Scudo Sports

Canyon vergi iadesi

onu belirttim zaten. şöyle diyelim alman maliyesi için tx free oluyorsun. türkiye de maliye gine alıyor tabii ki vergiyi..

yani tx free olamıyorsun totale bakınca..

canyon un sitesinde mesela tr için tax 0 euro ekleniyor

ama romanya için 1400 euroluk bisiklette yaklaşık 280 euro biniyor kargo hariç

Scudo
@ ilker bey, ödemeyi her hangi bir kartından yapabiliyormuyuz?

@muratcolakoglu, @İlker Karakuş ile tanışıyor ve o sayede şark kurnazlığı, uyanıklık, vs. gibi ithamlarda bulunuyor olabilirsiniz. Kendisi rahasız olmasa da ben konuyu okurken üslubunuzdan rahatsız oldum öncelikle bunu belirtmek isterim. Sonrasında da bir çok yanlış bilgiyi ve doğruymuş gibi paylaşıyorsunuz.

@İlker Karakuş, bisikletiniz hayırlı olsun. Kazasız belasız binersiniz inşallah. Ben de yakın zamanda benzer bir şekilde Canyon Ultimate serisi bir bisiklet aldım. İş seyahatime denk gelecek şekilde alışverişi yapmayı planlarken benim seyahatim iptal oldu ama bir mesai arkadaşım sağ olsun getirebileceğini söyledi. Canyon teknik desteği aradığımda ben de bir kaç kez Gülşen hanıma denk geldim, kendisi iyi niyetli yardımsever birisi ama ne yazık ki sizin durumda bir noktayı atlamış. Faturada geçen isim, bisikleti getirecek arkadaşınızın pasaportta belirtilen şeklinde olmalı burası doğru ama fatura adresi mutlaka ama mutlaka Türkiye'den bir adres olmalı. Bunu yapmazsanız alışveriş Almanya içinde tamamlanmış gibi oluyor. Ödemeyi kimin ne şekilde yaptığı hiç önemli değil. İster arkadaşınız elden gidince yapsın (mümkün müydü bu yöntem hatırlamıyorum), ister kredi kartıyla (ben taksit imkanı nedeniyle hiç alakası olmayan başka bir arkadaşımın kk ile yaptım örneğin) yapın, ister doğrudan para transferiyle. Önemli olan dediğim gibi faturanın tax free formunu imzalatacak, yani bisikleti tr.ye sokacak kişinin adına düzenlenmesi ve adresin tr olması (bakın faturada geçen adresten bahsediyorum, yoksa ben de bisiklet gönderim adresi olarak Almanya içinde bir yere göndertmiştim). Hava alanında tax free formunu kaşelettikten, imzalattıktan sonra belli bir süre içerisinde posta yolu ile Canyon firmasına geri gönderiyorsunuz ve onlar da istediğiniz bir adrese parayı transfer ediyor. Hatta Almanya'da oturan bir tanıdığınız varsa onun hesabına gönderirlerse bankaların aldığı uluslararası para transferi ücretinden de kurtulabilirsiniz.

Bu durumda tekrar firma ile iletişime geçer ve durumu yukarıda anlattığım gibi açıklarsanız, prosedür açısından yapabilecekleri bir şey varsa yapabilirler. Benim gördüğüm kadarıyla müşteri memnuniyetine önem veren bir tarzları var. Ama bu detaylar aslında onları doğrudan ilgilendiren şeyler de değil açıkçası. Sonuçta kendi ülkemizin aldığı vergiler ile alakalı kanuni mevzular. Her şeyi en ince detayına kadar bilemeyebilirler.

Son olarak, tax free almak kurnazlık, çakallık, uyanıklık filan değildir. Türk kurnazlığı filan hiç değildir zira bizim uydurduğumuz bir yöntem değildir. Bu yaşamadığınız bir ülkeye vergi ödememenizle alakalı. Yurt dışına çıkan bir kişi Türkiye'ye dönerken yanında kişisel spor eşyası olarak bisiklet, kano, kayak, snowboard vs. getirebiliyor (1500 € sınırına kadar), bu da bizim gümrük mevzuatımızda var. Böyle bir hakkınız varsa isterseniz kullanırsınız, kullanmamak, bu işlerle uğraşmamak kişinin tercihidir. Neticede yalan, yanlış yapılan bir şey yok.

Düzeltme: @sinobjk arkadaşımın hatırlatmasıyla yurt dışından yanımızda getirdiğimiz bisikletlerde 1500€ sınırının olmadığını bunun sadece kargo ile getirilen bisikletlerde olduğunu belirtmek isterim.

@mehmetsarı bişe sorucam. son paragrafta "Yurt dışına çıkan bir kişi Türkiye'ye dönerken yanında kişisel spor eşyası olarak bisiklet, kano, kayak, snowboard vs. getirebiliyor (1500 € sınırına kadar), bu da bizim gümrük mevzuatımızda var." demişsiniz. 1500 euro sınırı kargoyla gelen ürünlerde var diye biliyorum. yanınızda getirdiğiniz bisikletin 1500 euro nun üzerinde olması hiç birseyi etkilemiyor diye biliyorum. yanınızda bir adet bisiklet getirebiliyorsunuz ve bedeline bakmıyorlar diye biliyorum.acaba yanılıyormuyum ?

@sinobjk açıkçası ben de dediğiniz kargo yöntemiyle karıştırmış olabilirim ama beni bu konuda uyarmıştı arkadaşlarım. Oradan kalma bilgiyle yazdım onu. Eğer doğrusunu bilen bir arkadaş varsa ve bilgi verirse bu konuda mesajda düzeltme yapayım da yanlış yönlendirme olmasın.

Bu arada şimdi Canyon'un sitesinden tekrar kontrol ettim de evet vergi iadesiz (benim ilk yaptığım ödeme) fiyat 1500€ üzeri. Bu durumda sanki kendiniz dışarıdan getirirken öyle bir sınır yok gibi görünüyor. Yine de kesin doğrusunu bilen bir arkadaş belirtirse düzeltme yapayım.

Teşekkür ederim dikkatin için;)

@mehmetsarı Mehmet bey teşekkür ediyorum. Evet bisikletin faturası benim adıma ve fatura adresi benim Türkiye deki adresim. Sadece teslimat adı arkadaşımın Almanya da misafir olarak gittiği adres. Bisiklet geldikten sonra ihracat belgelerinin onaylanmadığını , gümrük memurunun böyle bir işlem yapamayacağını ifade ettiğini Gülşen hanıma ilettiğimde benim adıma bir talihsizlik olduğunu , daha önce bir çok Türk müşterisinin bu şekilde işlem yaptırdıklarını ve vergi iadesinin gerçekleştiğini söyledi , bu saatten sonra benim için yapabilecekleri bir şey olmadığını ama Almanya Büyükelçiliğiyle görüşebileceğimi ve ihracat belgelerini orada onaylatabileceğimi söyledi. Şimdi bu yolu araştırıyorum.

@İlker Karakuş rica ederim. fatura sizin adınıza olduğu için muhtemelen arkadaşınızın elindeki tax free formunu onaylamadı gümrük memuru. Denemeye devam edin umarım alabilirsiniz iadeyi...

@mehmetsarı ben düzelteyim o zaman üstad :) epey uzun zamandır canyon getirtmek yada gidip almak ile alakalı araştırma yapıorum. forumda ne kadar canyon konusu varsa okudum. forumda gidip getirenler oldu ve 2500 euro civarı bi makina getirdiler :) dışardan gelirken bi adet bisiklet getirme hakkımız var fiyatını bakmıyorlar. gidip alıp gelmenin tek sıkıntılı yanı bu vergi iadesi meselesi. biraz ugraştırıyor.

üstad yanlış anlama sizin yanlışınızı düzeltmek deildi amacım acaba bilmediğimiz bişemi var yoksa benmi yanlış hatırlıyorum celişkisinde kaldığım için sordum. neyseki konuyu halletmiş olduk :)

• Beğen
Tepkiler: mehmetsarı
@sinobjk teşekkür ederim hocam. sayenizde yanlış yönlendirmemiş olduk insanları. bu konular biraz karışık malum ve bilgi kalabalığı çok fazla oluyor. ben de getirtmeden önce insanlara sorduğumda her kafadan bir ses çıkıyordu. kafam allak bullak olmuştu. sorunsuz bir şekilde süreci sonlandırmama rağmen o bilgi kirliliklerinden kalan kırıntılar hala kafa karıştırabiliyor işte.
Bu arada Canyon konusunda içiniz rahat olsun. Gerçekten kaliteli kadrolar üretiyorlar ve bunları iyi donanımlarla sunuyorlar. Bisikletinizin üzerindeki tüm komponentleri bütün ayrıntısıyla biliyorsunuz. Benim kullandığım yöntem en uygun yöntem. iş seyahatim iptal olduktan sonra arkadaşım getirmeyi teklif etmese ben bir hafta sonu Almanya'ya gidip kendim getirecektim. Bence en son çare doğrudan adrese göndertmek ki o şekilde bile Türkiye'den aynı özelliklerde bir bisiklet almaya çalışsanız daha uygun fiyata almanız zor.

• Beğen
Tepkiler: alperaydin
@mehmetsarı tamda bu anlattılarınızdan dolayı canyondan başka marka düşünmüyorum. gercekten kaliteyi ucuzu satıyorlar ve ürünün arkasında duruyolar. tek endişem kadro boyu. cok kararsızım. endurance cf lerden alıcam. iki model arasındayım ikiside stokta yok o yüzden acelemde yok acıkcası.

bişe sormak istiyorum sakıncası yoksa . kadro boyunu nası belirlediniz ? boy bacak boyu ve tercih ettiniz kadro boyu nedir ? en cok kafamı kurcalayan bu cünkü diger markalarla kadro boylarıyla alakalı ciddi farklılıklar var. şimdiden teşekkürler ...

Arkadaşlar iş inada bindi :) Ankara ya Almanya Büyükelçiliğine gidip belgelerimi onaylatmaya çalışacağım. Bisikleti de görmeleri gerekiyormuş bu nedenle trenle gitmeyi ve Ankara da ulaşımı bisikletimle yapmayı planlıyorum. Bana eşlik edebilecek yol yordam gösterecek Ankara lı arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

İlker bey geliceğiniz zamanı söylerseniz ben size eşlik edebilirim müsait olursam

• Beğen
Tepkiler: ToroMir
@sinobjk sitedeki yönlendirmelere ölçüleri girdiğimde bana sunulan kadro boyunu tercih ettim. 3 aydır kullanıyorum ve sıkıntı yok boyutla alakalı.

1. Türkiye'ye satış fiyatı 2268 euro olan (2699€ vat dahil) bir Canyon bisiklet aldım ben Ekim 2014 tarihinde.
2. Ödemeyi benim kredi kartımla, arkadaşım Koblenz'te yaptı ve bisikleti orada teslim aldı.
3. Arkadaşımın teslim alabilmesi için CANYON tarafından verilen "Consent Form" denen formu doldurdum. Altında imzam olan, arkadaşımın adına düzenlenmiş benim yerime teslim alması için yetki belgesi şeklinde bir form. Herhangi başka birinin onayına gerek yok, benim imzam var sadece.
4. Arkadaşım bisikleti aldı, benim adıma düzenlenmiş faturayı, ve, burası önemli; "Tax Reimbursement Form" denen orjinali "Ausfuhrkassenzettel" olan almanca dilinde hazırlanmış ingilizcesi "vergi iade formunu" almancası "ihracat listesi" formunu teslim aldı. Bu form önemli. Bu vergi iadesi formu, CANYON dolduruyor, bisikleti, fiyatını vergisini yazıyor, kaşeliyor imzalıyor elinize veriyor ve bunu gümrükte (hem Almanya'dan çıkarken hem de Türkiye'ye girerken) imzalatmanızı ve orjinalini Almanaya'ya posta ile göndermenizi istiyor.
5. Gümrükteki adamlar da yanınızdaki kutudaki şeyin (bisikletin) gerçekten formda yazan şey (bisiklet) olduğuna bakıyor ve bu durumu teyid etmek için imzalıyor.
6. Orjinalini gönderiyorsunuz CANYON'a, bir ay iade hakkınızın olduğu süreyi bekledikten sonra, bildirdiğiniz IBAN NO'ya vergi iadenizi transfer ediyor.

Konu böyle....

@mehmetsarı

Yazdıklarımı anlamamışsınız ve arkadaşın durumunu anlamamışsınız. Haliyle neden şark kurnazlığı dediğimi de anlayamamışsınız. Hiçbirşey anlamamışsınız ama sataşıyorsunuz. Bende sizin bu anlamadan yazdığınız mesajınızdan rahatsız oldum. :)

Bu başlığı her gördüğümde "canyon vergi dairesi" diye okuyorum :D

@EK-73

Aynen hocam, aynen ben de. Kafayi vergilerle bozduk herhalde.

Bence soyle; her durumda bir vergi var. Ya alirken pesin pesin odenecek ya da tr ye kargo ettirilecegi icin fiyattan vergi dusulecek ama bu sefer de tr de gumrukte vergi odenecek. Kargoyla geldigi icin..

Ama ben almanyadaki vergiyi de odemeyim, tr deki vergiyi de odemeyim yaklasimi, sark kurnazligi degilse de, odeyen kisileri aptal yerine koymak GIBI olur (amac bu degilse de)

Almanyadaki vergiyi odememenin tek yolu (odeyip sonradan geri almanin degil de, hic odememenin) urunu tr ye KARGOlatmak. Ve gumrukten de vergisini guzelce odeyip teslim almak

Almanya diyor ki burasi dingonun ahiri ddgil kardesim burada bisiklet uretip satiyorsan beni de goreceksin tr de diyor ki yurtdisindan urun getirtmis olmaniz sizi vergiden muaf yapmaz, o zaman herkes yurtdisindan alsin..

Ne derece mantikli oldugu tartisilir. Vergisini odemeyen binlerce dolar milyoneri varken benim bir tane bisikletime mi kalkiyor.. denebilir (ben diyorum sahsen) ama teoride vergi gerekli birseydir ve odemek kesinlikle enayilik degildir.

Ben almanyadaki havaalaninda ilgili personel olsam kesinlikle imzalamam (imzalayabilir, ama asla zorunda degildir. Cunku hicbir kagit, o kisinin istanbul havaalanindan baska bir ulkeye aktarma yapmayacagini garanti edemez) son duragin tr oldugunu kesin sekilde garantileyen tek yol kargolanmasi.

@lombardo

Eğer prosedürü düzgün bir şekilde işletirseniz (fatura/ürün uyumu, çıkış bileti vs.) vergi iadesini her türlü alırsınız. Bu kurnazlık, enayi yerine koyma filan değil. Bu arada Almanya'daki personel öyle kafasına göre imzalamam ben bunu diyemez. Eğer sizin AB üyesi bir ülkede oturma izniniz, ikamet adresiniz vs. yoksa, formlarınız tamsa ve tax free listesinde hariç tutulan bir ürün (araç parçası vs.) çıkarmaya çalışmıyorsanız her türlü vergi iadesi formunu kaşeler.

Bu konular karışık işler ve gerçekten konuyu bilmiyorsanız, "Bence şöyle" filan diye yorum yapmayın. Sonra bilgi kalabalığından ötürü insanlar yanlış yönlenebiliyor.

@muratcolakoglu ben sizin yazdıklarınızı da arkadaşın sorununu da gayet iyi anladım. Ama siz anlamamayı geçin benim konuyla ilgili yazdıklarımı okumamışsınız bile anlaşılan. Sadece sizinle ilgili olan kısmı okuyup laf atmışsınız. Amacım size sataşmak filan değil. Üslubunuzdan tartışılamayacak birisi olduğunuz belli zaten. Benim kızdığım nokta hakaret ederken insanları bir de yanlış bilgilerle yönlendirmeniz. Bilmediğimiz konularda yorum yazmak zorunda değiliz değil mi???

• Beğen
Tepkiler: EnginK. ve sinobjk
Geri