Yanlış yerden başlıyorsunuz arkadaşlar.Önce düzgün şehirler için mücadele etmeliyiz.Bizim şehirde bir parka giden yol var mesela.Adamlar orayı yenilemeye çalışıyor ama bir yandan insanlar geçiyor,bir yandan inşaat malzemeleri düzensizce özensizce yerleştirilmiş vb vb...Sonuç yamuk yumuk kaldırımlar(eksik taşlar mı dersiniz yoksa henüz taş düzülmemiş kum dolu eğimli düzlükleri mi?),yer yer asfaltla kaplanmamış tozlu,oyuklu eğimli yollar. Parkın kendisi ayrı bir alem zaten.Azıcık özen gösterilse çok güzel olur ama yürüş yollarında da oraya giden yoldakine benzer sorunlar var.Yol eğimli düz değil.Her yerden yabani ot fışkırıyor taşların arasından.Yerler çekirdek çitleyenlerin çöpleriyle dolu.Kışın ağaçlardan dökülen yaprakların bile toplandığını ben bir kere gördüm sadece oda parkın içindeki kafelere yakın yerleri temiz tutmak içindi.O yaprakları toplasan bir kompost yapsan,çimleri ağaçları falan gübrelesen hem de ortalık temiz olsa biraz çaba biraz emek...Mis gibi olur ama damlarda vizyon yok.4-5 yıldır buradayım hala altyapıyı oturtamadılar sürekli kazıyorlar artık tanıdıkları inşaat sahibi insanları zengin etmek için olduğunu düşünmeye başladım.Hayır bir de öyle saçma uygulamalar var ki(bu diyeceğim ülke çapında bir sorun) bizim ev merkezin yakınında.Bir sürü park eden araba oluyordu yolun kenarına.Bir ya da iki yıl önce belediye yolun kenarına her zaman araba park edilen yerleri yoldan çok hafif yüksek taş bir zeminle ayırdı park yeri olarak.Ve oradan para kesmeye başladı.Yol yine aynı darlıkta ama belediye bu işten fayadalanıp bunu paraya çevirdi.
Adamlar niye oraya park ediyor?Çünkü yerleşmiş bir otopark kültürü yok.Ben burada kendi otoparkına sahip apartman-ev sayısının taş çatlasın 20 olduğuna eminim.Olanlarda (apartman otoparkı için konuşuyorum)zaten son derece kullanışsız,kapkaranlık yerler.Otopark demeye bin şahit ister.Mesela insan hemen hemen her ilçede böyle büyük,geniş otoparklar yapsa şehirin 2-3 yerine her semte yetecek kadar,yol kenarına park edene kesse cezayı sürekli bakın bakalaım otopark talepleri yükseliyor mu yükselmiyor mu?Bu bile yanlış şehirleşmeyi halletmese bile yollardan alınan verimi arttırır.
Önce bunlar için kamuoyu oluşturmak lazım.Daha doğru düzgün her şeyin hesaplanarak yapıldığı bir şehirimiz yok.Bisiklet yolu nasıl olsun?