Scudo Sports

Gazozlarda alkol var.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Scudo
Konu benim profluk alanıma giriyor.
Bira, şarap ve votkayı evde yapan biri olarak bir iki yorum yapmak istedim.
Alkol şeker ve mayanın uygun sıcaklıkta fermantasyona girmesiyle ortaya çıkıyor. Yani etil alkol elde edebilmek için şeker ve mayanın suyun içinde savaşması gerekiyor. Mayalı olan bir çok ürün de alkol içerir örneğin yoğurt. Yoğurtta ki alkol mayanın ve süt içinde bulunan az miktar şekerin (100 gr. sütte 5 gr. şeker) fermantasyona girmesiyle ortaya çıkıyor. Alkol günlük hayatta yiyip içtiğiniz bir çok ürün içinde zaten var ki bu dünya kurulduğundan beridir böyle, bütün şekerli meyveler kaldıkça alkol üretir, mesela Afrika'da yetişen bol şekerli bir meyve olan marula'yı paylaştığım videodan duymuşsunuzdur. Meyvenin kendisi masum ama içindeki şeker havanın sıcağıyla alkole dönüşüyor ortaya bunlar çıkıyor;

Diğer taraftan gazozun içinde nasıl alkol olabilir derseniz bu gazoza sonradan katılan bir alkol değil doğal süreçte eser miktarda oluşur diyebiliriz o da şarap yapımında şarabı mayalayan üzümün üzerindeki kirler arasında bulunan bakteri gibi benzer şekilde kirle oluşmuş yada doğal bir yolla fermente olarak az miktarda şeker alkole dönüşmüş olabilir ama bu alkol muayenesinde de çıkacak oran değildir..

Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz..

benim dedem hacı, kalbim temiz nolacak ki? önemli olan niyet hem:p

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Alkolsüz İçecekler Tebliğinden:

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıdaki gibidir:
a) Alkolsüz içecekler tiplerine özgü tat, koku, renk ve görünüşte olmalı, yabancı tat ve koku içermemelidir.
b) Bu Tebliğ kapsamında yer alan içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3,0 g/L, laktik asit miktarı en çok 0,6 g/L, uçucu asit miktarı en çok 0,4 g/L olmalıdır.

Olaya İslam dini açısından bakarsak da eğer, mühim olan niyet diyebiliriz. Zira, içilen gazoz, meyve suyu ve kola gibi içecekleri sarhoş olma amacıyla içmiyoruz. Eğer bunları sarhoş olma amacıyla içiyorsanız da kendinizi çok yormayın, gidin alkollü bir içecek alın. Yukarı arkadaşların da dediği gibi, bu alkol oranı zaten bir çok meyvede de var. Zaten tebliğe bakarsanız orada da "üretimin doğasından kaynaklanabilecek" yazıyor.

Saygılar.

• Beğen
@mehmetlevent

Kitapta bu konu ile ilgili belge var mı, iddia nasıl temellendiriliyor ?

burada asıl mesele şu..ne gazoz nede başka bişey..zaten içmek isteyen gider içer ve bunların envaı cesıdıne ulaşmak çok kolay.gazozda alkol varsa içmezsiz..çünki islam dini şüpheli şeylerden kaçınmayı emreder ve alkolun azıda çoguda haram..meyveye gelınce alkol var dıyosunuz lakın meyve bi mayalanma sonucu alkol oluşturmuyo.yogurt dıyen arkadaşlarımızda var ondada alkol oldugunu ılk defa duydum ama pek inanmıyorum olduguna.neyse asıl meseleye gelelım boyle bişey varsa alkol kullanmayan kardeşlerim alkolunu içmez ama alkol kullanan kardeşlerimde içmeyenlere saygı göstermeli.yanlış düşünüyosam yanlış düşünüyorsun deyin.düşünce yapıları ne kadar farklı olursa bıle olsun bence saygıyı yıtırmemelı ınsan...:harika::harika:

@hlksnrr
Kitabın tamamı belge. zaten Ergün poyraz ın en büyük özelliği kitaplarından dolayı dava edilememesi. kumpas ergenmekon vs diye yalandan hapis yatırdılar adamı.

Portakalı fazla yiyin sonra trafik alkol kontrola gidin bakalım ne çıkacak...

ASUS_Z00ED cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
@muhiddin bunlar hassas konular. Fazla yorum yapmak istemiyorum. Ama en azından kutsal kitabımızı okurken ne demek istemiş diye düşünmek gerekmez mi?

Bir çok doğal üründe ESER MİKTARDA alkol vardır. Vücudumuzdaki vitamin, yoğurt, şeker vs vs hep hep alkol ihtiva eder ama işte haram denilen ve hamr olarak geçen şey ile gazozdaki 0,01ml alkol aynı şey midir?

Adı üzerinde alkolsüz içeceklerin içindeki eser miktardaki alkolden bahsediyoruz. Sarhoş olmak veya vücuda zarar vermek mümkün değil. Daha neyin tartışmasını yapıyoruz anlamıyorum.

Öteki türlü yorum yapmadan alkol harmamsa her türlü haram kafasıyla giderseniz derhal intihar etmeniz lazım çünkü vücudunuz alkol üretiyor :) yani doğal bir günah makinesisiniz.

Bu kafayla yarasına alkollü pamuk sürdürtmeyen, alkollü bulaşık deterjanı kullanmayanlar var. Kolonya sürmeyen var.

Yazık günah bu ülkeye...

@mehmetlevent Ülker konusuyla alakalı belge var mı yok mu ? Kitabın diğer kısımları ile ilgilenmiyorum, kitap elinizin altındaysa bakmanızı rica edebilir miyim ?

@hlksnrr
Ülker ile ilgili 15 sayfa var. belgeler var. kitabı alın okuyun. Ben artık ülker in sattığı hiç bir şeyi satın almam.

• Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
yemekten sonra yenilen meyvelerin yiyeceklerle birlikte hızlı bir fermentasyona girip ciddi şekilde alkol ürettiği ve karaciğeri neredeyse alkollü içecekler kadar yorduğu söylenir. bilenler aydınlatsın.

Ferhan Şensoyun bir sözü var, ya da ben ondan duydum diyeyim: '' bu ülkede duble yol duble rakıdan daha çok kafa yapıyor'' diye. Cidden çok haklı. Halen bunlarla uğraşıyoruz...
Bu arada gazozda alkol var da söylemiyorlarsa ayıp cidden, gazoz ucuz çünkü alkole göre

Gazoz konusunu okuyunca aklıma aşağıdaki haber geldi... Çağrışım yapınca paylaşmak istedim...
upload_2016-11-17_10-20-56.png

@muhiddin

Kimya bilginiz varsa yoğurtta alkol olacağına inanıp inanmamanızın hiç bir önemi yok. Siz inansanız da inanmasanız da maya süt şekeri olan laktozu parçalayıp alkole çeviriyor, alkol denilen sıvıyı daha basit şekilde açıklarsak kendisi sıvı şeker oluyor.
Meyve mayalanma sonucu alkol oluşturmuyor demişsiniz, hayır meyve mayalanma sonucu alkol oluşturuyor. Meyvenin dışında ve içinde bulunan bakteriler doğal mayalanma yoluyla şekeri parçalayıp alkole dönüştürüyor. Haram konusu tartışılır, colayı da gazozu da ne kadar içerseniz için kafanız iyi olmaz sadece içindeki asit midenize zarar verir fazla şeker yüklenmekten başka problemler ortaya çıkar..

Ne güzel ki böyle konu başlıkları kendime gelmemi sağlıyor. Kazayla bikeradar, bikeforums veya roadcycling sayfalarında dolaşmadığımı anlıyorum. İnanın bazen bir yazıyı okuduktan sonra onun İngilizce mi yoksa Türkçe mi yazıldığını unutabiliyorum ama bu ölümsüz başlıklar adeta 'kendini bil, yerini yurdunu unutma' dedirtiyor bana.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri