Çok yanlış biliyorsunuz.
ABD'de M16 gibi silahları satın alamazsınız. Sivillere, askeri silahlara görsel olarak benzeyen ama otomatik olmayan türevleri satılır, ki bunun da kısıtları vardır.
Bazı eyalet ve şehirlerin katı silah yasaları vardır; istisnalar dışında siviller silah taşıyamaz.
Hollanda'da nüfustan fazla bisiklet olması gibi, ABD'de de nüfustan fazla silah vardır ama bunun sebebi bazı meraklıların çok sayıda silaha sahip olmasıdır. Silahlı hane sayısı, silahsız hane sayısından azdır. Özellikle büyük şehirlerde çok az kişinin silahı vardır.
Mermiyi/fişeği gerçekten de marketten çikolata alır gibi alabilirsiniz ama...
Alırsınız hem de dilediğiniz kadar alırsınız. Ona bakarsanız eyaletlere göre hukuk kanunları da değişiyor. Yani eyaletlere göre değişir ona bir şey diyemem ama alırsınız yeter ki paradan haber verin. Aşağıda satışını yapan resmî firmasının sitesini paylaşacağım. Bir de otomatik olmayan demeyelim de yarı-otomatik diyelim. Yeni Zelanda katliamında yarı-otomatik silahla kaç kişinin katledildiğini hatırlayın. Bir de o silahların M16 olup olmaması da önemli değil. Mesela Yeni Zelanda katliamını yapan adam o silahı nasıl aldı? Hatta yanılmıyorsam Jacinda Ardern o katliamdan dolayı silah satışına engel getiren yasa çıkarmıştı ((link)). Bu arada silah taşıyabilirler taşırlar demedim. Evlerinde bulundururlar evde olan rakamların çok fazla olduğunu söyledim. Üstünde koskoca ordu silahını taşıyacak halleri yok ama arabalarında -varsa- mutlaka taşırlar. Ayrıca şimdi baktım M16 ABD'de satın alınabiliyor. Sadece M16 değil, sayısı çok fazla silahı dilediğiniz gibi satın alabiliyorsunuz. Eyaletlere göre değişse de bu silahlar satılıyor.
(link)
(link)
(link) (başka bir model)
(link) (listesi)
ABD'de yaşayan herkes bu silahları marketten çikolata alır gibi alabilir. Hiçbirini alamasın çok rahat Ar15 alabilir. Bu arada detayları içli dışlı incelemedim. Bundan dolayı hatam varsa söylerseniz sevinirim.