Scudo Sports

Çalınan bisikletin ispatı?

konunun sonucu ne olcak cok merak ediyorum benimde başımdan aynı böyle bir olay geçti aynen kısaca aktarayım bisikletim calındı ve askere gittim geldim ondan sonra buldum toz koparan emniyetine gittik bisikletimi alabilmek için fatura bilgileri istendi ( o karakolun polisleri böyle calısıyorlar )bisikletimi ben amerikadan kendim getirmiştim gt pro performer elimde gümrük belgeleri ve faturası vardı ve yaklaşık iki sene bende saklı kaldı bir umutla bu belgeleri görmeden bisikleti bırakın almayı göstermediler bile şimdi bu konuyu merak ederek izliyorum ve gercekten soruyorum bir calıntı bisiklet elde gercekten bir belge yoksa ki olsa bu gögsünü gere gere gösterilir nasıl polis tarafından teslim edilir cok garip iki taraf ta savunmada ama kim dogru soylüyor bunu merak ediyorum

Scudo
Söze gerek var mı? Sen doğruyu söyledin bile. İlk önce memur senin olduğuna inanacak ki sonra savcı makamına ulaştıracak. Adam kodaman, polis bile farklı davranıp konuşuyor. Neymiş koca şirketin başıymış, büyük firmalara tula satıyormuş. Peh. Elit bir insan o 5 aylık :) Ona farklı davranmayacak ta sana mı bana mı davranacak. Ayrıca ben savunma yapmıyorum. Çünkü gerek yok. Her şey ortada, suçluda değilim mağdurda. Ama bu konu burada okuyan binlere tecrübe olacak. Ben tecrübesizlikten o bisikleti aldırdım. Sizler artık bu hataya düşmezsiniz. Dediğiniz gibi laf var belge yok. Bakalım ne olacak.

• Beğen
Tepkiler: tt2000
Sonucu bende merak etmekteyim, kim haklı, kim haksız bilemem, ancak konuya muhatap malum kişinin yazı ve yorumları oldukça rahatsız edici ve itici, bunu belirtmeden geçemeyeceğim.

http://u1308.hizliresim.com/1d/j/rk0rd.jpg

Bu bisikleti görenlerin insanlık namına,Nehir hanıma bildirmeleri rica olunur :)

İnşallah bulur bisikleti:) Bizde böyle bir ilan assak belki bulurduk. Forumda takip eden arkadaşlardan Kron Tourer City kullananı gören olmadı şimdiye kadar. :(

anlamadım.
bu ilan bisikletin asıl sahibinemi ait.
neyse yorumumuz bulunsun :)))

İşin komedi tarafı bir yana, bakalım kim doğru kim yanlış. Bana bisikleti satan M. 2 yıldan fazla kendisinde olduğunu söylüyor, Bisikletin kendisinin olduğunu iddia eden E. kendisinden 1.5 yıl önce çalındığını söylüyor. Mahkeme günü 20,11,2003 olarak iletildi bizlere. Açıkçası bende çok merak ediyorum. Sadece bir soru ile 21 sayfayı bulan bu konu o tarihten sonra kapanacak mı? Sizlere mahkeme sonrası bilgi yazacağım.

Hocam yahu konu ne dallandı, budaklandı, kafa gitti :) Var ya o bisiklet size verilirse kurtulun bence ondan. Amcam bana bir bisiklet kazamdan sonra "Huylu o bisiklet, seni sırtından atıyo, binme ona" demişti :D Kendisinin zamanında atı/atları varmış. Tabi şimdi traktör var. Oradan takılıyo bana :D

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı
konuyu baştan sona okudum ve çıkardığım sonuç şu:

1- 1.5 sene önce e.k. adlı kişi 52cm'lik bisikletini çaldırıyor
2- a. isimli kişi şanssız bir şekilde güvendiği bisikletçiden 2 seneden fazladır elinde bulunan 54cm'lik bisikleti satın alıyor
3- a. isimli kişi muhtemelen bisikletten memnun kalmayarak satışa koyuyor
4- e.k isimli kişi bu bisikleti kendisinin sanıp muhtemelen samimiyeti olan polislerden yardım istiyor
5- e.k. isimli kişi hiç bir kanıtı olmadan ve hukuksuz bir yol ile kendisinin sandığı bisikleti (gerçekten kendisinin olsa bile alamaz) teslim alıyor.
6- olay mahkemeye taşınıyor
7- burada karşılıklı atışmalar başlıyor ve burada e.k muhtemelen bisikletini çaldırmış olmanın verdiği kızgınlık ile ve resmi olmayan bir şekilde kılıfına uydurularak bisikleti almış olduğunu bildiği için yorumlarını kendisini haksız gösterdiğini fark etmeden ve düşünmeden yazıyor.

Bence burada kimin haklı veya kimin haksız olduğuna bizler asla karar veremeyiz; ama buradaki konuşmalardan çıkan sonuç özetlediğim gibi görünmekte ve bence mahkeme kararı gelinceye kadar taraflar burada tartışmasın(bu sadece benim fikrim, isteyen istediğini yapar)

Bende başımdan geçen bir olayı anlatmak ihtiyacı hissettim; yıllar önce telefonumu çaldırmıştım ve imei numaram ve faturam ile birlikte şikayette bulunmuştum. Üzerinden 6 ay geçtikten sonra telefonum bulundu; ancak telefonu alan kişileri sorguya aldıklarında telefonu satın aldıklarını beyan etmişler ve ellerinde fatura falan olmamasına rağmen telefonu kendilerine iade etmişler ve bana da telefonu alabilmem için şikayetçi olmam gerektiği bildirildi. Bende o sırada askerde olduğum için ve telefonda çok mükemmel bir telefon olmadığı için üzerine düşmedim. Ancak burada görüyorum ki ortada bir belge bir kanıt olmadan bisiklet sahibi olduğu bilinmeyen birine teslimediliyor. Bu gerçekten çok ilginç...

Davaya bakan Savcıya veya Hakime artık kim bakıyorsa Allah kolaylık versin :)

Bu konu sayesinde öğrendiğim tek şey 2. el alırken nelere dikkat etmeliyim ve nasıl hareket etmeliyim. Bunun için teşekkür edebilirim, haklı kimse hakkında bol şans dilerim.

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı
mahkeme sonucunu merakla bekliyorum ayrıca şu kura ile bisiklet hediye edilecek sacmalıgınada talip falan degilim kimse kimsenin malını birilerine veremez ayrıca bu dünyada verse öbür tarafta hesap vermek var

konu sahibi arkadaşım dolandırıcı şahıs adına yaptırımlarınızı yaparken görevini kötüye kullanan polisler hakkında da gerekli yaptırım ve tazminat davalarını açmalısınız görevden atılırsa atılsın bana göre bisikleti sizden almaları düpedüz polislik görevi adı altında gasptır en azından görevden atılmazlarsa bile başka insanlara bunu yapamazlar atılırlarsa zaten hiç yapamazlar toplum 3-5 kendini, görevini bilmezden kurtulur.

ARKADAŞLAR DAVA 1. CELSEDE SONUÇLANDI.
Hakim, çok yoğun olduğu için teferruata girmeden bir kaç soru ile davayı sonuçlandırdı.
Bisikletin eski sahibinin de bulunduğu davada belgeler filan konuşulmadı. E Beye bisikleti hediye eden abimize sordu bu bisiklet hediye ettiğin bisiklet mi diye; O da "evet bu bisiklettir" dedi. Daha öncede yazdığım gibi satıcı M.K. bisikletin ücretini ödeyerek mağduriyetimi giderdiği için onunda isteği ile teferruata girmedim.
SONUÇ : Bisikleti hediye ettiğini ve bu bisiklet olduğunu söyleyen amcamızdadır vebal. Doğru ise helal olsun, kimsenin hakkı kimsede kalmaz. Dolayısı ile aradığım soru cevapsız kaldı. 54 Kadro 52 kadro vs. hepsi boş. Siz siz olun bisiklet alırken belge mutlaka düzenleyin. M. Usta ile aramızda düzenlediğimiz belge hiç bir işe yaramadı. Ama ben satmadım diye inkar etse o belge benim suçsuzluğumu kanıtlayacak tek tutanağımdı. Neticede varsa bisiklet ile ilgili belge ve nüfus cüzdanı fotokopisi satış bilgisi. Yoksa bisiklet belgesi, Sadece nüfus cüzdanı fotokopisi üzerine bisikletin özelliklerini ve numarasını yazarak düzenlenecek imzalı tutanak. MUTLAKA ALIN...

Abi sen ne yapmışsın yaa.. 9 yıldır bu işin içindeyim. Konu hakkında bilgisi olan olmayan herkes bir yorum yapmış. 9 yıldır adli soruşturma yapıyorum. Böyle olay görmedim. Birincisi polis senin elinde ki bisikleti el koyma ya da muhafaza altına alma kararı olmadan elinden alamaz hiç bir şart altında. El koyma yetkisi T.C. de mahkemelerindir ki savcılar bu yetkiyi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ileride mahkemeye onaylatmak üzere kullanabilirler. Bir kere bisiklet hangi ad altında senden alındı. El koyma hariç te bisikletine kimse dokunamaz dı. Kaldı ki Mahkemenin el koyma kararını görmeden ve el koyma kararını uygulayan kolluk (Polis ya da Jandarma) bu el koyma işlemini belirten bir tutanak tutmadan el koyma kararını uygulayamaz. Bu tutanak sizin elinizde olsaydı diyemiyorum. çünkü el koyma kararı olmadan bisikletinizi kuzu kuzu polise teslim etmeniz en baştan hata... Allahım o polisler neden benden bisikletimi istemez ki bakın başlarına ne çoraplar örüyorum onların. Polisler burada çok net bir şekilde görevi kötüye kullanma suçunu işlemişlerdir ki bu da kesinlikle meslekten ihraca kadar giderdi ama sizin bunu ispat etme şansınız hiç ama hiç yok... Çok yazık olmuş... Eğer olay arkadaşımızın anlattığı gibi cereyan etti ise allahıma tek duam bu hesabı öbür dünyaya bırakmasın bu dünyada halletsin hem polisler ile hem şahıs ile. Kollukta kendisi ile yapılan işlemlerden dolayı herkes evrakın bir suretini alma hakkına sahiptir der cmk. İfade tutanağı, el koyma kararına istinaden uygulanan bir el koymayı anlatır tutanak vs... Sizin için her şey o anda bitmiş anladığım kadarıyla. Söyleyecek söz bulamıyorum... Konuya hakim olmayan insanların böyle hatalar yapması normaldir. Eleştirmiyorum. Ama İfade tutanağınızdan bir suret istemeyi nasıl unutursunuz. Bisikletinizi teslim ettiğinize dair bir tutanağı nasıl istemezsiniz. Keşke size yardım edebilecek bir pozisyonum olsaydı. Kolluk kuvveti soruşturmayı savcıdan aldığı yetki devri ile yürütür yani... polisin savcıya bilgi vermeden sizin şüpheli sıfatı ile ifadenizi bile alamaz. Bırakın bisikletinize el koymayı. Ama görünen o ki polis soruşturmayı kendisi yürütmüş. Eğer bunları ispat edebilecek en küçük bir deliliniz olsa bu iş en başta karakolda çözülürdü. Üzüldüm. Biraz sinirlenip çok ve eleştirel yazmış olabilirim özür dilerim...

Kardeşim ifade tutanağı elimde zaten. Ama üzerindeki numara alakasız. Dosya olmadığı için o günün ifade sırasını yazmışlar. Artık her şey geride kaldı. Önemli olan arkadaşların tecrübe edinerek bu tür olayların tekerrürünün yaşanmaması. İlgin için teşekkür ederim.

Geçmiş olsun...

Daha önce söylendiği gibi ikinci el bir bisiklet alıyorsanız mutlaka bir satış sözleşmesi düzenleyin. Hem bisikleti çalan birisi size böyle birşey vermeye yanaşmayacaktır, hem de böylesi bir durumda iyi niyetli olduğunuzu gösterecektir.

İkinci el aldığınız bisiklet için birisi "bu benim çalınan bisikletim, ver geri" derse haklarınızı bilin, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'ndan:
Madde 985- Taşınırın zilyedi onun maliki sayılır.
Önceki zilyetler de zilyetlikleri süresince o taşınırın maliki sayılırlar.

Yani bir taşınır kimin elindeyse sahibi o sayılır.

Madde 989- Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir.
Bu taşınır, açık artırmadan veya pazardan ya da benzeri eşya satanlardan iyiniyetle edinilmiş ise; iyiniyetli birinci ve sonraki edinenlere karşı taşınır davası, ancak ödenen bedelin geri verilmesi koşuluyla açılabilir.
Diğer konularda iyiniyetli zilyedin haklarına ilişkin hükümler uygulanır.

@afidanci66

Bu durum oldukça kafamı karıştırdı. Ortada fatura yokken hakim sadece beyanla bu kararı nasıl verir ?

Bisikleti hediye eden kişinin olduğuna dair herhangi bir evrak varmıydı dosyada ? Böyle bir belge yoksa , Hakim neye göre hediye eden kişi , davaya konu olan bu bisikletin mutlak sahibiymişcesine beyana dayalı olarak karar verebilir ???

11 yıldır hukuk bürosu yönetirim , ( Öncedeki 5 senemde kanuni takiple alakalı bir işte geçti ) kolluk kuvveti , savcılık ve mahkeme sürecin ve bunların arasındaki çalışma usulleri itibarıyla , böyle her tarafından usulsüz işlemle yürüyen bir dava yöntemi görmedim.

Ya bize söylemediğiniz bir şeyler var. Ya da dosyada sizin görmediğiniz veya gördüyseniz bile ne olduğunu anlayamadığınız belgeler var. Çünkü bu tarz bir belge yoksa , Mesleğe yeni başlamış acemi bir hakim bile bu kadar basit bir usul hatası yapmaz.

Bu dosyanın son akibeti nedir ? kararı temyiz ettiniz mi ?

• Beğen
Tepkiler: Abdullah Cimis
Geri