@Muhammet Ağrı Çok yakın bir arkadaşımın Trek Madone SLR 7 si var. Eskişehir'de olunca tüm bakımlarını da ben yapıyorum, bakımlardan sonra da test sürüşlerim oluyor. İlk ön rotarın ayakta dans ettirirken sürtmesiyle başladı. Aklımızda hiç kadronun esnediği ile ilgili bir şey gelmiyor tabi, habire kaliperi ayarlamaya çalışıyoruz. Fakat rotar tek bir tarafa sürtmüyor iki tarafa da sürtüyor. Rotarı bile değiştirdik acaba yamukluk varda göremiyoruz diye. Sonra bisiklet yere 45 derece açı ile dururken maşaya çanak hizasından yük bindirip bisikleti ileri geri yaptığımızda her iki taraftan da rotarın sürttüğünü fark ettik. Yani maşa esneyerek rotarın sürtmesine neden oluyor. Sonrasında internetten aratınca aynı sorundan şikâyetçi olanların oldukça fazla olduğunu da öğrendik.
Arka maşa desen öyle. Bu olaydan sonra arka maşa da dikkatimi çekti. Benim çok fazla çeşit yol bisikleti deneyimim olmadı, gravelimden sonra şu an kullandığım bisiklete geçtim. Şu an kullandığım bisiklette güç aktarımını en iyi sevide tutmak için özellikle çeki borusu kalın tutulmuş ki kadro zaten çok sert ve agresif bir kadro. Madone nin jant takılı değilken arka maşasını içeri doğru esnettiğinde lastik gibi esniyor. Kendiminkiyle kıyasladığımda fark çok büyük diye diğer arkadaşlarınkiyle de kıyasladık. Diğerlerine göre de oldukça esnek. Arka sokma mili yerleştirirken bile esneklik hissediliyor, söyle bi elle esneterek karşılığını denk getirmek gerekiyor.
Sonrasında isospeed mekanizması. Mekanizmada boşluk oluşmuş. Mekanizmanın çalışma prensibi, öne arkaya doğru. Ama vidasında boşluk oluştuğundan sağ sola boşluklu bir salınımı vardı. Vidayı sıktık boşluğu aldık. Kontrol ederken sele boruna uygulanan gücün isospeed e kadar yanal esneme oluşturduğunu da fark ettik.
Gelelim benim sürüş deneyimime. Kendi bisikletimde DT Swiss PRC 48 jant seti Trek'de Bontrager Aeolus xxx4 jant seti var. İkisi de DT Swiss 240 hub kullanıyor. Bir birine yakın jant setleri. Madone'un ivmelenmesinde, ataklığında bariz bir durum var, gücü bariz bir şekilde emdiğini hissettiriyor. Tırmanırken de bu fark ediliyor ki zaten Madone için iyi tırmanmıyor deniyor. Ama hızlanınca, hızını alınca akıyor. Ona bir şey diyemem. Benim gibi fiyatla performansı ilişkilendiren birisi için hayal kırıcı. Artısı yok bu var tabi gerçekten konforlu bir bisiklet. Sadece isospeed değil maşada iyi sönümleme yapıyor. Trek, bakıldığında büyük rakibi Specialized'a göre daha çok hobi kullanıcılarını hedef alan, reklam harcamalarını magazin dergilerine sosyal medya sponsorluklarına daha çok yapan bir firma. Konforu ön planda tutması da bu yönde normaldir. Ama onca para verip de alü kadro gibi esnemesi hiç hoş değil.