Scudo Sports

Bisikletle arabaya çarptım tutanak geçerli midir?

tramer belirler diyeceğim de neye göre belirleyecek. motorsuz aracın kaydı ve sürücü ehliyeti yok. kim nasıl belirleyecek ben merak ettim.

Scudo
@venom09
Adam ın bisikleti elinde tuttuğu fotoğrta sağ ön çamurluk belli oluyo. Oraya doğru vurdum. Tamponun yakın çekimi suan bende yok ama onun resmi de var diğer yanıma gelen arkadaşta. Ama uzaktan belli bile olmayacak birşey tırnağı kırılmış tüm tampon değişmeliymiş.
05076fa56c9122524105ad13060d42f8.jpg
b02b8a23c3fa8275db63013a4f30ab19.jpg
b091aeb6fd9e282be619d2c2dd8a33b4.jpg
cdc81b0662fa96baa8406538fa78f3ac.jpg

E5603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Hem çamurluğa hem tampona nasıl çarptın. Bence eski hasarıda senden çıkaracak. Orda 3500 liralık hasar felan yok. Ödemeye kalkma sakın.

@mehmet.ali
Yani araç sıfır alınmıs çiziksiz tertemizdi :( çarpınca yere düşmedimde aracın üstüne doğru yaslandım o an. Ondan olmus olabilir. Ödemez isem daha yüksek meblağılar öderim diye korkuyorum. 3500 e zaten imkansız ya dışarda biyere yaptıramam lazım yada hiç yaptırmayacağım

E5603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kardeşim araç sıfır olınca yedek parça pahalı olacak diye bir kural yok. Öyle olsa bile fluence zaten artık üretilmiyor ve o araç sıfır değil. Başka servis varsa bir fiyat al ve çözümü forumda arama sana en çok polis ve sigorta şirketleri yardımcı olur. Yada bir avukat tanıdık.

ne biçim insanlar var şuna 3500 lira demiş.19 yaşında öğrenci çocuk ulen karşındaki arsız

sıfır satılan arabaya lpg takılmasını isteyen müşteriye biz takmazsak garantiden çıkar deniyor. 2000 lik tesisat 5000 e takılıyor. düzen tutmuyor geri gidiyorsun.. şu marka lpg kullan diyorlar.. kullanıyorsun ama yine aynı.. yine gidiyorsun bu defa da yanlış gaz kullanılmış detip arıza bedelini istiyorlar.. hocam servis işi böyle sanırım. Allah kolaylık versin. umarım hakkınızda hayırlısı olur..

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Hızınızın 40km olduğunu ne ile ölçtünüz? Ben de o taraflarda oturuyorum ve bahsettiğiniz sokak üzerinde 40'a çıkmak olağan değil. Siz " aile " sokak tarafından gelirken, araç mezarlığın üst tarafından caddeye doğru mu geliyordu? Eğer öyle ise, "eşit değerli yollarda geçiş üstünlüğü sağ tarafta kalan araca aittir" kuralına göre geçiş hakkı sizde oluyor. Ancak aynı trafik kanunda bisiklet özelinde koyulmuş kural ise; " dar yollarda ve kavşaklarda bisikletli, motorlu araçlara geçiş kolaylığı sağlar " şeklinde yer alıyor. Uygulamanın ne yönde gelişeceğine dair teknik bilgim yok, lakin olayın sıcaklığında olan biteni tamamen üstlenmişsiniz gibi görünüyor.

Olacak olan şu: Adama "kusura bakmayın ben bu rakamı ödeyecek durumda değilim" diyeceksin. O da tıpış tıpış gidip bahsettiği rakamın onda birine o tamponu yaptıracak (hasar yok gibi birşey). "Seni dava ederim" diyecek. Sen de "yolunuz açık olsun" diyeceksin.Bu ülkede realite budur birader.

2015 model arabanin neresi sifir oluyor anlamadim.
Renaultun bu tur bir kazasi nasil 3500 lira olur.
Herseyi orjinal ve servisinde degisirse ancak boyle bir fiyat cikar.
Şu fotograflarda da hic birsey yok yani adamda vicdansizlik yapmasin, neticede bizlerde araba kullaniyoruz bu ciziklere mudahale bile etmiyoruz alan kiside cok sorun etmiyor, şayet fotolar sadece bunlarsa

@Salcanoherif Geçmiş olsun.

Fotoğraflardan görüldüğü kadar her iki yol da eşdeğer. Benzer bir kaza eski işyerimin önünde bir motosiklet ile araba arasında gerçekleşmişti. Ancak yaralamalı kaza idi ve polis gelmişti, tutanak tutmuştu, ifade almıştı vs.

Konuya dönecek olursak, o olayda kusur dağılımı 3/8 5/8 şeklinde dağıtılmıştı. Düz devam edecek araca kavşakta yavaşlamadığı ve eşdeğer kavşakta geçiş üstünlüğü olan sağdaki araca yol vermediği için 5/8; motosiklete ise kavşağa yaklaşırken yavaşlamadığı için 3/8 kusur verilmişti.

Sizin olayda polis tutanağı yok, aranızda "uzlaşarak" tutanak tutmuşsunuz. Uzlaşmaya varmasanız polis çağıracaktınız. Polis tutanağında da yüksek ihtimalle yukardaki olaya benzer şekilde araç asli, sizi tali kusurlu olacaktınız. Bu durumda her iki taraf karşı tarafın hasarını kusuru oranında öder. (Örn. sizde 600 TL karşıda 800 TL hasar var, kusurunuz 3/8 ise karşıya trafik sigortanız 500 TL öder.)

2 araç arasında tutanak tuttuğunuzda kusur 8 üzerinden dağıtılmaz. Tutanak ekspere gider, 3 şekilde kusur dağıtılır. Tamamen size, tamamen karşıya veya yarı yarıya; 4. bir seçenek yoktur. Ardından kaskonuz var ise hasarınızı kaskodan yaptırırsınız, kaskonuz karşı tarafın trafik sigortasından bedeli rücu eder (karşıdan alır). Tamamen kusurluysa kasko yine yaptırır ancak karşıdan rücu edilmez, hasarsızlık indirim oranınız düşer.

Tutanağı zorla imzaladım şeklinde ifade verin gibisinden bazı arkadaşlar tavsiye vermiş; bu pek makul ve inandırıcı değil. Eğer gerçekten zorla imzaladıysanız ve iş yargıya taşınırsa (ki bu trafik mahkemesi olacaktır, iki taraf için de zaman alıcı ve masraflı olabilir) "zorla imzalatıldım" iddianızı ıspatla yükümlüsünüz.

Kanımca olayınızda her iki tarafın da kusur var. Araba kontrolsüz kavşağa yaklaşırken yavaşlamıyor ve kavşakta sağdakine yol vermiyor (asli kusurlu); siz de hızla kavşağa giriyorsuz (tali kusur). Tabi tutanaktaki asli kusur kutucuklarından birini işaretlediniz mi ya da ne gibi bir beyan verdiniz, kroki çizdiniz bilemiyorum. Bir de sağdaki eşdeğer kavşakta sağdan gelene yol verilir ancak kavşağa girmiş aracın geçiş önceliği vardır (yani aracı kavşağın ortasında geçiş yaparken göre göre duramayıp vurduysanız kusurlusunuz, uzlaşın)

Karşı taraf muhtemelen tutanağı alıp hasar dosyası açtırıp aracını yaptırma yoluna gidecektir. Kaskosu varsa yüksek ihtimalle kaskosundan, yoksa da cepten yaptırıp sizden isteyecektir (araç olsaydınız trafik sigortanızdan rücu edilirdi). Araca eksper atanacaktır. Eksper yaklaşık hasarı belieleyecektir, onarıma onay verecektir. Nihai fatura onarım sonrası çıkacaktır.

Görünen hasara gelecek olursak;
Tampon tırnağı kırıldıysa plastik tamiri 50-100 TL (eksper bu tür hasarlara platik onarımı verir)
Tamponu çamurluğa bağlayan plastik braket kırıldıysa 100 TL civarı (değişir)
O çamurluk değişmez, düzelir, macunlanır, lokal boya yapılır 100 TL kaporta / 150 TL parça boya işçiliği var
Dikiz ayna kapağı 50-100 TL (orjinali)
Ayna kapak boyası 50 TL
(İçteki tampon demirinin hasar almadığını varsayıyorum)

Araçtaki maksimum hasar, servis işçiliği ile 600-700 TL'yi geçmez. Ayrıca servislere eksper tarafından biçilen hasar fiyatları siz gittiğinizde size söylenen liste fiyatları ile aynı değildir. Boş bulunup binlerce lira ödemeyin. Bir de tümüyle kusurlu olduğunuzu da düşünmüyorum.

Başınıza gelebilecek en ağır durum şu olur;

Adamın kaskosu vardır. Gider aracını yaptırır. Kaskosu da servise bedeli öder. Ardından sizin trafik sigortanız olmadığı için kaskosu sizi arar ve biz bu aracı yaptırdık, masrafı şu kadar sizden rücu edeceğiz der. Bu durumda önemli olan eksper tarafından tutanakta kusurun nasıl dağıtıldığıdır. Diyelim ki yarı yarıya, hasarın yarısından sorumlusunuz. Hatta sizin hasarınız var ise siz de bunu karşı taraftan ihtiyari mali mesuliyet kapsamında talep edebilirsiniz. Yok tümüyle kusur sizde ise onarım bedelinden sorumlusunuzdur. Ancak tüm kusur sizde dahi olsa sizden istenen bedel üzerinden karşı tarafın kaskosu ile pazarlık edin, bundan çekinmeyin. Durumunuzu da anlatın. Bu tür hasarlarda pratikte işler böyle yürür. Kasko o parayı sizden almaya alır ama bilir ki siz ödemeye yanaşmazsanız uzun bir mahkeme süreci gerekir. Bunun yerine iki tarafı da memnun edecek bir bedel üzerinden uzlaşmayı tercih eder. Hatta taksite bile bağlatabilirsiniz.

Özetle, dürüst olun. Hatanızın da hakkınızın da bilincinde olun. Canınızı almazlar, borçtan hapse de atmazlar :) Panikleyip derhal para vermeye de kalkmayın. Bekleyin bakalım tutanak üzerinden eksper kusur dağılımını ne verecek. (Tramerden tutanak bilgilerini girerek sorgulayabilirsiniz) Belki karşı taraf araçta hasar gözükmesin düşüncesiyle dosya bile açtırmaz, tutanak ekspere gitmez, aranızda uzlaşmaya varırsınız. (300 ver anlaşalım misali...)

Arkadan çarpmadıkça, yan şeritte giden aracın üstüne kırmadıkça, duran araca çarpmadıkça, ters yönden gitmedikçe, kırmızıda geçmedikçe, alkollü olmadığınız sürece genellikle tutanakta kusur yarı yarıya dağıtılır.

Bana sorarsanız durumunuzu da açıkça ifade edin, öğrenci olduğunuzu, makul olmayan bir bedel ödeyemeyeceğinizi söyleyin. Sonuçta iki tarafın da kusuru var, siz hızlısınız, o da sağdan gelene geçiş önceliği tanımamış (kavşağa girmiş aracı göre göre duramayıp ortadan çarpmadığınızı varsayıyorum). İsterseniz dosya açtırsın, tutanak ekspere gitsin, kusur dağıtılsın sonuca göre yol alın; isterseniz de hasarın yarısını ödeyebilirim, uzlaşalım vs. diyin (Benim de aracım var, benim aracım da kıymetli :) lakin o hasar da 3500 TL değil 500-600 TL; sanayide daha da ucuz.).

Biraz uzun oldu ancak umarım izlemeniz gereken yolu özetleyebilmişimdir, endişelerinizi biraz giderebilmişimdir.

hocam ben senin yerinde olsam polisi çağırırdim nediye imza atıyorsun dolduruyorsun.. öyle dünyamı varya 3500 tl nedemek aldigi araba zaten kac paralik araba.
ayrıca birazda karsi tarafisa suclama yapsaydin keske polisi çağırıp.
neden hemen tutanaga felan tamam diyorsun ben olsam kesinlikle ne 3500 masraf kabul ederim nede tutanak doldurturdum. sen cok yanlış yapmışsın ayrica arabada bisey yok park ederken cop kovalarina vursa daha cok hasae çıkardı arabada adamin heralde arabaya bakim yaptiracak zamani gelmis oda sana denk gelmis

@ayberkatakan95 geri dönüş olmazsa eger 3500 tl masraf ödeyip tamir ettireceksen değişen tüm parçaları al 2. el satarsin mutlaka al sakin sevise birakma öteki cakal alir satar

@ayberkatakan95 birde adamin ki can sizinki patlicanmi bisikletinizin markasi neyse götürun yetkili servisine hasar cikartin jantlari degistirin lastigi frenleri fren kollarini gidonu seleyi kadroyu boyatin. ah be usta sen hic ses cikartmamissin ben o adama birak para vermeti arabasini yaptırmayı yeni bisiklet aldirirdim

@Salcanoherif
Evet adamı farketmemiş olabilirsin ,ama adam da seni farketmemiş, böyle bir durumda sen %100 suçlusun zararın tamamını karşılayacaksın diye birşey yok, karşı tarafa bu durumu belirtin ödeyecek durumunuzun olmadığını da anlatın ,itiraz ederse mahkemede kendinizi savunabilirsiniz.
+o resimdeki zarar 3500 liraysa arabanın fiyatı da 1 trilyon galiba , kesinlikle ufak bir zarar o parayı kesinlikle ödemeyin

• Beğen
Tepkiler: Salcanoherif
Senin hız tahminlerinde hata var hocam. Ya bisikletle hiç 40 km hız yapmadın ya da olayın heyecanıyla yanlış hatırlıyorsun. 40 km ile o yoldan dönmeye kalksan araba falan çıkmasa bile karşı duvarda resmin çıkar.

Hepsi şu dandik km sayaçları yüzünden, bisikletle 40 km hız yapan birisi zaten o yolda yapmaz, senin sayacının bozuk/işlevsiz olduğunu düşünürsek, hızın maksimum 25km/h filandır, o bisiklet rampayı gördüğünde (fotoğraflardan anladığım kadarıyla hafif rampa var) ilk metrede mevcut hızının yarısına yakınını bırakabilecek bir bisiklet (fren yaptığınıda düşünüyorum)

Tutanağa itiraz edebilirsin, bu hakkında var. tutanak hiç işleme konulmamış büyük ihtimalle ki; işlemde olsa sigorta şirketi arayacaktır sizi araç sahibi değil!

Bu arada araca sizin bisikletin hangi noktaları temas etti?

Geri