@umutcelik Elektrikli bisikletlerin mekanik bisikletlerin yerini almayacağı savınızın dayanağı nedir peki? Mekanik bisikletler tamamen yok olmayacak tabi ki ama şu anki ivmeyle devam ederse elektrikli bisikletler bu pazara hakim olacak. Geçen yıl itibariyle 25 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmış (Kaynak: (link)). Bir elektrikli bisikletin fiyatının ortalama 1.000 dolar olduğunu düşürsek, şimdiye kadar 25 milyon elektrikli bisiklet satılmış. Tek tek bakıldığında size önemsiz gibi gelen enerji tüketimi toplamda ciddi bir yekün oluşturuyor. Ben büyük bir çoğunluğun bu bisikletleri sadece daha az yorulmak gayesiyle aldığını ve kullandığını düşünüyorum. Yani ikame edilen araç otomobil değil normal bisikletler. Aksini ispat edebiliyorsanız buyrun ispatlayın.
@gezgin gezer Sizin yaptığınız hesaba gelirsek, bunu ölçüp üzerinden değerlendirme yapabilmek o kadar kolay değil. Ben sebze ya da protein ağırlıklı besleniyorsam ne olacak mesela? Yakılan ekmeğin havaya saldığı karbon ile aynı ekmeğin insanın sindirim sistemine girip bir sürü karmaşık işleme tabi olduktan sonra ortaya çıkmasına neden olduğu karbondioksitin nitelik ve nicelik bakımından eşit olduğuna emin misiniz?
Hocam ben sizin dusunce akisinizi anlayamiyorum malesef. Once bana
Elektrikli bisikletlerin mekanik bisikletlerin yerini almayacağı savınızın dayanağı nedir peki?
diye soruyorsunuz, ardindan da kendi sorunuzu
Mekanik bisikletler tamamen yok olmayacak tabi ki ama şu anki ivmeyle devam ederse elektrikli bisikletler bu pazara hakim olacak
diye yanitliyorsunuz. Kaldi ki benim savimi sanki aksini iddia eder gibi bana soyluyorsunuz. Benim iyice kafam karisiyor bu durumda savinizin ne oldugunu anlayamiyorum. E-bike satisi artiyor, gelecekte bisikletlerin cok buyuk kismi elektrikli olacak bu yuzden toplam enerji tuketimi artacak demek istediginizi varsayiyorum. Ama once suna bir aciklik getirelim
Ben büyük bir çoğunluğun bu bisikletleri sadece daha az yorulmak gayesiyle aldığını ve kullandığını düşünüyorum.
Bir kac mesaj once yazdigimi gozden kacirdiniz sanirim, tekrar yazayim. 25 kg bisiklet, koltukla beraber 15 kg cocugu sabah krese birakip oradan ise gitmek icin 15-20 km yolu e-bike ile yapan 45-50 kg'lik kadinlara "bunu daha az yorulmak gayesi ile yapiyorsunuz" diyin, size zaruret, ihtiyac nedir ne degildir guzelce anlatsin. Teslimat yapan kuryeleri vs. zaten es geciyorum. Onlar para icin calisiyorlarsa yorulsun tabi, ter yoksa para da yok.
Ardindan enerji tuketimi meslesine gelirsek, allah askina google'a bir bakin insan oglu ne icin ne kadar enerji tuketiyor yillik. Ardindan dunyadaki tum bisikletler elektrikli olsa ne kadar enerji tuketebilir ( buna karsilik ne kadar verim elde edilmis hesabina hic girmeyelim karismasin ortalik diye ) basit ilkokul mantigi ile hesaplayip oranlayin toplam tuketime. Ciddi yekun dediginiz miktarin devede kulak dahi olmadiginizi kendiniz gorun.
Yani ikame edilen araç otomobil değil normal bisikletler. Aksini ispat edebiliyorsanız buyrun ispatlayın
Yine hic bir dayanaginiz olmadan ortaya attiginiz bir iddianizin aksi icin baskasindan ispat bekliyorsunuz. Bunu yapmadan once google'da basit bir arastirma yapsaniz karisiniza bir suru arastirma cikacak. En cok atif alanlarindan birisi pandemi oncesi 2017'de deflt universitesinin yaptigi arastirma.
(link)
Bu da yine ayni veriler uzerinden yapilan, e-bike'in ulasim araclarini ne kadar etkiledigine yonelik arastirma.
(link)
Bu da ingiltere'de gecen yil yaplan bir arastirma. E-bike icin gerekli duzenlemeler yapilirsa otomobil ve toplu tasimadan ne kadar kazanc saglanabilir diye.
(link)
Okumaya usenirseniz eger ozet geciyorum, ben degil hem akademik hem de sehircilik icin yapilan calismalar aksini gosteriyor zaten.