@umutcelik
Yine öteden beri tartışılan bir konu; "Toplum mu bireyi şekillendirir, birey mi toplumu şekillendirir?
Dediğinize göre, içinde yaşadığınız toplum ne yaparsa yapsın birey olarak sizi hiç etkilemez. (Gerçekten böyle düşünüyorsak, ahlak diye ne olduğu belli olmayan bir ucubeden bahsedemeyiz. Oysa ki mutlak ahlak kaideleri vardır, sahte ahlak içerikleri olmakla birlikte.) İctimai işleyiş böyle cereyan etmez, insanın insanla olan etkileşimi kaçınılmaz bir süreçtir. Belli bir zümre, sürekli sahte içerikleri bahane edip tümden ahlakı niteliyorlar, ve yine aynı kişiler kültürel olarak reddettikleri kıyafet ve görüntüleri yasaklarken çıblaklığı özgürlük sembolü olarak takdim ediyorlar. Ben burada bir müslüman olarak yazıyorum ve diyorum ki, insanların özgürlüğü yüksek bir değerdir. Özgürlük, ÖZ ün GÜR olmasıyla olur, içsel bir olgudur, kıçını açmakla olmaz. Bununla karıştırılan diğer dışsal olgunun doğru ismi ise hürriyettir, birini hapsedersen hürriyetini kısıtlamış olursun, özgürlüğünü değil. İnsanın ÖZ ü GÜR değilse ona verilecek serbestiyet (örnekte görüldüğü gibi) insana has ÖZ den (insanlıktan) uzak pratikler üretir. Peki bu insana has ÖZ nedir?
Daha fazla uzatmayacağım, ama dediğim gibi ben bir müslümanım, islam dinlerden bir din değil ve onun (örfi olmayan mutlak) ahlak perspektifi varlığı kuşatır.
@BerkEvren
Yargılamadan sonra şimdide teşhis koyma!.. Hukuk, Tıp,.. çok marifetlisiniz maaşallah. Fakat yazdıklarımı yanlış yorumlamışsınız. Lütfen bir daha ve daha dikkatli okuyun. Olmadı yardım alın. Kolay gelsin.