorum. Bir laf vardır şeker tadı için bir çuval şeker kamışı çiğnenmez diye. Bu iki kişinin yazıları öğreneceklerinin % 99 unu sana öğretir. Bu tabiki işin fizik, teknik, kondüsyon, motivasyon kısmı yani %75 i. Geriye kalan % 25 de altındaki bisiklet ile ilgili. Yalnız benim bildiğim bir şey varsa tekil sürüşlerde 40 ortalama yapmak her babayiğidin harcı değil.
 

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.945
Yaş
55
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
@NKurtuldu @mehmetsunu benim yaptığım göle maya çalmak, 'ya tutarsa' diye. Bu işin tam örneği var zaten: @evrenozbilen

İlk başladığında 25 ortalamalardan şimdi 40 ortalamalara çıkmış durumda. Mutlaka söyleyeceği püf noktaları vardır. Yoksa benim yazacaklarım milleti sıkar; çok çalışmak, disiplinli-sabırlı çalışmak lazım demekten öteye gitmez yazacaklarım.
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.463
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Mütevazi olma gerçek sanırlar diye sanırım rahmetli cenk koraydan kalma güzel bir söz var. Yazıların üzerimize bir kaç beden büyük bile geliyor içerisine nüfuz etmekte zorlanıyoruz. Özellikle performans bisikletçilerinin kaçırmaması gereken yazılar ve ne yazıkki benzerleri çok az. Benim korkum forumda daha önce başkalarının başına geldiği üzere densizlerin bahadır gürelide küstürmeleri.
 

evrenozbilen

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Haziran 2014
Mesaj
637
Tepki
1.141
Yaş
43
Şehir
istanbul
İsim
Evren
Bisiklet
Scott
@Bahadır Gürel abi topu taca atmışsın. :) Estafirullah, kendimi "şöyle çalışın, böyle yapın" gibi otorite olarak görmüyorum.

Madem Bahadır abi öne attı beni, naçizane olarak şunu söyleyeyim; bu işte hedef önemlidir ve 3 temel sacayak üzerine kuruludur. Bunlar herkesin tahmin edebileceği gibi sıralamasız olarak beslenme, dinlenme ve antrenmandır. Özel hayatınızdan az da olsa fedakarlık göstermeniz gerekecek. Disiplinli ve periyodik olarak haftada 1-2 sert antrenman yapıyorsanız bunlarda eve döndüğünüzde kaslarınızın ağrısını hissetmeniz lazım.
 

sargonnas

Forum Demirbaşı
Kayıt
18 Nisan 2016
Mesaj
540
Tepki
1.501
Şehir
.
Başlangıç
2020—21
Bisiklet
Diğer
40 ortalama mı? :eek: Çok ciddi bir hedef bence. Umarım başarılı olursunuz.

Naçizane fikrim hep kendinizden bir üst seviye bisikletçilerle antrenman yapın. Geliştikçe onları da değiştirin. Beslenme, dinlenme gibi şeyleri zaten biliyorsunuz varsayıyorum. Kolay gelsin.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
bahadır bey ,
önemli bir şahsiyettir ,ayrıca çeviri yapmak önemlidir çoğu kişi ingilizce bilmez şahsen bütün konularını okudum ,kendi namıma dersler aldım.bu forumda performans bisikletçiliğinin ne olduğunu anlamak isteyenler aynen bahadır beyin çevirilerine önemle baksın orada altın değerinde bilgiler mevcuttur teşekkürler bahadır bey...
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Ayrıca Akılçelen yayınevinin, Bisiklet: Teknik, Taktik, Program kitabını okuyabilirsiniz. Antrenman programları, beslenme bilgileri gibi temel bilgiler var. Online sitelerde var, 20 filan fiyatı.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@ihsankılıçkaya yaşınızı belirtmemişsiniz.

Bu hedefler net değil. Yarış hedefi mi? Antrenman hedefi mi? Hiç yarışa katıldınız mı? Ortama aşina mısınız? Deryarda gitme tecrübesine sahip misiniz? Gruptaki kaçış ataklarına karşı koyabilecek sprint yeteneğine sahip misiniz? Sizce yarışı kazanmanız için gerekli olan tek şey 100+ km'yi 40 km/h ortalama ile gidebilmek mi? Değil. Bunu neredeyse yapabilen bir arkadaşım var, kendisi Strava'da efsane, fakat yarışta benzer performans göstermedi. Bunun sebebini ben de bilmiyorum fakat ne demek istediğimi az çok anladığınızı umuyorum :)

Bisiklete her gün 100 km binemezsiniz. Günlük 100 km yanlış bir hedef. Denemeyin bile :) Çok yorulur, dinlenemez ve interval antrenmanlarını gerektiğince güçlü yapamazsınız. İlgili yazı: (link)

Grup sürüşü yapın. Sizden iyi sporcularla özellikle. Sizi motive eder, taktik öğretir, neyinizini eksik olduğunu anlarsınız, güçlü ve güçsüz yanlarınızı daha iyi anlayabilirsiniz. (Örneğin tırmanış, düz yol, inişte viraj alma vb.)

Nabız bandı edinin. Bilmiyorum var mı ama mutlaka olsun. Powermetre çok pahalı bir alternatif odluğundan şu an en mantıklı antrenman nabıza dayalı antrenman. Nabzınız sayesinde antrenmanı ne şiddette yaptığınızı tespit edebilirsiniz. Bazı günler nabzınızı düşük tutmanız gerekir, nabız bandı bunun için de gerekli.
Mümkünse kadans sensörünüz de olsun. İdeal kadansın 90 olduğunu biliyoruz. Bunu yakalamaya çalışın.

Kış sezonunu iyi geçirin, yani olabildiğince bisiklete binerek atlatmaya çalışın. En kötü ihtimalle haftada 1 gün binin. Yani uzun süre ara vermeyin. Bu bile sizi yaza hazır tutar, yazın da hedefleriniz için daha sıkı çalışabilirsiniz, vücudunuz hamlaşmamış olur. Aynı zamanda kış sezonunu bir kilo verme fırsatı olarak da değerlendirebilirsiniz. İdeal bisikletçi kilosuyla ilgili bir yazı paylaşmayı planlıyorum önümüzdeki günlerde.

Bisiklet performansının bir sezonda %6 gibi bir gelişme sağlayabileceğini okumuştum bir kaynakta. Yani sabırlı olun. Planlı ilerleyin. 25'ten 40 değil de 27 hedefleyin önce, yine bir yazıda, hangi hızda giderken kaç watt (ortalama) harcandığını tablo olarak paylaşmıştım. Kulağa çok basit geliyor, ha 25 ha 40 diyoruz, ama watt'sal olarak 25 ile 40 arasında 3 kat fark olduğunu biliyor musunuz? :)
Screenshot_17.png
İlgili yazı: (link)

Amatörlere yönelik Türkçe kaynak sayısı fazla değil. Ben de elimden geldiğince çevirmeye çalışıyorum. Birkaç tanesi:
(link)
(link)
(link)
(link)
(link)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ekleme1: Yarış tecrübeniz yoksa şunu kesinlikle izleyin:


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ekleme2:
Yarışlarda, yani düzenlenen amatör GranFodolarda ilk sıralardaki sporcuların Strava hesaplarını takip edin, size fikir verir. Grupla gittiklerini, bu hızı tek başına yapmadıklarını unutmayın. (Bazı bireysel kaçışlar hariç tabi)
Mutlu abinin Kıbrıs Fondosundaki Strava kaydı, yaş birincisi, genel klasman 3.sü
(link)

Screenshot_18.png
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@kaskreis aliexpresteki ucuz nabiz bantlarindan baska garminler var bir de. Ama oblar epey pahali. Bir tercih yapmak gerek burda. 70 lira mi 400 lira mi diye