Evet takım toplanın...
Yarın Ronde van Vlaanderen var. Düz asfalt yolla birleşmiş kıvrımlı yollar kimi zaman daralıp kimi zaman genişleyecek. Yol uzadıkça zorlaşmaya başlayacak. Daralacak, genişleyecek, daralacak, Arnavut kaldırımlarına varacaksınız, kaldırım taşlarında zıplarken acı bitsin diye dua edeceksiniz, düşmemeye çalışın, düşen kişiler olursa kendi takımından dahi olsak bırakıp devam edin. Taşlarla sivriltilmiş kısa dik yokuşlar gelecek, ard arda, defalarca.
Şimdi takım staratejisini söylüyorum:
Yarışın ortasına kadar peletonun ortasında kalın. Oudenarde bölgesine kadar bisikletin üstüne yatıp uyuyun. Ortasından sonra Quick-Step takımından biri ya da ikisi kaçış yaparsa hemen arkasına rolör takın. Eğer Gilbert kaçarsa bırakın gitsin. O zaten kazanır. ÖHö öhö. Pardon, eğer Quick Step'ten Gilbert veya Terpstra kaçarsa iki kişi birden diplerine yapışsın. Kısaca bütün yarış boyunca Quick-Step takımını gözetleyeceksiniz, uyumayın. Quick Step takımından başka atak yapmasına fırsat vermeyecğiniz iki kişi daha var...
GVA denen dozeri, öhöm, olimpiyat şampiyonunu, tek başına dahi olsa yarışın ortasından itibaren kaçırmayacaksınız, takım yardımsız tek başına dahi olsa bitişe kadar tehlike arz edecek tek kişilik ordu o. Sagan'a gelince, eğer dünya şampiyonuyla beraber bitişe gidiyorsan hata ediyorsun demektir. Son 5 kilometreye kadar geriye düşürdün, düşürdün. Düşüremezsen ikincliğe razı oldun demektir.
Tam 18 tane Hellingen var. HELL-lingen. 18 kısa, dik, taşlarla örülmüş, taşlar olmasa bile darlıkla sivriltilmiş tırmanışlar silsilesi. Acının ne olduğu hakında bilgin var değil mi? Hmmm, daha önce HC kategori tırmanışları devirdiğini söylüyorsun ama acıyla henüz tanışmamışsın sporcu. Tırmanışın birinde bisikleti eline alıp tırmanmaya başlarsan görürsün utanmanın ne olduğunu...
Koppenberg'de kopmayın, Peterberg'te kopmayın, Kwarmont'ta kopmayın, çıkın ve devam edin. Her tırmanışta kopmalar olacak, her dönemeçte hız artacak, yol daralacak ve peleton denen şey artık 5 bilemedin 30 kişilik gruplar olacak, devam edin. Kaymak asfaltlı yarış arıyırsan yanlış yerdesin sporcu. Burası Belçika'nın Ronde Cehennemi.Tek başına biri veya küçük bir grupla bitişe vardığında gülümse. Az önce dev bir klasiği alt ettin.
Böyle derdim heralde takım sportif direktörü olsaydım.
Yarın Ronde var. Bir çok bisikletçinin rüyalarını süsleyen anıtsal klasiklerden ikincisi. İkincisi derken her iki anlamıyla da ikinci çünkü onu gölgeleyebilecek tek bir dev var. Adamım GVA için bu senenin en büyük hedefi bu yarıştır diye tahmin ediyorum. Çünkü Roubaix fatihi bir Belçikalı olarak bence rüyalarında Belçikanın en büyük yarışını, yani Ronde'yi görüyor. Yalnız bu sefer rakipleri çok daha çetin. Quick-Step takımının tamamı Ronde'yi kaanabilecek favorilere sahip. Geçen senenin galibi yine bir Belçikalı Gilbert, Terpstra sadece görünenler... Sagan hakeza bu yarışı kazanmak isteyecektir. Diğer başarıları yanında klasikçi olarak anılabilmesi için 2016 galibiyetine yenisini eklemesi gerekiyor. Bu kısım biraz uzun ben kısa tarafa geçeyim.
Bir defa bu yarışı kazanmak için savaşçı ruhlu olmak gerekiyor. Favorileri gözetleyerek fırsatçı atağını en doğru zamanda yapma başarısı bu yarış için yetmiyor. Tabiki tilki Nibali'den bahsediyorum. Kaymak asfaltta en dik tırmanışlarda bile roket gibi çıkıp ipi göğüslemek yetmiyor. Valverde'den bahsediyorum. Zaten o doğru yarışlarını iyi bilir. Bu yarışı kazanmak için acıya dayanıklılık, düştüğü zaman kalkmak gibi, takım desteksiz yalnız kaldığında devam etmek gibi savaşçı ruhluluk gerekiyor. Favori gösterilen Kiwatovski'yi de eliyorum. Klasikçilerin formu normalden uzun sürer. Dolayısiyla elenecek pek az kişi var ama ben elememe devam edeyim. Cyclocross dünya şampiyonlukları kazanmış Van Aert'i de eliyorum. Bu yarışın savaşı kısa sürmüyor çünkü, uzun sürüyor, çok uzun.
Trentin, Naesen, Benot, Moscon, Hagen, E hadi kazan artık Sep Vanmarcke, buraya dikkat, Degenkolb değil Stüyven, saf sprinterlere hep kaybeden ama gücüyle şaşırtan İskender Kristoff ve diğer tüm klasikçiler. Sert yarış olacak, düşenler olacak, biz duymayacağız ama küfredenler olacak, velhasıl kelam güzel yarış olacak.
...
@mümtaz öztürk
@birolcakir yarışın geçtiği önemli tırmanışlardan biri Muur Geraardsebergen, kiliseye dikkat, bizim Transcontinental'in başladığı yer