Scudo Sports

Demir Atım Üzerinden Attı. Surat Murat Kalmadı Bende. Bir Yaralı Yüz'ün Hikayesi.

Musa kardeşime çok çok geçmiş olsun!

Yaklaşık bir yıl önce Datça şehir merkezinden evime dönerken yol bisikletimle mazgala takılarak yere çakıldım. Üç saatlik hastane pansuman ve kontrolleri sonunda eve bırakıldım ve aşağıdaki resmimi olaydan iki gün sonra çektim. Alt tarafı 1-2 km yol diye o gün kask takmamıştım. İlginç olan, yaralanma şeklimin Musa arkadaşımla aynı, ama ona göre biraz daha hafif olması. O da sanırım yokuş yukarı olduğum için hızımın az olmasındandır.

IMG_0047.JPG

Önceki gece yine şehirdeydim, ama bu defa dağ bisikletimle. Ortalığın kalabalık olduğu bir noktada kaldırıma çıkmak için hamle yaptım. Ama hani bazen insan hareketlerini koordine edemez olur ya, ya fazla yavaş bnaşlatmışsınızdır hareketi veya lastiğiniz iniktir veya d şıkkı hepsi. Sonuçta hamlem başarısız oldu ve kendimi bir anda yerde buldum.

Yanıma önce 8-12 yaşları arasında 4-5 çocuk geldi. "Abiii, takla attın biliyormusun" dedi biri. Diğeri abi sen profesyonel :)misin diye sordu. Bu defa kask vardı başımda. Çocuklar kasklı bir bisikletliyi görünce herhalde profesyonel bisikletçi (kavram biraz flu tabi) bu adam diye algılıyorlardı. Kalktığımda sadece dizimin yanı biraz yanıyordu o kadar. Dağ patikalarında ve dere yataklarında bir gün içinde 4-5 defa düşüp kalkarak yol almaya alışık biri olmama rağmen herkesin ortasında takla şovum komik olmuştu doğrusu. Hemen oracıkta yaşadığım o heyecanla gençlere gördükleri örnek üzerinden kaskın önemini ve faydalarını anlatıp uzunca bir nasihatte bulundum.

Zavallı çocuklar bana yardıma koşmuşlar, ama sanki düşen ve kabahatli olan kendileriymiş gibi bir sürü de laf işitmişlerdi.

Yapacak birşey yok, affetsinler beni, ama bisiklete bindiklerinde dilerim beni unutmazlar.

Scudo
çok geçmiş olsun. üzüldüm :(

@Haluk Eke

haluk bey size de geçmiş olsun.

Yalnız yukarıdaki cümleniz normal ve güvenli bir sürüşe işaret etmiyor sanki. çok dik yokuşlar inip çıkmadığınız (mtb yarışçılarına bile zor gelebilecek olan türde iniş ve çıkışlardan bahsediyorum) varsayımı altında, bir sürüşte 4,5 kere düşüyorsanız, yanlış yaptığınız birşeyler var demektir bence. ya sizi aşacak hızlarda yokuş aşşağı gidiyorsunuz, ya yoruluyorsunuz buna rağmen bazı riskleri alıyorsunuz, ya yeterince dikkat etmiyor, konsatre olmuyorsunuz... bilemiyorum.. ancak dikkat edin lütfen... kaza haberinizi okumayalım :)

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
Teşekkürler Candan hanım, hem geçmiş olsun dileğiniz, hem de uyarılarınız için.

Son takla attığım olayda dediğiniz gibi konsantrasyon eksikliği, sıcağın verdiği bezginlik (gece olmasına rağmen), kasların ısınmamış olması ... bütün faktörler vardı mutlaka.

Ama o aynı gün içinde 4-5 düşme yaşadığım gün, sizin de sözünü ettiğiniz çok dik iniş çıkışların olduğu ve hız yaptığımız bir gündü. Baba oğul, 15 yıl önce Uludağ'da Softaboğan, Dombayçukuru, Çobankaya, Bakacak arasında bir tur yapmıştık. Yolu bilmiyorduk, ben sadece 10-15 yıl önceki yürüyüşlerimden hatırladığım kadarıyla yönümüzü belirleyerek gidiyorduk. İnanılmaz zevkli bir parkurdu ve zaman zaman incecik patika kayboluyor, ama hiç durmadan (arkasında ne olduğunu bilmediğimiz) kayaların üzerinden sıçrayarak sürüşümüze devam ediyorduk. Yarışçı olsanız, herhalde daha önce parkuru bir denememizz olurdu. Yaklaştığınızda normal bir dere gibi gördüğünüz sudan geçerken göle dalıp tamamen başım dahil suya gömülmem de vardı o gün.:ssrtcbya:

Aslında benim buna değinmemin nedeni, dağ bisikletinde bu tür adrenalin sürüşleri de vardır ve bir dağ bisikletçisinin düşüşlerden yılmaması ama kask, eldiven, gözlük, hatta dirseklik ve dizlik gibi koruyucu donanımını kuşanmayı hiçbir şekilde ihmal etmemesi gerektiği idi. Aynı şey yol yarışları için de geçerli tabi.

Size kaza haberlerimi yazmamak için azami dikkat sarfedeceğimden emin olabilirsiniz.:)

Çok geçmiş olsun, sürekli erteledigim kask alma fikrimi degistiren başlık oldu bu. Bayram biter bitmez solugu bisikletcide alacagim. Benim teker de ince, mazgallardan korkuyorum bazilari paralel bazilari nadir de olsa dik olabiliyor, bisikleti ve bisiktetciyi dusunen yok!

Geçmiş olsun dilerim son kazanız bu olur. Forum da kazaların paylaşılması bence kamu spotu gibi oluyor. Kask takmayanlarda kask takmaya başlıyorlar şahsen bende kask takmaya 1 2 ay önce başladım forumda kazaları gördükten sonra ve kasksız gördüğüm kişileri de uyarıyorum bu konuda. Bence herkesin kask ve gerekli diğer ekipmanlar konusunda hassas davranması gerekiyor.

geçmiş olsun

Çok geçmiş olsun, ben de dün kaldırımda eşimle kullanacağım diyerek kask almamıştım ve gece karanlığında ön teker büyük bir çukura girdi ama Allah tan hızlı değildim ve takla atmadan biraz sendeleyerek de olsa durabildim :/

Kaskı, emniyet kemerini ve kısacası tüm güvenlik önlemlerimizi en kısa mesafelerde dahil kullanmalıyız.

@MUSA Ç. abi, konuyu yeni gördüm. Çok üzüldüm. İyileşmişsindir sanırım. İyi halinin fotoğrafını da atarsan gönlümüze su serpmiş olursun.

Geçmiş olsun. Ben de 58 km/saat hızla ön tekerimin taşa çarpması sonucu kaza yaptım. Kafan çok hızlı bir şekilde yere çarptı ama kask ve eldiven vardı neyse ki. Tüm vücudumda yaralar var ama bir yerimizi kırmadan ucuz atlattık .

• Beğen
Tepkiler: berkex
Çok büyük geçmiş olsun. Verilmiş sadakanız varmış.

Geçmiş olsun. Böyle bir paylaşımın amacı herhalde kaza nedenleri ve yaralanmalardan korunma konularının gözden geçirilmesi olmalı.
Kazanın nereden kaynaklandığını tam ve net olarak biirsek önleöm alabiliriz, değil mi? Bu olaylarda biliyor muyuz? Tam bilmiyoruz. Birisinde yol (mazgal) durumu etken diğerinde olası bir poşet suçlanıyor ama ne oldu bilmiyoruz. Gidon mu takıldı, fren pabuçları arasına mı girdi, belirsiz.
Ancak bir görüş birliği (%99) var; kazalar tanrının takdiri ve biz kask kullanarak bu kazalardan böyle yaralanmadan kurtulabiliriz.

Hatta kask kullanımı ve zeka arasında doğrudan ilişki kuran arkadaşlarımız da var. Peki, durum tam olarak öyle mi?

European Cylist federation bu arkadaşlara pek katılmıyor. Hatta güvenlikle ilgili rakamların iyileşmesine engel görüyor.
Kask takmayın demiyor ama kaskı zorunlu yapmayın diyor. Sporcu ya da çocuk değilseniz taksanız da takmasanız da bilimsel çalışmalar göstermiştir ki sonuç değişmiyor diyor. (link)

Kaskı zorunlu yapmama talebini da şu gerekçelere bağlıyor:

1. Bisiklete binme konusunda cesaret kırıcı bir kural. Araştırma (Wardlaw 2002) böyle bulmuş. Madem zorunlu, Bisiklet ölümcüldür, binmeyin, yürüyün!
2. Gene hatırı sayılı ciddi araştırmalarda (Elvik 2011), kafa travması söz konusu olduğunda yüz ve boyunun korunmadığı gösterilmiş.
3. Bisikletçiler yay ya da diğer araç sürücülerine göre daha az kafa travması geçiriyorlarmış (ONISR 2005).
4. Bisiklet kaskları, sadece küçük çapta , "minor" travmalar için takılması gerekirken beklentiler çok büyükmüş. Bkz: On Bicycle Helmet Standards.
5.Kask takmayı zorunlu yapıp kask kullanma sıklığını artırabilmiş ülkelerde kafa travmaları azalmamış! See an ECF factsheet on the case of Australia and its helmet laws – Australia and cycle helmet laws - See more at: (link)
6. Bisiklete binmenin sağlığa katkıları risklere göre karşılaştırılmayacak kadar çokmuş. (de Hartog et al, 2010)
7. Bisiklete binmenin kısıtlanması-azalması sağlık ve çevre sorunlarını artırıyor
8. Bisiklete binmenin azalması, güvenlikle ilgili olumsuzrakamların artmasına neden oluyormuş.(Jacobsen PL, 2003)

Demem o ki yukarıdaki fotoğraflara bakıp iyi ki kask takıyorum, benim başıma gelmez demek pek akıllıca görünmüyor!

Bisikletin bakımı, sizin durumunuz, yol ve trafik durumu çok daha öncelikli güvenlik konuları olarak karşımıza çıkıyor. Bu konular, tanrın takdiri, kaçınılmaz addedilirken alınabilecek tüm güvenlik önlemleri kaska yükleniyor.

Şimdi en başa dönüp sormamız gerekmiyor mu, bu kaza (lar) neden oldu? Bu ağızlar, burunlar neden yarıldı? Ne yaparsak böyle olmaktan kendimizi kurtarırız?

Hala kask, illa kask mı diyeceğiz?

• Beğen
Tepkiler: canayaz0734
kask konusunda bu forumda defalarca tartışmalar yaşandı. Aynı konu yine gün yüzüne çıkıyor. Tecrübeyle sabit, minor kazalar da da olsa kafanı koruyor . Tartışmak, soru sormak yersiz.

çok geçmiş olsun kardeşim. dün kaskımı görevliler getirmeyince almak için kargoya kendim gitmeye karar verdim bisikletle nasıl getireyim diye düşünürken poşet filan derken bu başlık aklıma geldi ve hemen bir sırt çantası alıp öyle gittim. benim de başıma gelirmiydi bilinmez ama bir farkındalık sağladığın için çok teşekkür ederim. umarım en kısa sürede iyi olursun.

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
@serdar k zaten konu kask değil, olmamalı. öte yandan 50 mesajın 49 u kaska güzelleme.
kazalar neden olmuş, ne yaparsak olmaz konusu pas geçiliyor.

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç.
Geri