Scudo Sports

Deprem..

@suat akman mesajınızdan benim mesajımda yazdığım bazı konularla ilgili olayı normalleştirme çabasında olduğuma dair bir çıkarım yapmışsınız sanırım. Ancak ben depremlerle ilgili bir içerik yazdım sadece, yoksa SS gibi depremin tahmin edilemeyecek bir şey olduğunu, asrın felaketini yaşadığımızı, burda Japon olsa onun da elinden bir şey gelmeyeceğini falan kast etmek değildi niyetim. Böyle bir yorum da yapmadım. Belki erken ve şu an için yersiz olarak değerlendirilebilir mesajım, zira dikkat çekmek istediğim nokta aslında bugün yaşadığımız felaketin çok daha büyüğünü İstanbul ve çevresinde yakın bir süre içinde yaşayacak olduğumuz gerçeğiydi. Uzattıkça anlatmak istediğim şeyler birbirine dolanmış olabilir, amacını da şaşmış olabilir o yüzden kusuruma bakmayın lütfen.

Çok acı bir görsel gördüm bugün belki görmüşsünüzdür sizler de, yıkılmış bir çok bina içinde İMO'nun binası ayakta duruyor. Herkes İMO binasına odaklanmış ama etrafta çok daha yüksek katlı yıkılmamış başka binalar da var. Hadi İMO binası yüksek bir bilinçle numunelik gibi bir bina olarak inşa edildi, diğerleri de mi o seviyede bir güvenlik kaygısıyla inşa edildi? O fotoğrafta aslında görmemiz gereken bence bu, çok yüksek standartlarda inşa edilmiş binalara değil, olması gereken standartları karşılayan binalara ihtiyacımız var hayatta kalmak için. Her binanın İMO binasıymış gibi inşa edilmesi değil, her binanın olması gerektiği gibi inşa edilmesi ihtiyacımız olan şey.

Bir de çok ufak şunu söylemek isterim, bilgimiz olmadan fikrimizin olması çoğu zaman ortam germekten başka bir şeye yaramıyor. Binalarda kolon, temel, vb. kısımların tasarımı @TeamO2.cc 'nin bahsettiği gibi teknik ve uzun uzun anlatılabilecek bir konu, insanlar bunun 4 yıl okulunu boşuna okumuyor. Benim de bu konu özelinde bir bilgim yok, o yüzden de yıkılan bina fotoğraflarına bakıp kolonu ince, temeli alçak gibi yorumlar yapmak istemem. Ancak ben de mühendis olarak şunu söyleyebilirim; bilim sürekli ilerler arkadaşlar. Dün kullandığın hammaddeyle 10 kilogram taşırken aynı ölçüdeki kolon bugünkü hammaddeyle 20 kilogram taşıyabilir. Lütfen bu gibi değişkenleri göz önünde bulundurmadan "o kadarcık kolon beni bile taşımaz", "o da temel mi yahu" gibi tepkiler vermeyin, verenlerle bir olmayın.

Evet halen ayakta kalabilen binalar varsa sadece gereken standartta yapmak bile yıkılmanın önüne geçebiliyor

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Scudo
Yalova 99 depreminde başka illerden yardıma geliyoruz ayaklarında enkaz altında kalan nedenlerden altın toplayanlar vardı hatırlayanlar bilir. Suriyeli ya da Türk fark etmez yağma yapılıyor olabilir.
99 depreminde asker sahaya ertesi gün inmişti, her mahalle her köşe başında asker vardı, kendi evimize bile birşey almaya girerken asker eşliğinde giriyorduk yağmalanmaya karşı. Al örnek Suriyeliler yağma yaparken yakalanmışlar millet linç edecek neredeyse. Millet canı ile uğraşıyor bunların yaptığına bak

'Yüce 'RABBİM'' vefat eden tüm kardeşlerimizin mekanını cennet eylesin.

'Yüce 'RABBİM'' vefat eden tüm kardeşlerimizin mekanını cennet eylesin.
Amin Hadis var ümmetimden depremde enkaz altında ölenlerde şehit olarak sayılırlar... Ne güzel bir olay ebedi dünyan eğer güzel yaşamışssan şehit olarak ağırlanacaksın sıradan bir Müminin ulaşabileceği en yüksek makama erişeceksin . Seni kabrinde ahbaplarınla eşinle dostunla buluşturacaklar. Dünya hayatı zaten bitecekti böyle yüksek bir mertebe ile bitirmek büyük bir lutüf . Sabır ver ya Rab asi olan kullarından eyleme .

• Beğen
Tepkiler: OmerMuratYıldız
2011 japonya depremi yaklaşık 6 dakika sürmüştü buda önemli bir detay. 6 dk 9.1 ile sallanmak az buz birşeyde değil yani. Ülkemizde olan depremin gecesi şu videoyu izleyip yatmıştım, sabah kalktığımda acı haberi internetten öğrendim

Japonya depremler ülkesi diye bilinir.

Ancak Anadolu binlerce yıldır, sürekli depremlerin yaşandığı bir yer.

sadece ana fay hatları değil, ülkemizin çoğu şehri ağır depremler geçirmiş.

bkz USGS nin sitesi. (Abd deprem enstitüsünün farklı kaynaklardan toparlama listesi)

(link)

Amin Hadis var ümmetimden depremde enkaz altında ölenlerde şehit olarak sayılırlar... Ne güzel bir olay ebedi dünyan eğer güzel yaşamışssan şehit olarak ağırlanacaksın sıradan bir Müminin ulaşabileceği en yüksek makama erişeceksin . Seni kabrinde ahbaplarınla eşinle dostunla buluşturacaklar. Dünya hayatı zaten bitecekti böyle yüksek bir mertebe ile bitirmek büyük bir lutüf . Sabır ver ya Rab asi olan kullarından eyleme .
Bu sekilde nasil yorumlandi bilemiyorum. Derlenen ayetlerde gosterir ki işe din ve islamiyet acisindan bakarsak, deprem gunahlarin cezasidir, tanrinin gazabidir.
Buyurun buradan degerlendirin.
Olayi siyaset, din, kader, olarak taraflandirmak dunyevi suclu ve ihmalkarlari odullendirmek, zarar gorenleri inanclari ile iliskilendirerek baskilayip
susturmaktir...

DEPREMZEDELERLE İLGİLİ AYETLER
"Onları müthiş deprem yakalayınca, Musa dedi ki; Ey Rabbim! Dileseydin onları da beni de daha önce helâk ederdin, içimizden birtakım beyinsizlerin işledi günah yüzünden helâk edecek misin? Bu iş senin imtihanından başka bir şey değildir. Onunla dilediğini saptırırsın, bizi bağışla ve bize acı. Sen bağışlayanların en iyisisin." (A'raf-155)

"O ülkenin insanları günahtan sakınsalardı, elbette onların üzerine gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık, fakat yalanladılar, bizde ettikleri yüzünden onları yakalayıverdik." (A'raf-96)

"Yoksa o ülkenin halkı geceleyin uyurken kendilerine azabımızın gelmeyeceğinden emin mi oldular?" (A'raf-97)

"Yada o ülkenin halkı kuşluk vakti eğlenirken kendilerine azabımızın gelmeyeceğinden emin mi oldular?" (A'raf-98)

"En büyük azaptan önce, onlara mutlaka en yakın azaptan tattıracağız, olur ki, imana dönerler." (Secde-21)

"Gökte olanın, size batı vermeyeceğinden emin misiniz? O zaman yer sarsıldıkça sarsılır. Yahut gökte olanın size taş yağan bir fırtına göndermeyeceğinden emin misiniz? İşte bu tehdidimin ne olduğunu yakında bileceksiniz!" (Mülk-16-17)

"Yer küre kendisine has sarsıntısıyla sallandığı, toprak ağırlıklarını dışarı çıkardığı ve insan 'Ne oluyor buna!' dediği vakit, işte o gün, yer Rabbinin ona bildirmesiyle bütün haberleri anlatır. O gün insanlar amellerinin karşılığını görmeleri için darmadağınık geri dönüp gelirler, Kim zerre miktar hayır yapmışsa, onu görür. Kimde zerre şer işlemişse, onu görür." (Zilzal-1-8)

"De ki ( Allâh) üzerinizden veya ayaklarınızın altından, azap göndermeye kadirdir. Yahut bir fırkayı (milleti) musallat ederek bazınıza, bazınızın azabını tattırır. Bak! Âyetlerimizi nasıl açıklıyoruz? Umulur ki fıkhederler (aklederler)." (En'am-6-65)

"(Arkasından) Onları, bir sarsıntı yakaladı. Yurtlarında diz çökmüş olarak sabahladılar."(A'raf7-78)

"Sana gelen her iyilik, Allâh-u Te'âlâ'nın (bir ihsanı, bir nimeti olarak) gelmekte, her kötülük de ( işlediğin günahlara karşılık olarak) kendisinden gelmektedir. (Hepsini yaratan, gönderen Allâh-u Te'âlâ'dır.)" (Nisâ-79)

"Böylece onları bir sarsıntı tuttu. Arkasından da yurtlarında, diz çökmüş olarak sabahladılar." (A'raf-7-91)

"Sizi, sarsmasın diye, Arz'a dağlar bıraktı. Irmaklar ve yollar (kıldı). Umulur ki doğru yolu bulursunuz." (Nahl-16-15)

"Onlardan öncekiler de plan (plan-tuzak) kurdular, Allâh, binalarının temellerinden geldi, tavanlarını üzerlerine çökertti. Onlar azap, şuurunda olmadıkları bir yerden geldi." (Nahl-16-26)

"O kötülükle, plan (tuzak-düzen) kuran kimseler, Allâh'ın kendilerini, yere geçirmeyeceğinden veya şuurunda olmadıkları bir yerden, onlara azabın gelmesinden emin mi oldular? (Nahl-16-45)

"(Allâh'ın), kara tarafından (yanında) sizi, yere batır mayacağından yahut üzerinize taş- dolu kasırgası göndermeyeceğinden emin misiniz? Sonra, kendinize bir vekil de bulamazsınız." (İsra-17-68)

"Biz, onların her birini günahlarıyla yakaladık. Onlardan kiminin üzerine, taş-dolu kasırgası gönderdik, kimini, şiddetli bir sesle yakaladı, kimini, yerin dibine geçirdik ve kimini de suda boğduk. Allâh, onlara zulmetmedi, ancak onlar kendilerine zulmettiler." (Ankebut-29-40)

"İnsanların elleriyle kazdıkları (yaptıkları) dolaysıyla, karada denizde fesat (büyük olaylar) ortaya çıktı. (O) bazı yaptıkları (şeylerin) karşılığını tatmaları için.! Umulur ki dönerler! (Rum-30-41)

Ayetlerde anlatıldığı gibi, depremin günahla ilişkisi olduğu apaçık anlaşılmaktadır. Bunlara fay hattı vs gibi kılıflar uydurmak Ayetleri inkar etme hükmündedir ki buda insanı kafir yapmaktadır

NOT: Son paragraf alintidir, benim yorumum degildir ve inanc sistemlerinin hic birisine dahil olmadigim icin övmek veya yermek gibi bir yaklasim gutmemekteyim.

Konunun çok hassas olduğunu ve tüm toplumun travmatize halde yaşadığını aklımızdan çıkarmayalım...
Lütfen yazı yada alıntılarımız için daha özenli olalım. Ayrımcı sayılabilecek her türlü söylemden kaçınalım ...

Bir de yeni bi akım başladı, gerçi aynı muhabbet 15 temmuz saçmalığında da vardı, neymiş " efendim, gün birlik ve beraberlik günü, gün tek olma günü.." yok ya? Bir laf edince, siyaset politika yapmayacakmışız.. Çözüm üretecekmişiz, biz ne yapmışmışız.. Aynı kafa burada da devam ediyor... Yıllardır söylediğimiz şeyleri altını sağını solunu çize çize söylediklerimizi, sanki bugüne hasmış gibi söylüyoruz, hainlik, fitnelik çıkarıyormuşuz algısı yaratıyorlar.. Sızmadıkları, girmedikleri devlet kurumu yok, kimi eleştireceğiz? Yeşil yapraklı bitkilere gönül verenler derneği sözcüsünü mü sorumlu tutacağız? Bundan da devletin sorumluluğu yokmuş, yine sütten çıkmış ak kaşıklar mübarekler..
hep aynı muhabbet şehit olur sorumluları suçlarız gün birlik günü derler deprem olur yangın olur hesap sorarız gün birlik günü derler

Konunun gidişatı ülkenin neden bu durumda olduğunu gösteriyor. Boşuna yorulup yazmayacağım bile. He he kader tamam.

Edit: kader diyebilmek için aklın tüm gerekliliklerini yerine getirip sonra sonda kontrol edilemeyecek olana kader denebilir.

Son düzenleme:
Ben de bunu anlamakta zorlanırım, kışta kıyamette onca insanı evsiz yurtsuz eşsiz çocuksuz bırakan Allah değilmiş gibi, enkazdan 2-3 gün sonra çıkarılan çocuklara Allah ın mucizesi diyorlar 🤔

Ben de bunu anlamakta zorlanırım, kışta kıyamette onca insanı evsiz yurtsuz eşsiz çocuksuz bırakan Allah değilmiş gibi, enkazdan 2-3 gün sonra çıkarılan çocuklara Allah ın mucizesi diyorlar 🤔
İşin aslı, işlerini akıllarını kullanmadan, rant için bir şey olmaz diyerek savsaklayıp yapan ciğeri 5 para etmez insanların, belki kurtulma imkanları olacakken bunu sıfır noktasına çeken insanların sebep olduğunu görmezden gelip her türlü felaketi Allah'a yükleyip içini serinletmesi ile enkaz altında 3 gün sonra çıkan çocuğa Allah'ın mucizesi denmesi aynı şey değildir. Burada Allah'ın mucizesi denmesinin sebebi aslında insanların ahmaklıllarına rağmen kurtulmasına belki bir inanca göre izin vermiş olması olabilir.

İki söylem aynı değil bana göre. Birisi kaçış ve sorumluluk atma, diğeri inanç gibi geliyor.

Ama tabi ki Allah'ın mucizesi deyince orada ekiplerin çalışmasının değersizleştirilmesi değil konu, ekip layığıyla çalışır ama canlı kurtaramaz o başka konu.

Bence.

Bisikletçi arkadaşımız Meltem Kılıç Hemşire Adıyaman'da, eksikleri için destek olalım, iletelim gruplara, kendi mesajıdır görseldeki, alt kısımda açık konumu yazılı

1676105720060.png

Geri