Scudo Sports

Bisiklet turları ve ortalama nabız

43 yaş, dinlenik nabzım 45-55 arası. Gün içinde de 65-80 arası gidiyor. Form tuttuğum zamanlarda 190ları gördüğüm olmuştur ama acayip korkuyorum bundan. Geçen nabzı düşük bi arkadaş ile sürerken ben 180lerde giderken onun 145 nabızda benzer gücü ürettiğini görünce bayılacaktım. Çok kişisel bi konu ve uzun uzun çalışmak gerek.

Scudo
Bu da biraz yanlış, çünkü bahsettiğiniz yüzdeleri, Dinlenme Nabzı ve Maksimum Nabız arasında kalan "Nabız Rezervi"'ne (umarım Türkçe terim budur) uygulamak gerekiyor, sadece maksimuma değil. Zaten bu yüzdelik dilimler de 2-3-4 şeklinde giden nabız bölgelerini oluşturuyor.
T100 triatlon yarislarinda bu sekilde veriyorlar. Her atletin BPM olarak nabzi farkli olmasina ragmen "% of max heart rate" birbirine yakin
1724279067698.png

43 yaş, dinlenik nabzım 45-55 arası. Gün içinde de 65-80 arası gidiyor. Form tuttuğum zamanlarda 190ları gördüğüm olmuştur ama acayip korkuyorum bundan. Geçen nabzı düşük bi arkadaş ile sürerken ben 180lerde giderken onun 145 nabızda benzer gücü ürettiğini görünce bayılacaktım. Çok kişisel bi konu ve uzun uzun çalışmak gerek.
O kisinin buyuk ihtimalle max nabzi da dusuktur. Iste bu yuzden nabiz karsilastirirken dakikadaki atim sayisi (BPM) degil, max nabzin %'si kullanilmali diyoruz

Bu Fatih Topçu arkadaşımız bir vidyo daha paylaşmış çeşitli anlık verileri de içeren, Kıran yokuşunu tırmanıyor. 9 kilometre ve ortalama %9'luk bi yokuş. Şimdi bakıyorum adam 100 civarı bi nabızla %8-9 gibi eğimlerle yokuşa başlıyor, başlarda ufak tefek düzlükler ve hatta çok küçük inişleriyle birlikte 4,5-5 dakika gibi bi surede nabzı 150'yi geçiyor. İlginç kısım burdan sonra başlıyor, vidyonun sonuna kadar nefes alış verişleri çok net şekilde duyuluyor ve ciddi nefes nefese bi tırmanış yapıyor. Hatta 10-12 dakika aralıklarla ileri doğru alırsanız vidyoyu nefesinin giderek sıklaştığını da görebilirsiniz, ancak nasıl oluyorsa nabzı genelde 155 civarında seyrediyor ve 157-158 civarını aşamıyor. Kendisi "... 8'le tırmanıyoruz, 6'ya düştü falan ..." gibi bi cümlesi de var ama o sırada ekranda görünen hız 12 km/s. Ayrıca başlardaki konuşmasının kesikliğiyle sonlardaki kesikliğe dikkat ederseniz tırmandıkça daha kesik kesik konuşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Öte yandan bazı yerlerde vites değiştirme sesi gelmemesine rağmen kadansında 15-20 birimlik değişimler olmasına rağmen hızda değişiklik olmuyor.

Şimdi bu yorumu neden yapıyorum, şundan dolayı; kullandığı ölçüm ekipmanları veya verileri vidyoya aktarırken kullandığı uygulamadan kaynaklı hatalı veriler görüyor olabiliriz, niyetim verilerini manüpile ederek paylaşıyor diye adama iftira atmak değil, ancak bu vidyoları izleyen benim seviyelerimdeki amatörlerin şevkini kırıyor bu durum. Bisikleti, beslenmesi, antrenmanı her şeyi nerdeyse profesyonel bi adam var karşımızda farkındayım ama yine de gördüğüm, duyduğum ve mantığım bu verilerin doğruluğuna dair şüphe yaratıyor bende.

Bu Fatih Topçu arkadaşımız bir vidyo daha paylaşmış çeşitli anlık verileri de içeren, Kıran yokuşunu tırmanıyor. 9 kilometre ve ortalama %9'luk bi yokuş. Şimdi bakıyorum adam 100 civarı bi nabızla %8-9 gibi eğimlerle yokuşa başlıyor, başlarda ufak tefek düzlükler ve hatta çok küçük inişleriyle birlikte 4,5-5 dakika gibi bi surede nabzı 150'yi geçiyor. İlginç kısım burdan sonra başlıyor, vidyonun sonuna kadar nefes alış verişleri çok net şekilde duyuluyor ve ciddi nefes nefese bi tırmanış yapıyor. Hatta 10-12 dakika aralıklarla ileri doğru alırsanız vidyoyu nefesinin giderek sıklaştığını da görebilirsiniz, ancak nasıl oluyorsa nabzı genelde 155 civarında seyrediyor ve 157-158 civarını aşamıyor. Kendisi "... 8'le tırmanıyoruz, 6'ya düştü falan ..." gibi bi cümlesi de var ama o sırada ekranda görünen hız 12 km/s. Ayrıca başlardaki konuşmasının kesikliğiyle sonlardaki kesikliğe dikkat ederseniz tırmandıkça daha kesik kesik konuşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Öte yandan bazı yerlerde vites değiştirme sesi gelmemesine rağmen kadansında 15-20 birimlik değişimler olmasına rağmen hızda değişiklik olmuyor.

Şimdi bu yorumu neden yapıyorum, şundan dolayı; kullandığı ölçüm ekipmanları veya verileri vidyoya aktarırken kullandığı uygulamadan kaynaklı hatalı veriler görüyor olabiliriz, niyetim verilerini manüpile ederek paylaşıyor diye adama iftira atmak değil, ancak bu vidyoları izleyen benim seviyelerimdeki amatörlerin şevkini kırıyor bu durum. Bisikleti, beslenmesi, antrenmanı her şeyi nerdeyse profesyonel bi adam var karşımızda farkındayım ama yine de gördüğüm, duyduğum ve mantığım bu verilerin doğruluğuna dair şüphe yaratıyor bende.
10sa 10dk da Ironman tamamlamışlığı var. Bu nabızları yakalayamasa mümkün şeyler değil, hiç durmadan çok yüksek bir efor ile bu kadar süre ayakta kalmak. Şevkin kırılmasın, senin de hayattaki tek odağın spor olsa, eminim yakın değerleri görürsün.

Video ile GPS verileri tam senkronize olmayabilir. Bu nabiz olayina cok kafanizi takmayin, kisiye ozel bir veri oldugu icin herkeste farklidir.
Su an o videoyu izliyorum, urettigi watt'a gore harcadigi efor bence biraz yuksek. Bizim grup suruslerimiz ortalama 200 watt civari olur, bu kadar zorlandigimizi hatirlamiyorum.

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Video ile GPS verileri tam senkronize olmayabilir. Bu nabiz olayina cok kafanizi takmayin, kisiye ozel bir veri oldugu icin herkeste farklidir.
Su an o videoyu izliyorum, urettigi watt'a gore harcadigi efor bence biraz yuksek. Bizim grup suruslerimiz ortalama 200 watt civari olur, bu kadar zorlandigimizi hatirlamiyorum.
yüksek efor sarferken konuşmak da hem efora hem de nabzı çok etki eder, onu da hesaba katmak gerek

nabız olayı kişiden kişiye değişir bence klasik bir nabız zonları başlarda herkese uymayabilir bu yaptığınız antrenmana ve kondisyon seviyenize göre değişirir zamanla zaten oturur kendimden örnek verecek olursam 150-160 nabız aralığından bisiklet sürerken yanımdaki arkadaşımla çok rahat konuşabiliyorum ve bu nabızlarda bile rahat sürdüğümü hissedebiliyorum tabiki bu nabızlarda saatlerce gitmeniz imkansiz benden çok daha tecrübeli arkadaşlar vardır mutlaka ancak benim kendi izlenimim bu yönde...ha bide ne yaparsam yapayım zone2 bile sürsem nabızımı 130un altına düştüğünü çok az gördüm

Hoop nabızdan girdik , "daha az eforla daha iyisini yapıyoruz"dan dolaştık, bodyshaminge geldik.
giriş gelişme ve sonuç diyorsun 😂 😂 😂 😂

Paragrafını okurken abi, resmen adamı gordum hatta nefes alısversıını duydum dıyebılırım. :) betımlemen harıkaydı.

Gelelim mevzuya... Arastırdıgım kadarıyla; bu nabız olayı cok fazla degıskene baglı olmakla beraber, en buyuk sabıt etkı genetık faktorlerdir. Nabız, aslında dogru bır olcu sunuyor gibi gorunse de, yan bilgi kaynagı olarak kullanılıyor. artık. Cünkü yaşa, ortam ısıısına, kondisyona, vb sebeplere bağlı olarak ayrıca da üst nabız bölgelerinin faaliyetin sonralarında kendını geç kalarak vermesi ve faaliyet bitmiş olsa da hala yükekte kalmaya devam etmesi gibi noktalardan dolayı , performans için doğgrudan işlenen bir veri olamıyor. Elbette hala daha nabız ıle antrenman yapan, yarış koşan kişiler var fakat handikaplı bir kazanımı var diyebiliriz. Ornegın; verdıgın bu tırmanısı baz alırak.. Aynı F kısısı, kışın aynı yerı aynı biikletle çıkıyor olsun ve aynı kombin ile yazın çıkıyor olsun, sonuc farklı olacaktır. Yıne aynı F kişisi, 10 yıl once aynı rotayı tamamlasın ve şuanki sürüşünü kıyas edelim, sonuç farklı çıkacaktır nabız degeri olarak. Dikkat ettiysen, hala pek çok ardılı eklemedım bile... Mesela beslenme etütleri fark etmiştir, tırmanış yapacagı gunlerde almış olabileceği kafeinli içecekler ya da diğ,er nabız arttırıcı şeyler ya da tam tersi, nabzını düşürecek içecekler, takviyeler vs:...

Dedim ya genetik faktörler, herkes kalbe kafayı takmıs durumda ama aslında esas mevzu kan dolaşımı sisteminin tümü.. Bunu, metrapol bir kentin trafik ağına benzetebiliriniz ya da otoyol hattına.. Şehir merkezi ne kadar büyük ve gelişimiş olursa olsun, siz bunu doğgru sekilde yollar ile beslemez iseniz, şehir merkezinden çıkan okul servisi olsun, ambulans olsun, meyve-sebze kamyonu olsun vs işlevsiz kalacaktır... Demek istediğim şu; kalp yanında damar yollarımızı ve gucu uretecek kaslarımızı ve eklemlerımızı de geliştirerek, kalpten fazla yükü dağıtmalıyız....Böyle düşünüldüğünde daha sağlıklı bir nabız etkınlıgı ve nabza gore verimli bir aktivite sağlanabilir. Bu adamın işi gücü boş zaman degerlendirme ve bugün ne yapsam halleri... Adam tam zamanlı olarak hem koşu hem de bisiklet antremanlarına zaman/antrenman/bütçe/dinlenme/beslenme ayırabiliyor.... Biz ise, nabız bandımıza yedek pil alabilme stresinden bile tansiyon hastası olacak durumdayız :D

Nabız çok özel bi konu ve birçok değişkene bağlı. Normalde 200w larda form durumuma göre 150 Nabız civarı gezerken. Antrenman stresinin yüksek olduğu dönemlerde 200-250 w larda 140 nabzı geçemediğim durumlar da olmuştur. O nedenle, yaş, stres seviyesi, açlık tokluk çok değişir. Birde bi yaştan sonra Nabız çıkmıyor. O nedenle çok takılmayın. Arada beraber sürdüğümüz bi abi var, benim 170nabızlarla çıkmaya çalıştığım yokuşu 115 Nabız deyince bisikletten düşecektim. Siz kendi verilerinize bakın lütfen.

Herkese yaptığı yorumlar için teşekkür ederim, aslında zannediyorum daha önce de benzer bi mesajıma benzer şekilde açıklamalar yaptığınız için bu seferkiler biraz "yav bu da amma kalın kafalı" hissiyatı da içeriyor gibi ama ben vurgulamak istediğim noktayı tam açıklayamamışım galiba. Vidyoyu izlerken verileri takip edince benim rahatsızlık duyduğum konular şunlar oldu;
- Çok bariz şekilde vidyo ilerledikçe yorulmasına rağmen (bunu duyuyoruz da aynı zamanda) nabzında hiç değişiklik olmuyor. Yani nabzı neden 180-190 olmuyor diye bi derdim yok, elbette genetik, antrenman, beslenme, yorgunluk, vb. envai çeşit değişken var ben de öğrendim artık bunları (vallahi de öğrendim :)), insan yüksek efor halindeyken (eğim sabit ve temposu da aynı şekilde sabit ilerliyor) nasıl olur da nabız bu kadar sabit kalıyor o kısmını anlayamıyorum. Yani aynı yokuşu aynı sürede çıkan 2 sporcunun birinin nabzı 200'e fırlarken birininki 150'lerde kalabiliyor evet, ama ikisi de 150'yle başladıysa? O kısım bende net değil, olması mümkün değil demek istemem sonuçta o tecrübeye de teorik altyapıya da sahip değilim. Yoğun terleme, tükürük bezlerinin daha yoğun çalışması, nefes alış verişin hızlanması, konuşmadaki kesintilerin sıklaşması, vs. derken hepsi tamam, ama nabız sabit.
- İkinci bi nokta; vites değiştirmeden kadans düşüyor ama hız sabit.

Yani anlamadığım, canımı sıkan değerlerin çok iyi olması değil, değerlerin kendi içinde tutarsız görünüyor olması. Yine de şüpheyle yaklaşıyorum, o yüzden "tutarsız görünüyor olması" diyorum, belki de vardır mantıklı bi açıklaması.

Herkese yaptığı yorumlar için teşekkür ederim, aslında zannediyorum daha önce de benzer bi mesajıma benzer şekilde açıklamalar yaptığınız için bu seferkiler biraz "yav bu da amma kalın kafalı" hissiyatı da içeriyor gibi ama ben vurgulamak istediğim noktayı tam açıklayamamışım galiba. Vidyoyu izlerken verileri takip edince benim rahatsızlık duyduğum konular şunlar oldu;
- Çok bariz şekilde vidyo ilerledikçe yorulmasına rağmen (bunu duyuyoruz da aynı zamanda) nabzında hiç değişiklik olmuyor. Yani nabzı neden 180-190 olmuyor diye bi derdim yok, elbette genetik, antrenman, beslenme, yorgunluk, vb. envai çeşit değişken var ben de öğrendim artık bunları (vallahi de öğrendim :)), insan yüksek efor halindeyken (eğim sabit ve temposu da aynı şekilde sabit ilerliyor) nasıl olur da nabız bu kadar sabit kalıyor o kısmını anlayamıyorum. Yani aynı yokuşu aynı sürede çıkan 2 sporcunun birinin nabzı 200'e fırlarken birininki 150'lerde kalabiliyor evet, ama ikisi de 150'yle başladıysa? O kısım bende net değil, olması mümkün değil demek istemem sonuçta o tecrübeye de teorik altyapıya da sahip değilim. Yoğun terleme, tükürük bezlerinin daha yoğun çalışması, nefes alış verişin hızlanması, konuşmadaki kesintilerin sıklaşması, vs. derken hepsi tamam, ama nabız sabit.
- İkinci bi nokta; vites değiştirmeden kadans düşüyor ama hız sabit.

Yani anlamadığım, canımı sıkan değerlerin çok iyi olması değil, değerlerin kendi içinde tutarsız görünüyor olması. Yine de şüpheyle yaklaşıyorum, o yüzden "tutarsız görünüyor olması" diyorum, belki de vardır mantıklı bi açıklaması.
senin söyleyemediğini ben ifade edeyim; Acaba verilerle mi oynuyor? hazır veri mi?'' Bu arada çok önemli değil ama ''vidyo'' çok göz tırmalıyor

senin söyleyemediğini ben ifade edeyim; Acaba verilerle mi oynuyor? hazır veri mi?'' Bu arada çok önemli değil ama ''vidyo'' çok göz tırmalıyor
Yok yok, kesinlikle verilerle oynadığını düşünmüyorum. Sadece kullandığı ekipmanlar ve uygulamalarla ilgili bi sıkıntı olabilir mi acaba diye düşünüyorum. Nabız bandı kullandığım dönemlerde 2 defa pili biteceğine yakın nabzımın 160-165'in üstüne çıkmadığını; daha doğrusu bandın o şekilde gösterdiğini görmüştüm. Bilemiyorum böyle bi şey mi ama verilerle de oynamıyordur yav :)

47 km sürdüm şehir bisikleti ile 3 saat 10 dakika sürdü, komple deniz kıyısı rampa yok. 1 defa yemek yemeye bir defa da dondurmaya durdum. 11km sürüş -yemek 30 dakika- 18km sürüş-dondurma10 dakika- 18 km sürüş şeklinde bir tabloda ortalama 135 nabızla gitmişim. sürdüğüm zamanlarda 18 km/saat ortalama ile gitmişim. bisikletim bisan trx8600 altus ve üstümde kapşonlu vardı, altta bisiklet pantolonu. Normalde nabzım 80 civarı atıyor. iyi mi değil mi bilmiyorum, bilen birisi yorumlasın. Normalde yüzücüydüm şimdi ise hasta ve uykusuz birisi vaziyetine dönüştüm.

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
47 km sürdüm şehir bisikleti ile 3 saat 10 dakika sürdü, komple deniz kıyısı rampa yok. 1 defa yemek yemeye bir defa da dondurmaya durdum. 11km sürüş -yemek 30 dakika- 18km sürüş-dondurma10 dakika- 18 km sürüş şeklinde bir tabloda ortalama 135 nabızla gitmişim. sürdüğüm zamanlarda 18 km/saat ortalama ile gitmişim. bisikletim bisan trx8600 altus ve üstümde kapşonlu vardı, altta bisiklet pantolonu. Normalde nabzım 80 civarı atıyor. iyi mi değil mi bilmiyorum, bilen birisi yorumlasın. Normalde yüzücüydüm şimdi ise hasta ve uykusuz birisi vaziyetine dönüştüm.
Benim bu zamana kadar forumdaki bilgili arkadaşlarımızdan öğrendiğim kadarıyla;
- nabız kişisel bir konu,
- bir tıbbi personel tarafından kontrol, takip ve teşhis en doğrusu,
ve benzeri bir takım teorik bilgiler bu başlık altında da mevcut.

Benim size tavsiyem şu olur; bazı göstergeler var kalp sağlığınızla ilgili sizin de nispeten basit şekilde ölçebileceğiniz.

Örneğin dinlenik nabız; her ne kadar bu da kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genelgeçer bir ideal aralık var.

Yine bir başka örnek; nabız toparlanması, azami efordan hemen sonra (azami nabız) nabzınız belli bir sürede kaç birim düşüyor diyerekten yapılan bir ölçüm. Bunun için de yine ideal bir aralık var ki bu biraz daha üniversal bir aralık.

Bir diğer örnek; azami nabız değeri, daha çok yaşa bağlı ve ne kadar sağlıklıysanız azami eforda yaşınıza göre olması gerekenden daha yüksek atım değerleri görmenizi bekleyebilirsiniz.

Yazdığım örneklere dair spesifik değerler özellikle paylaşmak istemedim, ufak basit aramalar sonucunda forumda da googleda da aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.

Dinlenmede 80 nabız normal, nasıl bir yemek yedin bilmiyorum ama antremanda yemek yememen lazım, öncesinde de yediysen 2saat sonra başla spora, tehlikeli sınırlara çıkmadan devam et sürdükçe gelişir nabzın, dehidratasyona dikkat et, 15dakikada bir su iç, tuzsuz beslen. Burada paylaşanların çoğu uzun süredir süren genç insanlar bazısının çok hafif üst düzey ekipmanları var kendini onlarla da kıyaslama, yanlış beklentilere girme. son olarak paraşüt etkisi alabilecek gündelik kıyafetler yerine ter atma özelliği olan bisiklet forması olmasa da spor için üretilmiş kıyafetler tercih et.

• Beğen
Tepkiler: megadeth
Geri