Scudo Sports

Fransa Turu'nda şok gelişme, Sagan diskalifiye oldu, Cavendish turu bıraktı

Sagan'ın diskalifiye edilmesi çok saçma bir karar.

Yarış komiserlerinin kararı hakkında ne düşünürseniz düşünün; kimsenin aksini iddia edemeyeceği bir gerçek var, ceza ihlale göre verilir, ihlalin sonucuna göre değil. Sagan'a verilen cezanın nedeni dirsek atmak veya rakibini düşürmek değil, "irregular sprint line". Yani sprint atarken düz bir çizgide gitmemek.

Olayın hemen öncesinde Sagan'ın sağında yarım metre kadar boşluk var, Cavendish bu boşluktan geçmeyi deniyor, Sagan düz gitmediği için boşluk kapanıyor ve Cav sık sık yaptığı gibi kafa atarak kendine yer açmaya çalışıyor. Sagan çekilmiyor, hatta dirsek ile kendi posizyonunu korumaya çalışıyor ve Cav ön tekerleği Sagan'ın bisikletine veya bariyere takıldığı için düşüyor.

Düz çizgide gitmedi diye ceza veriliyorsa asıl cezanın Demare'a verilmesi gerek, çok daha "irregular" sürerek Bouhani'nin önünü kapattı. Bouhani düşmedi, çünkü kaçacağı yer vardı. Tabii ki de Fransa şampiyonluk mayosunu giyen adamı Fransa Turu'ndan ihraç etmek işlerine gelmediği için ceza bile almadı.

Scudo
@televole2
@televole2

Aynen esas sıkıntı burada.

Şimdi özetle ben
1. Sagan'ı seven destekleyen (hayranı ne derseniz deyin) birisi olarak diskalifiye olmasına üzüldüm.
2. Yaptığı hareket kasti veya masumane yanına kar kalmalı mı hayır, mutlaka cezası verilmeli, sonuçta başka bir sporcuya zarar veriyor, bilerek veya bilmeyerek
3. Ama birilerinin gönlü olsun diye zorlama uydurma bir diskalifiye verirseniz komik duruma düşersiniz. Sanki herkes dümdüz gidiyor da birtek Sagan sağa sola gidiyor.
4. Cav ile ilgili bir sempatim yoktu, kendisine çok üzüldüm, umarım çabuk iyileşir.
5. Aynı durumun tersi olsa idi, yine aynı şeyleri yazardım.

@hucumkedi
sprintte düz gitmemekse demare müebbet hapis yemeliydi, çünkü adam makas attı. düzensiz sprint atarak kazaya neden oldu, ceza bu yüzden.
geçmişte bu tarz kazalara neden olanlara cezalar verildi, ama bu kadar ağır ceza verildi mi bilmiyorum.
uci talimatlarını koyuyorum:
444.png

sona düşülen notta "ciddi durumlarda bisikletçinin ilk ihlalinde diskalifiye edilebileceği" notu düşülmüş. düzensiz sprint nedeniyle birini düşürmek bence yeterince ciddi bir durum.

@Murat B.

Ceza ihlale göre verilir, ihlalin sonucuna göre değil. Çok net bence en iyi izahı bu olmuş

@Cem cm
Aslında olay bu kadar net

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
@hashus1099

Ciddiyet, sonuca göre değil, ihlalin ağırlığına göre belirlenmelidir. Cavendish'in kaçacak yerinin olmaması Sagan'ın spirintinin çok düzensiz olmasından değil, kendi girdiği boşluğun çok dar olmasından kaynaklanıyor.

sprintte önü kesilen bisikletçiler genelde fren yapıp havlu atar ama cavendish zaten kazanamayacağı finişi en azından düşeyim de öyle gündem yaratayım diyerek mağdur edebiyatıyla tour de france ı kapatıyor

@Cem cm
talimatlarda "ihlalin sonuçlarına göre ilk ihlalde ihraç cezası verilebileceği" ibaresi var.
şöyle düşünün, meskun mahalde ateşli silah kullanmanın cezası farklı, o silahtan çıkan yorgun kurşunun 1 km ötede birine saplanıp onu öldürmesinin cezası farklıdır.

@Murat B.

hocam yukarıda verdiğim size de gelsin. bu arada cavendish'in o hattı sagan'danönce aldığını düşünüyorum. sonuç da önemli.

• Beğen
Tepkiler: Decsan
@hashus1099

Verdiğiniz örneğe bir ekleme daha yapmak isterim, ölen kişinin uyruğuna göre de ceza değişebilir, mesela bir afrikalı ölürse başka, ingiliz fransız ölürse başka gibi...

@hucumkedi

hocam yıllarca tribünlerde, kendimle aynı takımı tutan bazı insanlarla tartışma nedenim şu oldu;
bir pozisyon oluyor, net kırmızı kart! bizim oyuncu atılıyor, çevremdekiler başlıyor hakeme küfretmeye.
1 kişi veya 100 kişi farketmez. hepsine yıllardır "hakem haklı, kuralları bilmiyorsanız susun" derim. zaman zaman dayak yeme noktasına da gelmişimdir, farketmez.
çoğunun savunması şu "vay efendim aynı kararı x başka bir takıma vermiyorlar". iyi de o hakemin hatası, bizim hakemin verdiği doğru kararı havada bırakmaz.

burada, demare'e verilmeyen etap cezası, sagan'ın cezasını hafifletemez. buna karşıyım.

@hashus1099

"ihlalin sonuçlarına göre ilk ihlalde ihraç cezası verilebileceği" yok. "In particularly serious cases" yani "özellikle ciddi vakalarda" diyor.

Verdiğiniz örnek ile anlatmak gerekirse, silahtan çıkan yorgun kurşun 1 km ötede birinin ölümüne sebep olursa meskün mahalde silah kullanmaktan daha ağır bir ceza almazsınız, ölüme sebep olmaktan ayrıca ceza alırsınız. İhlalin ciddiyeti, tabanca ile bir el ateş etmek ile biksi ile 1000 mermilik kutuyu bitirmek arasında farklıdır.

@Murat B.

iyi de o ciddi durumlar, ihlalin sonucuna göre belli oluyor zaten.
yorgun mermiyle 1 km ötede birini öldürürsen, bunun sonuçlarının ölüme gideceğini bildiğin için olası kast'tan ceza alırsın. meskun mahalde ateş etmekten değil.

Herkes Sagan'ın kasıtlı olarak dirsek açtığını kabul ediyor ama cezayı ağır buluyor. İlginç bir bakış açısındasınız. Cav'ın Sagan'ın dirseği yüzünden turda daha da yarışamayacak olması hakkında ne düşünüyorsunuz peki? Göze göz dişe diş bir karar bence

@Hayatikiteker
Tehlikeyi savuşturmak için dirsek açmak ne demek yahu :D :D :D Koruma kalkanı mı bu?

Neredeyse tüm dünya saatlerce tartışıp bazı ortak fikirlerde birleşti.
1) Cav, Sagan’ın dirseği yüzünden düşmüyor.
Cav, Sagan’a yaslanıyor, sağ arkadan temas alan sagan, cav düştükten sonra dengesini korumak için sağ dirseğini ve sol dizini açıyor. Dirseğin konuyla alakası yok.
2) Sagan da Cav de kurt sprintçiler. İkisi de Demare ve Kristoff’un tekerine yapışmak istiyor.
Kazanın sebebi de iki sprinçinin aynı tekeri tutmak istemesinden kaynaklanıyor. Sagan, Kristoff’un solunda, kristoff’u görüyor ve sağa doğru yönelip Kristoff’un arkasına yapışmak istiyor. Cav ise Sagan’dan biraz daha hızlı ve Sagan’ı geçip Kristoff’un tekerine yapışmak istiyor. Ancak Saganı geçene kadar çoktan Sagan sağa yanaşmış durumda. Cav hem bağırıp Sagan’a ben buradayım deyip hem de kafasını Sagan’a yaslıyor( dengede kalabilmek için) ancak her şey için çok geç, sagan’ın aynası yok ve arkasından yaklaşan Cav’ı görmüyor ve sıkıştırıyor. Cav bariyere doğru sürükleniyor ve dengesini kaybediyor.
3) E madem Sagan dirsek atmadı niye ceza verildi?
Sprintte artık son büyük efor esnasında sprintçilerin çizgi değiştirmesi aslında yasak. E herkes değiştiriyor diyeceksiniz evet kaza olmadığı sürece kimse ceza vermiyor da ondan. Aynı videoda Demare’nin de sert şekilde yön değiştirdiğini göreceksiniz.
Burada kaza büyük olunca, video ağır çekimde değil normal hızda oynatılınca dirsek atmış gibi görünmesinden dolayı tepki de büyük olunca ceza da ağır oldu.
Sonradan yorumlar yumuşadı, peletondaki sporcular videoyu izlemeden yorum yaptım özür dilerim vs dese de artık ceza çoktan verilmişti. Cav bile Sagan’ın hemen gelip özür dilemesinden mutlu olduğunu açıkladı. Arkadaş olduklarını belirtti.
Burada asıl problem çizgiyi değiştirme yasağının uygulanmaması. Ama uygulamak da gerçekten çok zor. Bence de puan cezası verilip bırakılmalıydı. Bu ceza çok ağır oldu.
Not: önceki yarışlardan birinde Sagan’ın bir başka bisikletçiye omuz attığı video linki konuldu. İlk defa izlediğinizde gerçekten de durup dururken omuz atmış gibi görünüyor, ama tekrar izlerseniz sagan’ın gidonuna gelen darbe yüzünden adamın üstüne yığıldığını anlayacaksınız. Zaten o olayda da hiçbir ceza almadı.
Sagan’ın avukatı değilim, yarış sonrası kızlara yaptığı bir iki hareketinden ufaktan kılım. Ama bu olayda karar çok ağır olmuş...

@mtbrhnkc olayın üstünden bayağı geçti. artık biraz soğukkanlı olup sprintçiler, gazeteciler, yorumcular vs ne yazıyor ne konuşuyor bakmak lazım. Ben Sagan'ın tur'dan atılmasını ağır bulmayan tek bir yorum görmedim. İlk saatlerde herkes dirsekten bahsediyorlardı ama üst üste izleyip ağırçekimde baktğımızda olayın öyle olmadığı görülüyor.

Cav, graipel, caner-berkem vs, lance vs vs hep aynı görüşte.

not: iyi tutturdunuz evet avukatım...

@Ozan k.

Bu tip açıklayıcı yorumlara ,

@mtbrhnkc

Gibi sığ , yorum sahibinin yazdığını okuyup anlamadan , "avukatlığını yapıyorsun " cevapları çok talihsiz .

Dün gece videoyu kuş bakışı olarak ilk izlediğimde , Sagan ahlak yoksunu bir sporcu , bu şekilde bir adilik yapılamaz diye düşünüp , videoyu çeşitli yerlerde paylaşıp bu ahlak dışı hareketi göstermeye çalıştım .
Videoyu karşıdan yavaşlatılmış görüntü ile izlediğimde . Görüntü , yavaşlatılmış olduğundan , darbe yokmuş gibi göründüğünü savundum .
Bugün videoyu tekrar tekrar , durdurarak izlediğimde , ilk temasın CAV tarafından gerçekleştirildiği bariz olarak gözüküyor .
Sagan bu etkiye tepki olarak dirseğini açmış gibi gözüküyor .
Fakat denildiği gibi Sagan dirseğini CAV düştükten sonra açmıyor. Sagan , CAV in temasını ilk hissettiğinden itibaren dirseğini açmaya başlıyor !!!!
Bu olay meydana gelmeden önce de Sagan , bariz bir şekilde gittiği çizgiyi soldan sağa doğru ciddi şekilde bozuyor .
Demare nin attığı makas Saganın kinden çok çok daha kötü .
Sagan ı yakan şey o açtığı dirsek . Masumane gözükmüyor !

Bana kalırsa sagan formda değil, ve forma girmeside mümkün değil. Yıldız düşüşte. Bunu bir netleştirelim.
Sprintte 70 km en son hızdır.
55 11 kombinasyonda 111 kadans basılması gerekir 70 km sürat için. Bu düşme esnasınında 95-100 kadans arası olduklarını tahmin ediyorum yani 60-63 km gibi bir hızda oluyor.
Şimdi diskalifiye kararını netleştirelim.
İlk etapta kaygan zeminden kayıp düşen Valverde bariyerlerde kariyerini bitirme tehlikesi atlatmıştır. Bu yüzden bariyer tehlikesi bukadar açıkken kasti
Sagan' de Cavendihs' i bariyerlere itmiştir yani kendi tecrübesi ve insafıyla kaçamayacak bir sıkıştırma
Adeta yol kesmedir. Karar çok isabettir.
Yukardan bakıldığında sıkıştırma sağa bariyere doğru değil sola açığa doğru sıkıştırsa ve kendi gücü mukabili hem sola kaçarak hem hızlanarak Sagan'dan etkilenmeden kaçabilirdi. Burada bir bitch durum var. Kariyer kastı var. Sakatlanırsa sakatlansın var. Yarış dışı bırakma tümden tüm etaplarda rahat etme hedefi var.
Şimdi evinde tüm etaplarda rahat edebilir.
Kararlar doğrudur. Graipel bugün sana yarın bana diyerek politik cevap vermiştir. Sonuçta yarın oda aynı sprinte kalkacak oda birileri ile dirsekleşecek.
Yani like a boss gibi çizgi geçmeyeceksen kasmanın anlamı yok bu yarış bu yüzden bir gün tek etap değil.

Geri