@grikartal
Ailemle aynı evi paylaşmasam dert olmaz ama şu anki durum ister istemez öyle oluyor. Arada sırada bu aktiviteden bahsederek nabız yokluyorum. Uludağ lafına alışırlarsa sorun çıkmayabilir.
Uludağ' a 10 yaşlarındayken bir kere çıkmıştım.
Rampa çıkmak çok sıkıcı geliyor ama zemin buzlu olunca o kadar sıkıcı olmayacaktır. 8-10 km/h ile çıkılır ama iniş hızı 20 km/h yi asla aşamaz, aşmamalı. Çünkü kaygan ve kenarı uçurumlarla, üzeri trafikle dolu yol şakaya gelmez. Zemini tuzlasalarda zeminde yine kar parçaları kalacağından hız fazla yükselemez. Dolayısıyla çivili lastik kullanmak şart.
Nacizane önerim herkes kendisi için bir çift çivili lastik hazırlasın. Tura onlarla çıksınlar daha iyi. Turun %60' ından fazlası kaygan zeminde geçeceğinden çivili lastiğe ihtiyaç var. Çivili lastik çıkışın ilk bir kaç yüz metre rakımına kadar büyük olasılık kuru zeminde olunacağından rahatsızlık verebilir ama yolun esas zor kısmında sizi hayata ve doyumsuz keyfe bağlayan başlıca etmenlerden olacak.
Frenlerin kesinlikle çok iyi ayarlanması şart. Kaygan zemin tecrübesi olmayanlar yağmurlu havalarda engebeli yollarda bol bol antreman yapmalılar. Kendinize güvenseniz de bisikleti inişte fazla hızlandırmamanız gerekir. Çünkü güvenli yavaşlama hafif frenajlarla uzun mesafe gerektirecek.
Çıkışta (çivili lastiğiniz yoksa) patinaja düşmemek için normal rampa vitesinden daha ağır vitesleri kullanmanız gerekecek. Bu da daha fazla kondisyon ihtiyacı gerektirir.
Çıkış normal havada Uludağ' a çıkmaktan (yaklaşık) üçte bir kadar, iniş ise (yaklaşık) normalden üçte iki daha uzun sürecektir (çivili lastik kullanılırsa bu süreler olumlu yönde değişir).
Çivili lastik yapacak kadar vaktiniz yoksa ama parasal olarak iyi durumdaysanız piyasada satılan çivili lastiklerden almalısınız.
Hava durumunun siz dağdayken değişebileceğini göze alarak çeşitli önlemler almanız şart. Yoğun sis ve tipi olabilir. Kaybolabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda fosforlu elbiseler, ışıklandırma, düdük, pusula veya GPS, dağın haritası ve biraz yiyecek bulunmalı. Kaybolmasanız bile değişecek hava koşulları yüzünden dağda otelde de olsa konaklamayı göz önünde bulundurun.
Dağa giderken sadece kondisyon yetmez. En kısa zamanda dengeli beslenmeye başlamanız gerekiyor. Sigara, alkol kullanıyorsanız bunları azaltın.
Selamlar..