Scudo Sports

Çalıntı! Bit pazarına nur yağmaya devam ediyor...

Scudo
arkadaşlar bu resimdekiler 3 ay önce satılıyordu , 2 hafta sürdü bir dahada gelmediler pazara , ancak yaz başı geliyorlar bilginize , izmitte çalınanı yalovada , istanbulda çalınanı izmitte satıyorlar

Çalınan maldan hayır gelmez . Üstelik sen çalıntı oldugunu bıldıgın , tahmin ettiğin halde o malı alırsan çalan adama da yardım etmiş sayılırsın . benım dusuncem bu .

Ne yazıkki forumda da tek tük arkadaslar cıkabılıyor bu bısıkletlerı alabılecek . Yani düşün be arkadasım adam her ay 50 lıra 100 lira para biriktiriyor , diğer harcamalarından kısıyor , uzunca süre araştırma yapıyor bir hevesle bisikletiini alıyor ama bir gün o uzun ugraşlar sonucu aldıgı bisikletini biri gelip 10 sn de çalıyor . O adamın ruh halini , üzüntüsünü düsün bi . Bir de kalkıp o bisikleti almak ne kadar dogru ?

Ha adam faturası var der garantısı var der ucuzdan satar orasını bılemem ama çalıntı oldugu yuksek ıhtımal olan bırseyden uzak durmak lazım .

daha dün kardeşim telefonunun çalındıgını soyledi , imei numarasını da yazmamış bir köşeye yani telefondan umudu kestik . Ne diyelim hayırlısı olsun .

mesela SCHWINN MARK V CRUISER SAND bu bisiklet 2 ay önce vardı 450 ye satıyorlardı

Kaba bir laf vardır. Ağlayanın malı gülene yaramaz.

Belki çok ucuza hayalini kurduğumuz bisikletleri bulabiliriz orada. Acaba ilk sahibi o bisikleti nasıl zorluklarla aldı bilemeyiz. Haram maram olayına girmeyeceğim. Konu sadece bisiklet te değil. Çalıntı olduğunu bile bile bir eşyayı satın almayı vicdanım kabul etmez.

Empati yapayım. Bisikletimin taksitlerini ödüyorum hala. Çalınırsa benim için çok üzücü olur.

Tabi bunlar benim şahsi görüşümdür.

@sedat saraç

Bugün gittim ve resimleri foruma koyuyorum bakınız.

@Emre Sertkaya

Bisikleti çalan kişi, malesef çaldığı kişinin nasıl emek sarfederek aldığını düşünmüyor malesef.

@mehmet Harman
derken ? :)

@mfocak

o bisikleti bende gördüm, 450 demediler bana 650 TL dediler, sıkı bir pazarlıkla 250 tl ver al git dediler :)

@Özgür Türker

Keşke herkes böyle düşünebilse özgür bey. :(

@F.Cetin
Bugün bu resimlerini çekildiği yere gittim, resimleri ekledim bakınız.

arkadaşlar, resimlerde gördüğünüz yer "izmit şehir pazarı" halk arasında "çalıntı pazarı" olarak biliniyor.

İçeri girdim ve dolaştım, sıfır araç jantı, araç lastiği, teyb, mikro dalga fırın, 0 lcd led televizyonlar, radyolar, araç motor parçaları, motorsiklet tekeleri ve jantları, pantolonlar, giysiler aklınıza ne geliyorsa hepsi mevcut burda.

Ve baktığınızda zaten çalıntı dememek imkansız.

Bunu inanın poliste biliyor ancak hiç birşey yapmıyor.

Gelelim bisikletlere, aradım taradım bulamadım, resimdeki beyaz transit bisiklet tamiri için orada. Sordum kendilerine ve aradı satan kişiyi. Adapazarında tezgah açmışlar bugün, haftaya çarşamba buraya geleceklermiş.

Adam bana sordu "siz ne tür bisiklet arıyorsunuz markası vs" aklıma o an forumdan dün gece "ender şeker" beyin mesajı aklıma geldi, beyaz salcano arıyorum dedim. elinde var olduğunu ve diğer modelleride söyledi, bianchi sedona merida whistle carraro modelleride mevcutmuş.

haftaya çarşamba buraya tekrar gideceğim ve tek tek resimleyeceğim, umarım çalınan arkadaşların bisikletleri buradadır.

700-800 TL istedikleri bisikleti pazarlıkla 200-250 tl ye veriyorlar.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Arkadaşlar bu çalıntı bisikletlerin çoğu eminim istanbuldan, daha uzak mesafeden taşımaya uğraşmazlar.
Bu bisikletlerin sahiplerine ulaşması için ne yapsak.

Berksan bey çabalarınız için çok teşekkürler.

Bence resimlerinizi foruma koyalım hatta eski çektikleriniz ve bu başlıkta olanları da, mesela bisikleti çalınanlar baksın diye açalım.

Ben resimden bu bisiklet benim diyen arkadaşı arabam ile oraya götürürüm. Orada polisi de yanımıza alır gideriz eminim eğer polis bizimle gelirse bırakıp kaçarlar bisikletleri bile..

O kadar üzüldüm ki göz göre göre orada satılmasına sahiplerine bir şekilde yardımcı olmalıyız diye düşünüyorum..

Bizim bir dayı vardı Batı Trakya'da sürekli bisikletini çalardı romanlar, o da sürekli gidip romanlardan bisiklet almaya devam ederdi (farklı farklı) 10-15 avroya :), kısacası çalıntı maldan hayır gelmez...

Ya hırsızlar bu frumu takip ediyorlarsa? Sizce o gün tekrar koyar mı bisikletleri? Bir de polisle gitmen için elinde kanıt olması gerekiyor. Bence gizli çekim yapılmalı çokta iyi olur.Her tezgah açtıklarında biri gidip gizli çekim yapsa ve aynı gün yayınlasa youtubeden bir nebzede olsa bisikleti çalınan kişi o bisikleti tanır ve nerede lduğunu görür. Ama bu işten sadece çalıntı bisiklet satanlar ekmek yemiyordur. Bunu birde bu şekilde düşünmek gerek :)

Buna benzer 2 konu var(yine aynı arkadaş açmış sağ olsun), orada da farklı fotoğraflar var arkadaşlar.

Başlığı görünce kesin Kocaeli'dir dedim yanılmadım.

Arkadaşlar buradaki adamlar sıradan bilinçsiz adamlar değil. En azından bu tarz şeyleri satanlar. Adamlar sezonluk neyi ne zaman satacağını bile biliyor. Rafting botu, kürek, kask, gore-tex kıyafet, kayak vb. bi çok ürün var. Adamla konuşuyorsun sahibinden.com'dan satıyorum, şu sitede böyle, şurda şöyle diye sana marka modele kadar anlatıyor. Bisikletimle gittim bir keresinde bisikletimin markasını söyleyerek dünyaca ünlü bazı sporcuları söyleyip iyi marka seçmişsin falan diyor adam, düşünün artık. Ve bizzat çalınan bisikletinizi bulsanız bile polisle bile gelseniz fatura olmadan, delil olmadan alamazsınız oradan. Bu adamlar bu prosedürü de biliyor. Yasayı, hukuku biliyor bir yere kadar.

Zabıtanın bu tip pazarlara izin vermemesi çözüm olabir belki. Satabileceği yer bulamayan adam en azından çalmayabilir. Yani en azından azalır. Çünkü pazar dışında da satabileceği bir çok yer var.

Bi çoğunuz biliyorsunuzdur, bisikletinizin orta göbeğinin altında işlenmiş seri/model no vardır. Taş motoru ile zımparalanmadıkça silinmez. Faturanızda da bu yazar. Yazmıyorsa fatura üzerine yazarak saklayın. Bu numarayı ve üzerinde kendinizin de olduğu kasksız, tanınan bi fotoğrafınız da delil için mutlaka bir kenarda olsun.

Ha bu arada ülkemiz ülkemiz diyoruz ama Avrupadan Amerikaya kadar bu olay dünyanın heryerinde var. Kimsenin bisikletinin ve hiçbir şeyinin çalınmaması dileklerimle...

@olgun şenel
pardon merakımdan soruyorum adam nasıl kanıtlayacak kendine ait oldugunu ?

@murataslan

Yukarıda düzeltme yaptım.

@olgun şenel

Allah korusun, farzedelim bisikletiniz çalındı ve siz bu pazarda gördünüz. Polise elinizde seri numarası yazılı olan faturanızla beraber gidip çalındığını belirterek pazarda satıldığını söyleyeceksiniz. Pazara beraber gidip bisikletin altında kazınmış olan seri numara ile karşılaştıracaksınız. Tutuyorsa bisikletin sizin olduğunu ispatlamış oluyorsunuz. Delile katkı olarak daha önce bisikleti kullandığınızı gösteren fotoğrafınızı ve seri numarasının fotoğraflarını gösterebilirsiniz.

Tüm bunlara rağmen hırsız şunu diyebilir. ¨Bu adam bu bisikleti bana sattı ama faturasını vermemişti¨ İşte bu durumda bile bisikletinizi alamayabilirsiniz. İşte bu yüzden bisikletiniz çalındığı anda polise gidip ¨şu seri nolu, şu fotoğrafdaki, şu model bisikletim şu tarihte çalındı¨ diye rapor/dilekçe vermelisiniz. Tıpkı kimlik kaybolmasında ilan vermek gibi.

İşte prosedür, bürokrasi denilen şey bu oluyor. Bu ülkede yaşarken biçok şeyi bilmek gerekiyor. İnsanlar adam öldürüp, ülke soyup 3-5 ay yatıp çıkıyor. Avukatı olmayan, işlediği suçu bilmeyen birisi ise bilmeyerek küçük bir hatadan yıllarca hapis yatabiliyor. Örneğin otostop çeken birisini aracınıza aldığınız da bile ¨bu araca kendi rızam ile bindim ve bir kaza durumunda hiçbir hak iddia etmeyeceğim¨yazılı bir kağıt imzalatmak gerek. Kaza yapsanız ve adamın başına bir iş gelse o söylemese bile polis/jandarma soruyor ¨şöförden şikayetçi misiniz¨diye. Hasılı hukuk, yasa vb. böyle işte. Ucundan bacağından bilmek gerekiyor...

@Çetin ŞAHİNÖZ

kendileri zaten söylüyor, istanbul, sakarya bursa gibi şehirlerimizden getiriyorlar. çalıntı mı diye sorduğumda bizde öyle mal olmaz deniyor. ancak bu pazarın adı zaten çalıntı pazarı :D

@Oğuz Özgenel

zaten yukarıdaki 2 resmi çektim olay oldu. Beni kovdular çektirmiyorlar :) çalıntı pazarı :)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
bu resimleri gördükten sonra çok sinirlerim bozuldu adam parasını satıcıya kuruşu kuruşuna ödüyor sonra bir kişi kapının önünden çalıp gidiyor bu adaletmi bu bisikletlerin zaten pazarda satılması imkansız kesin hatta %100 bunlar çalıntıdır zaten.

Arkadaşlar, mesajlarınız beni daha çok üzdü.
Yani bu bisikletlerin sahiplerine ulaştırılma şansı yok denecek kadar az.

Durum bu kadar vahim ise ne konuşuyoruz ki burada demek ki mesele çalınana kadar.

Demek ki ne yapıyoruz, bisikleti çaldırmıyoruz. Bu adamlar her zaman olacak tedbirinizi ona göre alın. Ben kilit bile kullanmıyorum, bisikletimi yanımdan ayırmıyorum o kadar.

@Oğuz Özgenel

sanmam, sahibinden.com u takip ediyorlarmış sadece sordum :)

Geri