Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Yazılarda gözü çok tırmalayan hatalar fazla görmüyorum son zamanlarda. Basit, halk arasında yaygın hatalar var sadece. @Kerem Özbayrak 'ın yaptığı gibi ufak hataları düzeltecek olsak, aramızdan bir kişi bile tam olarak hatasız kullanamaz sanırım Türkçe'yi :)

Sadece foruma yeni kayıt olan 15-20 yaş arası gençlerde gerçekten kötü cümleler görüyorum, hem de sıklıkla. Liseyi yeni bitirmiş birinin böylesine kötü yazabiliyor olması başarı :snzdglsn:

Scudo
@mariokaldato

Arapça değildi hocam, Arap Alfabesi'ydi. Osmanlı Devleti'nin resmi dili, başlangıçtan beri Türkçeydi. Ama Medrese eğitimi alan, Arapça ve Farsça bilen devlet adamları ve onların katipleri, biraz da sanat ve hüner göstermek için resmi yazışmalarda bu dillerden kelime ve terkipler kullanarak Türkçenin ağdalı ve anlaşılmaz bir hale gelmesine yol açtılar. Yani dil Türkçe idi ancak alfabe Arap Alfabesi'ydi. O zamanlarda coğrafi, dini, siyasi sebeplerden ötürü Arap Alfabesi tercih edilmiş. Cumhuriyet Dönemi'ne gelindiğinde de halk için daha kolay olması, ilişki içerisinde bulunmamız gereken çağdaş toplumların da kullanması, zamanın bilim alfabesi olması gibi sebeplerle Latin Alfabesi'ne geçilmiştir.

Elin Amerikan forumlarında, 4chan'da, reddit'te ingilizce noktalamada kural zorunluluğu yok Türk forum sitelerinde böyle faşizanlık üst seviyede ne yazık ki.

@muratcolakogluAslında noktalamaları bilerek koymadım. Mimik kullanamadığımız için bazen yazışmalar çok sert anlaşılabiliyor. Bu yüzden gülümseme falan gibi yüz ifadeleri kullanıyorum. Bir de noktayı ifadeden önce koyunca anlam bozuluyor gibi algılıyorum şahsen. Yine de teşekkür ederim [emoji5].

Cemal Ç.

@CmlCLK

Emojileri noktalamadan sonra koyabilirsiniz. Noktalama koymadan cümleyi bitirmeyin.

@Guanzo

Amerikalılar kadar cahil başka bir millet de yok. Ben de size Avrupa'daki bazı forumları gösterebilirim ki imla ve noktalama kuralına uymayan yazıların onaylanmadığı. Özellikle noktalama işaretlerini doğru kullanamazsanız anlatmak istediğinizi anlatamazsınız. Düşük cümlelerde zorlanmıyorum ama noktalama işaretleri olmadığı zaman artık okumadan geçiyorum.

@Viraj Mühendisi

Technopat adındaki foruma gir üye ol konu aç 1 tane Türkçe yazım hatası yap 1 aylık ban garanti.

@muratcolakoglu

Amerikalılara cahil dedin ya.

MW-FY491_compan_20171116112801_NS.jpg

@Guanzo

Bunlar kapitalizmin yarattığı şirketler. Amerikalılar cahildir bunu ben söylemiyorum. Bugüne kadar duymamış olmana hayret et. Şu an başlarındaki başkan da üniversite mezunu ama dengesiz bir cahil.

@Guanzo

Hiç bir fake hesabım yok. Varsa ispat et. İspat edemezsen namerstin, iftiracısın ölesin bölesin şölesin... :)

mariokaldato yu fake hesabım sanıyor... Verecek cevap bulamadın iftira atıyorsun...

Türkçede en sık kullanılan bin sözcüğün kökenlerine dair:

EXC6kgRX0AIvmv9.jpeg

İngilizce henüz önemli bir yer edinememiş görünüyor fakat etkisini göstermesi çok uzun zaman almayacak sanırım.

• Beğen
Tepkiler: sccetin
Türkçede en sık kullanılan bin sözcüğün kökenlerine dair:

225223 dosyayı görüntüle

İngilizce henüz önemli bir yer edinememiş görünüyor fakat etkisini göstermesi çok uzun zaman almayacak sanırım.
Arapça din ile, farsça devlet yönetimiyle, Fransızca edebiyat ve ilk batılılaşma dönemiyle girdi. Yalnız İtalyanca ilgimi çekti. İngilizce'ye gelince o emperyalizmin dili zaten iliklerimize kadar yaşıyoruz.

Merhaba arkadaşlar,
maalesef son zamanlarda bu konuda pek özen gösterilmiyor. Kullanıcıların çoğu yeni bir içerik girerken veya yeni bir cümleye başlarken büyük harf kullanmaya bile üşeniyor.
En azından yazım kuralları konusunda asgari düzeyde dahi olsa hassasiyet gösterebilirsek seviniriz. İyi forumlar dilerim.

“Forum Kullanım Koşulları

1- Bu mecrada Türkçe dil ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir.”

Ben forumların biraz daha rahat bırakılması gereken yerler olduğunu düşünüyorum.
Senelerdir bir çok forumda yöneticilik yaptım. Avrupanın en büyük otomobil forumu gibi büyük forumlardan bahsediyorum. Mesela az önce Avrupa'nın yazarken kesme işareti kullanmadığımı bir çoğunuz şimdi yazdığım cümleden anlayacak ama ne demek istediğimi anladı.
Keşke hepimiz çok iyi seviyede yazabilsek ama baskı ile insanları yazmaktan uzaklaştırmakta var işin içinde...
Bence biraz rahat bırakmalı insanları işin içine argo karıştırmadıkdan sonra dil burada yazılanlarla dejenere olmaz. Ama çok okuyarak çok yazarak düzelir.

@BurakMehmet katılıyorum, tamam küfür vs tabiki olmamalı ama evimizdeki rahatlığı bulsak burda (burada) fena mı olur..kime zararı olur ki diyede sorabiliriz..burdan türkçe öğrenen olmaz gibi geliyor...
zaten amiyane konuşmalar arz talep dengesi içerisinde otomatik olarak eriyor, çok sağlam bir otokontrol var. herkesin bisiklet sevdalısı olmasından mütevellit..
ama yönetim kural bu derse, gece vakti kavşakta denk gelinen kırmızı ışık gibi yinede durulur...🤔

Arkadaşlar ben foruma üye olurken onayladığınız kuralı hatırlatıyorum, uyup uymamak sizin tercihiniz. İyi forumlar.

Geri