@oktay tiryakioğlu
Tırların veya o kamyonların 16 ton olduğunu nereden bildiğinizi bilmiyorum (oldu ki zaten boş halini düşündüm 2.5ton civarıdır dedim) ama 16ton yüke sahip bir kamyonun yokuş aşağı 90la inmesi intihar demektir, ve suç işliyor demektir o kamyonun öyle yapması. Tabi yaptırım gücü çok çok az olan ülke sınırları içinde kafasına göre basar millet. Bunu söylerek de beni destekliyorsunuz biraz da, değil şimdiki tırlar, yıllar önce de yapabiliyordu 120, hatta ibrede görünen rakam değil mesele, 16ton yükü 10derece eğimle bile 10-15km uzunluğunda dümdüz bir yolda boş bıraksanız çok rahat varır, 120km ibresinde yazmasa da ulaşabilir zaten her türlü. Ben buna bir şey demiyorum.
8yıl boyunca, 30 sene içmiş kadar çok sigara içtim ben, 8ay evvel bıraktım, resmen hayatım değişti desem yeridir, yıllar önce futbol maçlarımda karşı takımın defansını delip geçebilecek kadar çok hızlıyken, ciğerlerim izin vermiyor hızlı koşabilmeme. Değil birkaç sene, 10 sene sonra da olsa eskisi gibi olamayacağımı biliyorum.Birlikte pedal işi hayal olur o yüzden. Katıldığım bir turu da bu yüzden yarım bıraktım. Ciğerlerim 10da birine kadar küçülmüşcesine şuur kayıpları geçiriyorum kimi zaman pedala fazla abanınca, sanki ciğerlerime yüzlerce iğne saplanıyor nefes alırken.Kısaca kendime yaptığım yanlışların acısını çekiyorum, ama mutluyum bu halimle de.BU bahsettiğiniz pedal dostluğuna burada yeni katıldım, fakat insanlarla burada samimiyetim ne olursa olsun düşüncemi değiştirmiyor inanıp inanmamam konusunda.
Kimseye inandırmak zorunda olmadığınız gibi bana da bu şekilde cevap verme zorunluluğunuz yok o zaman, yani inanmıyorum kısaca, bu besbelli ortada, kimse de inandıramaz. Alay etmiyorum, rencide etmek maksadıyla da yazmadım o yorumumu o zamanlar. Yazları özellikle şehirdışı yolculuklarına çıkıyorum ben de sürekli, arabayla gittiğim 90ın bile o yollarda çok riskli olduğunun farkındayım. Kısaca 4 tarafı kapalı olan bir araçla giderek gördüğüm o 90 ile 120km hızın hiçbir engelini yaşamıyorum arabayla, fakat bir camın açılması bile etkiliyor beni oldukça, o hızla elimi dışarı çıkardığımda bile geriye o rüzgar atıyor ellerimi arkaya, öyle ki zaten bunun yarısı hızla bisikletimle yokuş aşağı inerken o aldığım rüzgar endişelendiriyor.
Siz diyorsunuz ki rüzgar yok tamamen o tır sayesinde, tamam yok rüzgar falan ama motordan da iyi biliyorum, 2 teker üstünde, özellikle motorla giderken gittiğiniz o yol ip gibi incelir, hatta gidonla yapabileceğiniz manevralar mm ile sayılı gibidir, lastiğin teması sıfırdır adeta yolla, incecik çizgi gibidir. Yurdumuzun yollarını herkes biliyor malum, mıcırdan, taştan çukurdan geçilmiyor, takla atma riskiniz oldukça yüksek.
Ben yaptığınızı gene de doğru bulmuyorum, yani yanlış örnek oluyorsunuz biraz da çoluk çocuğa tamerbasaga'nın dediği gibi. Hatta bu yazdıklarınızdaki anatemanız "Bir kamyon bulup arkasına takılırsanız rahat hız yaparsınız" olmuşcasına bir mesaj niteliğinde. Öndeki kamyonların veya tırların arkaya taş fırlattığını da hesaba katmak gerek kimi yollarda, o taşın ne kadar hızla gelip de bir insana isabet ettiğini de düşünürseniz o 90km hızla giden bir bisikletlinin aldığı bir darbeyle ani manevra yapması sonucu taklalar atması, hatta ölümcül kazaları da meydana getirebilmesine sebebiyet verecek özentilikleri de getirebilir.
Oldu ki 90a varsanız da, öndeki kamyon aniden dursa siz duramazsınız, altına da girebilirsiniz.Madem rüzgar kesilince hızınız kesilmiyor, durmanız da imkansızlaşır. Öndeki kamyon oldu da kaza yapsa siz de kamyona arkadan girersiniz o zaman.
Bisiklet denilen bu güzel araçla bu kadar hız yapabilmek mümkün olsaydı, insanlar motora benzin yetiştirmenin derdine düşmezdi. Hatta çoğu işletmeciler motor yerine bisiklet alıp, A2 ehliyetli motorcu yerine bisikletçi arardı. Oldu ki zaten insan gücü ile bir yere kadar.
Ayrıca benim incindiğim falan yok, ben de incitmeye odaklı bir şey yazmadım size karşı burada. Yazınızı yeni fark ettim, baya olmuş yazılalı, hatta tatilimi yaptım geldim aradan bir sürü yeni başlıklar açıldı derken şaşırdım baya bu yazıyı görünce.Kimseyle alay etmiyorum ayrıca, bu cümlelerimi okumak yerine kendi ağzımdan işitmiz olsanız anlarsınız çok iyi, yazdıklarımda eksik olan tek şey vurgu.Asıl siz kırıldıysanız ben özür dilerim sadece sizden sn. oktay bey.Arkadaşınızın önceki yazısı samimi gelmedi hoştur ki.
Hatta yazdığınıza teşekkür eden de olmuş helal olsun destekliyorum havasında sanki, merak ettim neyin teşekkürü bunlar? benim kimseyle bir sorunum olmaz normalde ki burada bile yok yani, hatta atışmaya veya lüzumsuzca tartışmaya girmek gibi alışkanlıklarım da yok ayrıca ama, isterseniz yetinmeyip ilerde 220km hıza ulaştığınızı söyleyin, benim için yine burada hava aynı benim için. Şu an bu yorumumu yazarken inanın en ufak bir sıkıntı veya gerginlik yaşamıyorum.
Ortalama 200kg ağırlığında bir motosiklete göre, kendisinden en az 100kg daha hafif (85siz olsanız, + 15kg yükleriyle beraber bisiklet olsa yani en fazla) ve daha ince tekerler üzerinde (bu da dengenin sağlanmasının daha da zorlaştığı ve daha hassas olduğu anlamına gelir, hatta denge kaybı olasılığının artık milyonlara ualştığı anlar...) giden bir vasıtanın o hızlara daha varmadan, yolda çıkabilecek olası kasisten, taştan veya benzer yolla alakasız cismin üstünden geçmek demek bariz uçmaktır yani.Hoş ki bu güzel yurdumun dört tarafına jilet gibi asfalt yollar döşenmedi.
Hoş ki siz bırakın 90ı, 60la bile gitseniz; bir kasis çıksa önünüze sizi o bile uçurur. Altınızda araba olsa o 1 ton ağırlığın etkisinde bir sorun olmaz ama 100kg ağırlığında bir vasıta için sorun olur.
Geçen yaz altımdaki fiat siena marka ve model otomobille edirne/keşan yolu 60la bile giderken yol üzerindeki kasisten çukurdan tırsıyordum yani, onu bunu bırakın hızı azalttım köy yolunda kocaman, futbol topu büyüklüğünde buzlanmadan oluşmuş çukura girdim ben 40la, jant kapağı kırılıp uçtu karşıdan gelen araçın şoförüne isabet ediyordu az kalsın, Allah korusun birine isabet etse frizbi gibi dönüyordu suratını parçalardı.Üstüne yetmedi jantı yamulttum o 40km hızla. 40 değil 90 olsa hızım lastik patlardı kesin, onu bunu geçtim ani sarsılmayla silkelenip yoldan fırlardım, girerdim bir yere mutlaka, düşünün ki arabalarda hızlanma oldukça direksiyon sertleşir, yoksa o hassaslıkla vurursunuz mutlaka bir yere. Bir bisikletten bahsediliyor burada.
Bisikletleriniz oldu ki birer dağ bisikleti, yol bisikleti olsa hepten inanmazdım asla, dağ bisikleti biraz da olsa inanabilme ihtimali azcık verebilir belki, ama 90la gitmesine asla.