@Hasan SAYLIK
Oval aynakolun çalışma prensibi şu şekilde;
Pedalın 360 derecelik hareketinde, her alanda farklı bir kas grubu çalışıyor. Saat 12 ve 6 yönlerinde çalışan kaslar, geri kalanına göre daha küçük ve güçsüz kaslar.
Oval aynakol ile de bu küçük kasların olduğu bölgede, aynakol diş sayısı azalarak uygulanan gücün azalması sağlanıyor. Sanki orada vites küçültmüş gibi oluyoruz.
Bu şekilde her kas boyutu ve gücü kadar yükle karşılaşmış oluyor.
Üreticiler kaslardaki güç oranlarına göre şeklini ve yapısını değiştiriyor dişlilerin.
Firmaların tanıtımlarına baktığınız zaman oldukça yararlı bir sistemmiş gibi görünüyor. Ben de şimdilik çok iyi demesem de kötü diyemiyorum. Şimdilik 1er saatlik sürüşler yaptım ama oldukça memnunum.
Profesyonellerin çoğu kullanmıyor. Wiggins ve Froome kullanıyor, ve Froome özellikle hayran olduğunu söylemiş Osymetric (başka bir marka) dişlilere.
Kullanılmamasının bir kaç nedeni olabilir;
birincisi, hiç bir takıma sponsor değiller. Kullananlar da ya takımın izniyle kullanıyorlar ya da sponsorlarlra aralarında farklı anlaşmaları var. Mesela Wiggins speedplay kullanıyor pedal olarak. Ama bütün takımı Shimano kullanıyor.
Bu da onunla ilgili olabilir. Takımları "bunu kullanacaksın" diyorlarsa onu kullanmak zorundalar çünkü sporcular.
İkinci olarak ise, herkesin sürüşüne uygun değildir. Sadece bir kaç sporcu kendilerini geliştirdiğini söylüyordur bu yaprakların, o nedenle kullanıyordur.
Hiç bir avantajı olmayabilir. Zaten Fransa turunu kazanacak olan sporcuya para ödeyip bu sistemi kullandırmak, tamamen firma reklamı ile ilgili olabilir.