Scudo Sports

Ellerdeki sinsi uyuşmalara dikkat

Çok faydalı konu teşekkürler.

Öncelikle bir kaç aydır bisiklete bindiğimde bazen parmaklarımda uyuşma oluyor. jelli eldiven kullanırsam geçecek sanırım.

Sele ayarıyla alakalıda sıkıntılar yaşadım fakat çözdüm gibi.
Sırt kaslarımda 20-30 dk sonra zorlanma hissi oluşuyordu seleyi 5mm geri kaydırınca bu problem çözüldü fakat bu kezde dizlerimde rahatsızlık hissi oluştu. bir kaç mm sele boyunu kısaltınca o problemde gitti ve güç aktarımının daha iyileştiğini farkettim. Şimdilik tek sorun sele ucunun biraz fazla yüksek olmasıyla alakalı o bölgede uyuşma...

Scudo
Jale hanım,
Ayrıntılı ve bilgilendirici yazınız için teşekkürler. Zahmet edip zaman ayırmışsınız. Sizler gibi derinlikli çalışmalar yapan insanlara ihtiyacımız var. "Elleriniz" dert görmesin.
Selam ve sevgiler

Sol elde uyuşma 1 ay öncesine kadar ciddi olarak bende de vardı. Sadece 1 saatlik bir sürüşte 4-5 sefer sol elde uyuşma oluyordu, elimi gidondan kaldırıp sallama ihtiyacı hissettirecek boyutlarda. Yalnız benim problemimin daha çok boynumdan kaynaklanıyordu. 2 ay kadar önce Omuz press yaparken boynumda yaşadığım son sakatlığın neticesinde oldu bu. Şimdi hafif hafif boyun egzersizlerine yeniden başladım aralarda olabildiğince esneme yaparak. Aynı elcekleri kullanmama rağmen son 1 haftadır giderek azaldı ve dün ve bugün sabah bu problemi hiç yaşamadım.

Bunu Jale hanım'de demiş zaten ben de üzerine örnek verdim, bu tarz uyuşmaların tek nedeni Karpal Tunel dir demek yanlış olabilir. Boynunuzdaki bir sakatlık veya kas kasılması vb gibi bazı nedenlerden dolayı sinirler sıkışabiliyor. Masaj, esneme ve çeşitli eğzersizler gerekiyor bu durumda.

Ellerdeki bu uyuşma daha çok orantısız yük dağılımı ile alakalı bir durum. Burada kadro ölçüsünün önemi öne çıkıyor. Ayrıca sele ve gidon ayarlarıda neredeyse milimetrik ölçülerde olması önem arzediyor. Ellerdeki uyuşukluğu gidermek için en basit çözüm sele boyunu kısaltmak. Nedeni ise hepimizin bildiği gibi sele yüksek olduğunda vücut ağırlığımızın büyük bölümü ellerimize veriliyor.

Bu eldiven ya da ergonomik elciklerle geçiştirilebilecek bir durum değil. çözüm normalden bir boy büyük kadro seçimi olabilir mi? Bunun neticesinde selenin gidondan biraz alçakta kalması ve yük dağılımının en azından eşitlenmesi. Yalnız şöyle bir durum var bir boy büyük kadroda sele ile gidon arasındaki mesafe uzayacak bu seferde ileri uzanmaktan dolayı sırt ve boyun ağrılarımız artar mı. İşin açıkçası çözümü basit gibi gelsede aksine zor ve hassas bir konu.

Jale Hanim cok tesekkurler. Benzer sekilde benim ayak parmaklarimda da bazen uyusma oluyor. Bunun sebebi de benzer midir acaba?

Jale hanım çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için ,kayropraktik izmirde var bir tane amerikada eğitim alıp yıllarca orada çalışıp dönmüş biri benim yıllardır çektiğim kronik sırt ağrımı tek seansta halledince bir sorunun çözümünün bu kadar kolay olduğunu görmek hem sevindirdi hem üzdü çözüm var ama bizlere ulaşması geç ve paraya dayalı devlet hastahanelerinde olmalı .İzmirliler netten bulabilir kayropraktik (umarım doğru yazdım türkçesini ) Mustafa Ağaoğlu arkadaşın adı ..Benimde size sorum sol ayak parmaklarım daha sonra diğeri uyuşuyor onun için ne yapmak gerek şimdiden tşkler...

Merhaba,
Jelli eldiven sadece parmaklarınızda basıncı engelleyecek, konu boyun ve bilek kaynaklı ise çok etkili olmayabilir. ha nasır olmaz, o da iyi:))

Sele için ben jelli geniş sele tercih ediyorum gerçekten de sele ucu kalkık ise basınç çok zorluyor.

Sele boyu ve gidon dışında pedal basış şekli de dizi etkiliyor. Olabildiğince parmak ucu pedala basmak benim fiziksel bilgilerime göre daha doğru. Uygulamada da daha etkili oluyor diye farkettim. Taban basarak pedal çevirmeyi önermiyorum ama bu konuda dediğim gibi sadece anatomi ve şahsi deneyimimle konuşuyorum, belki de taban basmak iyidir.
Ve gene karnı korse gibi çekmenin kullanım sırasında, seleye yığılmayı ve ellere yük binmesini engelleyici olabileceğini vurgulayım.

Genelde sele gidon ayarı doğru değilse yorgunlukla seleye ağırlığımızı bırakıyoruz, bu ayara göre ellerimize de yük binebiliyor, seleye binen yükten rahatsız olunca. Doğru ayar için denemeler yapmak şart.selamlar
@suskun

Haklısınız Semra hanım, ne komik değil mi çözümü bu kadar kolayken yıllarca acı çekerek ilaç kullanmak doktor doktor gezmek, hayat kalitesinin düşmesi....

Türk Kayropraktik derneği kuruldu diye biliyorum ama işlevselliğini bilmiyorum.

Ayak parmaklarının uyuşması için 2 ihtimal aklıma geliyor.1- kan akımının durması ki pedal çevirirken bu biraz zor, ayaklar da aşağıda zaten..
2- Sinirlere baskı olması..
Bu baskı nerede olabilir.. Boyunda aolabilir çünkü boyunda tüm bedeni etkileyen sinirlerin geçtiği omur var, belde olabilir, bu da bel omurlarında sıkışma vardır demek. Ya da kasıklarınızın seleyle temas ettiği yerde ligamentler var, orada da önemli noktalar var ki Chiropracticde o noktalar da tedavide kullanılıyor...

(link)
bu siteye girin...
Sol altta LAUNCH yazar , tıklayın, demo açılacak. yani şu linke geçecek..

(link)
Çıkan şekilli tabloda en altta omurlar arasından sinirler çıkan resim var, ona tıklayın, önünüze omurga çıkar. Omurlar üzerinde maus ile gezin, her omur , hangi organlara uzanan sinirlere etki ediyor bakın. Ayak parmaklarına ulaşan sinirler hangi omurlarla ilgili.

:)) takılırsanız sorun. selamlar

@semra çetindağ

• Beğen
Tepkiler: semra çetindağ
Merhaba:)
Geçmiş olsun.. Semra hanıma verdiğim cevap sizin için de geçerli, sadece bir link verdim, orada altta omurga resmi olan kareye tıklayın demiştim, hepsini tıklayıp inceleyin zaten ama özellikle nerve chart yazan soldaki kareyi tıklayın..
Semra hanım siz de...:)
(link)

@ceyhun ilguy

• Beğen
Tepkiler: semra çetindağ
Jale Hanım,

Zaman ayırıp bilgilerinizi aktardığınız için teşekkürler.

Aynı sorun zaman zaman bende de oluyor.
Acaba bu sorunu oluşmadan engellemek için yapabileceğimiz egzersizler var mı ?

İyi Gunler

Sayın Jale hn.

Youtube da bike fit diye bir araştırma yaptırırsanız bisikletin sele yüksekliği selenin ne kadar öne ne kadar arkaya alınıp ayarlanacağı ve bunun pedal çevirme performansına etkileri , aynakol uzunluk seçim önerileri bu ayar yapıldıktan sonra üst vücudun sürüş tipine göre(Yarış, tur)hangi açıyla durması gerektiği ve bu açıya göre gidon boynu (stem) uzunlukları ve açıları hakkındaki videolara ulaşabilirsiniz. ben performance bike ın videosunu beğendim pazarlamadan uzak tamamen halk sağlığı düşünülerek hazırlanmış gibi görünüyor. Linkini özellikle vermiyorum ortopedist olmadığım için yanlış bir yönlendirme yapmaktan çekindim açıkçası. Siz bu işlere kafa yorduğunuza göre sizin incelemeniz sonucundaki yorumlarınız faydalı olur diye düşünüyorum. Ayrıca yol bisikleti yarışçısı arkadaşlarında değerli yorumlar eminim çok katkı yapacaktır.

Sözü edilen sinsi uyuşmalar özellikle bisiklete uzun km ler binenlerde oluyor sanırım. Benim de başımın tatlı belası. Ne kadar ergonomik ayar yaptıysam da yine belli bir km sonrasında rahatsızlık başlıyor ( 80-90 kmler) . Ben çareyi uygun yol şartlarında kontrollu olarak ellerimi bırakarak sürmekte buldum. 20-30saniye kadar yaptığınız (kontrollu) bir sürüşten sonra ellerinizde kan dolaşımının normale döndüğünü hissediyorsunuz. Aman dikkat..

Benim de ellerimde 2 senedir uyuşma var. Doktora gittim, bazı tetkikler yaptılar ve sonuç olarak MS (Multipl Skleroz) teşhisi koydular. Eğer el, kol veya ayaklarınızda sürekli bir uyuşma varsa hiç ihmal etmeden hemen bir nöroloji uzmanına başvurun.

Merhaba,

Aslında birkaç şey var..
El bileklerinden kaynaklanıyorsa uyuşma, basınç nedeniyle beilkte sinirlerin içinden geçtiği ince karpal tünelde basınç olmasıyla ilgili olabilmekte genellikle. Bu elcikler vb. ile bir ölçide engellenebilir. Ancak bir de el bileklerimiz, artık sadece düğme basıp, tuş basarak çalıştığımız için iyice güçsüzleşmektedir, modern hayatın civeleri, dezavantajları arasında bu da var. Bu durumda el bileklerinin gücü için elinizde normal zamanlarda sık sık bir hamur- stres topu- lastik top vb. bir yumuşak malzemeyi sıkıp bırakın, bu bilekleri de güçlendirir, dolayısıyla tutuş sırasında zorlanıp abanmanızı bileklerinize bir ölçü geciktirebilir veya engeller. Bir de önkol çalışmaları yapmalısınız.
expertvillage.com da, carpeltunnel egzersizi videoları olacaktı, o hareketler, bu rahatsızlıklar başlamadan da yararlı olabilir sanırım.

Diz ve bacaklar ve ayaklar için normal bacak ve diz ve kalça egzersizleri öneririm.

Spesifik olarak neler olabilir bakmak lazım tabi, kişiye ve şikayetine göre... çünkü dizde sorun varsa, ona göre hareket verilir mesela..
Teşekkürler selamlar

@Serhan Yıldırım

• Beğen
Tepkiler: Serhan Yıldırım
Çok teşekkürler, mutlaka bakacağım. Uzun zamandır youtube a girmedim. Vtunnel.com dan mıydı giriş? mutlaka inceleyeceğim.

Youtube da bike fit diye bir araştırma yaptırırsanız bisikletin sele yüksekliği selenin ne kadar öne ne kadar arkaya alınıp ayarlanacağı ve bunun pedal çevirme performansına etkileri , aynakol uzunluk seçim önerileri bu ayar yapıldıktan sonra üst vücudun sürüş tipine göre(Yarış, tur)hangi açıyla durması gerektiği ve bu açıya göre gidon boynu (stem) uzunlukları ve açıları hakkındaki videolara ulaşabilirsiniz. ben performance bike ın videosunu beğendim pazarlamadan uzak tamamen halk sağlığı düşünülerek hazırlanmış gibi görünüyor. Linkini özellikle vermiyorum ortopedist olmadığım için yanlış bir yönlendirme yapmaktan çekindim açıkçası. Siz bu işlere kafa yorduğunuza göre sizin incelemeniz sonucundaki yorumlarınız faydalı olur diye düşünüyorum. Ayrıca yol bisikleti yarışçısı arkadaşlarında değerli yorumlar eminim çok katkı yapacaktır.

Çok ama çok geçmiş olsun.. Kesinlikle ihmal tmemek lazım. Sadece uyuşma değil, MS de kişiye göre farklı belirtiler ile hastalık kendini gösteriyor. Ne olur farklı doktorlara da gidin.
Çok geçmiş olsun.

@harunkenan

Uzun sürüşler, hele bir de yokuş aşağı ise değil mi?

Siz güzel çözümlemişsiniz. Ben de sık sık el değiştiririm, tek el ile ve yolun durumuna göre.. Sürekli aynı pozisyon hiçbir zaman doğru değil zaten. Profesyonnel olmayan benim gibi sürücülerde hele

@Mümtaz Öztürk

Bugun gerceklestirdigim yaklasik 40km asfalt surusunden sonra sag elimde bir an icin ciddi his kaybi ve uyusma hissettim..Elimi bir dakika dinlendirince gecti ve tekrar etmedi..Bu arada sag bilegimde bileklik kullaniyordum, his kaybina bu da yol acmis olabilir..
Benzer durum daha once de bir iki kez basima gelmisti ama sadece hafif bir uyusmaydi..O olaydan sonra elcikleri daha konforlu olanlarla degistirmistim hatta bileklik kullandim ama demekki sorun bunlar da degilmis..
Aslinda surus pozisyonum o kadar agresif de degil, sele gidondan sadece 1-2 cm yukarida ama demek ki bu da yeterli olmuyor.Sele-gidon seviyelerinin en azindan esit, hatta gidonun bir miktar daha yukarida olmasi lazim ki bu konumda da gucumu pedallara verimili sekilde aktaramiyorum..
Cozum olarak bir de bar-end'leri deneyecegim..Burada da bahsedilmis, ara sira surus pozisyonunu degistirmek umuyorum ki ise yarayacak

benim de dün bisiklet sürerken başladı yarına hiç birşeyim kalmaz diye düşündüm ama hala devam ediyor dayanamıyorum :(

Geri