Yapmak zorunda değiller. Öyle bir zorunlulukları olduğunu yazmadım zaten. Ama yaparlarsa müşterinin gözünde artı puan kazanıyorlar işte.
En iyi reklamı memnun müşteri yapar. Siz reklam bütçelerine isterseniz milyonlarca dolar ayırın, müşterinin gönlünü hoş tutamadıktan sonra o milyonları havaya savurmuşsunuz demektir. Bugün birçok büyük marka reklam bütçelerini kısarken buradan açığa çıkan kaynağı müşteri geri bildirimleri doğrultusunda memnuniyeti en üst düzeye çıkarmak için uyguladıkları projelere aktarıyorlar. Amazon'un bu konuyla ilgili çok detaylı çalışmaları var, merak eden araştırabilir.
Çok taze bir örnek vereyim. Amazon'dan SFX güç kaynağı aldım 2 ay önce. Geçen gün fanı bozuldu ve çok sesli çalışmaya başladı. Amazon'u konudan haberdar ettim (siteye girip telefon numaranizi yaziyorsunuz, 5 saniye sonra Türkçe konuşan bir müşteri temsilcisi sizi geri arıyor). "Ürün arızalandı" dememle birlikte bana söylediği şu oldu: "Dilerseniz iade alalım, dilerseniz yenisini yollayalım". PSU'yu PTT kargo ile Almanya'ya gönderdim, yaptığım kargo ödemesine ait fişi de müşteri hizmetlerine eposta ile yolladım. 70 TL'lik kargo ücretini kuruşu kuruşuna kredi kartıma iade ettiler. Ürün ellerine geçince ürünün ücretini de iade edecekler.
Ürünü Türkiye'deki bir firmadan almış olsaydım, önce ürünü servise yollamam gerekecekti. 20 gün kadar da iade ve değişim kararı çıkması için bekleyecektim. Dışarıdan baktığınızda her şey kitabına uygun görünecekti ve firma yasal yükümlüklerini yerine getirdiği için "iyi hizmet veren firma" olacaktı sizin yorumunuzla. Peki kendinize şu soruyu sorun: İyi firma sıfatını Amazon mu hak ediyor, bizim yerel firmalar mı?
Şu hususu anlamamakta ısrar ediyor, sürekli kötü örnekleri öne sürüyorsunuz. Zaman çok değişti. Kapalı/korumacı bir ekonomide yaşamıyoruz. Tüketicinin seçenekleri çoğaldı, tüketiciye nasıl daha iyi hizmet veririz diye kafa yoran firmaların sayısı her geçen gün artıyor, ödeme ve lojistik sistemleri gelişip ucuzladıkça daha da artacak. Bu yüzden rekabet gittikçe zorlaşıyor. Yasalar, tüketiciye verilmesi gereken hizmetin asgari standardını belirler. Rakiplerinin arasında öne çıkmak isteyen bir firmanın, bu asgari standartların üzerine farklı bir şeyler koyması gerekiyor artık. Bunu yapan firma kazanıyor. Misal ben artık Türkiye'den elektronik, bilgisayar alışverişi yapmıyorum. Amazon gibi bir firma dururken neden eski kafalı firmalardan alışveriş yapayım ki?