Bisiklette vitesi doğru kullanımı inanın %60-70 bilmiyordur, en çok gördüğünüz bisikleti en kolay vitese alıp tın tın bol pedal çevirerek sürüş modeli.
Vites olayını kabaca ifade edersek aynakola göre ruble dişlilerin oynama aralığı 4-5 olmalı.
Anlattıkların kadar önemli bir durum var ki, tahrik sistemi yük altında iken vites değiştirilmesi ! Tırmanış esnasında var gücümüz ile pedala abanırken üstüne birde vites değiştiriliyor ve çatırtı kopuyor. Ne olursa olsun vites değişiminde pedala uygulanan kuvvet kesilmeli. Aksi halde aktarıcıların ömrü ciddi oranda zarar görecektir.
@Holiganguc
Dogru vites kullanimi ile baglantili olan kadans konusunu da arastirin ve okuyun. Dogru vites kullanimi donanimin omru ve sizin icin ne kadar onemliyse, kadansta ozellikle diz eklemlerinizin sagligi ve rahat - tempolu surus icin o kadar onemlidir
Bende 2X10' lu sistem var.Vites değişim sıram nasıl olmalı?Ruble 10. vitesteyken aynakolu en büyük dişliye almak istesem zincir atar mı?Yani 10. vitesten bir anda 20. vitese geçmek istediğimde zincir atar mı?
Sorularınıza sondan başlayarak cevap verelim.
Öndeki dişli grubunun (aynakol) küçük dişlisi 1 olmak üzere 2'li. Arkadaki dişli grubunun (kaset) büyük dişlisi 1 olmak üzere 10'lu olduğu durumda; eğer ön 1 - arka 10 gibi bir kullanım yaparsanız hem aynakol, hem de kaset dişlilerinizi çok kısa sürede elinize alırsınız. Böylesi bir durumdayken aynakol dişlisini 2 ye aldığınızda zincir atmaz aksine sistem rahatlar. Ancak yapılan hata dişli sistemine zarar verir.
Doğru kullanım için :
ön 1 - arka 1/2/3/4
ön 1+trim - arka 5
ön 2+trim - arka 6
ön 2 - arka 7/8/9/10
Arkadaşlar 21 vites ümit bisikletinde vites nasıl ayarlanır. Vites neye göre ve nasıl değişir. Vites hakkında hiçbirşey bilmiyorum. Beni aydınlatırsanız Sevinirim....
Ya
@mtb_rider
Yani senin dedigine gore surus esnasinda hizimiz ne olursa olsun,bir an icin pedal cevirmeyi birakip vites degistirilmeli ve ondan sonra mi pedal cevirmeye devam edilmeli?Hakli miyim?Veya vites degistirirken pedali mevcut hizimizda mi cevirmeliyiz?
Merhabalar aynakol dişlisi tek, arka aktarıcı ise sekiz vites olan bir bisiklette doğru vites kullanımı nasıl olmalıdır? Yani zinciri çapraz kullanmama olayı bu durumda nasıl olur?
Benim Carraro sportive 327 model bisikletim var 27 vites ben
ön 1 - 1,2,3 arka
ön 2 - 4,5,6 arka
ön 3 - 7,8,9 arka şeklinde kullanıyorum doğrumu yapıyorum bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar.
Doğru vites kullanımına dair oldukça faydalı olacağını düşündüğüm bir video. Referans niteliği taşıyabilir. Özellikle yeni başlayan ve/veya yanlış kullandığının farkında olmayan arkadaşlar için.