gunerokn
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 2.587
- İsim
- okan
- Başlangıç
- 2020—21
- Bisiklet
- Giant
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Hiperenflasyonu, sıradan enflasyondan ayıran % kaç olduğundan çok mekanizmasıdır.Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerini yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.
Valla bu hızla %200'ü bir kaç ay içinde bulur 😡
Hiperenflasyonu, sıradan enflasyondan ayıran % kaç olduğundan çok mekanizmasıdır.
Hiperenflasyonda insanlar paranın değerini yitireceğini (veya yitirmiş olduğunu) düşündükleri için bir an önce ellerinden çıkarmak isterler, kimse para tutmak istemediği için de para çok hızlı değer kaybeder. "Çok para basıldığı için fiyatlar yükseldi" ilişkisi tersine döner, fiyatlar öyle hızlı yükselir ki darphane para basmaya yetişemez; reel anlamda piyasadaki para azalmasına rağmen fiyatlar hızla yükselir.
Genel kabul gören ekonomi bilgisi, hiperenflasyonun ayda %50'den az olmayacağı şeklindedir. Yıllık %200'ü nereden çıkardınız bilmiyorum ama özellikle de savaş veya kıtlık zamanı yıllık %200 üzeri enflasyon görülüp hiperenflasyona girilmeyebilir.
Türkiye'de Türk Lirasına olan güven de çok azaldı.
Bugün elimize bir miktar para geçse yapacağımız ilk iş döviz ve altın olmak oluyor.
Bu da Türk Lirasına olan güvenin azaldığının en net göstergesidir. Ülke ekonomisi için çok sıkıntılı bir durum.
Gelinen bu nokta sadece bir inat uğruna... Faiz enflasyonun sebebidir tezinin deney fareleri olduk yeminle....
Ya da... komplo üretenlere pek aldırış etmem ama acaba dememek için kendimi zor tutuyorum. Acaba diyorum gerçekten ekonomiden bir iç savaş çıkarıp şeriat mı gelecek. 1923'ün rövanşı 2023'te geri mi alınmaya çalışılacak... yok ya abi abartı dediğimiz ne olduysa olunca ülkede, kafalar karışık haliyle!
Şunu da ekleyeyim: Bu yaz seçim olmalıydı...
Sonra düşünüyorum... hadi oldu diyelim bu beceriksizler ve artıklar ordusu mu hükümet kuracak? Yıllardır emniyeti, askeri zapt etmiş AKP bunları uzaktan mı izleyecek, kim bakan olsun kim başbakan olsun, parlamenter sistem mi, başkanlık mı, başkan kim olacak ve ne diyecek kavgası kaç ay sürer??? harbiden bir ... olmaz gibi geliyor artık bu ülkeden?
Valla kaynak buHiperenflasyonu, sıradan enflasyondan ayıran % kaç olduğundan çok mekanizmasıdır.
Hiperenflasyonda insanlar paranın değerini yitireceğini (veya yitirmiş olduğunu) düşündükleri için bir an önce ellerinden çıkarmak isterler, kimse para tutmak istemediği için de para çok hızlı değer kaybeder. "Çok para basıldığı için fiyatlar yükseldi" ilişkisi tersine döner, fiyatlar öyle hızlı yükselir ki darphane para basmaya yetişemez; reel anlamda piyasadaki para azalmasına rağmen fiyatlar hızla yükselir.
Genel kabul gören ekonomi bilgisi, hiperenflasyonun ayda %50'den az olmayacağı şeklindedir. Yıllık %200'ü nereden çıkardınız bilmiyorum ama özellikle de savaş veya kıtlık zamanı yıllık %200 üzeri enflasyon görülüp hiperenflasyona girilmeyebilir.
Onu kim yazdıysa uydurmuş...Valla kaynak bu
(link)
Kamu harcamalarını kısacağını iddia eden ve bu iddia ile oy isteyen muhalefet hep muhalefet olarak kalır.Türkiye'deki enflasyonun belli nedeni kamu israfıdır.
Bunu dile getiren ve tedavi edeceğini söyleyen bir muhalefetin olmaması daha da trajik.
Sanırım herkes kamu kaynaklarını birazda biz tırtıklayalım diye hesap yapıyor.
Biraz faizi yükseltiriz, biraz da karşılıksız para basarız oldu bitti.
Kamu harcamaları demedim, kamu israfı dedim. Bu ikisi farklı.Kamu harcamalarını kısacağını iddia eden ve bu iddia ile oy isteyen muhalefet hep muhalefet olarak kalır.
Muhalefete yüklenmek kolaydır, o yüzden asıl meseleleri tartışmak yerine bu kolay yolu tercih edenler olmaktadır. Onun gibi bir şey bu da biraz.
Muhalefete gelene kadar ülkeyi soyup soğana çeviren mevcut yönetime bakmak gerekli. Satacak bir şey bırakmadılar. Teşhis yapacaksa muhalefet olsun yoksa muhalefet olmasın bunlar ülkeyi yok etmeye devam etsin görüşü biraz körü körüne girmek değil mi. 90 lı yıllarda da enflasyon vardı. Ama en azından gerçek değerlerde vardı. Yalan dolan değil, insanları aptal yerine koyarak ha bir de et sırası vardı sıra olmasın diye zam yaptık diyecek kadar küstah değil aptal olan bir idareci zihniyeti var. Ama baştaki ne ki halk ne olsun. Bu ülke bunu çok ama çok hak etti. Şimdi ağlama zamanı. Ben de yıllardır bana "e başka adam mı var" diyenlere, şimdi "ne olacak" dediklerinde, bana ne a.. çoğunluk sensin git çözümü bul diyorum.Kamu harcamaları demedim, kamu israfı dedim. Bu ikisi farklı.
Kendi adıma konuşacak olursam benim ilk öncelikli meselem ülkedeki enflasyondur. Sonra mülteci sorunu vs. diye gidiyor.
Muhalefet enflasyonun teşhisini koyup çözüm önerisi sunmuyorsa neden kendilerine oy vereyim?
Ya da sizler enflasyondan hiç rahatsız değil misiniz?
Söyledikleriniz ile aynı fikirdeyim.Muhalefete gelene kadar ülkeyi soyup soğana çeviren mevcut yönetime bakmak gerekli. Satacak bir şey bırakmadılar. Teşhis yapacaksa muhalefet olsun yoksa muhalefet olmasın bunlar ülkeyi yok etmeye devam etsin görüşü biraz körü körüne girmek değil mi. 90 lı yıllarda da enflasyon vardı. Ama en azından gerçek değerlerde vardı. Yalan dolan değil, insanları aptal yerine koyarak ha bir de et sırası vardı sıra olmasın diye zam yaptık diyecek kadar küstah değil aptal olan bir idareci zihniyeti var. Ama baştaki ne ki halk ne olsun. Bu ülke bunu çok ama çok hak etti. Şimdi ağlama zamanı. Ben de yıllardır bana "e başka adam mı var" diyenlere, şimdi "ne olacak" dediklerinde, bana ne a.. çoğunluk sensin git çözümü bul diyorum.
Çok kullanılan bir laf vardır, bu millet padişahını bir günde göğe çıkarıp bir günde yere çalar tadında. O yere çalması aydınlanmaıs olarak algılanmasın, kendisine daha iyi bir rüzgar bulduğu için öncekine ihtiyacı olmamasından kaynaklıdır, yoksa çok da idealist olduğundan falan da değil.