Scudo Sports

Canyon vergi iadesi

Scudo
@İlker Karakuş
AAA çok sevindim geçen sene bu konuyu okurken gereksiz tartışmaların da etkisiyle çok sinir olmuştum. tebrik ederim, geçmiş olsun :D:D:D

@İbrahim A.
Evet bende çok sinirlenmiştim ve eğer hakkımsa alırım demiştim. İhracat belgelerinin gümrük memuru tarafından onaylanmadığını ve bisikleti Almanya dan alıp Türkiye de ikamet ettiğimi ispatlayınca belgeleri onayladılar yalnız bisikleti de götürdüm Ankara ya Canyon da mühürlü evrakları gönderince vegi iadesini hemen yaptı. Olmaz diyen dalga geçen arkadaşlar da böyle bir yol olduğunu öğrensinler belki bir gün işlerine yarar.

• Beğen
Tepkiler: alpyese
@3rsin

bu sene yine canyon isteğim depreşince, geçen sene dilim döndüğünce anlatmaya birşeyleri anlamaya ve anlatmaya çalıştığım başlığa geri döndüm :)

ve bu yazıyı bulunca bunun üzerinden anlatabilirim diye düşündüm..

evet, bisikleti oradan aldığınız için ödediğiniz %19 vergiyi geri almak haktır.

ama tr ye herhangi bir vergi ödememek... kurnazlık demeyelim de...

bu forumda canyonla ilgili birkaç farklı başlık mevcut ve ne zaman bir satın alım durumu olsa çorba derecesine varacak kadar karmaşık sorular ve cevaplar okuyorum: avrupa' daki bir arkadaşa getirtmek, yunanistan a geçip bir otelde kalıp, teslim almak ve öyle getirmek vs vs...

yanlış anlamıyorsam; bu malı, %19 ALMAN vergisini filan da ödemeden, anam babam tr ye kargolatıp ayağına kadar getirilmesi yerine envai çeşit yöntemlerle tedarik etmeye çalışmayı tercih etmenin tek sebebi; TÜRKİYEDE tahakkuk edecek vergi tutarını ödememek, doğru mudur?...

şimdi, alıp da senelerdir kullandığın bir bisiklet olsa dersin ki; kardeşim benim şahsi bilgisayarım, traş makinem vs.. nasıl bagajımsa bu da bagajımdır; öderim havayolu firmasına gerekli taşıma ücretini, neyin vergisiymiş?? Bu OK! tamamdır..

ama sıfır bisiklet alıyorsun ve diyorsun ki almanya ya da, türkiye ye de vergi ödemeyim. Çünkü bu, buna çıkıyor. Ama aldığın şey havaalanı duty free shop tan içki ya da parfüm değil ki; tr ye girince vergiden muaf olsun!! bu şekilde yurtdışından telefon, bilgisayar, saat vs.. getiren (kendi kullanmamak üzere, sıfır ambalajıyla) binlerce insan olduğunu biliyorum ama ben bunu da doğru bulmuyorum ki! Bu ürünler çanta/bagaj vs.. içerisinde geldikleri için çoğu zaman gözden kaçıyordur o da ayrı bi durum tabi.

Yurtdışından gelen 75 euro üzeri tutarlı ürünler yüzde bilmem kaç vergiye tabidir demiş devlet. Açık söyleyim bence saçma. Ama kanun yani... Kaç adet olduğu, ne amaçla alındığı vs.. ''farketmeksizin''

ne Türk vergi oranlarını ne de Canyon bisiklet fiyatlarını sempatik bulduğumu söyleyemem :) yani özetle her durumda, hiç de yabana atılır bir tr vergi tutarı olmayacağını tabii ki biliyorum. bisiklet sevdamızıysa bahsetmeye bile gerek yok sanırım. Yani bunu uyanıklık olarak nitelemek belki biraz abartı olabilir ama tr' ye kargolatıp da rahat rahat ayağına gelecek bisiklet için ödemek zorunda kalacağın vergiyi anlamsız ve yüksek buluyorsan, alma!..

bence, umarım kimse yanlış anlamaz ama, yukarıda bahsettiğim ''yolcu yanı'' getirtme çabaları, en azından, bisikleti tr ye kargolatıp, tr de de nizami şekilde gerekli vergiyi ödeyip teslim alan insanlar nezdinde, evet uyanıklıktır!

yani; kargo ile gelseydi vergiye tabi olacaktı ama yolcu yanı gelmiş o zaman vergi istemeyelim bundan diyorsa devlet, bence bu da yanlış.

Son kez tekrarlayım; almanyadan alımda ödenen verginin geri alınmasıyla ilgili değil yazdıklarım! Tr' ye vergi ödenmemesiyle ilgili!

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
her yolcu yaninda 1 adet bisiklet getirme hakkina sahip (vergiden muaf-gumruksuz)

yurtdisindan 1 adet cep telefonu veya 1 adet bilgisayar gibi, bunlarda muaf. ticarete girmedigi muddetce 1 adet serbest. sonraki adetler ticarete girdigi icin gumruklendirilir.

@lombardo Türkiye de yeteri kadar her kalemden vergi alınır durumda, eşek gibi çalışırsın zamanı gelir maaşın artar ama senin gelirin yükseldi bak vergi diliminde değişecek denir hop alırlar emeğini, öte yandan toplanan vergilerle neler yapılır ülkemizde durum malum, devletin neresi doğru ki vergi sistemi düzgün olsun...
Bırakta hobi olacak şeyler için 1 adet yanında getirmek hak kabul görsün insanlar, ticaret yapılmıyor ya...

Not: Ben vergi ödeyerek satın aldım Canyonu :) getiren ne uyanık vergi ödeyende aptal değil, imkan olsa bende getiririm iade alacak şekilde...

@lombardo

Yurtdışından yapılan alışverişlerde ürünler maksimum 5 adet/ürüne kadar ticari olarak kabul edilmediği için gümrük ve vergiden muaftır. Cep telefonu, bilgisayar,saat v.s. getirildiğinde de durum budur; bisiklet getirildiğinde de. Gözden kaçma falan değil, kanun bu şekilde.

Yurtdışı seyahatte ürün satın almak ile yurtdışı alışveriş sitelerinden alışveriş yapmak aynı şey değil. Birbiri ile karıştırmayalım.

Tax free olayında ise bildiğim kadarı ile alınan verginin tamamı değil global anlaşmalar kapsamında bir kısmı iade ediliyor. Hiç vergi ödememe durumu söz konusu değil. Cep telefonu/Almanya için bu oran yaklaşık 11% idi.

@ankemir

Kanun;

(link)

2009/15481 sayılı BAKANLAR KURULU KARARI EKİ 9 SAYILI LİSTE
Bir adet bisiklet

@Erdal YILMAZ

Teşekkürler, amme hizmeti olarak buraya ekleyelim isteyen indirebilsin.

yolcu_beraberi_esya_listesi_1.JPG yolcu_beraberi_esya_listesi_2.JPG

@lombardo vergi iadesi kanunları ve yönetmelikleri ben başbakandan istedim diye çıkmıyor, hatta bizi muhatap aldıklarını bile düşünmeyin. Ticaret anlaşması yapılan devletlerle karşılıklı oturuyorlar, müzakere yapıyorlar.. Tamamen salladığım bir örnek: Almanyadan gelenler buradan konserve açacağı götürsün, teşvik edelim, seni ziyaret edenler bisiklet getirsin biz kolaylık sağlayalım.. Biz burada bunları konuşmayı akıl etmeden çok önce karşılıklı tavizlerin ve teşviklerin avantajları ve dezantajları hesaplanıp kabul edilmiş. İnsanların bu haklardan yararlanmasının neyi var?

Ödediğim vergiler neredeyse maaşımla yarışıyor, bu kadarı da olsun bir zahmet..

@lombardo Arkadaş, TR benim adıma ne yapıyor ki ben TR'ye vergi ödemeye meraklı olayım? Bisikletim için vergi alacaklar, ki aldılar da zaten ama gel gör ki bisiklet yolu mu yapıyor? Bisiklet yolunun güvenliğini mi sağlıyor, insanları mı bilinçlendiriyor, bakımını mı aksatmıyor? Hayır, ne yapılıyor bu vergiyle benim adıma? Bisikletten gelen vergiyle bisikletin kullanımına dair bile hiçbir şey yapılmıyor.

Çok siyasal kökene girmeye gerek yok ama abuk subuk yerlere köprü yapıyorlar, özelleştirip yabancılara peşkeş çekiyorlar. Sizin gibi ayakta uyuduğunu düşündüğüm insanlar da gelmiş burada TR'ye vergi verilmesini savunuyor. Savunulacak hiçbir yanı yok, gerçekten yazınızı okuyunca öfkelendim. Hiç konuşamayıp da vergi alınsın ya diyen adam neyse de, sizin gibi 2 cümleyi bir araya getirip düşünebilmesine rağmen vergiyi hala savunacak şekildeki günümüz koşullarını hiç önemsemezcesine milliyetçi insanlar çok ama çok tehlikeli.

İnternetten aldığım bisikletime 200 dolar kargo parası, 700 TL vergi ödeyen biri olarak yazdım yazıyı. Ben ödememe rağmen mümkün olan herkesin vergi ödemeden, yolcu yanında getirmesini her zaman desteklerim ve asla keriz gibi hissetmem. Ben uğraşmak istemedim, o benim lüksümdür. Ama mümkünse getirtin yolcu yanında falan.

@lombardo bazı arkadaşlar yazmışlar ben sadece küçük bir katkı yapacağım. TR'ye vergi vermemeyi Vergi kaçırma gibi bir algı ile yazmışsınız. Bu sağlıklı değil.

Canyon alan biri olarak Ülkeler arası imzalanmış, Gümrük anlaşmalarının, kişilere vermiş olduğu yasal hakkımı kullanıyorum.
TR'de ne sıklıkla "Vergi Affı" yayınladığına bakarsanız bahsetmiş olduğunuz, 1 bisiklet kullanıcısının, yasal hakkından doğan vergi vermemenin çölde bir kum tanesi dahi etmediğini göreceksiniz.

Sizin düşünceniz, çok seveceğiniz bir bisikletin/ürünün aynısını TR'de 8 birime, başka bir yerde vergi düşürülünce 3 birime satıldığını görünce değişecektir.

Şunu soruları da eklemek istiyorum ki, konunun sadece Canyon satın almak olmadığının anlaşılması için;
1) TR'de batan bisiklet firmaları neden batıyor?
2) Salcano ARGE'ye neden yatırım yapmıyor?
3) Karbon üretimi neden TR'de yok (Çin'e rakip olabilir iş gücü maliyeti)?
4) Neden ithal mal yerine (siz de Lapierre kullanıyorsunuz, vergi harici ana para Fransaya gidiyor, bu da Sermaye aktarımı oluyor ki sizin paranız Fransa'ya gidiyor) yerel malları tercih edeceğimiz yüksek ürün kalitesi ve düşük fiyat avantajını yakalayamıyoruz?

@ankemir

Aslında KDV'nin tamamı iade ediliyor ama aracı bir firma kurulmuş o iade işlemlerine aracılık ediyor. İade ettiği KDV'nin bir kısmını komisyon olarak kesiyor (neredeyse yarısını kesiyor). Bu dediğim Avrupa Birliği için geçerli. Kuruluş'un ismi Global Blue. AB'nin bu yaptığına uyanıklık demek mümkün. Yurt dışına çıkacak KDV'nin bir kısmını içerde tutuyorlar.

Ama Canyon gibi bazı firmalar iade işlemlerini kendileri yapıyorlar. O durumda tamamı iade ediliyor.

bende TR ye haksızlık yapıldığını düşünmüyorum.
en başta aylık aldığım ücretin yaklaşık %35 ini vergi olarak verirken, kalan parayı harcarken ortalama %20 civarı nı yine vergiye öderken bunu yapmak haksızlık olmaz.
bende aldım, şu an alman'yada. 250TL gidiş dönüş uçak bileti aldım. ekstra masraflarl aberaber bile neredeyse kafa kafaya, üzerine 3 günlük Almanya tatili. bence güzel alışveriş :)

• Beğen
Tepkiler: Sancak
Arkadaş tüm bu çıkacak eleştiriyi bilerek buraya yazmış ki bence tartışılsın istiyor fikirleri canı sıkılmış heralde çünkü devletin kendi vatandaşına kanuni olarak hak gördüğü bir durumu haksızlık gibi gösteriyor bir de üstüne ben Almanya'dan iade aldığınız vergileri değil Türkiye'den kaçırdığınız vergileri suçluyorum gibi bir şey yazıyor

Halbuki o da biliyor Almanya'ya ödenen vergiyi geri alabilmek için turist vizesi ile gidip ordan alıp hem Türkiye'ye hemde Almanya'ya vergi ödemiyorsun. Yani şunu deme hakkın hiç bir yöntemde yok Almanya'ya ödemeyeyim Türkiye'ye ödeyeyim!!!

Bile bile tartışılmak için yazılan bir yazı malesef bende alet oldum ama hakkını vermek lazım insanı sinirlendirmek ve tartışılmak için çok güzel yazı yazmış aferin

• Beğen
Tepkiler: Groims ve berktx
Boyle bos insanlara takilmayin, sizin icin nasil uygunsa oyle alin, ben gram vergi vermek istemiyorum. Birisi cikmis buna vergi odiyeceksin demis senelerdir oduyoruz. Ben hizmette istemiyorum vergide.

• Beğen
Tepkiler: berktx
@lombardo ticari bir almıyorum kendime kullanmalık bir bisiklet alıyorum vergi kaçırdığım da yok bu sizin algıda seçiciliğinizdir. Size kimse vergi ödememek zorunda değilsiniz diye bir sey koymuyor ve ayrıca gümrük kurallarının bize koyduğu bir haktır bu. Eğer bu durumun etik ve adaletli olduğunu falan düşünüyorsanız başvuracağınız kurum bisikletforum değildir.

Canyon'dan alışveriş yapan arkadaşlara iki sorum olacak, aslında onlara da email atabilirim, burada Canyon ile tecrübesi olan çok kişi var diye ilk buraya sormak istedim.

Soru 1 : Seçtiğim bisiklet "From Stock" olarak gözüküyor, hemen gönderecekler anlamına mı geliyor bu?
Soru 2 : Sitelerinde verdikleri ağırlık bilgileri en küçük boy kadroya ait bir bilgi mi?

Şimdiden teşekkürler ..

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@ratm

Tahmini sevk edilecek tarih aralığı seçtiğiniz beden ölçüsünde yazar. Toplam ağırlık ölçüsü M beden'e göre yazılır.

@Erdal YILMAZ Teşekkürler. Seçtiğim beden şuan From Stock gözüküyor, alt kısımda yazıyormuş aslında, "from stock" olanlar 10 iş günü içinde gönderilir diye.

Geri