Öncelikle; bu bahsettiklerimi, böyle yapmayanlar meclisinden dışarı konuşuyorum.
Arkadaşlar hemen her gün birileriyle karşılaşıyorum. Malum Eskişehir, bisikletli sayısının oldukça fazla olduğu şehirlerimizden birisi. Bazen yolda denk geliyor, kaskı olmayan, eldiven takmayan birileri durup dururken yolda yarışmaya falan kalkışıyorlar. Bense her gün bakmam gereken bir köpeğimin ve ekili bir bahçemin olduğu yere kadar pedallıyorum sırtımda çanta ve kafada kaskım ile.
Özellikle şehir trafiğine girdiğimde ışıklara riayet ederek, yol vermem gerekene yol vererek ya da kendi yol hakkımı alarak gidiyorum. Gitmem gereken 10 km civarında bir yolum var. Belli bir tempoyu tutturmuş giderken (ki bu şehir içinde saatte 30 km'den fazla olmuyor) önümde yavaş gidenleri solluyorum doğal olarak. Bu solladığım arkadaşların, abilerin ve kardeşlerin niye bazıları yarışma ihtiyacı içine giriyor, hem de şehir içi trafiğinin ortasında? Kasklı birini geçince elinize bir şey mi geçiyor? Ya da beni geçemediğinizde benim elime bir şey mi geçiyor?
Kendi adıma cevaplayayım; hayır geçmiyor.
"Niye güvenlik önlemi almıyorsunuz (kask takmıyorsunuz)?" sorusunu sormuyorum, "niye güvenlik önlemi almadığınız halde trafiğin göbeğinde böyle bir işe kalkışıyorsunuz?" sorusunu soruyorum.
Bir diğer konu da ters şeritten giden bisikletliler...
Türkiye'deki trafik kurallarına göre bisikletler yolun sağ şeridini kullanır. Eskişehir İngiltere gibi, yolun solunu kullanan bir ülkeye ait olmadığına göre niye yolun solundan gidip benle ve ben gibi sağından gidenlerle sürekli kafa kafaya geliyorsunuz bu sıkışık trafikte?
Trafik kuralları çiğnenmek için değil, mal ve can güvenliğimizi sağlamak için konuyor. Bunu bir hatırlatmak istedim.
Herkesten biraz daha duyarlılık ve saygı bekliyorum. En azından kendi gösterdiğim kadarını...