Scudo Sports

Ev yapımı izotonik içecek (sporcu içeceği) tarifi

Bence 8 kez kullanımlık misal, 8 ayrı şişeye sıcakken konulup ağızları kapatılırsa uzun süre bozulmaz. Ancak tek şişede açılıp kapanırsa bozulur gibi geliyor. Meyve suları bile açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmek zorunda. Dikkat etmek lazım.

Scudo
küçük parçalara bölüp buzluğa atarsak daha uzun dayanabilir, kullanmadan bir buçuk saat önce buzdolabına koyarsak da çözülür.

@kaplujBuzluk tadı çok kötü. Mataranin plastik tadı gibi spordan sogutur.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: kapluj
@Ozan :) hiç denemedim ama vakumlu poşetle de mi öyle?

haşlanmış 1 lt patates suyu içine bir tatlı kaşığı pudra şekeri

Şalgam suyy

SM-T310 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben 4 adet lahmacunu bilendırdan geçirip icine çilekli maden suyu ekliyorum on numara oluyor ama icerken bi öğürme oluyo . O kadar olsun

Yeni çığır açacak meyve sebze suyuda benden krema haline gelmiş soğanı muz suyuna koyup içmek :D 1 bardaktaki net kalori 700 kcal (en az bu tabi :D)
1gün yapıp deneyeceğim soğan ve muz karışımını yemişliğim oldu şayet soğanlı muz suyu nasıldır bilmiyorum :D avatar aang'ın ruhani rehberine buradan selamlar :D

@JusTiMe
Ehehehe midem bulandi simdiden :D

• Beğen
Tepkiler: sadi imren
Verilen tariflerin çoğu izotonik değil. İzotonik net bir tanım ve neredeyse hiçbiri bu tanıma uymuyor tariflerin. Öte yandan birçoğu da aktivite sırasında kaybedilenleri yerine koyacak yapıda değil. Bir açıdan bakınca sağlıklı gibi durdukları için izotonik olarak kullanılabileceği düşünülüyor herhalde.

yukarıdaki tariflere benzer hatta eşdeğer bir tarifte benden:
fare zehiri...evet farkı yok bunlardan.....
şaka bir yana bilimsel kanıtlanmış in iyi sporcu içeceği peynir altı suyudur, bildiğiniz peynir..ve suyu veya likit yumurta + muz

İzotonik nedir?
Aynı basınçlı demektir. İzotonik sıvı çözeltileri insan serumuyla aynı osmotik basınca sahiptir. Geçiş özelliği aynıdır. Bu sebeple vücutta zararlı etkilerde bulunmazlar, alyuvarları eritmezler ve dokuları tahrip etmezler. Bu özellikleri ile vücuttan kaybolan sıvıyı yerine koymak için kullanılabilirler. Bu kayıplar ciddi kan kayıpları olabildiği gibi şiddetli kusmalar veya ağır ishaller sebebiyle olabilir. Ağızdan beslenemeyenlerde damardan beslenmek için kullanılan izotonik çözeltiler de vardır.

İZOTONİK SODYUM KLORÜR SOLÜSYONU(Sodyum klorür, sofra tuzu kimyada sodyum klorü) vücudun temel yapı taşlarından olan sodyum ve klorür iyonlarını içeren ve damar içi yoldan uygulanan bir çözeltidir. Vücuttan kaybedilen sıvının ve tuzun yerine konmasında işe yarar.
Sodyum Nedir?

Esas adı Yunanca doğal tuz anlamına gelen “nitron” daha sonradan Latince’de “natrium”olan ve “Na” sembolü ile gösterilen sodyum, bir mineral türüdür ve alkali metaller grubuna dahil bir metaldir. Sodyum ve sodyum iyonları, kan ve diğer vücut sıvılarının sinir uyarıları işlemlerinde etkili olduğu gibi, kan basıncının dengelenmesi, metabolizma ve kalp işlevlerinin düzenlenmesinde de önemli bir role sahiptir. Genellikle sodyum ihtiyacı, sodyum klorür yani sofra tuzu aracılığı ile karşılanmaktadır. Sinirlerdeki uyarım sonucu oluşan kimyasal ve elektriksel değişikliğin gelişmesinde (impuls) etkili olan sodyum iyonları, bazı enzimlerin aktivatörü olarak da görev yapmaktadır.
Özellikle de kas ve sinir sağlığı için gerekli bir mineral türü olan sodyum, vücudun pH dengesinin korunmasında, kas kasılmaları ile sinir gerginliklerinin önlenmesinde etkilidir.

Anlamı bu yönde arkadaşlar :) tarifi olan varsa yazsın biz de faydalanalım:)

Powerade BESİN TABLOSU: 100ML | 250ML
Enerji değeri: 77 kJ - 18 kcal | 193 kJ - 45 kcal
Yağ: 0g | 0g
doymuş yağ asidi: 0g | 0g
Karbonhidrat: 4,1g | 10g
şeker: 4,1g | 10g
Protein: 0g | 0g
Tuz: 0,13g | 0,33g
big_466d97a7ee2645da939c1201edd09703.jpg

Görüldüğü gibi sadece karbonhidrat, şeker ve tuz var oysa yukarıdaki tariflerin biraz daha zengin ve zararsız olduğunu düşünüyorum :)

@sadi imren
Aslında yazdığımla sizi kastetmedim. Verdiğiniz tarif gayet yerinde zaten. Yukarıdaki protein, şeker ve tuz bombası içeceklerden bahsediyorum. İzotonik olmadıkları aşikar. Bir çoğu da aktivite sırasında rahatsızlık verecek cinsten içecekler zaten. Ben şahsen üzüm suyu, limon suyu ve soda karıştırıyorum. Belki çok az bir miktar da tuz.

Yanlış bilmiyorsam izotonik içeceklerin özelliği, midede sindirilmeye ihtiyaç duymadan, ince bağırsakta emilip kana karışabilen bileşenlerden oluşmasıdır. Bu nedenle karbonhidrat oranı belli bir değeri geçemeyecek şekilde hazırlanırlar.

Bu nedenle muz vs gibi yoğun karbonhidrat ve lif içeren besinler ile hazırlanan içecekler izotonik olarak adlandırılamaz diye düşünüyorum.

Turşu suyu nasıl olur???

Kuzu tandırı akşamdan Redbulla terbiyeleyip sabahleyin üstüne katmerli boşnak revanisi gezdirip karidesli isveç çikolatasıyla birlikte buz ve %110 alkollü koç içeceği eşliğinde blendırdan geçirip hazırlıyorum. Bırakın karaciğeri dalağı filan hiçbir organdan geçmeden direk kana akıyor çünkü içmiyorsunuz, yola çıkmadan önce en yakın hastanede damar yolu açtırıp karışımı buraya bağlıyorsunuz. Karışım torbasınıda (izotonik serum) bagaj deliklerine takılan serum aparatına takıyorsunuz sonra yolda düşe kalka ama koç gibi akıyorsunuz. TSGK (Türkiye Sallamasyon Gıda Kodeksi) tarafından denendi, onaylandı.

@kerem.erdogan

Konuya hafiften hort atmış olayım. Çünki sağlık en önemli konu..

Siz değerli forum arkadaşlarım benden daha uzun ve daha profesyonel olarak sporla, özelinde bisiklet sporuyla uğraşıyorsunuz.
Uzun ve yoğun tecrübeleriniz var.

Kendime dair bilgi ve tecrübelerimi izin verirseniz paylaşayım.

Öncelikle sevgili @kerem.erdogan çok doğru söylüyorsunuz.. Hatta hiç karbonhidrat olmaması gerekir zira karbonhidratın izotonik ile alakası yok..Sporcu içeceklerinde varolan karbonhidrat değeri, içeceğin içine şeker niyetine eklenen glikoz türevinden kaynaklı..
Bildiğiniz üzre karbonhidrat en kısa tabiriyle en çok tahıllarda bulunan, genellikle kaynama veya mayalanma gibi kimyasal tepkimelerle bozunmuş glikoz yapılı şekerdir.

Ülkemiz, Dünya Glikoz üretiminde ABD'den sonra 2nci sıradadır (Sıralama değişmiş olabilir 2005-2006 bilgilerime göre konuşuyorum)
Ve çok büyük ağırlıkla mısır koçanından glikoz elde ettiğimiz için oldukça ucuz maliyetlerle üretim yapılmakta ve işlenmiş gıda ürünlerinin tatlandırmasında vazgeçilmez şekilde kullanılmaktadır. Ancak tamamiyle sağlıksızdır.

Son dönemde sıkça duyduğunuz NBŞ (Nişasta bazlı şeker) de aslında glikoz yapılı şekerdir. Üretiminde Mısır, Pirinç, Patates gibi yüksek nişasta barındıran yiyecekler kullanıldığı ve yiyecekten elde edilen nişastanın suni kimyasal maddelerle etkileşime sokularak toz/pudra/küp şeker elde edilmesi nedeniyle böyle anılmaktadır. Suni kimyasal maddeler karıştığı için en sağlıksız saf/direkt tüketilen şeker ünvanını haklı olarak elinde bulundurur.

NBŞ tüketiminden kaçınmak isteyenler için mini not : Şeker tadı tam alamıyorsanız ancak attığınız şeker doyurucu geliyorsa, şekerli tadı yapay tatlandırıcıda olduğu gibi sonradan alabiliyorsanız, -bazı mideler çok sağlamdır etkilemez ama %70-75 oranda etkiler- midenizde hafifte olsa bir coşma, yanma hissediyorsanız çok şüphelenin; yumuşak ve vanilyayı andırır aromada bir tat (kokuyu kimyasalla hallediyorlar, neredeyse hiç alamıyorsunuz) veriyorsa emin olun ki elinizde tuutuğunuz NBŞ'dir.

Naçizane tavsiyemdir. Aktivitenizde şeker, dolayısıyla enerji ihtiyacınız için fruktoz (meyve şekeri) tercih edin.. Fazla fruktoz alımında vücudunuz fruktozu glikoz gibi karbonhidrata çevirip depolamaz. Yani yağ olarak size dönmez. Vücut kullandığını kullanır, fazlasını iyi çalışan böbrekler 1-2 saat içinde idrar ile atmış olur.

Fruktoz alımında önereceğim meyve Üzümdür. Tam bir fruktoz deposu. Özellikle bizim Antep Üzümü dediğimiz, daha çok pekmez yapımında kullanılan, sıkıldığında suyu aşırı tatlı olmayan, iri siyah taneli ve bol çekirdekli olanı..
Bulamazsanız Beyaz Şarap ve şampanya yapımında kullanılan çekirdeksiz, küçük taneli, Yöreye göre Tarsus üzümü, Afyon Üzümü veya Sultani denen üzüm de aynı derecede iş görür.

C vitamini için de söyleyebileceğim şudur : Doğal C vitamininin ömrü Oksijen ile temasından sonra yarım saat kadardır. Kısa'sı portakalı sıkıp suyunu ertesi gün içmek size C vitamini kazandırmaz.

Ki bilinenin aksine en yüksek C vitamini Portakal'da değil Kızılcık (Karadeniz de şu an hatırlayamadığım farklı bir adı var..Yöresel ismi değişebiliyor..Nar Kırmızısı, Çağlaya çok benzer boyut ve şekilde ekşi elmaya yakın tatta bir meyve) 'tadır.. Sonra hatırladığım kadarıyla Çilek ve Kivi geliyor.

Bu konularda fikir paylaşacak, birbirimizi besleyecek çok nokta var..

Çok uzun oldu. Burada virgül koyayım; yine fikirleşiriz dilenirse..

Powerade, gatorade vs türevleri izotoniktir. Redbull, burn vs türevleri ise değildir. Dikkat ettiyseniz powerade şişesi üzerinde osmotik değeri de belirtilmiş zaten.

Geri