Adamlar kendi ulkesinde yasal olarak hic bir sakincasi olmayan, kendi kultur ve ahlak anlayislarina gore tepki gormeyen bir eylem yapiyor.
Binlerce kilometre uzaktaki bir ulkede yasayanlar ise bu eylem kendi ahlak ve dini kurallarina uygun olmadigi icin yapilmamasi gerektigini savunuyor.
Misal Japonya'da hamamlara kadin erkek karisik ciplak sekilde giriyor. Adamlarin binlerce yillik kulturunun bir parcasi bu, ama Turk orf, adetlerine ve islamiyete aykiri mi o zaman olmamali.
Diger taraftan ilk mesajda olay nedir, nerede geciyor, kim yapiyor, neden yapiyor o da yaziyor. Forumdakiler bunu okumadan sanki eylemin amaci ciplak bisiklete binilmesi ve bunu tum dunyada yayginlastirmakmis gibi "vay efendim ben etrafta ciplak bisikletli gormek istemiyorum" yahu gormeyeceksiniz zaten, okusaniz anlayacaksaniz ama 10 saniye okumaya harcamak yerine 1 dakika cevap yazmaya harciyor.
Diger yandan burada yasini basini almis, belirli bir hayat tecrubesi, egitimi olan adamlar gelip ciplakligi, escinselligi basliga yazan diger insanlar icin hakaret maksadiyla kullaniyor. Siz bunlari baskasina hakaret icin kullanmayi uygun goruyorsaniz o zaman bisiklet kiyafetinizin, bisiklete harcadiginiz paranin/zamanin ya da kendi kisisel tercihlerinizin hakaret olarak kullanilmasini da kabullenmelisiniz ki kendi icinizde tutarli olasiniz. Yok oyle hem ayranim dokulmesin hem de bir takim tatsiz olaylar yasanmasin.
Yahu cok mu zor begenmediginiz, tasvip etmediginiz bir seyi gormezden gelmek, engellemek, kapatmak, kafanizi diger yone cevirmek? Kimse kimseye zorla bir sey yaptirmiyor, kimse basklarini ciplak bisiklete binmek icin zorlamiyor.
Genel bahane "goruntu kirliligi" bu cok oznel bir arguman. Kime gore, neye gore goruntu kirliligi. Bir arkadas ornek vermis, birisi cikip dese ki "ben otobuste cirkin insan gormek istemiyorum, goruntu kirliligi" o zaman ne yapilmasi gerekli? Otobuslere binerken filtre mi konulacak, kimin begenisine gore calisacak bu?
Diger arguman da "colugumuz var, cocugumuz var". Yahu gunluk hayatta bir cocugun psikilojisini, ahlakini, gelisimini negatif yonde etkileyen dunya kadar olay var. Mesele cocugunuza kendi kisisel deger yargilariniza gore bunlari aciklayabilmekte. Cocuk yetistirmede benim gorebildigim Turkler ile yabancilarin en buyuk farki da bu. Cocuk bunu goruyor, anasina/babasina soruyor bu adamlar niye ciplak diye. Buradaki adam acikliyor neden ciplak olduklarini, ardindan eger kendi degerlerine uygun degilse bunun nedenini de acikliyor cocuga. Ama Turkler ise "bunlar sapik serefsiz ahlaksiz" diyip geciyor. Neden sapik, neden serefsiz, neden ahlaksiz aciklama yok cunku bu baslik altinda da gordugumuz uzere bu kavramlara kendisi de tutarli bir aciklama/tanimlama yapamiyor.
Bir diger sahane mesele de "whataboutism" dedikleri "peki sunun hakkindacilik". Birisi bunun ahlaksiz oldugunu soyluyor digeri "vay efendim peki boyle boyle olurken bla bla" yahu nereden biliyorsunuz bu ithami bulundugunuz insanin diger olaylar hakkindaki goruslerini? Konuyla alakasi nedir? Tutarlilik, ikiyuzluluk bambaska bir konu fakat ortaya mantikli herhangi bir arguman sunamayip whataboutism ile gelmek olayi tamamen sulandirmak ve icinden cikilmaz hale getiriyor.
Vakit gecirmekten en cok keyif aldigim online platformlardan birisi su forum. Her gun yeni bir seyler goruyor, ogreniyorum burada ama yavas yavas donanimhabere dogru bir donusum var. Umarim o noktaya gitmeyiz.