çalınmayı engelleme konusunu da ayrı bir mesajda anlatayım dedim
aslında sistemleri aynı olduğu sürece pahalı kilitle ucuz kilit arasında pek de bir fark yok. pahalı olanın çelik halatı biraz daha kalın oluyor, ya da anahtarı biraz daha kalın oluyor. ama hırsız işbaşındayken bu farklar pek de onu durduramıyor. o yüzden çok dandik kilitleri bir kenara koyarsak, ben genellikle 10-15 lira civarına satılan kilitlerden kullanıyorum ve 2 ayda bir yeniliyorum. çünkü zamanla anahtar mekanizmasındaki parçalar aşınıyor, ya da bir ara birileri ben farkında olmadan kesmeyi veya koparmayı deneyip de zayıflatmış olabiliyor.
bu arada aman diyeyim; şifreli kilitlerden kesinlikle uzak durun. onları açmak o kadar kolay ki; ben bile sadece 1 dakikada işin yöntemini öğrendim ve 30 saniyede açabiliyorum. gerçek bir hırsızın şifreli kilitleri kaç saniyede açacağını siz düşünün; siz 5 dakikalığına bir yere girdiğinizde bile bisikletinizi götürebilirler. gerçi onların da çok kaliteli olanlarında benim bildiğim yöntem işe yaramıyor, ama risk hala büyük. özellikle takip usulü çalışan bir hırsız; herhangi bir anda siz kilidinizi açarken yakınınızda bir yerde hiç dikkatinizi çekmeden durup şifrenizi görebilir. mesela siz bir yere girmeden önce bisikletinizi park edip, kadronun üzerinde bağlı duran kilidi açmak için rakamları dizdiğinizde, bir hırsız sizi izliyor olabilir. siz kilidi şifresi dizilmiş halde kadrodan alıp bir direğe falan bağladıktan sonra rakamları karıştırana dek, birçok farklı açıdan birileri o şifreyi görebilir. hatta bisikletinizi bir arkadaşınıza vereceğiniz zaman kilidin şifresini de yüksek sesle söylediğinizde, o sırada yakınlarda bulunan herhangi bir kötü niyetli biri de o şifreyi çok rahat duyabilir. bu sadece bir anlık dikkatsizliğinize bağlı. o yüzden yeniden aman diyorum, şifreli kilitten ne kadar kaliteli olursa olsun uzak durun.
şimdi anahtarlı olanlara dönecek olursak; bunları açmanın da 2 yolu var: birincisi, makasla ya da farklı bir aparatla kabloyu kesmek. hırsızın yanında ona uygun bir alet edevat olduğu sürece, ince ya da kalın kablo olması pek de farketmeyecektir. ikinci yol ise anahtar kısmından halletmek; ki bu iş için de 2 tane ince tel yeterli. adam duruma göre bisikletin jantındaki teli bile söküp maymuncuk olarak kullanabiliyor. işte ona karşı da, zor açılabilmesi açısından mümkün olduğunca ince ve küçük anahtarı olan bir kilit kullanmak daha iyi oluyor.
aslında keşke aramızda tövbeli bir hırsız falan olsa da, asıl püf noktaları o anlatsa

benim bildiklerim de hem kendimi korumak, hem de arada bir şifresini unutan ya da anahtarını kaybeden zeki(!) arkadaşlarımı kurtarmak için
bu arada şu sürekli linki verilen kilit gerçekten çok iyiymiş, adamlar güvenliği arttırma olayına cidden kafa yormuşlar. param olduğunda ondan ben de alacağım; öyle bir güvenlik ekipmanına ödenecek her bir kuruşa kesinlikle değer...