Scudo Sports

Fransa Turu'nda şok gelişme, Sagan diskalifiye oldu, Cavendish turu bıraktı

Cav, Sagan'a bunu yapacakti ama Sagan dusmedi Cav dustu. Tersi bir durum olsaydi orada, arkadan vuran Cav yuzunden Sagan dusseydi kimse birsey demeyecekti bu videodaki gibi.

Diskalifiye agir bir ceza...

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Scudo
@Oksal Özdöl etkiye tepki diye bir şey yok zaten küçük itişmeleri hakemler görmüyor ama top yerine oyuncunun ayağına basarsan kural nettir.

@alembey işte ayarı kim kaçırırsa ceza ona gider. Hakem Cave yada Sagan diye olaya bakmaz p1 p2 diye bakar.

@hashus1099

Sizin verdiğiniz örnek üstünden gitmiştim. Cana ve mala zarar verilmediği sürece sonuçları aynı olduğu için, tabanca ile bir el ateş etmek ile ağır makinalı tüfek ile 1000 el ateş etmek aynı ciddiyette midir?

Bisiklete geri dönersek, 10.2'deki " in particularly serious cases, eliminate and fine a rider with 200 on the first offence"e benzer bir ifade bisikletçiler arasındaki şiddet eylemlerini kapsayan 30.1'de de var. 2014 Vuelta'da karşılıklı yumruklaşan Brambilla ve Rovny buna istinaden ihraç edilmişlerdi, bu kararın ihlalin sonucuna dayanarak verilmediği çok açık, çünkü iki bisikletçi de ne yaralanmış ne de düşmüştü.

@Zekeriya Çab

Bu küçük bir itişme değil ! Cav bu kafa çıkarma eylemini sıkıştığı zaman çok kullanıyor. Bariz etkiye tepki var .

• Beğen
Tepkiler: kobalamin
Futbolda bir oyuncu diğerini düşürüyor. Düşürülen kalkıp düşürene dalıyor, düşüren sarı, düşen kırmızı kartı alıyor. Yani karar kantarın topuzunu kaçırana. Olay fight spor değil olay bisiklet, futbol yada başka bir spor. Olay Box ringi olursa güçlü kazanır.

az önce face de bi yorum gördüm ona dayanarak yazıyorum. Dün bende yarışı izledim ama o yorumda bahsedilen anı kaçırdım. Yorumda arkadaş şöyle demiş : sagan ın diskalifiye edilme sebebi sadece cav ile yaşanan hadise değil o kazadan hemen önce olan ve sarı mayonunda karıştığı kazaya da sagan ın sebep olduğu ve organizatörlerin cezayı verirken cav olayından daha çok bu olaydan dolayı ceza vermiş olabileceğini yazmış.

Şu anda Eurosport da by Le Mond var, izeyelim..

• Beğen
Tepkiler: Selçuk Karaca
@Oksal Özdöl hakem gördü mü?
Belki o kafayı düşmemek için attı yani olayın bu noktaya geleceğini gördü tepkisini gösterdi belki ama yinede engelleyemedi. Aynı olay sola doğru açığa doğru olsa ne o kafa atar nede hakem diskalifiye ederdi. Olay ön kesme rekabet değil.
Bu karar böyle olmasa herkes favorileri domestikler marifetiyle indirir son km'lere de bırakmaz yavaş yavaş indirir yolda.

• Beğen
Tepkiler: mtbrhnkc
@Murat B.

makinalı tüfek kullanmak, bulundurmak ayrı bir suçtur. ben sadece yapılan fiilin sonuçlarının, cezayı değiştireceğini söyledim.
tahammüden de öldürülebilir adam, bilinçli taksirle de, taksirle de, olası kast'tan da. kurşun denk gelmeyip sadece meskun mahalde silah kullanmaktan da ceza alabilirsin. yani hepsinin cezası farklı, ama yapılan fiil aynı.

gelelim yumruk meselesine.
200 per offence + 1’ penalty per offence in stage 100 per offence + 1’ penalty per offence in stage
races races
Elimination for particularly serious aggression

2014 vuelta'dan bahsediyorsun ama, o dönemde sprintte de bu cezayı vermedikleri var. ben yakın zamandan örnek vereceğim:
bu yıl javier moreno, diego rosa'ya "sadece tükürdüğü" için giro'dan atıldı.
bence yeterli.
illa öldürmesi gerekmiyor, sprintte düşürmek yeterli bir ihlal bence. tükürmek veya yumruklamaktan.

Ben cezanın dayanağı olduğunu görünce bir şey diyemiyorum, ağır olduğunu düşünmeye başlamıştım ama talimatlara uyuyor karar sonuçta. Önceden verilmemiş kararlar yüzünden kararı haksız bulmayı doğru bulmuyorum şahsen.

Söylenecek her şeyin artık söylendiğine inanıyorum. Benden bu kadar. :D

(link)
Kafa önlem amaçlı önünüzde size doğru şerit değiştiren olursa normal bir turda frene basar ama amaç çizgi ise kafa atar sıyrılmaya bakar. Elini kaldırıp bir şey yapsa tamam tahrik etti oda daha fazla geldi diyelim ama sagan harakete başlıyor ve devam ediyor dibine kadar gidiyor. Karar doğru Ermancığım.

@hashus1099 önceden verilmeyen kararlar rating odaklı. Sagan yıldız bu yatsınamaz ve geçen yıllarda es geçilir hafif zaman cezaları verilirdi çünkü sagan yada cavendish olmadan yarışın izleyiciside az olurdu ama geçen sezonun son kısmı ve bu sezonda klasiklerde yıldızlar eksik olmasına rağmen ratingler güzel olunca anladılar. Önmeli olan yarışçı değil yarışın kalitesi.

Düşen Mark olmasaydı da yine aynı ceza gelirmiydi?
Sarper abinin yorumu gayet açık ve net
Verilen ceza bencede çok fazla.
Ki ilk verilen ceza üstünden 2 saat sonra gelen ceza ister istemez insanın aklına başka şeyler getiriyor

Internette herkes ayni seyin videosunu izleyip farkli seyler görüyor.

Ben de kendi gördügümü yazayim. Su kareyi bir youtube videosundan aldim. Kazanin oldugu ama agac yüzünden göremedigimiz anin biraz öncesi.

Névtelen.jpg

-Sagan, Greipel ve Bouhanni'nin arkasinda bu ana kadar. Demare da onun arkasindan saga yanasip atagina basliyor hatta.
-Bu andan az önce Greipel ve Bouhanni'nin temasi var. Sagan saga dogru yanasmaya basliyor. Cav ise zaten ataga basladigindan beri Demare'in arkasinda. Yani olmayan bir bosluga girmeye calisiyor degil.
-Tam bu anda Cav, Sagan'dan daha hizli durumda. Herkes düz cizgisinde devam etse Sagan'in yanindan rahatca gececek. Fakat Sagan, Demare'in arkasina girebilmek icin saga yanasmayi sürdürüyor. Sonrasi malum.
- Bu andan sonra Demare'in sola bir hamlesi var ki "irregular sprint line" nedir diye ders olarak gösterilebilir. Kazaya sebep olmadi diye görmezden gelindi.

Sagan burada suclu bence ama ceza bu kadar agir olmamaliydi. Ilk acikladiklari ceza daha mantikliydi. Bu arada dün Le Mond'un yanindaki elemanin söyledigine göre finish'e gelirken sari mayoyu düsüren kazaya da Sagan yol acmis. Kararda, olmamasi gerekiyorsa da, bunun da kesinlikle etkisi olmustur.

herkes aynı şeyi söylüyor ceza ağır oldu falan... peki sagana devam ettirseydiler cav a yazık olmuş olmayacakmıydı.

Hangisi Seferoğullarından bunların ? Kahrolsun olaya Fransız kalan UCI hakemleri. Bunların hepsi Seferoğlu lobisi.

Sagan, bugünkü açıklamasında üzgün görünüyordu fakat üzgünlüğünün turdan ihraç edilmek değil, Mark'ın sakatlığı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten üzgün görünüyor. Jürinin uzaklaştırma kararını da kabul ediyor fakat onlarla aynı fikirde olmadığını ekliyor; "ben yanlış bir şey yapmadım"...

Bu adamı seviyorum abi. Aynı durumda Mark olsa yaygarayı koparmıştı

Ekleme: 01:02'de elini alnına götürmesi onun bundan utanç ve pişmanlık duyduğunu gösteriyor. (Lie to me izlemeye yeni başladım da :D hahaha Güzel dizi! Şiddetle öneririm!)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ek:

Fanlarına desteklerinden dolayı teşekkür etti ve havaalanına gitmekte olduğunu söyledi :(

Cavendish'le Sagan bizler kadar tartışmamış bile :D Meslektaşız, arkadaşız demiş Cav. Peter da dengesini sağlamak için o dirseğin çıktığını söyleyince içi rahatlamış ikna olmuş.

Kırık hastalıktan iyi demiş bi de. En azından trainerda antrenmana devam edebilirim diye eklemiş.

Fabian Cancellera versus peter sagan

Yıllar öncesinde, bu at hırsızı kılıklı ahlaksız serseriden bir cacık olmayacağı yönünde teşhisimi ortaya koymuştum. Geçen zaman benim bu gözlemimi bir kez daha haklı çıkardı.

Yok böyle bir saçmalık!!!
Bundan sonra antrenör arkadaşlar dirsek teması ile yer tutma, dirsek ile yer açmaya karşı mukavemet etme antrenmanlarını yaptırmasın... Ne gereği var? Bakın diskalifiye sebebi bunlar. Böyle saçmalık ömrümde görmedim, duymadım. Sprintte her türlü dalaşma olur. Dirsek teması olur. Dirsekle yer tutma savaşı olur. Güçsüz biri yere yığıldı, hastanelik oldu diye duygusal konuşan arkadaşlar bu işin doğasında bu var. Sprinter isen düşeceksin de kalkacaksın da dirsek de yiyeceksin. Sagan'ın bu aşamaya gelene kadar yediği dirseklerin haddi hesabı yok. Sprintin altın kuralıdır: İyi yer tut, yerini koru, gücünü dengeli ve zamanında kullan, seleden kalktıktan sonra ölene kadar pedalla!

Diskalifiye sebebi olarak dirsek atma değil "düzensiz sprint" verilmiş. Bu bağlamda düşünecek olursak aynı ceza 1. olan bisikletçiye de verilmeliydi. Ama veremezler! Neden? Çünkü o Fransa ulusal şampiyonu!!! Onu diskalifiye etmek yürek ister. Ezilen bir dünya ülkesi olan Slovakyalı bisikletçiyi at gitsin. Nasıl olsa kimse sahip çıkmaz. Ama Fransalı bir bisikletçiyi Fransa Bisiklet Turu'ndan diskalifiye edersen Fransa ayağa kalkar. Böyle bir ikiyüzlülük olamaz. Avrupalıların çifte standartlarından biri daha!!

Ayrıca Cawendish yanlış yerden sprinte çıkıyor. Bariyer dibinden sprinte çıkılmaz. Çıkarsan sıkışmayı göze alacaksın. Bir de cawendish kafa sokma olayını çok yapıyor. Yine yaptı ama Sagan ondan daha güçlüydü. Yemedi. Olayın dirsek ile bir ilgisi yok. Millet bir türlü anlamıyor. Cawendish her türlü düşecekti orada. Netekim düştü de. Kabak Sagan'ın başında patladı. Bariyer dibinden sıyrılarak etap alınan kaç sprint zaferi var ki? Dikkat ederseniz Cawendish aradan sıyrılmak için çaba da sarf etmiyor. O da dirsek mücadelesine girse ya ikisi de ayakta kalarak sprint göreceklerdi ya da ikisi birlikte düşecekti. Cawendish direnmeyip düşerek turu bırakmaya yattı orada. Videolarda her şey açık net.

Sprintte her şey olur. Dirsek de yiyeceksin. kafa da atacaklar. Mesele doğru yer tutup tam zamanında sprinte çıkabilmekte... Onlar vurdu diye sen düşecek değilsin. Mukavemet edeceksin. Ayakta kalacaksın. Prensip olarak onlar dirsek de atsa sen güçlü olup ayakta kalacaksın. Sonra ağlamanın kimseye bir faydası olmuyor çünkü.

Bir de bu Sagan olayının bir derinliği var. Sagan, "savaşçı" tipinde bir bisikletçi. Adam öleceğini bilse o atağa kalkıyor. Düştükten sonra ne olursa olsun kalkıp turu tamamlıyor. Diğer yıldızların tamamı makine gibi saat gibi ruhsuz bir biçimde sürüyorlar. Ama Sagan farklı. Bu yüzden seviyorum onu. Takımı önünde olsun ya da olmasın son dakikaya kadar ölümüne savaşıyor. Ve peloton içinde bu karakterde yarışçılar istenmiyor artık. Saat gibi bisiklet süren makine tipli sürücüler isteniyor. Quintana, Froome vs. Bunlar makine gibi monoton süren adamlar. Bir kere bir çılgınlık yapıp yarışa heyecan kattıkları görülmemiştir.

Kaza tartışmalara neden olunca olayı tam olarak kavrayabilmek için bizim yarışçıların sprintlerine baktım bir de. Ahmet Örken'in sprintlerine baktım. Bizim göbeller ne yapıyor böyle durumlarda diye. Pedal basmayıp öndekinin açılmasını bekleyip fırsat kolluyorlar. Maceraya atılmıyorlar Cawendish gibi. Cawendish orada amele gibi kafasıyla kendisine yol açmaya çalışıyor. Sonuç bu işte.
Hayır nasıl yer açacak onu da anlamadım. Bir tarafın bariyer, bir tarafın sprinter... Bariyerin içinden geçemeyeceğine göre sprinter tarafını zorlayacaksın. Sprinter tarafından açmaya çalışsan adam sana izin vermeyecek ki öyle oldu. Sonuçta her halükarda %5 falan başarı ihtimali olan bir kumar oynadı Cawendish ve doğal olarak da kaybetti. Yılların sprinterisin yani oradan girilmeyeceğini bilmen lâzım. Bir de zorladığın adam dünya şampiyonu bisikletçi. Yer mi o kafa hareketini?

Sagan babamın oğlu değil. Koruma kollama güdüsüyle de yazmıyorum. Allahın seven bir antrenör arkadaşımız çıksın desin ki Cawendish çok doğru bir yerden sprinte başladı, kesin etabı alırdı oradan desin. Bilimsel olarak da bunu açıklasın. Biz de haddimizi bilelim, susalım, oturalım.
Benim için 2017 TDF bu diskalifiye kararı ile birlikte bitmiştir. İzlemem artık. Makine gibi süren, saat gibi çalışan, sporun kapitalist çarklarına boyun eğmiş köleleri izlemenin ne anlamı var?

Burada sanki yazili olmayan kurallarin etkisi agir basiyor. Sonucta herseyi mevzuat diliyle net olarak ifade edemezsin. Boyle buyuk bir organizasyonun cok onemli iki aktorunden biri seyircinin elinden hem seyir zevkini ve hem de turun en heyecan verici sporcularindan birinin kariyerini ve hatta neredeyse hayatini elinden alacak bir hata yapiyor. Denge saglamak, ic durtusel olarak kolu acmak vs bence bahane bunlar. Bu kadar buyuk bir organizasyonda sporcu kendine yakisan ve rakibin hakettigi saygiyi gostermek zorundadir. Sprintte cizgi kurali hem sporcu sagligini korumak hem de turun bu etik kuralini yasatmak icin vardir. Rakibin seni geciyorsa bu kadar sorumsuz davranamazsin. Cave kafasini kendi sprint cizgisini koruyarak bazen kullaniyor. Bunu pek cok sporcu da yapiyor. Benzer birsey olsaydi bu kaza yasanmazdi.
Sagan gibi bu spora renk ve heyecan katan karakterleri seviyorum ama podyumdaki kontrolsuz davranislari gibi sprintte de benzerini yapti ve benim vicdanimda aldigi cezayla pacayi iyi bile kurtardi. Kazada Cave hayati tehlike yasayacak olsaydi ve hatta hayatini kaybetseydi (ki hersey ihtimal dahilinde) neler konusuluyor olurdu acaba.
Cave i cok sevdigimden yapmiyorum bu yorumu. Hatta bazen itici bile bulurum ama rakibe bu kadar saygisizlik olmaz.
Bu arada detayli gorsel analizler ve seviyeli yorumlarla bu basliga katilanlara tesekkur ederim.

Geri