@BerkEvren 'nin kendince haklı sebepleri vardır . Bu konuda en doğru karar, muhakkak ki kendisinin vereceği karardır.
Gelelim asıl meseleye.. Bu forumda herkes likralı ürünleri , yol bisikleti geometrisini , grup setini , karbonunu , yarışını , beslenmesini inciğini cıncığını konuşmak zorunda değil. Çünkü forum homojen bir yapı değil. Çok farklı saiklerle burada olan bir sürü insan varken sürekli sizin zevk aldığınız konulardan bahsedilmesini bırakın dayatmayı ima etmek bile en hafif tabirle faşizan bir tavırdır.
Yine bu forumun tozlu raflarından bulduğum ''bisikletgundemi'' ne ait bir yazıyı konuyla da alakalı olduğu için paylaşmak istiyorum . Herkes kendine ait cevabı yazıdan çekip alabilir.
Ben kullandığım bisikletlin her detayıyla ilgilenmiyorum, çok basit bakım ve onarım bilgim olsa bana yeter de artar bile. Bisikletin sporuyla da ilgilenmiyorum, seyretmeyi de sevmiyorum. Bisikletin giyim kuşamı aksesuarıyla da yakından ilgilenmek istemiyorum, günlük kullanımda en basitinden neye ihtiyacım var onu bilsem yeter bana. Bütün bu bilgileri de edinmek için ille bu foruma girmem gerekmiyor zaten.
Peki onla ilgilenmiyorum bunla ilgilenmiyorum neyim ben, bisikletli değil miyim, o zaman burada işim ne? Bisiklet benim için bir ulaşım aracı arkadaşlar, Günde 5 km olur, 10 mu olur, her gün mü binerim, haftada bir mi, bunlar benim karar vereceğim hususlar. Yakınlarım sevdiklerim de böyleler, çocuklarım eşim sevgilim, hepsi benzer şekilde kullanıyoruz biz bisikleti.
E peki ben neden buradayım? Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu düşünüyor, o amaçla kullanıyorum ama yaşadığım şehirde bunu yaparken bir sürü iş geliyor başıma, bir sürü engelle karşılaşıyorum, belediyeden ve diğer yol kullanıcılarından beklentilerim var, bunlar için mücadele etmem gerekiyor ama bunu tek başıma yapamıyorum, benim gibi insanlarla karşılaşmaya konuşmaya tartışmaya ihtiyacım var, buraya da bu amaçla geldim. İyi ki de geldim, eskiden pek konuşulmazdı ama bisikletli ulaşım memleket gündemine yerleştikçe daha fazla konuşulur oldu, iyi ki oldu, konuşuyoruz tartışıyoruz.
Şehirde bisiklet kullanırken meselelerim sadece bisiklet ile ilgili, ulaşım ile ilgili değilmiş, onu anladım. Şehir hakkında yeniden düşündüm, şehir nasıl olmalı, insan nasıl bir şehirde yaşamalı, kimler nasıl yönetmeli, bütün bu sorular aslında bisikletlileri de ilgilendiriyormuş, onu anladım. Dünya bisikleti konuşuyor, bir sürü yatırımlar falan, dedim ki neden yahu, araştırınca gördüm ki benim bisikletim iklim kriziyle de ilgiliymiş. Sonra dediler ki bana, şehir sadece insanların değil, hayvanların da yaşam alanı, bu dünyada sadece insanlar yaşamıyor ve milyarlarca hayvanla paylaşıyoruz şehirlerimizi. Doğru yahu dedim, hayvan hakları, hayvana şiddet derken bakış açım eni konu genişledi.
Sonra baktım ki, bütün bisikletliler aynı da değilmiş, herkesin bisiklet kullanma tarzı ve kapasitesi de farklıymış. Hayır mesele kas gelişimi, nabız falan değil, günlük ulaşım ihtiyaçları ve tercihleri farklı farklıymış. Kadınlar çocuklar yaşlılar engelliler... her birinin bisiklet ile ilişkisi bu forumdaki genelgeçer bisikletli imgesinden fersah fersah uzaklarda şekilleniyormuş. Onların meseleleri benimkilerden çok daha ağırmış, başlarına çok daha büyük belalar geliyormuş. Sonra oturup kadınların çocukların yaşlıların engellilerin bisikletle, ulaşımla, şehirle ilişkisi üzerine okumaya başladım, okuduklarım da çok şaşırttı beni, hiç bilmediğim, aklımın ucundan geçmeyen şeyler ama hepsi hayati, hepsi somut meseleler.
Başka şeyler de var, meğer bisiklet denen şey bisikletten ibaret değilmiş. Hani bir resim var ya, bu bir pipo değildir yazıyor üstüne, onun gibi bir şeymiş bu bisiklet. Zihinlerde yerleşik bir imge var ama o imgenin üstüne bu bir bisiklet değildir yazmak gerekiyormuş. Çünkü gerçek hayatın içindeki bisiklet ile bu forumdaki bisiklet arasında uçurum varmış, şehirde dolanan bisikletli ile burada alet edevat kıyafet aksesuar konuşan bisikletli arasında da uçurum varmış. Trafikte ölenlerin büyük çoğunluğu da burada konuşulanları bilmeden kullanmadan giymeden ölüyormuş.
Ben foruma bunun için geldim, bunları konuşmaya geldim, isteyen kıyafet konuşsun, aksesuar konuşsun, donanım konuşsun, karışmam onlara ben, ama ben şehri ulaşımı köpekleri belediyeleri iklimi trafiği otomobili kadınları çocukları yaşlıları engellileri konuşurken de bana karışılmasın, bunların bisikletle ilgisi yok, kahve muhabbeti bunlar denmesin. Hele de bunu söyleyen bir insan bir daha bu forumu yönetmesin. Ben istemem benim yaşadıklarımdan, adlarını saydıklarımın yaşadıklarından haberi olmayan, olsa da bunu bisiklet meselesi saymayan birinin bisiklet forumu yönetmesini, etrafındakilerle dalga geçmesini, kendi fikrine uymayanın mesajını silmesini, başlığını kapatmasını falan. Olmaz olsun öyle moderatör.
Bütün bunları konuşan insanlara laylaylomcu bunlar, çalışmayana bu forumda yer yok, boş durmayın çalışın çalışın, kuyruk yağı yiyin, yarın sizi gidip dostum bilmemkime şikâyet edeceğim, bu forum böyle gitmez, herkes haddini bilsin, çekidüzen verilsin bu foruma diyenleri de istemiyorum bu forumda. Böyle insanlarla ne konuşulur ne tartışılır ki zaten? Her sene 100-150 bisikletli ölüyor yollarda, hepsi laylaylomcu, hiçbiri kuyruk yağı yemiyor, ölüyorlar ama. Ne yapalım laylaylom yapmasalardı, kask giyselerdi, fosforlu yelek giyselerdi, kaslarını geliştirselerdi, gidonlarını değiştirselerdi, tour de france seyretselerdi... mi diyeceğiz? Ama öldüler efendiler, ölüyorlar!
Arzıhalim böyledir.