Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

Kendisine yüz vermeyen, hatta hakaret eden kadının arkasından koşan, vazgeçemeyen erkekler gibiyiz.
Buna ek olarak kendi kendimize homurdanıyor, onları hor görüyoruz 😒.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50 ve MakRo
Scudo
Heyyyytttttt beeeeeee;
(link)

Tabiii alacak yer bulabilirsen :)

Bu arada trajikomik uygulamalara devam. Bulundugum Mugla-Bodrum icin durumu aciklayayım.
Seyahat kısıtlaması Mugla icin 04.05.2020 tarihinde kaldirildi. Ne kadar yazligi, teknesi olan İstanbul-Ankara-İzmir ikametli insan varsa colugu cocugu toplayıp Bodrum şehir girisine yigildi. Gazete haberine gore yasagin kalkmasını takip eden gun giriş yapan arac sayısı %25 arttı.

Sonra haftasonu ve tatillerde sokaga cikma yasagi Mugla ili icin kaldırıldı. Bu durum ile daha cok kişi sokaga cikma yasagi olmayan Mugla ve diger yasaksiz sehirlere beldelere akacak.

Bu durumda populasyon yuksekligi nedeni ile tasiyici riski yuksek olan buyuksehir insanları ozgurce gezmeye basladilar Mugla'da ve Turkiye'nin diger yasaksız bolgelerinde.

-Madem bunu boyle yapacaksiniz ne diye herkesi eve kapattiniz?
-Madem risk var o zaman neden sehirlere sokaga cikma yasagi uyguluyor ama seyahat engeli kaldirarak bu insanların ozgurce hareket edebilecekleri yorelere gecislerine izin veriyorsunuz?
-Madem maske ve eldiven zorunlu neden ulkede dagitamadiginiz maskeleri diger ulkelere yolluyorsunuz?
-Madem corona bu kadar korkunce ve ciddi mucadele gerektiririyor siz bu saka gibi uygulamalarla;
65 yas ustu cikmasın, simdi 20 yas altı cikmasın, maskesiz gezilmesin ama maske bulunamasın, bulursan satısı yasak ancak kod ile al fakat kod gelmesin, seyahat engeli kaldirilsin ama haftasonu bazı yerlerde sokaga cikma yasagi olsun, sokaga cikma yasagin var ise olmayan sehirlere ozgurce gidip oralarda gezebilirsin, haftanın belli gunu ve saatleri cocuklar ve yaslilar sokaga cikabilsin, diger zamanlar evde otursun, haftasonu evde oturulsun hafta ici gezilsin...

Ucak biletleri ve ev kredileri ucuzlatilsin ama faturalar, krediler, vergiler, kartlar, kiralar vb. konusunda sıfır faiz uygulaması ve/veya oteleme yapılmasın.
Destek, tesvik, yardım beklerken yurtdısına yapılan yardımlar marifet gibi anlatilirklen bizlere IBAN, bagis icin link ve SMS bilgileri gonderilsin...

Neyin kafasini yasiyoruz acaba?
Ben zaten en bastan beri bu işlerin ciddye alınması gerektigini ama paranoyak bir kuresel cilginlık yaratılacak kadar abartılmasını tuhaf buldugunu soyleyenlerden oldum. Gel gelelim bu uygulamaların ''ciddi'' olarak onlem paketi oldugunu soyleyebilecek olan varsa beri gelsin lutfen..

.WhatsApp Image 2020-05-07 at 13.17.14.jpeg

Son düzenleme:
@suat akman Hocam küçük bir yanlışınız var. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 24 büyükşehirde hala seyahat yasağı olduğu için giriş çıkış valilik onayına bağlı. O yüzden oralardan büyük bir akış yok. Diğer illerden gelmeye başlamışlar. Turizm sezonu açılacak hocam, kademeli olarak erittiklerini düşünüyorum yoğunluğu. Bütün yasaklar kalktığı gibi bir anda açarlarsa girişi çok daha büyük problem yaşarsınız trafik olarak.

@suat akman Hocam küçük bir yanlışınız var. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 24 büyükşehirde hala seyahat yasağı olduğu için giriş çıkış valilik onayına bağlı. O yüzden oralardan büyük bir akış yok. Diğer illerden gelmeye başlamışlar. Turizm sezonu açılacak hocam, kademeli olarak erittiklerini düşünüyorum yoğunluğu. Bütün yasaklar kalktığı gibi bir anda açarlarsa girişi çok daha büyük problem yaşarsınız trafik olarak.
Ben trafigine takılmıyorum ki :)
Trafik muzmin sorun zaten turizm sezonunda. Ayrıca bolbol 34-35-06 plaka geliyor. Ciddi bir denetleme yok yollarda hic merak etmeyin.
Sokaga cikma yasagi zamanı bir cenazeye sehir disina izin cikartarak giden arkadasim aynen soyle aktardı:
''Yollar vizir vizirdi. Cenaze evide oyle. Ve benden baska izin alan olmamış. Herkes binmiş arabasına gelmiş. Sehir giris cikisinda ve yolda kimse kontrol edilmiyordu.''

Benim takıldıgım madem bulasma ve tasiyicilik bu kadar onemli, o nedenle ozellikle populasyonun ve etkileşimin yuksek oldugu buyuksehirler kapatiliyor giriş-çıkış izni ve sokaga cikma yasakları ile, o zaman neden bu insanlar rahatca sehirlerinden ayrilip gezebiliyorlar? Geldikleri yerlerde restoran, cafe, otel heryer kapali zaten. Marketlerdeki stok sorunu daha cok buyudugu gibi, gelen yeni ve yuksek nufus ile hastaligin tasinma ve yayilma riski daha da artmiyor mu?
Bundan bahsediyorum.

Oturun laa oturduğunuz yerde.Bunu bir Muğla'lı ve Antalya'da yaşayan biri olarak söylüyorum. Bu iki ilimizin adını sanını bilmediğim, görmediğim yerleri 34,06,26 .... plakalarla dolup taşıyor yazın.Çevre illlerin hafta sonları geceden gelmelerini saymıyorum bile.Hem de fütursuzca.Aynı bu virüs gibi.Akyaka'da 3 yıl evvel 15 gün kaldım.Aman allahım.Azmak üst kısımlarında dahi ağaç altında yer kalmamış.16 mart'dan beri evdeyiz.Toplasanız 5-6 defa çıktım.Manav ve şarkuteri ihtiyaçlarımızı 15-20 günde karşıladık.Maske almak için bile çıkmadım.Ben bu kadar imtina etmiş ve edecekken,oturun oturduğunuz yerde bu yaz.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
Maske için mesaj gelen oldu mu? Eşim de bende daha bir sms kodu falan alamadık bu işin başından beri. Takmak zorunlu, satmak yasak ama maske yok ortalıkta 😑
Sms banada gelmiyor ama evde kal uygulamasinda maske talebi ekrani eklemişler orada talep oluşturup ekrana gelen barkod ile eczaneden maske alabiliyoruz ama gel gör ki maske yok :) kafayı sıyırdık siyiricaz az kaldı.

• Hahaha
Tepkiler: BerkEvren
Ben trafigine takılmıyorum ki :)
Trafik muzmin sorun zaten turizm sezonunda. Ayrıca bolbol 34-35-06 plaka geliyor. Ciddi bir denetleme yok yollarda hic merak etmeyin.
Sokaga cikma yasagi zamanı bir cenazeye sehir disina izin cikartarak giden arkadasim aynen soyle aktardı:
''Yollar vizir vizirdi. Cenaze evide oyle. Ve benden baska izin alan olmamış. Herkes binmiş arabasına gelmiş. Sehir giris cikisinda ve yolda kimse kontrol edilmiyordu.''

Benim takıldıgım madem bulasma ve tasiyicilik bu kadar onemli, o nedenle ozellikle populasyonun ve etkileşimin yuksek oldugu buyuksehirler kapatiliyor giriş-çıkış izni ve sokaga cikma yasakları ile, o zaman neden bu insanlar rahatca sehirlerinden ayrilip gezebiliyorlar? Geldikleri yerlerde restoran, cafe, otel heryer kapali zaten. Marketlerdeki stok sorunu daha cok buyudugu gibi, gelen yeni ve yuksek nufus ile hastaligin tasinma ve yayilma riski daha da artmiyor mu?
Bundan bahsediyorum.
Yerden göğe kadar haklisiniz. Burda birden sortlu (Antalya ya ocak ta bile gelse şort giyen) tipler türedi caddeler kalabaliklasti.
Hukumet bilerek serbest birakti pandeminin kaynagi olan İstanbul 'u Ankara 'yi yogunlugunu dusurmek icin yaptilar bence.

Bu süreçte bireysel olarak sürüş yapabilir miyiz. Herhangi bir sorun oluyor mu? İstanbul'dan bildiriyorum.

Son düzenleme:
Sokaklar insan kaynıyor, profil zaten belli, sosyal mesafe halt etmiş, maske çoğunda yok, olan da çene dekoltesi yapmış, bu insanlığın sonunu cehalet getirecek.

Şu ara başkasının memleketine ceylan iniyor, dağ keçisi iniyor; bizim bisiklet yoluna engerek yavrusu girmiş.

Alıp götüreyim de ezilmesin buralarda dedim ama boyuna posuna bakmadan saldırıyor kerata. Kendi haline bıraktım mecburen.

IMG_20200509_191902.jpg

kendimce virüsün ekonomik nedenli olduğuna tezini destekleyen bir haber

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Vakalar artıyor ama vefat edenler de bir azalma var. Bu da virüsün bulaşıcılığın da bir değişiklik olmasa da öldürücü etkisinde zayıflama olduğuna delalet.

• Beğen
Tepkiler: hashus1099
Bugün Adana'da dışarıya çıkanlar çok fazlaydı.Çıkanların çoğu maske takmamıştı bile.Trafik desen eski halinden de fazla.Her gün yeni vaka sayısı binin üzerinde çıkarken kısıtlamaları kaldırmakla büyük hata yapıldı.Bu hatanın sonuçları birkaç güne kalmaz çıkar maalesef.

Vakalar artıyor ama vefat edenler de bir azalma var. Bu da virüsün bulaşıcılığın da bir değişiklik olmasa da öldürücü etkisinde zayıflama olduğuna delalet.

yani muhtemelen yıpratıcı olanlar daha rahat tespit edilip izole edildiği için, daha hafif etkiler gösterenler gizli taşıyıcılar üzerinde çoğalarak sazı ele almış olabilir. öldürücülük arttıkça sonuçta bulaşabilecek insan bulmayı azaltıyor.
bu ihtimal söz konusuysa olumlu bir gelişme.

bilgisi olanlar aydınlatırsa sevinirim. ben konuya çok hakim değilim.

Uzman degilim ama "oldurucu etkisinin azalmasi" gibi birsey olmasi cok cok dusuk bir ihtimal. Olduren virus degil, ACE-2 proteinine yapismasindan dolayi cikan problemler. Insan vucudu bagisiklik gosterebilir, etkisini azaltabilir, ama virusun kendi ozelligini degistirmesi uzun suren bir mutasyon evresi. Dolayisiyla bu degildir.

Benim tahminim test yapilan orneklerle alakali. Olum seviyesi azaldikca tehlikesi (nispeten) daha az olan kisilere testler baslamis olabilir, dolayisiyla olum sayisi dusmus olabilir.

Yalniz vaka sayisi yavasca azalmama egilimine basladi (ustelik AVM'lerin acilmasindan ve normallesmeden 1 hafta gecmemisken daha). Bu cok tehlikeli. Cok cok tehlikeli, resmen bagiriyor geliyorum diye! Almanya da goz onunde bulundurulursa maalesef 2. dalga bizi cok feci vurabilir (hele sokaktaki bilgisiz/tedbirsiz/cahil/vurdumduymaz -herkes icin demiyorum ama cogunluk- kisileri gordukce kesine yakin bir ihtimal).

Cok cok acil bir isiniz yoksa evde kalin, keyfi kesinlikle cikmayin, illa cikmaniz gerekiyorsa da sosyal mesafe/maske ve hijyen kurallarina uyun lutfen. Bu forum zaten bilincli kisilerden olusuyor ama lutfen etrafimizdakileri de uyaralim.

Edit: 60 gunde 1 kez 30dk disari cikmis biri olarak disardaki insanlari gordukce sinirlerim de bozuluyor ama psikolojimi de saglam tutmaya calisiyorum. Bu da onemli.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve smhkvs
Bu kadar korku yaratmayın lütfen. Etrafımda evde uyurken bile virüsün gelip kendisine saldıracağını sanan insanlar görmeye başladım. Hastalık geçer ama bu korkular kalıcı olur. Kar zarar hesabını buna göre yapmak lazım. Hakkında hiçbir şey bilinmeyen bir hastalık için çok fazla korku yayılıyor. Bazı söylenenler ise hiçbir şekilde mantığa uymuyor. Sağlık bakanının açıklamasında ve diğer açıklamalardan anlıyoruz ki hastalık çok bulaşıcı 1 kişi 30 kişiye bulaştırıyor. Bu durumda alacağınız önlemlerin etkisi zaten çok olamaz. Hele AVM lerim açıldığının hemen ertesinde hasta sayısı arttı demek bizi doğru yönlendirnez çünkü hastalığın bir kuluçka evresi var ne ara bulaştı kuluçka süresini geçti ve ortaya çıktı. Ben eminimki ufak ölçekli bir çok yerleşimde bu hastalık varsa bu bulaşma oranlarıyla bir-çok kişiye bulaşmıştır ve birçok kişi bu hastalığı belirtili veya belirtisiz geçirmiştir. Hastalık geçip gidecek ruh sağlığımız bizde kalacak. Sağlıkla kalın

Uzman degilim ama "oldurucu etkisinin azalmasi" gibi birsey olmasi cok cok dusuk bir ihtimal. Olduren virus degil, ACE-2 proteinine yapismasindan dolayi cikan problemler. Insan vucudu bagisiklik gosterebilir, etkisini azaltabilir, ama virusun kendi ozelligini degistirmesi uzun suren bir mutasyon evresi. Dolayisiyla bu degildir.

Benim tahminim test yapilan orneklerle alakali. Olum seviyesi azaldikca tehlikesi (nispeten) daha az olan kisilere testler baslamis olabilir, dolayisiyla olum sayisi dusmus olabilir.

Yalniz vaka sayisi yavasca azalmama egilimine basladi (ustelik AVM'lerin acilmasindan ve normallesmeden 1 hafta gecmemisken daha). Bu cok tehlikeli. Cok cok tehlikeli, resmen bagiriyor geliyorum diye! Almanya da goz onunde bulundurulursa maalesef 2. dalga bizi cok feci vurabilir (hele sokaktaki bilgisiz/tedbirsiz/cahil/vurdumduymaz -herkes icin demiyorum ama cogunluk- kisileri gordukce kesine yakin bir ihtimal).

Cok cok acil bir isiniz yoksa evde kalin, keyfi kesinlikle cikmayin, illa cikmaniz gerekiyorsa da sosyal mesafe/maske ve hijyen kurallarina uyun lutfen. Bu forum zaten bilincli kisilerden olusuyor ama lutfen etrafimizdakileri de uyaralim.

Edit: 60 gunde 1 kez 30dk disari cikmis biri olarak disardaki insanlari gordukce sinirlerim de bozuluyor ama psikolojimi de saglam tutmaya calisiyorum. Bu da onemli.
Virüs bizi ev sahibi olarak kullanıyor. Yani bizimle beraber yaşıyor biz ölürsek canlılarda yaşadığı için bizimle beraber ölüyor. Virüsün amacı hayatta kalabilmek inanın o bizden daha çok bizi öldürmemeyi istiyor zamanla o da mutasyona uğrayıp bizi öldürmeden biz de yaşamanın yollarını bulacak. Bu sebepten kaynaklı ölümler azalıyor büyük ihtimalle ama bu bu kadar kısa sürede olur mu biraz kafa karıştırıcı bu kısım. (Eşim Biyoloji öğretmeni.)
Bu kadar korku yaratmayın lütfen. Etrafımda evde uyurken bile virüsün gelip kendisine saldıracağını sanan insanlar görmeye başladım. Hastalık geçer ama bu korkular kalıcı olur. Kar zarar hesabını buna göre yapmak lazım. Hakkında hiçbir şey bilinmeyen bir hastalık için çok fazla korku yayılıyor. Bazı söylenenler ise hiçbir şekilde mantığa uymuyor. Sağlık bakanının açıklamasında ve diğer açıklamalardan anlıyoruz ki hastalık çok bulaşıcı 1 kişi 30 kişiye bulaştırıyor. Bu durumda alacağınız önlemlerin etkisi zaten çok olamaz. Hele AVM lerim açıldığının hemen ertesinde hasta sayısı arttı demek bizi doğru yönlendirnez çünkü hastalığın bir kuluçka evresi var ne ara bulaştı kuluçka süresini geçti ve ortaya çıktı. Ben eminimki ufak ölçekli bir çok yerleşimde bu hastalık varsa bu bulaşma oranlarıyla bir-çok kişiye bulaşmıştır ve birçok kişi bu hastalığı belirtili veya belirtisiz geçirmiştir. Hastalık geçip gidecek ruh sağlığımız bizde kalacak. Sağlıkla kalın
İlk sokağa çıkma yasağının patlamaları geliyor bence yavaş yavaş.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
Bakalım burada işler nasıl yürüyecek sokağa çıkma yasağı kalkmadan 2. dalgaya denk gelmekte var

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
  • Beğen
Tepkiler: MakRo
dünya sağlık örgütü covid 19 'un yeryüzünden hiç silinmeyeceğini, bu hastalğın HIV gibi kalıcı olacağını ve onunla yaşamayı öğreneceğimiz bir çağa doğru gittiğimizi dile getiren bir açıklama yapmış.

Geri