Scudo Sports

Foruma Veda

Merhaba, daha önce foruma iki defa kaydolup üyeliğimi kendi isteğimle sildirmiștim. Bir nevi eski üyelerden bir tanesiyim diyeyim, 2015 falandı. Pek hatırlamıyorum sebebini ama o zamanlar 18-19 yașlarında falandım ve daha çok donanım ve veriler kısmı ilgimi çekiyordu. En azından birazcık bilgi birikimi isteyen konular açardım ya goygoy muhabbetine konular hiç edilirdi ya da bilgi birikimi olan insanların bir kısmı 3 kelime bilgi verirken 5 kelime ego yaparlardı.

Hatta o zamanlar tek destek bulduğum forum büyükleri @hamlet2006 ve @Serkan Mıstınoğlu idi. Saatlerce okuduğum metinlerden özenle seçtiğim bilgileri ve tecrübeleri konu açıp aktarmaya çalıșıyordum ama nafile. Yanlıș yaptığımız bilgi paylaşımları da oluyordu tabii, bu seferde bazı eski üyelerin gazabına uğruyorduk ki yanlıșımızı düzeltecekleri yerine bizi forumdan soğutuyorlardı.

Ben yine de forumu çok sevdim ve forumdan çok șey öğrendim, foruma çok teşekkür ediyorum bu yüzden. :) O zamanlar yașım çok gençti ve alınıyordum, muhtemelen șu anda olsa yine benzer șeyler alınmam galiba. Herneyse, forum gayet güzel içeriklerle dolu. Umarım yıllara göre geçerliliği kaybeden ya da diğer bir tabirle yitiren konularda foruma yardımım dokunur. Bu arada geçmiște forumda çok değerli insanlarla tanıștım. Bilgi veren insanlar tașlanıp teknik konular goygoy ayağına hiç edilmezse çok daha iyi bir yer olabilir burası. Tabii yeri geldiğinde goygoy da olmalı yanlıș anlașılmasın lütfen. Kusuruma bakmayın, bunlar da çok eski denilebilecek forumdașlarlardan birisinin sitemi... :)

Scudo
@BerkEvren Berk, yazdığın soruların cevaplarını biliyorsun.

Niye soruyorsun :)

Kendi adıma 1400+ küsür mesajım olmasına rağmen son 2 senede yazdığım mesaj kaçtır bilmiyorum. 1? 2? 3? Bakmadım, merak da etmiyorum.

Peki neden?
Çünkü burası artık bir bilgi paylaşma platformu olmaktan çıkmıştı. Girdiğimde bana bir katkısı olmuyor. Ben katkı vermek istediğimde vasatlığa övgüden katkıya değer verilmiyor. Cyclist diye bir dergi TR'de yok iken UK edisyonunun çevirilerini koydum bir heyecanla, 3-5 kişi hariç kimse de üzerinde konuşmadı. E, sıkıldım.

Çünkü öyle olunca gereksiz tartışmalarda bulmaya başladım kendimi. Kedi Köpek korkusu konusu yüzünden burda millet birbirine girdi. Olan o dönem admin olan @Sadettin Z. 'ye oldu, başını ağrıttım. Sonuçta burası mikro Türkiye. Türkiye'nin sosyodemografik yapısı neyse burası da öyleydi. Bilemedim. Geçen bir şey bakayım dedim, foruma girdim, gene tutamadım kendimi, mesaj yazdım "kanal istanbul" hakkında. Meh...

Çünkü burda erkekler yatakhanesi gibi muhabbet yaparsanız, kadınlar da durmazdı. Durmadılar da. Onları örgütlemesi gereken erkekler de, bunu yapmak bir yana ilk fırsatta yardım ediyorum "ayağına" dm'den yürümenin yollarına baktı.

Öyleyken öyle. Ben veda falan etmedim. Önce daha az yazdım, sonra daha az girdim. Neyse en azından sıfırlamadık. Ama girip de zevk almadığım muhakkak.

Son not: Forumun bu hale gelmesinde ülkedeki bisikletçiliğin dibe vurmasının da etkisi var. Specialized, Merida, Scott'un güncel modellerini tartıştığımız günlerden, Bisan 2021 model çıkartırsa amenna dediğimiz sefil günlere geldik. E haliyle insanın ne içinde keyif, ne de cebinde para kalıyor bisiklet için..

@BerkEvren 'nin kendince haklı sebepleri vardır . Bu konuda en doğru karar, muhakkak ki kendisinin vereceği karardır.

Gelelim asıl meseleye.. Bu forumda herkes likralı ürünleri , yol bisikleti geometrisini , grup setini , karbonunu , yarışını , beslenmesini inciğini cıncığını konuşmak zorunda değil. Çünkü forum homojen bir yapı değil. Çok farklı saiklerle burada olan bir sürü insan varken sürekli sizin zevk aldığınız konulardan bahsedilmesini bırakın dayatmayı ima etmek bile en hafif tabirle faşizan bir tavırdır.
Yine bu forumun tozlu raflarından bulduğum ''bisikletgundemi'' ne ait bir yazıyı konuyla da alakalı olduğu için paylaşmak istiyorum . Herkes kendine ait cevabı yazıdan çekip alabilir.

Ben kullandığım bisikletlin her detayıyla ilgilenmiyorum, çok basit bakım ve onarım bilgim olsa bana yeter de artar bile. Bisikletin sporuyla da ilgilenmiyorum, seyretmeyi de sevmiyorum. Bisikletin giyim kuşamı aksesuarıyla da yakından ilgilenmek istemiyorum, günlük kullanımda en basitinden neye ihtiyacım var onu bilsem yeter bana. Bütün bu bilgileri de edinmek için ille bu foruma girmem gerekmiyor zaten.

Peki onla ilgilenmiyorum bunla ilgilenmiyorum neyim ben, bisikletli değil miyim, o zaman burada işim ne? Bisiklet benim için bir ulaşım aracı arkadaşlar, Günde 5 km olur, 10 mu olur, her gün mü binerim, haftada bir mi, bunlar benim karar vereceğim hususlar. Yakınlarım sevdiklerim de böyleler, çocuklarım eşim sevgilim, hepsi benzer şekilde kullanıyoruz biz bisikleti.

E peki ben neden buradayım? Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu düşünüyor, o amaçla kullanıyorum ama yaşadığım şehirde bunu yaparken bir sürü iş geliyor başıma, bir sürü engelle karşılaşıyorum, belediyeden ve diğer yol kullanıcılarından beklentilerim var, bunlar için mücadele etmem gerekiyor ama bunu tek başıma yapamıyorum, benim gibi insanlarla karşılaşmaya konuşmaya tartışmaya ihtiyacım var, buraya da bu amaçla geldim. İyi ki de geldim, eskiden pek konuşulmazdı ama bisikletli ulaşım memleket gündemine yerleştikçe daha fazla konuşulur oldu, iyi ki oldu, konuşuyoruz tartışıyoruz.

Şehirde bisiklet kullanırken meselelerim sadece bisiklet ile ilgili, ulaşım ile ilgili değilmiş, onu anladım. Şehir hakkında yeniden düşündüm, şehir nasıl olmalı, insan nasıl bir şehirde yaşamalı, kimler nasıl yönetmeli, bütün bu sorular aslında bisikletlileri de ilgilendiriyormuş, onu anladım. Dünya bisikleti konuşuyor, bir sürü yatırımlar falan, dedim ki neden yahu, araştırınca gördüm ki benim bisikletim iklim kriziyle de ilgiliymiş. Sonra dediler ki bana, şehir sadece insanların değil, hayvanların da yaşam alanı, bu dünyada sadece insanlar yaşamıyor ve milyarlarca hayvanla paylaşıyoruz şehirlerimizi. Doğru yahu dedim, hayvan hakları, hayvana şiddet derken bakış açım eni konu genişledi.

Sonra baktım ki, bütün bisikletliler aynı da değilmiş, herkesin bisiklet kullanma tarzı ve kapasitesi de farklıymış. Hayır mesele kas gelişimi, nabız falan değil, günlük ulaşım ihtiyaçları ve tercihleri farklı farklıymış. Kadınlar çocuklar yaşlılar engelliler... her birinin bisiklet ile ilişkisi bu forumdaki genelgeçer bisikletli imgesinden fersah fersah uzaklarda şekilleniyormuş. Onların meseleleri benimkilerden çok daha ağırmış, başlarına çok daha büyük belalar geliyormuş. Sonra oturup kadınların çocukların yaşlıların engellilerin bisikletle, ulaşımla, şehirle ilişkisi üzerine okumaya başladım, okuduklarım da çok şaşırttı beni, hiç bilmediğim, aklımın ucundan geçmeyen şeyler ama hepsi hayati, hepsi somut meseleler.

Başka şeyler de var, meğer bisiklet denen şey bisikletten ibaret değilmiş. Hani bir resim var ya, bu bir pipo değildir yazıyor üstüne, onun gibi bir şeymiş bu bisiklet. Zihinlerde yerleşik bir imge var ama o imgenin üstüne bu bir bisiklet değildir yazmak gerekiyormuş. Çünkü gerçek hayatın içindeki bisiklet ile bu forumdaki bisiklet arasında uçurum varmış, şehirde dolanan bisikletli ile burada alet edevat kıyafet aksesuar konuşan bisikletli arasında da uçurum varmış. Trafikte ölenlerin büyük çoğunluğu da burada konuşulanları bilmeden kullanmadan giymeden ölüyormuş.

Ben foruma bunun için geldim, bunları konuşmaya geldim, isteyen kıyafet konuşsun, aksesuar konuşsun, donanım konuşsun, karışmam onlara ben, ama ben şehri ulaşımı köpekleri belediyeleri iklimi trafiği otomobili kadınları çocukları yaşlıları engellileri konuşurken de bana karışılmasın, bunların bisikletle ilgisi yok, kahve muhabbeti bunlar denmesin. Hele de bunu söyleyen bir insan bir daha bu forumu yönetmesin. Ben istemem benim yaşadıklarımdan, adlarını saydıklarımın yaşadıklarından haberi olmayan, olsa da bunu bisiklet meselesi saymayan birinin bisiklet forumu yönetmesini, etrafındakilerle dalga geçmesini, kendi fikrine uymayanın mesajını silmesini, başlığını kapatmasını falan. Olmaz olsun öyle moderatör.

Bütün bunları konuşan insanlara laylaylomcu bunlar, çalışmayana bu forumda yer yok, boş durmayın çalışın çalışın, kuyruk yağı yiyin, yarın sizi gidip dostum bilmemkime şikâyet edeceğim, bu forum böyle gitmez, herkes haddini bilsin, çekidüzen verilsin bu foruma diyenleri de istemiyorum bu forumda. Böyle insanlarla ne konuşulur ne tartışılır ki zaten? Her sene 100-150 bisikletli ölüyor yollarda, hepsi laylaylomcu, hiçbiri kuyruk yağı yemiyor, ölüyorlar ama. Ne yapalım laylaylom yapmasalardı, kask giyselerdi, fosforlu yelek giyselerdi, kaslarını geliştirselerdi, gidonlarını değiştirselerdi, tour de france seyretselerdi... mi diyeceğiz? Ama öldüler efendiler, ölüyorlar!

Arzıhalim böyledir.

@Mert E. Konunun adı gerçekten kedi köpek korkusu muydu yoksa ilgili konunun aklınızdaki esprili teması mıydı. Berkevren Bey gibi kedi köpek korkusu olmayan hatta veganlık mertebesinde hayvan dostu bir insanın omuzunun kırılmasına neden olan da korkusu değil köpeğin ta kendisiydi çünkü. :)

Forumlarla ilgili genel olarak da, bazen keyifleri kaçırsa da farklılıkların, çeşitliliklerin olması güzel aslında. Forumun gayesi de bir noktada bu bence.
Şahsen forumda sadece Berkevren Bey gibilerin olmasını istemezdim. Hepiniz vegan olursanız, hepiniz Murat Çömez gibi muazzam bilgiye sahip olsanız hepiniz yol bisikleti fanı olsanız çok sıkıcı olurdu buralar. Forum şu anki haliyle de sıkıcı gerçi ama konu farklı. Kalitelidir değildir, çeşitlilik güzel.

Bisikletforuma vedalar konusunda Mariokaldato abimizin düşüncesine %100 hak veriyorum.

Ben de birkaç sorun yaşadım.
Geçen yıl ".....ismini yazmayayim......." bölümüne fotoğraf yüklemeye çalışırken 40 km yapmış bir yorgunlukla veya internetin azizliğiyle bilemiyorum aynı resim iki veya 3 kere yüklenmiş. Uyarı aldım durumu açıkladım/açıklayamadım bilmiyorum ama o bölüme mesaj atmam yasaklandı. Hala o bölüme mesaj yazmam yasaklıdır.

Zaten o günden sonra kişisel egolu tavrı görünce de kimseye birşey anlatmaya pek uğraşmadım.
Öyle uzaktan uzaktan bakınıyorum....

@bonder76 Siz de veda etmeyi düşünürseniz üzülmem. Bu foruma aynı profil fotosundan koyan iki kişi fazla çünkü.

@BerkEvren usta emin ol düşüncelerimiz aynı. Açıkçası ben de çok soğudum. Biz gidince buradan, millet aliexpressin indirim kuponlarına sayfalarca methiyeler düzmeye devam edecek, hayat devam edecek.
Şu var ki artık forum bisiklet kültürüne hizmet etmiyor. Geçti gitti o günler.

Arkadaşın forumu terk ediyorum mesajının üzerine bir çok kişi forumdaki sıkıntıları yazmış. Ne kadar da dertliymişiz aslında.
Konu başka yere evrilmiş bu arada ! :D

Hortlamış, ayrıldıktan sonra geri gelmiş biri olarak bir kaç laf da ben etmek istedim:
- Herkesin forumdan beklentisi yüksek diye görüyorum. Hatta harcanan zaman arttıkça bu beklenti daha da artıyor. Zamanla forumdan daha çok beklenti içine giriyor insanlar.
- Herkes kendisine göre bir forum olsun istiyor. Kimi teknik meseleleri konuşmak, kimi antrenman, kimi gezi, kimi bisikletli yaşam, kimi ise yalnızca arkadaşlarıyla bir kaç kelam etmek yada goygoy yapıp stresini atmak. Ama diğerlerinin mesajları da bu doğrultuda olsun istiyor. Ben mesela goygoy sevmem, ama seven de çok insan var.
- Dünyayı istediğimiz gibi dizayn edemediğimiz gibi bu kadar geniş bir gruba hitap eden bir platformda da herkesin kendi istediğimiz gibi olmasını bekleyemeyiz. Ayrıca nasıl ülkemizde bin türlü kişi var burada da var.
- Maalesef toplumdaki mevcut bisiklet kültürünün seviyesi de paylaşım kalitesini olumsuz etkiliyor. İçerik olarak kaliteli paylaşım yurtdışı sitelere göre daha az. Bu paylaşımları yapanlar da bir şekilde forumdan zamanla ayrılıyor. Kalanlar paylaşımlarını azaltabiliyor. Kalanlar memnun dememek ve sesini çıkarmayanları da dinlemek, bir taraftan gidenleri azaltmak forumun yönetimine kalıyor. Yazıldığı kadar kolay bir şey olduğunu düşünmüyorum.
- Üyeler olarak memnun değilsek çatışma yaşamadan yapabileceğimiz iki şey var. Ya kendimizce kendi istediğimize yönelik paylaşımlar yapıp o tip paylaşımları desteklemek ve forumun o tarafa doğru yön almasını sağlamak, ya da bu platformdan ayrılmak (ikisini de yapan bol bol var, gidenlerin de kimisi sessiz gider kimisi protesto ederek gider, ikisi de meşrudur yargılanamaz).
- Yok bu iki seçeneği değil de çatışarak başkalarını hizaya getirmeyi seçersek büyük kısmı anlamsız kavgalar ederiz, birbirimizi tüketiriz. Yada moderatörlere sararız. Sonra yine ikinci şıkka geri dönülüp gitmeye karar verilir.
- Zaten hiç bir grup diğerini bastıracak kadar büyük değil, bastırsa da bu sefer kendisine küçücük bir forum kalır. Veya burası sürekli yeni üyeler alan bir yer olduğundan bu sefer karşılarına çatışacak başka kişiler çıkar.

Neticede forum bu arkadaşlar, beklentilerinizle yaşadıklarınız arasındaki fark mutluluğunuzu belirler.

Herkese sevgiler...

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Aslında bir üyenin kişisel sebeplerden dolayı forumu bırakmasıyla ilgili açtığı başlık forum özeleştirisi başlığına dönüşmüş. Arada tek tük pozitifler olsa da genelde negatif görüşler var gibi :) Ben bisikletle çook uzun seneler önce tanışsam da forumla tanışıklığım geç oldu. Kısa süredir buralardayım ama ben de deneyimimi paylaşayım madem :)

- Bisikleti aldığımda rotalar konusunda kafamda soru işaretleri vardı. Forumda bayağı güzel fikirler edindim ve o rotalarda bisiklet sürdüm. Önerilen bazı uygulamaları kendi rotalarımı oluşturmada kullandım.
- Forumda tanıştığım civarda oturan 2 arkadaş oldu, onlarla birlikte sürüşler yaptık.
- Aksesuar alırken forumdan bayağı faydalandım. Foruma hiç bakmadan direk bisikletçiye gidip aldığım ürünlerden genelde pişman oldum. Kendimin de keşfettiğim bazı ürünler, çözümler oldu, ben de forumda paylaştım günün birinde belki arayan olur, işine yarar diye.
- Hiç aklımda olmayan bir bisiklete yöneldim forumdaki konuları takip ederek ve satın aldım sonunda. Burada aynı bisikleti benden önce alan bir başka arkadaşla özel mesajdan yazıştık. Satın aldığım yer ya da üreticinin sitesinden çok daha faydalı bilgiler verdi. Kendim de elimden geldiğince detaylı bir şekilde inceleme yaptım ve açtığım başlık altında ya da diğer konularda gelip sorular soranlar, teşekkür edenler olduğuna göre birilerinin işine yaradı.
- Geçici olarak aldığım önceki bisikleti forumda sattım. Satış benim de makul ücret talebim sebebiyle hızlıca gerçekleşti ama letgo, sahibinden gibi sitelerden çok daha düzeyliydi soran birkaç arkadaşla iletişimimiz. Rastgele birileri değil de forumdan bir arkadaşla iş yapmak güvende hissettirdi.
- Almayı düşündüğüm bir çanta forumda makul bir fiyatla satılıyordu. Bu artı aslında ama arkadaşa mesaj attım, satmış ürünü, ama ilan hala aktif. Yarı artı yarı eksi yani ama yine de bu forum çatısı altında evimden çıkmadan bir piyasa araştırması yapmış oldum.
- Online satın almak istediğim ürünün satıcısı olan bisikletçi hakkında forumda önce bir arama yapıp pozitif geri dönüşleri görünce kafam rahat bir şekilde verdim siparişi.
- Arada paylaşımlardan okuyup eğlendiklerim oldu. Benim paylaşımlarım üzerine muhabbetler döndü, kısa kısa da olsa eğlendik ya da fikir alış-verişi yaptık diğer üyelerle.

Daha çok şey var ama kabaca fikri anlamışsınızdır. Bu yazdıklarımın hepsi 2020 senesinde birkaç ayda oldu. Nasıl bu forumun faydasız olduğu ya da amacından saptığı düşünülebilir ki? Belki de beklentilerle ya da forumların, internetin doğru kullanımıyla alakalıdır sorunlar.

Ünlü düşünür Cem Yılmaz’ın dediği gibi “Bu paraya kimse size hayatın anlamını vermez” ;)

Son düzenleme:
İnsanlar sizin bilginizden faydalanmak için ve samimiliğinize güvenerek, aklına takılanı konu dışı başlık altında açıyorsa, bu onların hatası olmadığını düşünüyorum. Eğer konu başlığı ilginizi çekmiyorsa okumayıverin. Bırakın insanlar hobilerine uygun arkadaşlarla sohbet etsin.

2013 yılında bu foruma üye oldum. 2015 di sanırım bir tartışma oldu o zamanın moderatörlerinden hesabımı silmelerini talep ettim sağolsunlar sildiler. Sonra 1 yıl sonra geri döndüm. Forumlar biraz teknik biraz muhabbet şeklinde olmalı diye düşünüyorum.

Bu pandemi hepimizi yıprattı. Ne antrenman düzenimiz kaldı ne amatör yarışlar kaldı girdikten sonra üstüne konuşabileceğimiz ne de bütçemiz kaldı malum durumlardan dolayı. Halbuki teknik konunun yukarıda yazılanlar gibi açın okuyun hepsi var şeklinde sınırlandığını düşünmüyorum. Teknik bir insanım her gün yeni şeyler öğreniyorum. Bisiklet teknolojisi yerinde durmuyor. 10 sene önce ayar çektiğin dura-ace ile bugünkü arasında çokça fark olduğunu düşünüyorum. O yüzden yeni bilgilerin paylaşılması gerekir bence.

Pandemi ve ekonomik sorunlar hepimizi yıprattı bu net bence...

@Mustafa Zeybek benim gibi amatör insanların çokluğundan olabilir senin dediğin konu başlığına ilgi. senin seviyene geldiğimizde belki bizde senin gibi kadro geometrisi süspansiyon gibi konulara zamanla daha ilgili olabiliriz. saygılar.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Forum moderasyonu hakkında söylediklerine katılıyorum. Bir konuda çok gereksiz bir şekilde cevap yazma hakkım elimden alındı ardından yetmiyormuş gibi bir ay ban attı ömer murat efendi. Foruma veda edebilirsin edebiliriz sonuçta bisiklete forumla başlamadım ama bisikletten sonra foruma başladım. Yani forum olmasada olur kafana göre takıl...

@BerkEvren Söylediklerini kesinlikle bende katılıyorum. Benimde bir çok konum başka konulara taşındı. Bir çok yorumum hiç bir bildiri yapılmadan silindi. Beni biliyorsun bisiklet ile alakalı bir çok içerik bir çok inceleme ve röportaj yayınladık ama hiç bir değeri yokmuş forum yönetimi hep keyfine göre davranır oldu. Bende eli kulağında foruma veda edeceğim.

Benim de aynı şey başıma geldi, açtığım konu bir yerle birleştirildi, sonra cevap alamadım, olmadı, bir daha da konu açmadım, yani uzun zamandır küskün vaziyetteydim, hasbelkader girdim, konuyu gördüm.

Geri