Kardeşim Çanakkale'de son sınıf öğrencisi ve part time çalışıyordu. Okul kapandı; iş için kaldı. İşyeri de bir süre sonra alışveriş merkezinde olduğu için kapandı. İşyeri kapanana kadar şehirlerarası otobüs, uçak seyahatleri durduruldu; durdurulmasa dahi taşıdığı riskten dolayı annem ve babam kardeşimi gidip alma kararı verdiler.
Samsun - Çanakkale - Samsun yaklaşık 2200 KM annemle babam için de çok riskli olacağı için eşimle ben gitmeye karar verdik.
30 Mart Pazartesi yola çıktık ve 2 Nisan Perşembe akşamı eve geri geldik. Başımızdan geçenler:
Çanakkale'ye gidene kadar 5 defa ateşimiz kontrol edildi. Bunlardan biri Yalova civarlarında iş çıkışı ve gemiden inen TIRlara denk geldiği için kilometrelerce kuyruğa denk geldik.
2 ateş ölçerle yüzlerce, belki binlerce kişinin tek tek ateşi ölçülüyordu. Memur beye ulaşmanın verdiği mutlulukla gülümseyerek ''kolay gelsin; kendinize dikkat edin'' dedim.
O da beni daha da gülümseterek ''Türk usulü Covid tespiti'' diyip gönderdi
Dönüş yolunda TEM'in Sakarya çıkışında 2 şerit yaklaşık 2 km kuyruk vardı. Hanımın memleketi Bolu'ya girerken orada bizi de kontrol ettikleri için biliyorum: Gişe çıkışlarında kontroller var. Eğer gece kalmayacaksanız sadece ateşinizi ölçüp gönderiyorlar; kalacaksanız isim soyisim, TC, telefon, açık adres, nereden geldiğinizi de bir listeye yazıyorlar.
Tuvaletlerinin temizliğinden ve temassız kapı ve musluklarından dolayı hep Opet'i tercih ediyoruz; elimizi yıkayıp arabada dezenfektan sürüyoruz vs derken geri dönüş yolunda bildiğimiz sıkıcı ve kalabalık Merzifon yolundan değil de Karabük, Safranbolu, Bartın üzerinden sahilden girip hazır buralar boşken daha önce bu yolu görmeyen kardeşim de buraları görsün diye sahilden Samsun'a gelelim dedik (asıl amacım Bolu - Bartın arasındaki görmediğim yolun bisiklete uygunluğuna bakmak).
Neyse, Bartın girişindeki Jandarma arkadaşlar ateş kontrolü için bizi arabadan indirdi (normalde camdan yapıveriyorlar). Sonra 'nereye' sorusuna Samsun cevabını alınca 'geri dönüp anayoldan gidin; sahilden gidemezsiniz, burayla Samsun'un ne alâkası var' dedi. Geldiğim 135 kilometreyi geri döneceğim yani ve planlarımız suya düşecek...
Sahilden gitmek için direttim tabii. Sanki sokağa çıkma yasağı vs var da hangi yoldan gidebileceğimize kendi kendine karar veriyor! Şimdi dönmezseniz ileriden çevirirler; dedi ama sonra girdiğimiz 2 çevirmede böyle bir şey olmadı tabii ki. Git gel toplam 10 çevirmeye girdiysek bazıları isim soyisim, ikametgâh aldı; bazıları sadece şoförün ateşini ölçtü; bazıları herkesin ateşini ölçtü; bazıları yolcuları araçtan indirdi; bazıları bir araba ölçtü diğerini ölçmedi; bazıları hiç ölçmedi...
Biraz uzattım; demem o ki, yollar dolu, riskli ve keyfi (daha doğrusu, standart olmayan ve bir işe yaradığını düşünmediğim) uygulamalar var. Bilginize.