Benim çocukluğum, japon merkez bankasının japon yeninin değerini düşürmek için çabalamasına dair haberlerle geçti. Eee adam sony satacak, honda satacak, casio satacak. Mümkünse ucuza mal etmesi lazım, bunun bir yolu da para biriminin değerini düşürmekmiş. Bakın ben ne üretiyorum? Kore telefonu ile, çin finlandiya amerikan altyapısı üzerinden laf üretiyorum. Üstelik elektriğin de rus doğal gazından ağırlıklı olarak. Geçmiş olsun hepimize.Bence doların vs yükselmesi değil üretimsizlik sıkıntı. Dolar euro karşısında hatta TL karşısında bile değersiz gözüken Rus, Çin, japon, kore para birimleri olmasına rağmen halkı etkilenmiyor. Çünkü üretimleri var. Bugün bizim aldığımız yerli kaç ürün var? Türkiyede yatırım mantığı sadece altın ve inşaata çalışıyor. Buda işe yaramaz bir yöntem. Üretimimiz olsa ve üretici ahlaklı olsa bizde "Banane dolardan ben ona hiç bakmıyorum" diyebiliriz belki bir gün..
Zimbabwe de para pul olunca, tuvalet kağıdı para yerine kullanılmış. Bizde de fren disk pedi, fren teli bir para birimi olabilir. Mesela, tirrek marka bisletim, 1150 arka fren teli ya da 800 shimano fren pedi diye ilana çıkabiliriz.