Bir kısmımız kararı alanlara, bir kısmımız da ''iki günden ne çıkar?'' diyerek halka kızıyor.
İki taraf da kendince haklı.
Karar alıcılar için: Burası Türkiye, yapılacak olan şey gece yarısı tak diye saat 2-3'te yasağı duyurmak. İki hafta öncesinden duyurulsa bile, daha az da olsa kalabalık oluşacak marketlerde, fırınlarda. Fatura ödemek için son güne kadar bekleten alışkanlıklarımız vardır bizim, biz bizi biliyoruz beyler. O yüzden gece yarısı çıkarılacak genelge, oldu bittiye getirilecek. Çok acımasız konuşuyorum gibi gelebilir ama değil. Kriz anında inisiyatif bırakmayan devletler daha başarılı oluyor diyebiliriz. Hele Türkiye için, bu başarı doğrudan gelir. Kalkışma denilen malum olayda halkın gösterdiği stokçuluk refleksini bilenler ne dediğimi daha iyi anlayacaktır.
Halk için: Ehl-i keyif olan bir millete opsiyon sunmak riskin en büyüğü. Düşünen, mantıklı karar alan insandan korkmazsınız, ama asgari ücretle geçinen, özel zevkini aramaya bile fırsatı olmayan, tek ideası ''geçinmek'' olan insan tipi kabaca Türkiye'nin yüzde kırkını oluşturuyor. [Detaylara buradan bakabilirsiniz: (link)] Bu insanın tek derdi ne olabilir? Hayatta kalmak. Biraz böyle bakmayı denersek daha sağlıklı anlayabileceğimizi düşünüyorum. Luppo ve kolacılar hariç, ''iki günden fazla uzun sürer mi acaba?'' diye düşünüyor. Sokağa çıkma yasağı hakkında konuşanlara adli işlem uygulayan bakanlığın dünkü bu kararı almasını gördükten sonra iki günle yeterli kalır bu yasak diyebiliyor musunuz?
Ben gene şairimi anayım, hem bu karantina günlerinde 'Memleketimden İnsan Manzaraları'nı okumanız için motivasyon olur:
“Akrep gibisin kardeşim,
korkak bir karanlık içindesin akrep gibi.
Serçe gibisin kardeşim,
serçenin telaşı içindesin.
...
...
kabahat senin,
— demeğe de dilim varmıyor ama—
kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!”
Editto: Çoğunuz biliyordur, takip de ediyordur, bilmeyen arkadaşlar için yazıyorum, iki gün içinde bunlardan biriyle can sıkıntısını azaltabilirsiniz.
— (link): Malumunuz.
— (link): Jazz ve türevi müzikler için bu kanala bakabilirsiniz.
— (link): TRT Radyo kayıtların tam halini yüklüyor, türkücüleri tabii ki unutmadık.
— (link): Bir takım sanatsal faaliyetler, uykunuz da gelebilir, ilhamınız da.
— (link): Müzik programları ortalama üstüdür.
[Açık Radyo'daki türkü programının geçmişteki kayıtları: (link)]
— (link) Anatolian Rock Revival Project'in 70'-80' ağırlıklı arşivleri.
— (link): Felsefe ve türevi. Bu adamı özellikle severim.
— (link): Bu adamı da.
— (link): Türkiye'deki bazı yerlerden alınmış ses kayıtları. Biraz dar bir arşivi var, olsun, güzeldir, sizin elinizde bir ses kaydı varsa buraya yükleyebilirsiniz.
— (link): Aradığınız bir filmi önünüze çıkarabilir.
— (link): Saf sinema.
— (link): Bulunduğunuz yerdeki takımyıldızları vesaire.
— (link): Bir proje kapsamında deniz canlılara çip takıp nerelere gittiklerini görebilirsiniz. İtalya'dan kalkıp Kuzey Afrika'ya varan deniz kaplumbağalarına benden tam destek.