@3rsin
bu sene yine canyon isteğim depreşince, geçen sene dilim döndüğünce anlatmaya birşeyleri anlamaya ve anlatmaya çalıştığım başlığa geri döndüm
ve bu yazıyı bulunca bunun üzerinden anlatabilirim diye düşündüm..
evet, bisikleti oradan aldığınız için ödediğiniz %19 vergiyi geri almak haktır.
ama tr ye herhangi bir vergi ödememek... kurnazlık demeyelim de...
bu forumda canyonla ilgili birkaç farklı başlık mevcut ve ne zaman bir satın alım durumu olsa çorba derecesine varacak kadar karmaşık sorular ve cevaplar okuyorum: avrupa' daki bir arkadaşa getirtmek, yunanistan a geçip bir otelde kalıp, teslim almak ve öyle getirmek vs vs...
yanlış anlamıyorsam; bu malı, %19 ALMAN vergisini filan da ödemeden, anam babam tr ye kargolatıp ayağına kadar getirilmesi yerine envai çeşit yöntemlerle tedarik etmeye çalışmayı tercih etmenin tek sebebi; TÜRKİYEDE tahakkuk edecek vergi tutarını ödememek, doğru mudur?...
şimdi, alıp da senelerdir kullandığın bir bisiklet olsa dersin ki; kardeşim benim şahsi bilgisayarım, traş makinem vs.. nasıl bagajımsa bu da bagajımdır; öderim havayolu firmasına gerekli taşıma ücretini, neyin vergisiymiş?? Bu OK! tamamdır..
ama sıfır bisiklet alıyorsun ve diyorsun ki almanya ya da, türkiye ye de vergi ödemeyim. Çünkü bu, buna çıkıyor. Ama aldığın şey havaalanı duty free shop tan içki ya da parfüm değil ki; tr ye girince vergiden muaf olsun!! bu şekilde yurtdışından telefon, bilgisayar, saat vs.. getiren (kendi kullanmamak üzere, sıfır ambalajıyla) binlerce insan olduğunu biliyorum ama ben bunu da doğru bulmuyorum ki! Bu ürünler çanta/bagaj vs.. içerisinde geldikleri için çoğu zaman gözden kaçıyordur o da ayrı bi durum tabi.
Yurtdışından gelen 75 euro üzeri tutarlı ürünler yüzde bilmem kaç vergiye tabidir demiş devlet. Açık söyleyim bence saçma. Ama kanun yani... Kaç adet olduğu, ne amaçla alındığı vs.. ''farketmeksizin''
ne Türk vergi oranlarını ne de Canyon bisiklet fiyatlarını sempatik bulduğumu söyleyemem

yani özetle her durumda, hiç de yabana atılır bir tr vergi tutarı olmayacağını tabii ki biliyorum. bisiklet sevdamızıysa bahsetmeye bile gerek yok sanırım. Yani bunu uyanıklık olarak nitelemek belki biraz abartı olabilir ama tr' ye kargolatıp da rahat rahat ayağına gelecek bisiklet için ödemek zorunda kalacağın vergiyi anlamsız ve yüksek buluyorsan, alma!..
bence, umarım kimse yanlış anlamaz ama, yukarıda bahsettiğim ''yolcu yanı'' getirtme çabaları, en azından, bisikleti tr ye kargolatıp, tr de de nizami şekilde gerekli vergiyi ödeyip teslim alan insanlar nezdinde, evet uyanıklıktır!
yani; kargo ile gelseydi vergiye tabi olacaktı ama yolcu yanı gelmiş o zaman vergi istemeyelim bundan diyorsa devlet, bence bu da yanlış.
Son kez tekrarlayım; almanyadan alımda ödenen verginin geri alınmasıyla ilgili değil yazdıklarım! Tr' ye vergi ödenmemesiyle ilgili!