Scudo Sports

Cree Marka Yarı İletkenler (Power Led)

@Ali Menemen

power led lerin 2 çeşit merceği var piyasada 15 derecelik mercek bide ışığı dağıtan tip var benim gördüğüm bunlar . bu konuyu okuduktan sonra antalya daki led satıcılarına bu marka led leri sordum hiçbiri bilmiyor hep çin malı led var piyasada birde antalya adına konuşayım led piyasası çok karışık burda herkes farklı farklı led işi yapıyor adam bi dükkan açıyo ledli sistemler üzerine hergün yeni bi yer görüyorum

Scudo
@emre arıkan
Hiçbiri bilmez çünkü onlar kendini geliştiren vizyon sahibi insanlar değil, ucuz mal satıp sürümden kazanırlar sonra birisi daha iyi bir iş yaptımı silinirler. Satılan merceklerde plastik gazoz şişesi gibi, hiçbir ürün kaliteli değil. 5 lira fazla verelim ama temiz ve güzel iş çıksın ortaya, elektronikçiye gittiğimizde acaba bu parçaları alıp yaparsam nasıl olur diye düşünmeyelim. Led işi artık çoluk çocuk işi oldu, 15 yaşında bir genç çok rahat bu işleri yapar, mikrodenetleyici programlarını internetten hazır bulup yapıyorlar, direnç gerilim akım hesabı yapan yok, niye yapsın internette hazır program varken. Bu işler ilerlediğinde daha sistematik çalışan firmalar bunların hepsini silecek ama ne zaman o belli olmaz. Eletronikçilerin çoğu kaç ledlerin kaç lümen olduğunu bile bilmiyor 3w diye led alırsın 100 lümen çıkar, 1w diye alırsın 40 lümen çıkar, sonuçta çin malı bunlar ayarı yok önüne gelen piyasaya sürüyor.

• Beğen
Tepkiler: emre arıkan
herkes para kazanma peşinde artık seni beni dinlemiyo kimse

Orjinalmi değilmi bilmiyorum ama bugun birinde tr de satılan modelini gördüm , baktım ebayda 8-9 $ bende bi tane bisiklet için alıyım dedim.Montaj aparatı olan ve biraz daha büyük modelini sipariş ettim.Beklentilerim aşırı değil ama tatminkar olacağını düşünüyorum.Bu da ürünün linki...

(link)

ilanlara bakarken bunu buldum aklıma bu konu geldi bi bakin güzel bir şeye benziyo almak isteyen için
cree ledli
(link)

http://thmb.inkfrog.com/thumbn/bukending/1_032.jpg=450

(link)

Merhabalar, Cree marka ve elektronik üzerine bilginiz üzerine size sormak doğru olur sanırım. Yukarıdaki ürünü biz baktığımız iyi kötü iş yapar diye düşünüyoruz ama ürün hakkında kaç W led kullanılmış olabilir. Bu üründe tanesi 1000mA-1.2V pillerden 3 adet kullansam led'e zararı olabilir mi ? Yoksa Lum değeri biraz yükselip Led'in ömrünü daha hızlı mı tükerim. Aydınlatırsanız memnun olurum.

@Koray06

Eğer power LED kullanılmışsa büyük ihtimalle 3 W civarıdır. Çünkü Edison'un 3 W'lık power LED'leri yaklaşık 200 lm civarında ışık akısı sağlıyor. Ayrıca pili de kullanabilirsiniz sorun olmaz.

• Beğen
Tepkiler: Koray06
@Koray06
Aynı üründen kullanıyorum, 1W lık gücü var fakat kaç lümen bilmiyorum.
Pil sorusuna gelirsek, gerek ben :) gerekse bu tür elektronik cihaz üreticileri şarjlı(özellikle normal pillerden daha yüksek akım değerli) pilleri önermiyor. Çünkü sizin dediğiniz piller ile 350mA lik bir lede 1000mA lik bir akım etki edecektir buda çok yüksek bir değer. Fenerde akım regülatörü yoksa kesinlikle led kullanılamaz hale gelir.

Ürünün aynısını bende kullanıyorum. içinde yüksek amperli pil kullanıyorum. Led'in arızalanması için yüksek amper değil yüksek voltaj verilmesi gerekir. Amper olarak ne lazımsa o kadarını alır led. Yani yüksek güçlü pil kullanmanız sadece yanma süresini uzatır. Farklı arızalara yol açmaz. Düşünün ki el radyonuza 50 kuruşluk pil taktınız 5 saat çalıştı sustu. Bu radyoya 2000 ma lik pil takılınca bozulur mu? hayır sadece daha uzun çalışır. Eğer bu aksesuarı kullanmak isteyen arkadaşlar varsa kesinlikle zırt bırt pil değiştirmektense kaliteli bir pil takıp unutsunlar derim. Ben haftada bir şarj ediyorum. Her akşam 2 saati bulan geziler yapıyorum. Sorun yok, taş gibi.

@Ali Menemen

Pilin kapasitesi ne kadar akım çekileceğini etkilemez, çekilen akım yüke bağlıdır.

@Kadir.Celik

Evet Kadir arkadaşım, çok güzel ve net açıklama.

@Kadir.Celik
Ledler ısındıkça direnci düşer; direnç düşüncede akım artar. Zaten power ledlere akım regülatörü konulmasının sebebi budur. Sizin dediğiniz çok genel bir açıklama olmuş. Yüksek akım uzun vadede zararlıdır ne zaman bozulur sorusuna cevap veremeyiz ama ömrü kısalır(Akım regülatörü yoksa). Bu bir fizik gerçeği.

Zaten power LED kullanılmışsa illa ki bir sürücü devresi kullanılmıştır. Pilin kapasitesi sadece deşarj süresini etkiler, ucuna bağlanan LED'in çekeceği akımı etkilemez.

Aranıza girip şimdi böyle bir soru sormak abest olur belki ama aydınlanma için öğrenmem gerek :) Bu bilgilerini paylaştığım fenerdeki Led power led midir ? mantar led diye bildiğim kendinden mercekli bir led olmadığını biliyorum ama bu şekild(ürünün üzerindeki yapıda) power ve power olmayan diye ayrılıyor mu ?

@Koray06

Powerled tek başına kullanılır ancak sadece kendini ve çevresini ışıtır. Ayrıcada çok ısınır. Isınmayı engellemek için soğutucusunu, ışımayı nokta olarak toplama için yansıtıcı göbek almak lazımdır. Bu ürün zaten fabrikasyon olduğu için bunlar var. Ayrıca SMB denilen ısı ve ışık derecesi düşük ledlerde kullanılıyor. Bunlar daha düşük güç tüketiyorlar ancak powerled performansını veremiyorlar. Piyasada her ikisinden de mevcut. Mantar ledler tek başına değil toplu şekilde kullanıma uygundur ve alüminyum olanları tercih sebebidir. 12 ve 36 lı modelleri çok hoşuma gidiyor ancak piyasada çok pahalılar. az adetlileri ise iş görmez.

• Beğen
Tepkiler: Koray06
@Ali Menemen

Ledlerin yüksek akım ve uygun voltajda kullanım ömrü 50.000 saat ile 100.000 saat arasındadır. Patlatmadıkça ampul lambalarda olduğu gibi gibi parlaklığını kaybetmez. Eğer güneşli ortamda uzun süre beklerse silikonu zarar görebilir. Harici durumda bisikletiniz eskir o eskimez.

Yardımlarınız için teşekkürler arkadaşlar. Bahsettiğim ürünü(fotograflarını buraya eklediğim) aldım, 15 günde elime ulaştı ürün(eBay'den alındı, Çin üzerinden geldi.) yakın zaman içinde küçük de bir inceleme yapmayı düşünüyorum alacak arkadaşlar için.( gerçi benzer incelemeler var ama model farkı var arlarında gerek te yok gibi ama bakalım. )

Geri