Bu konu başlığı altında cevap ve görüş bildiren her arkadaşa öncelikle teşekkür ederim. Tabi ki herkesin bilgisi aynı derecede değildir ve burada malum olduğu üzere, değerli bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bu konuyu açmamdaki sebep; kullanan arkadaşların tecrübe ve bilgisi ışığında, hem kendim için en akıcı teker (göbek) setine ulaşmak, hem de yarın-öbürgün bu konuda forumları arayıp da doyurucu bilgi arayan arkadaşlar için, acizane böyle bir konu başlığı altında yapılmış yorum ve tecrübeleri ulaştırabilmek idi.
"Söz uçar, yazı baki kalır." (Anonim)
Arayan mevlasını bulur derler. Ben aradıklarımın bir kısmına en azından ulaştım. Eğer yanlışım varsa düzeltin. Benim; bu söylenenler, ayrıca araştırdıklarım, yeri gelip çevremdeki "bir bilene" sorduklarım, karşıma çıkanlar şu yönde: En akıcı göbekler, seramik göbekler ve bilyalı göbekler. Mavic, DT swiss 240 ve shimano bilyalı göbekleri denedim ve ayarı-bakımı iyi yapıldığı taktirde bilyalıların içlerinde en akıcı fakat sık bakım gerektiren göbekler olduğuna kanaat getirdim. Seramik rulmanları denemeye maddi gücüm şimdilik yetmedi. Lakin onların da çok akıcı olduklarına inanıyorum. XT veya XTR göbeklerin düzgün bir bakımla seramikler hariç en akıcılar olduklarına eminim. Lakin benim gibi küçük bir yerde yaşıyorsanız, ve Edremit'te en kalifiye tamirciye dahi aynakolu gösterdiğinizde "haaaaa! pedal mı?" diyorsa, bir yol bisikletinin iç lastiğini değiştirirken delik deşik edip, 2 tane fire verip halen daha takmayı beceremiyor ve üste bir de işçilik için 3 TL para istiyorsa, gerisini siz düşünün. (Tabi ki parayı vermedim. Çünkü zararım daha fazla!) Anlayan en yakın tamirci 220 km uzakta (ben bir papsi alayım

)
İmkanım olsa hemen DT swiss 190's'lerin 1. elinden alıp bisiklete monte etmek isterim.
Ayrıca yine tecrübelerimden şunu da gördüm ki, göbeklerin yanında harikulade bir jant ve ona uygun teller de gerekiyor ki, daha önce kullanmış olduğum birkaç jantın esnemesi yüzünden göbeklerin akıcılık farkı oldukça azalıyordu. Yine dikkat ettiğim bir nokta daha var ki; akıcılığı etkileyen faktörlerden bir tanesi de tekerleğin (sürtünme, yol tutuşu, vs...) faktörleri. Ki bu da çok önemli bir ayrıntı. Yanlış tekerlek seçimi, göbek ve jantın artılarını bir anda nötrleyebiliyor veya azaltabiliyor. Ben de mavic kullandım, lakin ben fazla bir fark göremedim. Benim şahsi tecrübem, bakımı çok iyi yapılmış bilyalıdan yana.
Onun akıcılığını DT swiss'de bile bulamadım. Herkese sevgiler!