Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Cümleye büyük harfle başlanmasının bir kural olmasını ben de mantıklı bulmuyorum. Madem yazım kurallarına uymamız gerekiyor, çizgiyi nerede çekeceğiz? Bağlaç olan -ki'yi yanlış yazanlar ne olacak? Üç nokta yerine iki nokta kullanan kişiler, virgül kullanımını yanlış yapan kişiler ne olacak? Örneğin, ben cümlelere özellikle küçük harfle başlamayı seviyorum çünkü internetteki yazı fontlarında görsel olarak bana daha çok hitap eden bir şekil sunduğunu düşünüyorum.

Dünya ulus devletleri ardında bırakmaya yavaş yavaş girmişken böyle dile dair yaptırımlar uygulamanın açıkçası abartı olduğunu düşünüyorum. Bu kadar geri bildirim veren varken umarım kararınızdan dönersiniz.

Scudo
Bu konuda özgürlük, rahatlık gibi bahanelere sığınmaya ve yabancıların forumlarıyla karşılaştırma yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Her Türk dilini düzgün konuşmalı ve yazmalı.
Peki kisi türk ise ama türceyi dogur konusamiyor ve yazamiyorsa ne oluyor. Serefsizmi oluyor?????

ben cümlelere özellikle küçük harfle başlamayı seviyorum çünkü internetteki yazı fontlarında görsel olarak bana daha çok hitap eden bir şekil sunduğunu düşünüyorum.
Bu durum tamamen sizi bağlar yalnız. Kimse edebiyat, Türkçe öğretmeni değildir sanırım. Olan varsa kusura bakmasın da biraz dikkatli yazmak bu kadar mı sorun oluyor?
Sözlerim sadece size değildir, genele yazıyorum sayın.
Eminim bir sürü yazım hatası yapıyorumdur. Düzeltilirse ses etmem, teşekkür ederim.

Ulus devletler geride bırakılmışmış, Türkçe yazamıyorsak şerefsizmiymiş. Bu nedir, arkadaşlar? Nasıl böyle düşünüyorsunuz?

Türk olmak, Türkçe konuşmak bir ırkın baskın karakteri sebebiyle değil, biz olmakla ilgili. Size uluslararası bir dil konuşmayın öğrenmeyin diyen yok, ama kendi dilinizi en iyi şekilde yazmaya ve konuşmaya gayret etmek lazım. Daha önce söylediğim gibi tam da birbirimizi anlayabilmek ve şarabını vermek için ezilen üzüm olmamak için.

Şerefsiz mi olurum demiş, Türkçe'yi doğru yazınız dendi, bu kadar zor mu, anadilinizi doğru kullanmak.

Türkçe yazamayan, dil kurallarını bilmeyen arkadaşlar, klavye uygulamaları bile hatalı yazdığınız da düzeltiyor veya altını çiziyor. Öğrenmeye bu kadar mı kapandık.

Peki kisi türk ise ama türceyi dogur konusamiyor ve yazamiyorsa ne oluyor. Serefsizmi oluyor?????

Şeref meselesine konuyu nasıl getirdiniz anlayamadım ama Türkçe'ye sahip çıkmadığımızda ne olacağına dair bir cevap arıyorsanız size kitap önereceğim.

0000000210643-1.jpg

Eminim bir sürü yazım hatası yapıyorumdur. Düzeltilirse ses etmem, teşekkür ederim.
Benim hiç bir mesajım düzeltilmedi. Hepsi silindi. Mesajlarıma gelen cevaplar havada kaldı.

Madem böyle bir kontrol sistemi var. Mesajı gönder butonuna basmadan önce devreye girsin ve o mesajın gönderilmesini engellesin. Tekrar aynı mesajı aynı yere koymak mümkün olmuyor maalesef.

Günlük hayatta ne kadar önemliyse forumda da o kadar önemlidir, yani çok ama çok önemlidir. Kendinizi doğru ifade etmek istiyorsanız Türkçe’yi düzgün ve yazım kurallarına uyarak kullanmalısınız. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

@Cemal Ç. Bağlar derken, neyi kastettiniz bilmiyorum. Ben zaten "Ben böyle istiyorum, kesinlikle böyle olmalı." demiyorum, neden küçük harfle yazdığımın mantığı açıklıyorum. Yoksa, dakikada 130-150 kelime yazabilen birisi olarak cümle başında shifte basmak benim için çocuk oyuncağı. Ama bunun kural denerek yapılması zorunlu kılınması bence olumsuz bir durum.

@gg bebe "bu sizin seçiminiz ama bulunduğunuz ortamlara uyum sağlamak iyidir" gibi bir şey anlatmak istemiştim. Uzatıp karşılıklı itişmeye dönüşmesin lütfen.
Türkçe yazışıp anlaştığımız forumda sadece biraz daha dikkatli ve özenli yazalım.
İstenen sadece bu kadar.😌

Az önce yine 2 mesajım silindi. Birinde sadece mesajınız silindi bildirimi geldi. Diğerinde ise lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz diye ünlemli bir ifade vardı. Sanırım oto-adminler sinirlendi biraz. Yine mesajlarıma yazılan cevaplar havada kaldı.

Bu böyle olmaz sayın admin. Yukarıda dediğim gibi bu kontrolün mesajı gönder butonuna basmadan önce devreye girmesi lazım. Son iki mesajımda özellikle dikkat etmeme rağmen yine yazım kuralları sebebi ile silindi. En azında oto-admini ayarlayın da bulduğu hataları da söylesin ki nerede hata yaptığımızı bilelim. Madem bu konuda bu kadar takıntılısınız doğrusunu da söyleyin ki öğretici olsun. Ben neyi yanlış yazdığımı bilmeden neyi düzelteceğimi nereden bileceğim?

Forumlar yazım kuralı öğretme yeri değildir. Ki şu durumda hiç bir öğretisi yoktur. İnsanları ya böyle yacaksınız ya da gideceksiniz noktasına getiriyorsunuz. Birilerine faydalı olacak ya da fikir verecek mesajların çok basit imla hataları yüzünden tamamen yok olması genel forum kültürü ve mantığına aykırı bence. İmla hatasız ama faydasız mesaj serbest ama bilgi ve fikir içeren mesajlar imla hatası içerdiği için tamamen yasak.

Bu konuda en kısa sürede bir geliştirme ve iyileştirme bekliyorum sizlerden.

Az önce yine 2 mesajım silindi. Birinde sadece mesajınız silindi bildirimi geldi. Diğerinde ise lütfen yazım kurallarına dikkat ediniz diye ünlemli bir ifade vardı. Sanırım oto-adminler sinirlendi biraz. Yine mesajlarıma yazılan cevaplar havada kaldı.

Bu böyle olmaz sayın admin. Yukarıda dediğim gibi bu kontrolün mesajı gönder butonuna basmadan önce devreye girmesi lazım. Son iki mesajımda özellikle dikkat etmeme rağmen yine yazım kuralları sebebi ile silindi. En azında oto-admini ayarlayın da bulduğu hataları da söylesin ki nerede hata yaptığımızı bilelim. Madem bu konuda bu kadar takıntılısınız doğrusunu da söyleyin ki öğretici olsun. Ben neyi yanlış yazdığımı bilmeden neyi düzelteceğimi nereden bileceğim?

Forumlar yazım kuralı öğretme yeri değildir. Ki şu durumda hiç bir öğretisi yoktur. İnsanları ya böyle yacaksınız ya da gideceksiniz noktasına getiriyorsunuz. Birilerine faydalı olacak ya da fikir verecek mesajların çok basit imla hataları yüzünden tamamen yok olması genel forum kültürü ve mantığına aykırı bence. İmla hatasız ama faydasız mesaj serbest ama bilgi ve fikir içeren mesajlar imla hatası içerdiği için tamamen yasak.

Bu konuda en kısa sürede bir geliştirme ve iyileştirme bekliyorum sizlerden.
Geçtiğimiz 1-2 gün önce benimde bir post'a yazdığım yorum cümleye büyük harfle başlamadığım için sonu ünlemle biten bir bildirim aldım ve açıkçası kırıldım. En azından ilk hatadan böyle sert tepki verilmemeli diye düşünüyorum. Saygılarımla.

Başlıkta bile sıkıntı var:D
Konu başlığının ''Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı'' yerine ''Forumda Türkçe'nin Düzgün Kullanılması'' olması daha doğru olur.

2006'da ilk bu foruma girdiğimde yazdığım yazılar da tam nizami bir Türkçe ile yazılmamış yazılar vardı.Ozaman kimdi yönetici bilmiyorum.Bir kere bile uyarı almadım.Yeniden foruma döndüm arka arkaya iki uyarı.Biride büyük harf ile başlama.Yazılan yazıda tam nizami olunması herkes için mümkün olmıya bilir,kişi yinede düzgün bir şekilde ifade etmek istediklerini belirtip okuyanlarda bunu anlıyorsa ki yazım da duyguları,hisleri,tonlamaları belirtmek mümkün olmadığı için bazı farklılaşmalar olabilir bu uyarı yada dil ve yazım ile ilgili belirlenen kuralları günlük kullanıma tabi olarak düzenlenmeli.Dikkat etmenize rağmen mutlaka hatalar olacakdır,fakat bu samimi çabalara rağmen mesajlarında hata olan kişilere çok sert uyarı yada üyelik iptali gibi şeyler olursa ki kimseninde özellikle kötü yazıcağını düşünmüyorum,ozaman kişilerin konulara katılma şevkleri kırılmış olur.Bu forumda insanlar kendi zamanlarından feragat ederek hobileri sevdikleri şey ile ilgili faydalı olup konulara dahil olarak sosyal medyanın temeli olan forum kültürüne katılıyor.Bu forumda hiç kimse olmaz ise yada çok az aktif olan insan olursa yaptırımların sertliğinin fazlalığının gereksiz olan kısımlarının ne anlamı olur.

Başlıkta bile sıkıntı var:D
Konu başlığının ''Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı'' yerine ''Forumda Türkçe'nin Düzgün Kullanılması'' olması daha doğru olur.

"Özel isimlere gelen yapım eklerinden sonraki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz" kuralına istinaden önerim:

- Forumda Türkçenin düzgün kullanılması -

Var mı artıran? :)

Bundan seneler önce köye gitmiştik.Bir akrabamız lisede bütünlemeye kalmıştı.Sınav sonuçlarının açıklandığını duyduğunda bana sen de gel demişti.
Bütünlemeye kalanların sınıfı geçip geçmediğini isimlerinin yanındaki kutucuklara yazmışlardı.Kutucuklarda ''G'' ve ''K'' harfleri yazıyordu.
Bizim akrabanın isminin yanındaki kutucukta da ''G'' yazıyordu.Bunu gören akrabam başladı ağlamaya.Ben de şaşırarak sordum: ''Niye ağlıyorsun?'' Dedi ki ''GALDIM''. Öyle bir kahkaha patlattım ki hâlâ daha unutamam.Şaşıran ve bozulan akrabam bana döndü ve sordu:''Niye gülüyorsun?'' Ben de ''Şaşkın ördek Geçmişsin ya işte, kalsaydın ''K'' yazardı'' dedim.Bön bön bana baktı ve ''Haaa'' diyebildi:D

Bütünlemeye kaldığı ders ne miydi: ''Türkçe'' :ssrtcbya::D:koptum:

1591038334814.png

Macaristan ortalarından başlayıp Çin içlerine... Balkanlar’dan kalkıp Sibirya steplerine... Kırım’dan hareketle Kudüs, Mısır, Yemen ve tâ Cezayir’e kadar uzayıp giden, milyonlarca kilometre karelik bir alanda konuşulan ve anlaşılan bir dildi Türkçe. Hem de daha düne kadar. Sadeleştirme bahanesiyle bu güzelim dil tam bir soykırıma uğratıldı. Hiçbir dile reva görülmeyen katliam bu dile en amansız bir şekilde tatbik edildi. Bir millet dili oldukça vardır. Uydurma dilli bir millet, millet olamaz. Tarihten silinmeye mahkûmdur öyleleri. Bu eser Türkçeye kurulan tuzakları ortaya çıkaran ve ne yapmamız gerektiğini aydınlatan ciddî ve ilmî bir çalışmadır.

Allah rahmet eylesin . Geride harikulade bir eser bıraktı.

Eğer birilerini engellemek istiyorsanız şu nezaketsizlik yapanları engelleseniz daha iyi bir iş yapmış olursunuz kanımca. Bazen yazılanlara bakıyorum adam direk taarruza geçmiş, şöylesin, böylesin diye yazıyor birilerine. Karşındakini gerçekten tanıyor musun? Yok. İnsanlar hakkında nasıl kafaya göre hüküm verip onlara sıfatlar (bilgisiz, tecrübesiz, eğitimsiz vb) yakıştıyorsun? Ayrıca kendin ne kadar biliyorsun? Konunun doktorası mı var elinde? Forumlarda (sadece bu forum değil) çok fazla sayıda herbişeyibilen var ki asıl onların paylaşımları gözü rahatsız ediyor okurken, imla hataları veya ne demek istediğini anlatamayanlar değil.

Herkes dili de bisikleti de mükemmel kullanamayabilir, bazıları başka ülkelerde büyümüş de olabilir. Aynı ülkede dahi büyümüş herkes aynı şiveyi de konuşmayabilir. Katılımcı google translator gibi konuşuyorsa, bol argo kullanıyorsa, zaten iletişim kuramayıp kendisi vazgeçer yazmaktan, merak etmeyin. Nezakete dikkat edilse yeter.

Geri