MAERKEK
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 1.946
- İsim
- MAERKEK
- Başlangıç
- 2013—14
- Bisiklet
- Bisan
- Bisiklet türü
- Diğer
@suat akman mesajınızdan benim mesajımda yazdığım bazı konularla ilgili olayı normalleştirme çabasında olduğuma dair bir çıkarım yapmışsınız sanırım. Ancak ben depremlerle ilgili bir içerik yazdım sadece, yoksa SS gibi depremin tahmin edilemeyecek bir şey olduğunu, asrın felaketini yaşadığımızı, burda Japon olsa onun da elinden bir şey gelmeyeceğini falan kast etmek değildi niyetim. Böyle bir yorum da yapmadım. Belki erken ve şu an için yersiz olarak değerlendirilebilir mesajım, zira dikkat çekmek istediğim nokta aslında bugün yaşadığımız felaketin çok daha büyüğünü İstanbul ve çevresinde yakın bir süre içinde yaşayacak olduğumuz gerçeğiydi. Uzattıkça anlatmak istediğim şeyler birbirine dolanmış olabilir, amacını da şaşmış olabilir o yüzden kusuruma bakmayın lütfen.
Çok acı bir görsel gördüm bugün belki görmüşsünüzdür sizler de, yıkılmış bir çok bina içinde İMO'nun binası ayakta duruyor. Herkes İMO binasına odaklanmış ama etrafta çok daha yüksek katlı yıkılmamış başka binalar da var. Hadi İMO binası yüksek bir bilinçle numunelik gibi bir bina olarak inşa edildi, diğerleri de mi o seviyede bir güvenlik kaygısıyla inşa edildi? O fotoğrafta aslında görmemiz gereken bence bu, çok yüksek standartlarda inşa edilmiş binalara değil, olması gereken standartları karşılayan binalara ihtiyacımız var hayatta kalmak için. Her binanın İMO binasıymış gibi inşa edilmesi değil, her binanın olması gerektiği gibi inşa edilmesi ihtiyacımız olan şey.
Bir de çok ufak şunu söylemek isterim, bilgimiz olmadan fikrimizin olması çoğu zaman ortam germekten başka bir şeye yaramıyor. Binalarda kolon, temel, vb. kısımların tasarımı @TeamO2.cc 'nin bahsettiği gibi teknik ve uzun uzun anlatılabilecek bir konu, insanlar bunun 4 yıl okulunu boşuna okumuyor. Benim de bu konu özelinde bir bilgim yok, o yüzden de yıkılan bina fotoğraflarına bakıp kolonu ince, temeli alçak gibi yorumlar yapmak istemem. Ancak ben de mühendis olarak şunu söyleyebilirim; bilim sürekli ilerler arkadaşlar. Dün kullandığın hammaddeyle 10 kilogram taşırken aynı ölçüdeki kolon bugünkü hammaddeyle 20 kilogram taşıyabilir. Lütfen bu gibi değişkenleri göz önünde bulundurmadan "o kadarcık kolon beni bile taşımaz", "o da temel mi yahu" gibi tepkiler vermeyin, verenlerle bir olmayın.
Evet halen ayakta kalabilen binalar varsa sadece gereken standartta yapmak bile yıkılmanın önüne geçebiliyor