Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

Scudo
Korona bu memlekete geldiğine bin pişman yeminle :)

Önce okullar kapandı, sonra camiler, derken yaş sınırı, sosyal mesafe, maske , hijyen..
Durumun ciddiyetini anlatana kadar milleti de kademe kademe şaşkına çevirdiler.
Ekmek yok, kolonya yok, maske yok, ama hafta sonu evde kal nasılsa hafta başı salgın rekor kıracak, ölmeden güzel iki gün geçir... :acpsnr: :(:agla:

2 gün yahu 2 gün. Ulen nasıl aç kalabilirsiniz iki günde. 2 günlük yiyeceğin evde yoksa yani gerçekten fakir muhtaç bir insan isen anlarım. Yani günlük kazanıp günlük harcayan biri olsan çıkıp bir şeyler almanı anlarım. Ama halin vaktin yerinde ama almadın. Ulen aklın nerede aklın? Zamanında bunları kısım kısım alacaktın.

Bugün ülkede savaş çıksa ailemi 3 ay idare edecek kuru gıda, konserve var evde. Her sene Eylül ayında toptan alır kilere itinayla yerleştiririm. Virüs geldi dediklerinde markete gidip 10 kilo un aldım sadece. O da hanım ben evde ekmek yapacam dediği için. Yoksa ekmek yenmez bizim evde.

Eylül ayında kuru patlıcandan tut domates biber vs hepsini konserve yaptı hanım. Allah razı olsun. Hem doktora yapıp hem de eve bakıyor. Yaz sebzesini kışın almam. Zira hepsi konservede.

Okullardan ev ekonomisini kaldıranların yatacak yeri yok. Eğer o ders doğru düzgün işlense idi bugün bu kuyruklar yaşanmazdı. İnsan biraz da özeleştiri yapıp kendi salaklığını sorgulayacak. Mesela bankaya para yatırmak gibi bir salaklığı bir kere yaptım. Bir daha da yapmam. 2018 Ağustos'ta acil bir ödeme için yüklü miktarda Türk Lirası çekecektim. Şu doların fırladığı zamanlar işte. Kendi paramı 5 gün sonra çekebildim. Küfür gibiydi. O salaklığın üstüne bir daha bankaya para koymam. Zira ihtiyaç olunca alamadıktan sonra bir işe yaramıyor.

Bu korona olayından da şunu öğrendim. Evdekilerle iyi geçineceksin. Zor durumda kalınca millet birbirini yiyor. Kendi ailenden başka dayanacak bir yerin yok. Ona göre eşine, çocuğuna, ana babana iyi davranacaksın. Zira bu günlerde onlardan başka dayanışma gösterecek kimsen olmuyor. Evde kafayı yememek için iyi geçin ailenle...

Eger yasak haberini genelge cikmadan icerigi değilde basligi medyaya düşürürseniz olacagi budur. Dunyanin neresinde olursa olsun insanoğlu boyle hareket eder. Yasagin iki gunle sinirli kalmayacagini ve market ve firinlarin kapali olacagini dusunen ve yasagin baslamasina iki saat kaldigini bilen herkes kendini sokaga atar. İhtiyaci olmasa bile kitle psikolojisi ile hareket edenlerde markete firina kosar. Her canli karnini doyurmanin derdinde oldugu icin bu tarz kaos durumunda virusten degil de açlıktan ölebileceğini dusunerek bu sekilde davranir. Bunu hesaplayamayanlar sorumludur.

İki günlük sokağa çıkma yasağında bu neyin paniği ?
Kimse alınmasın ama biz gerçekten cahil bir milletiz.
Yazıklar olsun , şu hale bak
1 aylık evde kalmamız hiçbir şeye yaramadı .

2 gün ekmek yeme be kardeşim. makarna ye, pilav ye onun yerine. ne kaybedersin?

italyaya yardım var
ispanyaya yardım var
balkanlara yardım var
ingiltereye yardım var
israile yardım var

ama yurdum insanına sadece 10 günde 5 maske var.

#ellerevardabizeyokmu

Bir kısmımız kararı alanlara, bir kısmımız da ''iki günden ne çıkar?'' diyerek halka kızıyor.

İki taraf da kendince haklı.

Karar alıcılar için: Burası Türkiye, yapılacak olan şey gece yarısı tak diye saat 2-3'te yasağı duyurmak. İki hafta öncesinden duyurulsa bile, daha az da olsa kalabalık oluşacak marketlerde, fırınlarda. Fatura ödemek için son güne kadar bekleten alışkanlıklarımız vardır bizim, biz bizi biliyoruz beyler. O yüzden gece yarısı çıkarılacak genelge, oldu bittiye getirilecek. Çok acımasız konuşuyorum gibi gelebilir ama değil. Kriz anında inisiyatif bırakmayan devletler daha başarılı oluyor diyebiliriz. Hele Türkiye için, bu başarı doğrudan gelir. Kalkışma denilen malum olayda halkın gösterdiği stokçuluk refleksini bilenler ne dediğimi daha iyi anlayacaktır.

Halk için: Ehl-i keyif olan bir millete opsiyon sunmak riskin en büyüğü. Düşünen, mantıklı karar alan insandan korkmazsınız, ama asgari ücretle geçinen, özel zevkini aramaya bile fırsatı olmayan, tek ideası ''geçinmek'' olan insan tipi kabaca Türkiye'nin yüzde kırkını oluşturuyor. [Detaylara buradan bakabilirsiniz: (link)] Bu insanın tek derdi ne olabilir? Hayatta kalmak. Biraz böyle bakmayı denersek daha sağlıklı anlayabileceğimizi düşünüyorum. Luppo ve kolacılar hariç, ''iki günden fazla uzun sürer mi acaba?'' diye düşünüyor. Sokağa çıkma yasağı hakkında konuşanlara adli işlem uygulayan bakanlığın dünkü bu kararı almasını gördükten sonra iki günle yeterli kalır bu yasak diyebiliyor musunuz?

Ben gene şairimi anayım, hem bu karantina günlerinde 'Memleketimden İnsan Manzaraları'nı okumanız için motivasyon olur:

“Akrep gibisin kardeşim,
korkak bir karanlık içindesin akrep gibi.
Serçe gibisin kardeşim,
serçenin telaşı içindesin.
...
...
kabahat senin,
— demeğe de dilim varmıyor ama—
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!”

Editto: Çoğunuz biliyordur, takip de ediyordur, bilmeyen arkadaşlar için yazıyorum, iki gün içinde bunlardan biriyle can sıkıntısını azaltabilirsiniz.

— (link): Malumunuz.
— (link): Jazz ve türevi müzikler için bu kanala bakabilirsiniz.
— (link): TRT Radyo kayıtların tam halini yüklüyor, türkücüleri tabii ki unutmadık.
— (link): Bir takım sanatsal faaliyetler, uykunuz da gelebilir, ilhamınız da.
— (link): Müzik programları ortalama üstüdür.
[Açık Radyo'daki türkü programının geçmişteki kayıtları: (link)]
— (link) Anatolian Rock Revival Project'in 70'-80' ağırlıklı arşivleri.
— (link): Felsefe ve türevi. Bu adamı özellikle severim.
— (link): Bu adamı da.
— (link): Türkiye'deki bazı yerlerden alınmış ses kayıtları. Biraz dar bir arşivi var, olsun, güzeldir, sizin elinizde bir ses kaydı varsa buraya yükleyebilirsiniz.
— (link): Aradığınız bir filmi önünüze çıkarabilir.
— (link): Saf sinema.
— (link): Bulunduğunuz yerdeki takımyıldızları vesaire.
— (link): Bir proje kapsamında deniz canlılara çip takıp nerelere gittiklerini görebilirsiniz. İtalya'dan kalkıp Kuzey Afrika'ya varan deniz kaplumbağalarına benden tam destek.

Son düzenleme:
Screenshot_2020-04-11-07-34-23.png
Şu fotografa bakıp Devleti, Hukumeti, Muhalefeti eleştiremezsiniz. Ortalama bir zekaya sahip degil bu millet. Şu duruma düsmek kisilerin basiretsizliginden başka birsey değil. Sen kendini korumazsan basina polis dikseler ne fayda. Eliyle ağzini kapatmak nasil bir cahilliktir.

Umarım sadece haftasonları için geçerli olmaz sokağa çıkma yasağı. Bundan sonrası için de haftaiçi devam haftasonları yasak olacak gibi.

• Beğen
Tepkiler: ali önder
Hiç ders alınmıyor. En son şehir dışına çıkmanın kısıtlandığı duyurulduğunda, bir sürü kişi gece 00.00 olmadan yollara düşmüştü hatırlarsanız. Dün gece de aynısı oldu. Çarşamba günü açıklasalardı şu yasağı, sonraki iki günde herkes ihtiyacını giderirdi. Bir de adam gibi açıklama yapmıyorlar. Bu alışveriş yapanların bir kısmı yasağın uzayacağından endişe ederek marketlere hücum etti.

Devlet bu milleti aç mı koyacak? 65 yaş üstüne jandarmasıyla polisiyle yardım hizmet devlet . Fırınların ekmek arabasını senin kapın önüne getirtmeyecek ha ?

Az önce fırın arabası geldi. Gittim ekmek aldım. Diyecek bir şey bulamıyorum. Yandım anam bittik biz . Savaş yok bir şey yok ne bu panik .

Devlet bu milleti aç mı koyacak? 65 yaş üstüne jandarmasıyla polisiyle yardım hizmet devlet . Fırınların ekmek arabasını senin kapın önüne getirtmeyecek ha ?

Az önce fırın arabası geldi. Gittim ekmek aldım. Diyecek bir şey bulamıyorum. Yandım anam bittik biz . Savaş yok bir şey yok ne bu panik .

Alışveris yapanlar cogu ekmek almaya gitmiyor. Kola, cips, cekirdek, pirasa,lavobo açıci alan var.
Çinlileri yarasa yedi diye elestiren adam gece vakti pırasa pesine düsmusEVRYZBkXYAAhoff.jpg
İnsanı açlık öldürmez, alıştığı tokluk öldürür.
İbn-i Haldun

Geri