Scudo Sports

Bisiklete bilerek çarpan Volvo sürücüsü

Scudo
Her iki tarafta hatalı. Tabi volvo sahibi psikopata bağlayıp biçmiş, yinede şanski sadece bisiklete olan olmuş ve kameraları var görüntü almışlar volvocu düşünsün artık para cezası mı hapis cezası ile mi neyle karşılaşacağını. bisiklet ne kadar az yer kaplıyor gibi görünsede yanyana ikili halde hafif eğimli viraja giriyorlar kural buna izin veriyor yada vermiyor arkadan gelen araç karşıyı net göremiyor. ve yol çizgilerine dikkat ettiyseniz sollama yasak gidiş ve dönüş için. bu durumda bisiklet sürücüleri güvenlik için en sağdan tek çizgi halinde gitmeliler bunu başta diğer sürücülerin güvenliği için yapmalılar diye düşünüyorum. yol ne kadar sakin görünsede kaza geliyorum demiyor bir racing motorun yağ gibi akıp gideceği mis gibi asfaltı ve doğayla iç içe olan bir yer bir hız denemesinde (299 km/h 600 lük bi motorun görebildiği hız, 265 ile mermi gibi düz yolda giden bi arkadaş
) sizi farkettigi zaman ikiye bölmüş olur çoktan hiç bir korumalıkta fayda etmez. volvo şoförünü konuşmaya gerek yok bence. sonuç olarak gerek bisiklet gerek motor gibi araçları kullanırken her an tetikte olmak zorundayız çünkü kaporta biziz.

• Beğen
Tepkiler: efeozata
@furkantrojka

nasıl 10km gibi hızla gitmiyorlar? yorulmuşlar bir de muhabbet zaten gayet rahat yolun ortasından sakin sakin geziyorlar patika yol gibi. gayet de o civar bir hızdalar. zaten dediğine göre bunun bir sorun olmaması lazım. neden şimdi 10km ile gitmiyorlar diyorsun? bence saçmalığı biraz farkettin. 10kmde de gitsen, 15'te de gitsen koca şerit senin. (sana göre) bisikleti geçtim, baya araçla en sağda da olsan 10 değil 30 ile gitsen küfür yersin. trafiği aksatırsın, tehlikeye yol açarsın.

emniyet şeridinin ortasında ilerleyen bir nesneyi her araç farkeder. emniyet şeridi veya yolun en sağı adı üzerinde. buralarda ya yaya olur, ya traktör olur ya da yol kenarına bırakılmış nesneler olur. asıl buralara sürücüler dikkat eder ben kendimden biliyorum. orası şeridin dışıdır beyaz çizginin ilersidir. orda çarparsa zaten suç sürücüde olur görmedim de ne demek. neden şeritten gitmiyorsun? asıl tehlike yol ortasında 10km ile gidersen başlar. araçları kanıksayan sürücü o kadar yavaş bir bisiklet çıkacağını tahmin bile etmeyebilir.

Arkadaşlar bencede kesinlikle şoför hatalı ama videoyu bir daha izleyin daha çarpma olmadan önce bir korna sesi geliyor, daha sonra da bir araba bu arkadaşları solluyor ama bu bisikletçi arkadaşlar hala sağa doğru bir hamle yapmıyorlar hatta çok sakin muhabbete devam ediyorlar. (Galiba volvo buna kızıp bisikletçiye vuruyor. Umarım cezasını almıştır.)

Bir de şunu düşünmekte önemli bence: tek gidiş tel geliş, yani double değil ki bence böyle bir yolda 2 kişi yanyana bisiklet sürmesi çok tehlikeli.

Son olarak videoyu tekrar izlediğinizde şuna dikkat edin kaza kurbanı bisikletçi şerit çizgisinin orda sürüyor yani tüm şeridi 2 bisikletçi kaplamış, bence bu durumda da bisikletçilerin hatası var. Videoyu bir de bu gözle izlerseniz sevinirim.

• Beğen
Tepkiler: mertznc
@Halil İbrahim Ulas Kennedy Caddesi mi? Hep amerikanın oyunları bunlar :) Şaka bir yana geçmiş olsun. Kaskınızı hep takın. Hatta kask aynası ya da gidon aynası da kullanmanızı tavsiye ederim. Konudaki olaya gelince bence cinayete teşebbüsle yargılanabilir.

• Beğen
Tepkiler: Bozkırlı
karşı şeritten yol alarak ve aracın karşıdan geldiğini görerek yolda konumlanmak bir çözüm olabilir mi ?

(ben bir çok zaman boyle kullanıyorum, çünkü arkamdan gelen araca guvenmıyorum, ve aracın karsımdan geldıgı haline göre konumlanıyorum, gerekırse duruyorum ve ya devam edıyorum)

@efeozata
Böyle bir sitede bile hala "babanın yolu gibi yolun artasında" gibi bir tabirle karşılaşınca yollarda başımıza gelenler az bile diye düşünmeye başladım. Bisiklet sağ şeridi kullanmak zorundadır. Arkadaş sağ şeritte gitme hakkımı var. Hangi hızla gideceğim seni ilgilendirmez. Gücüm yeter 30 km/s hızla giderim, gücüm yetmez 10 km/s hızla giderim. Bisikletin yayaya daha yakın olduğunu yazmışsın ya. Kanunlar senin neyi nasıl değerlendirdiğine göre yapılmaz. Ortada kanun var ve bu alet bir ulaşım aracıdır. Hatta kanunlarda nasıl sürmen gerektiği bile izah edilmiştir. Kafana göre kanaat getirip uygulamaya koyamazsın...

İki hafta önce Maltepe bölgesinden sahile inerken sağ şeridin sağını kullanmaya özen gösterdiğim halde oradaki üst geçidin yapısı, yolun darlığı ve sağ tarafın bozuk olması sebebiyle tam sağ şeridi kapatıp yüksek hızla son üst geçidi tırmanırken beyaz bir opel corsa araç çok yakınımdan ve korna yaparak yanımdan geçti. Ben aracı polo zannettim ve hırsla arkasından pedal bastım. Işıklarda yakalayıp derdinin ne olduğunu sormak istemiştim. Işıklarda polo araç göremeyince sanırım gitti deyip oradaki migros markete girdim. Arkamdan da bir araç daha girdi. Meğer bana korna yapan bu abiymiş. Yanıma yaklaştı ve "sana ben korna yaptım" dedi. "Yolun ortasından gidiyorsun sana çarpmamak için uğraştım" dedi. Benden bir özür ve teşekkür bekler gibiydi. Ben de yolun ortasından gitmediğimi ve sağ şeritte gittiğimi bunun da benim en tabi hakkım olduğunu anlattım. O hala ortasından gittiğimi ısrarla anlatmaya çalışıyor. Bu sefer evet sağ şeridin ortasından gittiğimi ve orasının benim yolum olduğunu aksi halde kaldıırımdan mı gideceğimi sordum ve ekledim. Trafik kanunu açık, ben sağ şeridi kullanmak zorundayım dedim. Gerekirse yavaşlayacak ve beni sollayıp geçeceksin dedim. Bu sefer beyefendi demez mi "sol şerit doluydu seni zor kurtardım." Arkadaş bu arabalarda fren yok mu? dedim. Frene basmak o kadar da zor değil. benim yerime kamyon olsa iki saat beklersin ama diye de ilave ettim. Bu sefer haklısın deyip trıs tırıs gitti. Demem o ki biz yollarda bizim araç olmadığımızı zanneden insanlarla uğraşırken bir de sözlük ahalisi bu işe karışmış. Daha çok işimiz var çok.

@srknsnyz
O en tehlikelisi Araçlar sizin hareketinizi algılayamayabilir. Ayrıca ters yolda yüzde yüz kusurlu durumdasınız. Bahsettiğiniz durum sakin akan trafikte yayalar için geçerli.

@Bozkırlı karşı şeridin en solundan ve kuytu yerınden gıdıyorum, bunun ıcın kendımı guvende hıssedıyorum, malesef bu sartlarda kusurlu olsamda dengesizin birinin çarpıp kaçmasından ıyıdır su an için..

Abim Avustralya'nin Melbourne şehrinde yaşıyor. Genelde her sene yaşanabilinşr kentler listesinde ilk 5'te yer alan bir şehir. 4 ay önce abim bir kazaya karıştı ve hala korkusundan bisiklete binemiyor. Buraya geldiğinde çok daha bisiklet sürüşünün rahat olduğunu söylüyor(burası Denizli). Oradaki yollarda sağ şeritte güvenlik şeridinin olmadığını yolların çok dolu olduğunu ifade ediyor. İstanbul, izmir gibi şehirleri bilmem ama Denizli gibi anadolu şehirlerinde bisiklet sürmek bence çok daha rahat. Şoförleri tabiki söylemiyorum ama yolların durumu açısından hem yollar çok dolu değil hem de daha konforlu (yollar büyük lduğu için) sürüş gerçekleştirebiliyoruz.

• Beğen
Tepkiler: srknsnyz
Trafik kuralları açısından mı insani kurallar açısından mı değerlendirmeli konuyu bilemedim. Ama bikaç kelime etmem lazım. Trafik kurallarına göre en sağ şerit bisikletlinin ona şüphe yok. Ve şeridin sağı değil bakın en sağ şerit. Ve yine trafik kuralları açısından karayollarında bir şerit içerisinde en fazla 2 bisikletli yan yana gidebilir. Kurallara bakıldığında bisikletli 100 de 100 haklı ona da şüphe yok. Fakat Volvo ve önünden geçen kamyonetin açısından bakıldığında virajlı ve sollama yasağının bulunduğu bir yolda 2 bisikletlinin yan yana giderek arkayı umursamaması adamları kızdırmış. Belki de uzun bir süredir takip ediyorlardı bu şekilde. Videonun geçmişini bilmiyoruz. Tabii ki yine de bu durum birini ezmek için haklı bir sebep değil kesinlikle. Kornanı öttür haklı olmasan bile, nezaketen yol vermedikleri için tepkini göster.
Bazen bende buna benzer durumla karşılaşıyorum. Ana yollarda emniyet şeridinden giderken zaman zaman şeridin dar olduğu noktalarda, sağ şeride girip ortasından gitmekle emniyet şeridinde kalmaya çalışmak arasında ikilemde kalıyorum. Hakkım olan şeritte yavaş giderek arkayı rahatsız etmek istemiyorum ama bu seferde yolun kenarında giderken seni hiç yok sayıp silme geçen de oluyor. Biz nezaketen yanaşıp yol vermek istesek de bunu anlayabilecek olgunlukta olmayan ve "YOLUN ORTASINDA NE İŞİN VAR KARDEŞİM" gibi cahilce eleştirene söyleyecek söz bulamıyorum.
Ne yapalım yani bizde bisiklet yoluna park edilen arabaları ateşe mi verelim?
Kaldırım dururken bisiklet yolundan giden yayaları mı ezelim?

@Yalniz kurallara hakimseniz şöyle bir sorum var? Tek gidiş tek geliş yollarda (yani videodaki gibi) sağ şerit olmadığı için yani tek şerit olduğundan bisikletçiler var olan tek şeritte 2 bisiklet yan yana kullanabilir mi? O kural bu tür yollarda da geçerli mi?

kanunda diyor ki "bisiklet yolu yoksa, sağ şerit". Yoldaki toplam şerit sayısı vb bir değişken değil. Yol bisiklete yasak değilse, bisiklet yolu da yoksa sağ şerit bisikletçinin hakkıdır. Bu kadar

Benim de sorum şu olacak, işe gelirken kullandığım yolda sağ şeritte otobüsler ve dolmuşlar yoğun şekilde duruyor. Ben de duran otobüs-dolmuşları bir sol şeritten geçiyorum. Bu durumda yaptığım trafik kuralları açısından doğru mu yoksa arkalarında kalkmalarını mı beklemek lazım acaba?

@srknsnyz

karşı şeritten gittiğiniz durumda, sağ şeridin sağından gelen bir bisikletliyi mecburen yolun ortasına çıkmaya zorluyorsunuz. Karşıdan birinin gelmesini beklemediği için de çoğu durumda ani şekilde şeride girmek zorunda kalınıyor. Kendi adıma söylüyorum, bu şekilde ters yönde yürüyen-koşan-bisiklete binen- motora binenlere çok kızıyorum

@legolas99353

(link) incelemeni tavsiye ederim. mevzuata da hızlıca bakmıştım. Ama bu şekilde bir detay göremedim. Arabalar nasıl yapıyorsa bisikletler de aynı şekilde olur diye düşünüyorum. Önünde araba varsa arkadaki araba mecbur sollamaya uygun işareti bekliyor.

• Beğen
Tepkiler: gercek umurcan
@gerc

ek umurcan

Yaptığınız doğru. Ancak, güvenli bir şekilde sol şeride geçmeniz mümkün değilse (trafiğin yoğun olduğu yollarda olabiliyor) beklemeniz gerekir.

İtiraz gelirse diye peşinen kanunda yazanı ekleyeyim şuraya (Karayolları Trafik Kanunu):

Madde 46 – Karayollarında trafik sağdan akar.
Aksine bir işaret bulunmadıkça sürücüler:
...
e) İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet, otomobil,kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek,
Zorundadırlar.
...

Bisikletin en sağ şeritten gideceğini söyleyen madde de bu aslında. Gördüğünüz gibi "Bisiklet her zaman en sağ şeritten gider" demiyor, belli araçlar için (bisiklet için geçerli olan hüküm kamyon veya traktör için de geçerli) "geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek zorundadır" diyor.

Sayin @Atacan kizabilirsiniz zaten ben de bu sekilde surmek dogrudur kesinlikle boyle surun demedim, (bu cozum icin de fikir danismak istemistim ayni zamanda) sadece kendi adima boyle bir cozum buldum cogu zaman bu sekilde kullaniyorum cogu zaman dedim ama simdiye kadar dediginiz sekilde kimseyi zor durumda birakmadim durmam gerekn yerde tabi ki duruyorum..kullandigim yerler sakin yerler oldugu icin problem olusmadi.. yogun yerlerde ise zaten kendi seridimden gidiyorum karsimdan gelen yaya bisiklet vs bunlara da dikkat ediyorum surerken. Yoksa tabi ki kimseyi zor durumda birakmak hakkim degil.

İyi aksamlar

• Beğen
Tepkiler: Atacan
Geri